Mamă și mai mult decât atât. Cum să devii femeia pe care o iubești

Mamă. Și mai mult decât atât. 10 pași să-ți regăsești echilibrul

„După ce a venit copilul, nu îmi mai recunoșteam corpul, viața, nimic! Devenisem numai un instrument însuflețit de îngrijirea copilului. Plus presiunea din exterior, care era să performez în continuare în celelalte roluri: de prietenă, de soție, de iubită, de copil al unei mame foarte solicitante“, povestește Miruna aici. Cum facem să ne păstrăm echilibrul dacă suntem ca Miruna?

Femeia modernă pare privilegiată, însă punând lupa mai atent pe viața ei vedem că trebuie să jongleze cu o mulțime de responsabilități. De cele mai multe ori, este mamă – care este la fel de solicitant ca un job full-time, are o carieră, se află într-o relație de cuplu și are și nevoile ei. Să rămână și în echilibru emoțional este o adevărată provocare.

Prinsă între atât de multe roluri pe parcursul unei zile, femeia zilelor noastre nu are de cele mai multe ori răgazul să se gândească la ce ar putea să schimbe pentru ca la finalul zilei să simtă mulțumire, confort emoțional. Iată câteva sfaturi dacă te simți copleșită.

Vino la conferința „Mamă. Și mai mult decât atât”, dedicată tuturor părinților care vor să se uite în oglindă cu drag, cu blândețe și cu încredere. Psihoterapeuți validați de comunitatea Totuldespremame.ro vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă: Iulia Barca, psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și familie, Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului parental și Diana Vijulie, psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă. Cumpără bilete de AICI.

1 Stabilește prioritățile clar

Înainte de toate, stabilește care sunt valorile și prioritățile tale. Ce este cu adevărat important pentru tine? Acest lucru te va ajuta să-ți aloci resursele de timp și energie în funcție de ceea ce contează cel mai mult. De asemenea, reevaluează lista de priorități în mod constant.

2 Comunică cu partenerul

O comunicare deschisă și sinceră cu partenerul tău poate fi cheia succesului. Discutați despre așteptările voastre reciproce, rolurile voastre și cum vă puteți sprijini unul pe celălalt în atingerea obiectivelor.

3 Organizare eficientă

Învață să-ți organizezi timpul și să-ți stabilești prioritățile în funcție de programul de lucru, responsabilitățile de părinte și timpul liber. Un calendar sau o listă de sarcini te poate ajuta să te organizezi mai bine.

4 Caută sprijin

Construiește o rețea de sprijin social care să includă prieteni, familie sau alți părinți cu care poți să discuți despre provocările pe care le întâmpini și de la care poți învăța. O prietenă care să te asculte poate faci minuni atunci când simți că nu mai poți.

5 Acordă-ți timp

Nu uita de tine. Ocupă-te de pasiunile tale, odihnește-te, fă sport sau orice altceva care te face să te simți bine.

6 Acceptă ajutor

Nu încerca să faci totul singură. Dacă ai ocazia, acceptă ajutorul pe care ți-l oferă cei din jur. Asta poate însemna să delegi sarcini, să angajezi ajutoare sau să ceri sprijin din partea partenerului sau a familiei.

7 Învață să spui „nu”

Spune „nu” atunci când trebuie. Nu poți să accepți toate solicitările, fie ele profesionale sau personale. Respectarea propriei tale capacități este crucială pentru menținerea echilibrului.

8 Dă-ți voie să greșești

Nu ești perfectă și, mai ales, nici nu trebuie să fii. Privește greșelile ca pe oportunități de învățare. Învață să-ți accepți greșelile, să te împaci cu ele și să mergi mai departe.

9 Exercițiu care te ajută să dezvolți compasiunea față de propria persoană

Criticul nostru interior este mult mai activ decât realizăm noi. Adesea nu ne dăm seama de modul în care ne vorbim, de discursul nostru interior și nici de faptul că numeroase emoții negative sunt întreținute de această voce“, subliniază psihoterapeutul Iulia Barca.

Psihologul recomandă un exercițiu care ne ajută să dezvoltăm vocea compasiunii față de propria persoană: „De fiecare dată când observăm că avem o emoție, să ne îndreptăm atenția către corp, către senzațiile fizice, și să stăm în prezența tensiunii resimțite, să îi facem loc, să îi oferim prezența noastră, așa cum un părinte ar oferi acest lucru unui copil trist, speriat, furios sau agitat. (…) Încheierea acestui exercițiu ne aduce în prim-plan compasiunea față de propria persoană. În acest sens, întrebarea este: «De ce ai fi avut nevoie, copil fiind, din partea mamei/tatălui?»“.

10 Mergi la terapie sau consiliere

Dacă simți că te confrunți cu presiuni constante și dificultăți emoționale, nu ezita să cauți ajutor profesional, precum terapie sau consiliere. Un terapeut te poate ajuta să dezvolți strategii pentru a face față stresului și presiunilor.

În concluzie, găsirea echilibrului între viața de familie, carieră, viața de cuplu și nevoile personale este o provocare continuă, dar cu încredere și indulgență față de tine însăți, este cu siguranță realizabilă. O femeie poate să fie o mamă, o profesionistă și o parteneră fericită și sănătoasă, cu condiția să-și aloce timp pentru ea și să fie deschisă la comunicare cu cei din jurul ei. Acest echilibru este o călătorie, nu o destinație, dar cu susținere și perseverență, poți să reușești.

Conferința „Mamă. Și mai mult decât atât”

Dacă și tu crezi că o mamă poate fi orice își propune ea să fie, dar nu știi cum să îmbini toate rolurile, atunci te invităm la Conferința „Mamă, Și mai mult decât atât”, care aduce pe scenă specialiști care au atât expertiză profesională, cât și experiența de zi cu zi de a fi ei înșiși părinți, vorbind astfel și prin puterea propriului exemplu. Te vor învăța cum să stabilești și să menții un echilibru între viața de familie și cea profesională, socială și interioară.

Locație: Arcub, Strada Lipscani 82A, București

Preț bilet: 50 de lei – îl poți cumpăra de aici

Cadouri de la parteneri și premii atractive la tombolă.

Speakeri la eveniment

Psihoterapeuți validați de comunitatea Totuldespremame.ro vorbesc despre provocările concrete ale vieții de părinte, într-o dezbatere sinceră și realistă.

Iulia Barca

Iulia Barca este psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală și are specializare în metoda de lucru Compassionate Inquiry dezvoltată de Gabor Mate. 

Oana Nicolau

Oana Nicolau este psihoterapeut de cuplu și familie cu formări în analiză tranzacțională, terapia centrată pe emoții, AHPCC – Formare Terapia Schemelor în relația de cuplu și cursuri de psihosexologie—Therapy Certification Center – Sex therapy, My sexual Health – Better sex for couples, Institute for relational Intimacy – Assesing and Treating Sex issues in Psychotherapy.

Alina Pop

Alina Pop este psihoterapeut cu formare în psihoterapie integrativă, cognitiv-comportamentală și în psihoterapia traumei (EMDR și IoPT), cu specializare în tratarea și prevenirea burnout-ului parental și în psihoterapie de cuplu. În 2023, a demarat prima campanie națională de conștientizare și reechilibrare a stresului parental „OUT din BurnOUT Parental”.

Diana Vijulie

Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă, cu elemente de terapie prin artă (colaborare cu American Art Therapy Association), psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului și terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Agenda evenimentului

10.00-10.30 – Welcome coffee

10.30-11.30 – Tu și cu tine.
Cum să te transformi în omul la care visai de când erai mică, de care îți e drag, pe care îl respecți, înțelegi, susții și ierți necondiționat – Iulia Barca, psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală

11.30-12.30 – Tu și jobul tău.
Cum să ai viața profesională care să te împlinească –Alina Pop, psihoterapeut cu specializare în prevenirea burnout-ului parental

12.30-13.00 – Brunch

13.00-14.00 – Tu și copilul tău.
Cum să devii mama de care copilul tău are nevoie – Diana Vijulie, instructor certificat în disciplină pozitivă

14.00-14.15 – Coffee break

14.15-15.15 – Tu și partenerul tău.
Cum să fii iubita alături de care partenerul tău poate cuceri lumea – Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și familie

15:15 – 15:30 – Tombolă

Parteneri

Partener principal: Aqua Carpatica flavours

Parteneri: OptiBlu, Herbalife Nutrition, Kandia, Republica Bio

Cu sprijinul: Thermomix, Kafune, Mustela

Despre Totuldespremame.ro

TOTUL DESPRE MAME este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.

Pe Totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.

Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare