Medicamente personalizate, create de farmaciști. De la unguente pentru hemoroizi, la soluții pentru căderea părului sau fertilitate

Medicamentele personalizate încă se prepară în farmacii. Afecțiunile în care au eficiență maximă

Medicamentele fabricate la scară industrială nu pot ajuta tot timpul pe toată lumea, iar atunci e nevoie de așa numitele produse magistrale, medicamente personalizate preparate de farmaciști.

Sute de mii de medicamente se fabrică la scară industrială în prezent. Sectorul farmaceutic este unul dintre cele mai inovatoare și înfloritoare, la nivel mondial, oferind soluții la nenumărate probleme de sănătate. Cu toate acestea, există situații când pacienții au nevoie de tratamente unice, puternic individualizate, cu diferite combinații de substanțe active și formulări, ce nu se produc la scară industrială. Iar aici intervine priceperea farmaciștilor, care pot prepara astfel de tratamentepersonalizate, după rețeta medicului, în receptură.

O gamă foarte largă de afecțiuni beneficiază de pe urma produselor magistrale, printre care cele pediatrice, dermatologice, ginecologice, proctologice, reumatice, stomatologice și chiar afecțiunile veterinare.

Produsele magistrale, preparate local de farmaciști în baza unei rețete medicale, reprezintă cel mai eficient mod de îngrijire personalizată a pacientului.

Medicamentele care se fabrică la scară industrială sunt gândite în așa fel încât să acopere o populație cât mai largă, iar din acest motiv, pot apărea situații în care un anumit medicament nu se găsește într-o formulă optimă pentru o anumită nevoie.

Există, de asemenea, cazuri în care substanța activă dorită se găsește doar sub formă de comprimate pe piață, pe când medicul ar avea nevoie de preparate topice. Sau, pur și simplu, pacienții prezintă dificultăți în administrarea comprimatelor și capsulelor, caz în care au nevoie de același tratament, dar într-o altă formă farmaceutică (de exemplu, suspensii).

Farmacia cu receptură vine și în ajutorul pacienților care au intoleranțe sau alergii la anumiți excipienți din medicamentele convenționale, înlocuiindu-i cu alte substanțe bine tolerate.

Iată mai jos un top al celor mai frecvente afecțiuni medicale ce pot fi tratate cu succes cu ajutorul preparatelor magistrale:

Medicamente personalizate pentru problemele copiilor

Cum menționam mai sus, medicamentele care se fabrică la scară industrială sunt gândite în așa fel încât să se adreseze unei populații cât mai largi, iar din acest motiv, pot apărea situații în care un anumit medicament nu se găsește într-o formulă optimă pentru o anumită nevoie. Observăm acest lucru mai ales în cazul tratamentelor pediatrice.

În acest caz, medicul pediatru poate prescrie substanța activă, concentrația dorită și forma farmaceutică (de exemplu, sirop), iar farmacistul se ocupă de prepararea acesteia.

Enumăr aici diviziuni/siropuri cu spironolactonă, captopril, nifedipină (în cazul problemelor cardiovasculare) pentru obținerea concentrației optime calculate în funcție de greutatea copilului, unguentul cu acțiune reparatorie și antiseptică pentru dermatita de scutec, diverse creme pentru crustele de lapte, sau badijonaje bucale pentru afte, candidoze bucale, stomatite sau erupții dentare.

Creme individualizate pentru acnee

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice, care afectează atât adolescenții, cât și adulții. Pacienții au în general nevoie de tratamente puternic individualizate, cu diferite combinații de substanțe active și formulări unice, care nu se găsesc pe piață. În cazul acneei, solicitările frecvente sunt pentri diverse tratamente topice: cremă pe bază de clindamicină, tretinoină și nicotinamidă, unguent cu eritromicină și peroxid de benzoil și un alt unguent cu acid glicolic, acid salicilic, nicotinamidă și aloe vera, produse pe care pacienții le-au folosit cu succes.

Medicamente personalizate pentru psoriazis

Psoriazisul este o afecţiune autoimună, care presupune apariția pe piele (în special pe coate, genunchi, la nivelul scalpului) a unor plăci bine delimitate, de culoare roșie, acoperite de scuame deschise la culoare. Și pacienții cu psoriazis au nevoie, în general, de tratamente cu formulări unice, care nu sunt disponibile pe piață. Am preparat în receptură o serie de tratamente pentru psoriazis: un unguent cu ihtiol și oxid de zinc și un alt unguent cu unt de shea, ulei de măceșe, nicotinamidă și vitamina E. Pacienții au fost mulțumiți de rezultatul tratamentului și au revenit pentru a le reface preparatul.

Substanțele care opresc căderea părului

Alopecia este o afecțiune dermatologică ce se manifestă prin căderea părului în anumite porţiuni ale scalpului, dar şi de pe faţă (inclusiv căderea genelor sau a sprâncenelor). În receptură se pot prepara diferite spume pentru aplicații capilare pe bază de minoxidil, 17-α-estradiol, latanoprost, care ajută la refacerea părului. S-a dovedit că minoxidilul crește fluxul sanguin la nivelul foliculului și ajută la regenerarea firului de păr.

Inamicul numărul unu pentru firele de păr este dihidrotestosteronul (DHT), care este principala cauză a căderii părului. Testosteronul se găsește și la femei, dar în cantități foarte mici, iar prezența estrogenilor și progesteronului duce la un efect opus DHT-ului (motiv pentru care prevalența cea mai mare a alopeciei este la bărbați). Efectul benefic al estrogenilor a dus la utilizarea unor formulări topice cu estradiol, care ajută la refacerea părului.

Dureri de articulații, calmate cu substanța activă din ardeiul iute

Durerile articulare și musculo-scheletale pot apărea ca urmare a unor afecțiuni reumatice sau în urma unui traumatism fizic/sportiv. Echipa noastră de farmaciști a creat, în colaborare cu echipa de medici ortopezi de la clinica Coloana Medicală, un gel antiinflamator și analgezic pe bază de capsaicină (substanța activă din ardei iute), cu efecte dovedite în stimularea microcirculației la nivelul zonelor afectate, ajutând astfel organismul să-și refacă singur țesuturile care au probleme.

Este de preferat să fie folosit concomitent cu un tratament sistemic, pentru că stimularea microcirculației sporește și absorbția medicamentelor care se administrează pe cale orală.

Pe lângă gelul antiinflamator cu capsaicină (cu efect puternic de încălzire), am preparat în receptura noastră și un gelul antiinflamator și analgezic cu efect de răcire (pe bază de mentol, camfor și eucalipt), dar și un unguent cu acid salicilic, salicilat de metil, mentol, camfor și capsaicină. Cu o bază mai grasă, acesta din urmă este preferat în cazul procedurilor care necesită masaj mai îndelungat.

Cremă preparată în Farmacia Sisești

Unguente pentru fisuri anale și hemoroizi

Numărul persoanelor care suferă de una dintre aceste afecțiuni a crescut enorm în ultimii ani, în special din cauza stilului de viață sedentar și al alimentației nesănătoase. În ceea ce privește tratamentul, există cazuri în care substanța activă recomandată de medic se găsește doar sub formă de comprimate pe piață (de exemplu, nifedipină sau diltiazem), dar medicul dorește să folosească aceste substanțe local, caz în care apelează la farmaciile cu receptură pentru prepararea produsului dorit.

Pentru fisurile anale și hemoroizi am preparat unguente cu diltiazem și anestezină, cremă cu nifedipină și lidocaină, supozitoare cu fenilbutazonă și paracetamol. Avantajul acestor preparate este că se pot face diferite combinații, în funcție de ce consideră medicul că este necesar – se pot adăuga în compoziție antiinflamatoare, analgezice, anestezice etc.

Afecțiuni ginecologice, tratate cu medicamente personalizate, preparate în receptură

Deși există multe medicamente pe piață pentru tratarea problemelor ginecolgice, sunt situații când medicul dorește o anumită substanță care sa acționeze (de exemplu, ovule cu amoxicilină, hidrocortizon și metronidazol – amoxicilina nu există pe piață sub formă de ovule).

Ovulele, dar și cremele preparate în receptură pot fi folosite pentru tratarea candidozelor vaginale (ovule cu nistatin si clotrimazol), vaginitei (gel cu metronidazol, unguent cu clindamicină sau ovule cu metronidazol, tetraciclină, acid boric și acid lactic).

De asemenea, am preparat, de-a lungul timpului, ovule cu estriol și ovule cu sildenafil și estradiol (acestea sunt folosite în procedurile de fertilizare, datorită efectului vasodilatator care favorizează implantarea), ovule cu hialuronat de sodiu și vitamina E, ovule cu extract de ceai verde etc.

Unguente pentru diverse afecțiuni ORL

Farmacia cu receptură vine în sprijinul pacienților care suferă de diverse afecțiuni ORL cu diferite unguente cu efect decongestionant și antiinflamator (unguent nazal cu mentol, eucaliptol, dexametazonă, efedrină), antihemoragic (unguent cu taninuri), reparator și hidratant (unguent nazal cu vitamina A și hialuronat de sodiu).

Probleme stomatologice tratate cu preparate magistrale

Preparatele magistrale sunt cerute și de medicii stomatologi. Enumăr aici preparatele pentru stomatite, gingivite, afte, candidoze bucale – badijonaj bucal cu glicerină, nistatin, metronidazol, anestezină, neomicină, aciclovir, vitamina A. Medicul alege exact substanțele pe care dorește să le includem în preparat, în funcție de afecțiune și particularitățile cazului.

Tratamente veterinare preparate de farmaciști

Tratamentele veterinare reprezintă o categorie aparte, pentru că medicii veterinari au deseori nevoie de medicamente care se găsesc doar în farmaciile umane, însă la o concentrație mult mai mare decât cea tolerată de animale. În receptură, farmacistul poate prepara medicamentul în formula și concentrația necesare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare