Mergem sau nu la mall cu copiii pentru haine și rechizite? Ce spun medicii

Medic infecționist: „Este sigur pentru copii să meargă împreună cu părinții la mall”

Începutul noului an școlar vine cu emoții pentru cei mici și cei mari, cu atât mai mult în contextul actual, dar și cu o listă lungă de cumpărături care trebuie bifată în perioada următoare. Mulți dintre copii vor dori să-și aleagă singuri rechizitele și îmbrăcămintea pentru școală, așa cum obișnuiau în anii anteriori.

Cumpărăturile de haine și, mai ales, de încălțăminte sunt mai ușoare pentru părinți când pot fi probate de copii, dar cât de sigur este pentru cei mici să meargă în magazinele din mall? Despre pericole și reguli la cumpărături când mergem cu copiii la mall am discutat cu dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.

Copiii, dintre toate categoriile de vârstă, sunt cel mai puțin afectați de infecția cu noul coronavirus, situație observată atât în România, cât și în lume. În țara noastră, cazurile raportate la grupa de vârstă 0-9 ani și 10-19 ani sunt cele mai puține, după cum arată datele publicate săptămânal de Institutul Național de Sănătate Publică. Din fericire, cei mai mulți dintre copiii care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici ori au simptome ușoare, care pot trece neobservate. Complicații pot să apară și la cei mici, dar mult mai rar.

La mall, aceleași măsuri de protecție pentru copii și adulți

Indiferent de scenariul după care vor începe noul an școlar, copiii vor avea nevoie de rechizite, dar și de haine noi pentru sezonul de toamnă. Cei mai mulți dintre ei își doresc să se implice în alegerea rechizitelor și a obiectelor vestimentare, iar alegerea pantofilor este o misiune dificilă pentru părinți când copiii nu le pot proba.

„Copiii pot să meargă împreună cu părinții atunci când este necesar, când au nevoie de îmbrăcăminte, de exemplu. Dacă în cazul cumpărăturilor alimentare, se recomandă ca adulții să meargă singuri, când vorbim de necesități, copiii pot însoți părinții în magazine”, spune dr. Adrian Marinescu.

Când mergem împreună cu ei la cumpărături, măsurile de protecție trebuie sa fie aceleași ca pentru adulții tineri sau pentru vârstnici, recomandă specialistul în boli infecțioase. Purtarea măștii de protecție, distanțarea fizică și igiena mâinilor sunt reguli de bază în prevenirea COVID-19 pentru adulți și copii deopotrivă. „Toate trebuie aplicate în același timp. Dacă am mască, nu înseamnă că nu voi face tot posibilul să păstrez și distanțarea fizică și igiena. Nu există o singură măsură care să mă protejeze în proporție de 100%”, atrage atenția medicul infecționist.

Cum cei mici nu reușesc întotdeauna să se conformeze întocmai regulilor, rolul părinților este foarte important. „Monitorizarea din partea adulților ar trebui să fie permanentă, astfel încât cei mici să respecte toate măsurile. Este o sarcină grea, dar este singura soluție reală – ei au nevoie de ajutor”, spune dr. Adrian Marinescu. 

Regulile de protecție sunt aceleași pentru toți. Nu ar trebui să existe nicio diferență între copil și adult în privința măsurilor. Și cei mici trebuie să poarte mască, cu excepția celor cu vârsta sub 2 ani”.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, București

Masca pentru copii. Și copiii trebuie să poarte mască în spații închise ori aglomerate, cu excepția celor cu vârsta sub 2 ani, la care există riscul de sufocare. „Masca trebuie să se potrivească cu fața copilului și poate fi din material textil sau chirurgicală, dar ajustată astfel încât să acopere nasul și gura și să fie cât mai etanșă. De multe ori, cei mici poartă masca cu foarte mult spațiu stânga-dreapta. Există măști chirurgicale speciale pentru copii, pe dimensiunea feței lor, sau se pot confecționa unele din material textil în 3 straturi”, spune dr. Marinescu. Medicul recomandă părinților care au copii mai mici de 2 ani să rămână cu aceștia în spațiile deschise.

Igiena. Copiii, mai ales cei de vârste mai mici, au tendința să atingă multe suprafețe și să ducă mâinile la gură și la nas mai frecvent decât adulții. Masca de protecție funcționează ca o barieră împotriva acestor gesturi necontrolate, dar nu exclude spălarea sau dezinfectarea frecventă a mâinilor. 

Cât de mare este pericolul de infectare la mall

În luna iulie, medicii americani din Asociaţia Medicală Texas, cea mai mare asociaţie de profil din SUA, au clasificat nivelul de risc al mai multor activități pe o scară de la 1 la 10. Mersul la mall se află pe lista activităților cu risc moderat. Pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea noastră este mai mic decât mersul la frizer sau la sala de sport ori decât o călătorie cu avionul.

Diverse activități cotidiene și gradul de risc al fiecăreia

Această scară de evaluare nu ia în calcul două aspecte, importante pentru adulți și copii în egală măsură: gradul de răspândire al noului coronavirus în comunitatea fiecăruia și măsura în care fiecare aplică măsurile de protecție recomandate de autorități. În cazul vizitelor la mall cu copiii, părinții sunt responsabili de respectarea regulilor. 

Dr. William Miller, epidemiolog la Universitatea Ohio, din SUA, ne propune o metodă simplă de evaluare a pericolului de infectare, valabilă deopotrivă pentru copii, adulți tineri sau vârstnici. „Ne putem gândi la riscul de transmitere luând în calcul câteva repere: timpul, spațiul, oamenii și locul”, a explicat specialistul american pentru National Public Radio, organizație media americană non-profit. Le explicăm pe rând:

Spațiul. Cu cât păstrăm o distanță mai mare față de alți cumpărători, cu atât ne reducem riscul de infectare cu noul virus. Câteva măsuri ne pot fi de folos în acest sens:

  • Respectați distanța de 1,5 metri sau, și mai bine, de 2 metri față de alte persoane și asigurați-vă că și copiii păstrează această distanță; 
  • Urmăriți și respectați fluxurile de intrare și ieșire din mall, precum și pe cele de vizitare unidirecționale, marcate pe podea cu săgeți. Acestea indică anumite culoare pentru cele două sensuri de mers și, astfel încât distanțarea fizică să poată fi menținută cât mai bine;
  • În cazul copiilor mici, care nu întotdeauna înțeleg importanța acestor măsuri de protecție, o soluție foarte bună este să-i țineți în permanență de mână;

Oamenii. „O mulțime densă de oameni înseamnă o creștere substanțială a riscurilor”, explică dr. William Miller. Câteva reguli de urmat dacă vrem să ne reducem riscul:

  • Purtați mască pe toată durata vizitei la mall, așa cum prevede legislația, de altfel;
  • Păstrați distanța față de vânzătorii sau cunoscuții cu care vă întâlniți;
  • Evitați îmbrățișările sau strângerile de mână dacă vă întâlniți cu persoane cunoscute;
  • Alegeți să mergeți la cumpărături în timpul săptămânii, când magazinele sunt mai puțin aglomerate. Orele dimineții sunt mai potrivite pentru cumpărături decât cele de după-amiază, pentru că un mall gol este de preferat unuia aglomerat. 

Cred că suma unor măsuri de protecție pe care trebuie să le respectăm în orice moment este cheia succesului”.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București

La mall cu copiii. Riscul de infectare de pe haine este minim

În experimente de laborator, s-a demonstrat că virusul SARS-CoV-2 poate rezista până la trei zile pe plastic și pe oțel și 24 de ore pe carton. Cu toate acestea, când vorbim de suprafețe și de obiecte, inclusiv textile, „de multe ori, încărcătura virală nu este mare. Nu este adevărat că orice obiect am atinge, avem un risc mare de a ne infecta cu noul virus. Depinde foarte mult de succesiunea lucrurilor. Ar trebui ca un bolnav să tușească și să strănute fără mască imediat înainte de a-l atinge noi. Cum masca este obligatorie în spațiile închise, bolnavii contaminează mult mai greu suprafețele și obiectele, deci riscul ca hainele să fie infectate e minim”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu.

Cumpărăturile pentru copii, ca și cele pentru adulți, ar trebui igienizate exact așa cum o făceam înainte: spălăm hainele înainte de a le purta pentru prima dată, igienizăm interiorul pantofilor cumpărați care au fost probați poate de mai multe persoane, iar alte obiecte ar trebui șterse cu soluții pe bază de alcool când ajungem cu ele acasă.

„Rechizitele copiilor ar trebui dezinfectate mereu, și la școală, și acasă, la fel cum ar trebui să dezinfectăm mereu biroul și tastatura calculatorului de acasă. Mult mai atenți trebuie să fim însă la igiena mâinilor celor mici. Dacă ele ar fi curate, chiar dacă au atins anumite suprafețe și obiecte, nu ar avea niciun risc de infectare”, recomandă medicul. 

Vârstnicii, foarte stricți cu măsurile de protecție la mall

Cumpărăturile la mall nu sunt interzise vârstnicilor sau celor cu suferințe cronice care complică evoluția infecției COVID-19, dar este nevoie de precauție și în cazul lor. Aceștia trebuie cu atât mai mult să respecte măsurile de protecție individuale, precum și pe cele impuse de centrul comercial pentru a preveni răspândirea virusului. „Și vârstnicii, ca și copiii, ar trebui să meargă la mall atunci când au de făcut cumpărături necesare”, recomandă dr. Adrian Marinescu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare