Cele mai bune măști pentru copii. Măști chirurgicale vs măști textile

Cele mai bune măști pentru copii. Măști chirurgicale vs măști textile

Care sunt cele mai bune măști pentru copii? Ce alegem? Măști chirurgicale sau măști textile personalizate cu desene pe placul celor mici? Măști chirurgicale simple sau măști FFP? Sunt bune măștile pentru adulți și în cazul celor mici? Voi răspunde în cele ce urmează celor mai frecvente întrebări pe acest subiect.

Vestea redeschiderii școlilor începând cu luna septembrie 2020 a venit la pachet cu o serie de dileme pentru părinți cu privire la alegerea măștii de protecție potrivite pentru cei mici.

Măștile de protecție se împart în două mari categorii: medicale și non-medicale. În timp ce măștile medicale au anumiți parametri care dovedesc eficacitatea, în cazul măștilor non-medicale acești parametri de eficacitate pot varia destul de mult. Din acest punct de vedere, o mască medicală oferă în mod clar o protecție mai mare atât celui care o poartă, cât și celui cu care intră în contact. De cealaltă parte, o mască non-medicală, textilă, înseamnă o protecție mai mare comparativ cu situația în care aceasta lipsește cu desăvârșire.

Cele mai bune măști pentru copii. Importanța dimensiunii corecte

Un lucru extrem de important de care ar trebui să ținem cont atunci când alegem o mască pentru cel mic este măsura acesteia. Este foarte important ca masca să fie potrivită pentru dimensiunile feței, să se muleze corespunzător pe forma acesteia.

O mască din categoria celor cu o capacitate ridicată de filtrare, dar care este prea mare pentru copii, nu este eficientă, pentru că aerul trece cu ușurință prin zonele care nu se mulează optim pe forma feței.

Măștile pentru adulți nu sunt, așadar, potrivite și pentru cei mici: pe lângă faptul că sunt greu de purtat, nu le oferă copiilor aceeași protecție. Astfel, o mască textilă cu o dimensiune optimă se poate dovedi chiar mai eficace decât o mască chirurgicală standard pentru adulți, în cazul copiilor.

Din fericire, există și măști medicale cu o eficiență dovedită, care sunt supuse unor analize de calitate înainte de a fi puse pe piață (o eficiență a filtrării ≥98%), special destinate copiilor, atât ca dimensiune, cât și ca design, fabricate în România – din punctul meu de vedere, una din cele mai bune variante de mască pentru copii.

Masca chirurgicală simplă, special făcută pentru copii, este una dintre cele bune variante.

Cele mai bune măști pentru copii. Măștile FFP și avantajele lor

O altă variantă potrivită pentru copii este reprezentată de măștile FFP2 și FFP3 – există modele special create pentru copii, cu dimensiuni mai mici și cu desene atractive. Așa cum spune și denumirea (FFP = Filtering facepieces), acestea au o eficiență superioară comparativ cu măștile medicale simple.

În concluzie, cea mai bună mască pentru copii este, în primul rând, cea cu o dimensiune potrivită. Mai departe, măștile medicale oferă o protecție sporită comparativ cu măștile textile, iar măștile tip FFP au o eficiență mai mare comparativ cu măștile chirurgicale simple. Desigur, nu trebuie să uităm că o mască veselă, personalizată cu desene, îi poate încuraja pe cei mici să o poartă cât mai mult și mai corect.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare