HIFU, tratament modern pentru cancer de prostată. Când e recomandat

HIFU, tratament modern pentru cancerul de prostată. Medic: „Țesutul sănătos rămâne nevătămat“

HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) este o metodă de tratament minim invazivă inovatoare pentru cancerul de prostată. Utilizează energia ultrasunetelor concentrate pentru a identifica, încălzi și distruge celulele canceroase de la nivelul prostatei.

Spre deosebire de radiații și intervenții chirurgicale, HIFU este o procedură ambulatorie minim invazivă (fără incizii), care lasă țesutul sănătos nevătămat.

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog la Centrul TenMed, ne-a explicat pe larg ce presupune și ce avantaje are această terapie.

Cancerul de prostată, tratament minim invaziv

SmartLiving: Care este, la ora actuală, cea mai bună metodă de tratament pentru cancerul de prostată?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Tratamentul pentru cancer de prostată poate varia în funcție de mai mulți factori:

 • etapa în care este diagnosticată boala,
 • dacă pacientul suferă și de alte afecțiuni,
 • stilul de viață al pacientului.

În momentul de față, tumorile maligne de prostată pot fi tratate cu ajutorul mai multor opțiuni de tratament care pot implica, de asemenea, o combinație de terapii pentru vindecare și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Centrele moderne de tratament pun la dispoziție tehnologii și proceduri inovatoare, care au evoluat de la an la an, așadar nu există un singur răspuns la întrebarea: „Care este cel mai bun tratament pentru cancerul de prostată“.

Tratamentul poate implica:

 • proceduri chirurgicale,
 • radiații cu raze X,
 • terapii cu protoni și brahiterapie,
 • terapie medicamentoasă,
 • crioterapie,
 • terapii minim invazive, cum ar fi tehnica HIFU – High Intensity Focused Ultrasound.

Ultrasunete pentru cancer de prostată: țesutul sănătos rămâne nevătămat

SmartLiving: HIFU unde se încadrează, când vine vorba de cancerul de prostată?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) este o tehnică chirurgicală inovatoare, minim invazivă, utilizată mai ales în terapia cancerului prostatic.

HIFU este un tratament pentru cancerul de prostată care utilizează ultrasunete foarte concentrate pentru a identifica, încălzi și distruge celulele canceroase de prostată. Spre deosebire de radiații și intervenții chirurgicale, HIFU este o procedură ambulatorie minim invazivă (fără incizii), care lasă țesutul sănătos nevătămat.

HIFU poate fi considerat o opțiune alternativă la monitorizare (fără tratament) pentru pacienții cu cancer de prostată în stadiu incipient. Dar este și o alternativă sau urmărire a radiațiilor sau intervențiilor chirurgicale sau a altui tratament eșuat pentru tumorile mici și limitate la o zonă (localizată) a prostatei.

A fost utilizată în 1942 prima dată

SmartLiving: Ce este HIFU, mai exact și când a apărut această terapie?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: HIFU utilizează ultrasunete. Ecografia, care folosește tot ultrasunete, are o utilizare largă în domeniul medical, inclusiv furnizarea de imagini în timpul sarcinii. În HIFU, ultrasunetele normal inofensive sunt produse la o intensitate mai mare și într-o formă foarte concentrată.

Similar cu modul în care o lupă focalizează lumina pe o țintă, în HIFU, mai multe fascicule de ultrasunete se concentrează pe zona țesutului exact din prostată care necesită tratament. Energia extrem de concentrată de la ultrasunete determină creșterea temperaturii țesutului, iar căldura distruge (ablează) zona țesutului vizat.

Fasciculele cu ultrasunete sunt capabile să treacă prin straturi de țesut sănătos, lăsându-le nevătămate, până când își ating ținta. Undele sunt livrate printr-o sondă care este introdusă în rect.

Metoda de tratament cu ajutorul HIFU a fost utilizată prima oară de Lynn și colaboratorii săi în anul 1942. Cinci ani mai târziu, în 1947, frații William și Frank Fry au demonstrat că leziunile supuse acestei terapii sunt bine delimitate, fără a exista leziuni asupra țesutului sănătos.

Două dispozitive HIFU pentru cancerul de prostată

În 1994, Dr. Michael Marberger și Dr. Stephan Madersbacher au efectuat primul studiu de cancer de prostată uman la Universitatea din Viena, Austria, folosind Sonablate 200. Au tratat 29 de cazuri de cancer de prostată înainte de a se efectua o prostatectomie radicală pentru a vedea dacă energia livrată a fost suficientă pentru a distruge țesutul vizat.

Studiul a constatat că tratamentul poate fi efectuat în condiții de siguranță și poate fi repetat, dacă este necesar.

În prezent, sunt utilizate două dispozitive HIFU în oncologie: Sonablate 500 şi Ablatherm EDAPTechnomed, în terapia cancerului prostatic. Ghidurile terapeutice HIFU sunt aprobate în Europa şi în Asia.

SmartLiving: Ce alte indicații are HIFU în oncologie și nu numai?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Aria de aplicabilitate a terapiei HIFU include ablaţia unor formaţiuni tumorale renale, vezicale, hepatice, rectale, pulmonare, ovariene şi pancreatice.

Cu ajutorul acestui tratament minim invaziv se pot trata afecțiuni precum:

 • fibromul uterin,
 • neoplasmul benign la sân,
 • tumorile benigne ale ţesuturilor moi,
 • tratamentul paliativ pentru tumorile si metastazele hepatice,
 • tratamentul paliativ pentru cancerul de pancreas.

Când e recomandat HIFU

SmartLiving: În cazul cancerului de prostată, ce efecte are această terapie și când e indicată?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: HIFU ar putea fi o terapie potrivită în situațiile în care cancerul nu s-a răspândit în afara prostatei (cancer de prostată localizat) și prezintă un risc scăzut sau mediu de răspândire. HIFU este uneori o opțiune în cazul în care cancerul de prostată a început să „iasă“ din prostată, s-a răspândit în zona aflată chiar în afara prostatei. Este vorba despre cazurile de cancer de prostată local avansat. 

Atrag însă atenția că terapia HIFU nu este o opțiune dacă boala s-a răspândit în afara prostatei în alte părți ale corpului (cancer avansat de prostată).

HIFU poate fi, de asemenea, utilizat pentru tratarea cancerului care a revenit după un tratament anterior cu HIFU sau după radioterapie (cancer de prostată recurent).

Se recomandă metoda HIFU pentru următoarele categorii de pacienți:

 • pacienți tineri, care nu doresc să experimenteze probleme urinare și care vor să aibă viață sexuală activă;
 • pacienți diagnosticați cu cancer de prostată în stadiu incipient.
 • pacienți a căror vârstă sau stare generală nu este adecvată pentru operația de cancer de prostată.

Durata unei proceduri HIFU: 1-3 ore

SmartLiving: Ce presupune terapia și cât durează?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Conceptul de bază despre modul în care HIFU țintește, arde și distruge țesutul specific de prostată este similar cu modul în care o lupă poate folosi razele solare de lumină pentru a arde o gaură precisă într-o frunză în punctul de intersecție.

În terapia HIFU, o sondă special concepută furnizează HIFU transrectal la prostată și realizează distrugerea țesutului focal. În loc să folosească lumina ca sursă de energie, HIFU folosește sunetul și, în loc de lupă, HIFU folosește un traductor. Undele sonore care vizează țesutul prostatic cresc rapid temperatura țesutului, distrugând doar leziunile canceroase și protejând țesutul sănătos din jur.

Durata procedurii HIFU este de una până la trei ore și poate fi efectuată sub anestezie generală sau spinală. Țesutul prostatei va fi distrus de efectul termic al HIFU (temperatura crescând la 85°C), prin urmare nu există radiații implicate.

Poate întârzia tratamentul radical în anumite cazuri de cancer de prostată

SmartLiving: Poate înlocui operația?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Conform celor mai recente studii în domeniu, realizate de USC Urology (n.r. – University of Southern California), ablația cu ultrasunete focalizate cu intensitate ridicată (HIFU) a prostatei a arătat un control adecvat pe termen scurt al cancerului de prostată, indicând că procedura minim invazivă este o alternativă acceptabilă la intervenția chirurgicală imediată sau la radiații.

Însă așa cum precizam anterior, această metodă de tratament este aplicabilă doar în anumite stadii ale cancerului de prostată.

Din 100 de pacienți cu cancer de prostată care au fost tratați prin terapia HIFU, 91 au reușit să evite tratamentul radical timp de cel puțin 2 ani, potrivit analizei retrospective care a fost publicată în „Journal of Urology“. De asemenea, aproape trei sferturi (73%) dintre pacienți nu au prezentat eșecul tratamentului și a existat o rată de conservare a continenței de 100% (n.r. – nu au apărut pierderi de urină).

Avantajele terapiei HIFU

SmartLiving: Ce avantaje are? Dar efecte secundare?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Terapia HIFU include o serie de avantaje pe care majoritatea pacienților le caută în timpul tratamentelor tumorilor maligne.

Printre acestea, putem enumera:

 • evitarea inciziilor chirurgicale,
 • terapia nu necesită radiații,
 • poate viza exact țesutul bolnav, lăsând nevătămat țesutul sănătos nevizat,
 • este o procedură ambulatorie, cu un timp de recuperare scurt.

De obicei, pacientul poate reveni la activitățile obișnuite în aproximativ 24 de ore de la intervenție. Un alt avantaj constă în reducerea riscului de incontinență urinară și de disfuncție erectilă, în comparație cu intervenția chirurgicală sau radioterapia (chiar dacă nu îl elimină complet).

Posibile efecte secundare

Chiar dacă ultrasunetele focalizate de intensitate mare (HIFU) sunt în general asociate cu un risc mai mic de efecte secundare decât radiațiile sau chimioterapia, nu sunt libere de potențiale efecte secundare și complicații. Acestea includ:

 • disfuncție erectilă,
 • probleme de ejaculare,
 • impotență sexuală,
 • infecții ale tractului urinar,
 • incontinență urinară,
 • senzație de arsură,
 • retenție urinară,
 • revenirea cancerului de prostată.

Dacă tumorile revin, pot fi necesare alte tratamente

SmartLiving: Ce se întâmplă după încheierea terapiei? Mai sunt necesare alte tratamente?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: După încheierea terapiei HIFU, vor fi necesare vizite medicale şi teste recomandate de medicul curant, care trebuie efectuate periodic.

Scopul acestor vizite constă în verificarea răspunsului la tratament, tratarea efectelor secundare, în cazul în care acestea apar. De asemenea, este posibil să se realizeze o biopsie de prostată sau o scanare RMN după tratament pentru a verifica dacă a fost tratat cu succes cancerul de prostată.

Numai în situațiile în care tumorile maligne revin, este posibil ca pacientului să i se recomande, în funcție de gravitatea afecțiunii, mai multe ședințe de terapie HIFU, radioterapie cu fascicul extern, crioterapie, chirurgie (prostatectomie radicală) sau terapie hormonală.

SmartLiving: E disponibil acest tratament în România?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Sigur că da! Metoda HIFU este accesibilă pacienților de la noi din țară și a apărut în România încă din 2009. HIFU reprezintă unul dintre cele mai moderne tratamente folosite împotriva cancerului de prostată.

Cancer de prostată: simptome alarmante 

SmartLiving: Ce ar trebui să știe orice bărbat despre cancerul de prostată?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și este a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de piele. Cancerul de prostată apare în general la bărbații cu vârste de peste 50 de ani. Vârsta medie a bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată este de 67 de ani.

Cancerul de prostată este de obicei în creștere lentă și nu prezintă simptome decât dacă este relativ avansat. În stadii avansate, bărbații pot observa simptome urinare, cum ar fi obstrucția fluxului de urină sau sânge în urină.

În stadiile avansate, durerile osoase sunt frecvente. Atrag atenția însă că afecțiunea poate fi diagnosticată în faze incipiente și chiar înainte de apariția simptomelor, prin realizarea testării cantității de antigen specific prostatic (PSA) din sânge.

Cancer de prostată stadiul 4 speranță de viață

SmartLiving: Spuneați că terapia HIFU are indicații, mai degrabă, pentru stadiile incipiente de cancer de prostată. Totuși, pentru cancerul de prostată în stadiul IV ce se poate face?

Dr. Dan Gabriel Roșoga: Aceasta este ultima etapă a cancerului de prostată și descrie o tumoare care s-a răspândit și în alte părți ale corpului, inclusiv la ganglionii limfatici, plămâni, ficat, oase sau vezica urinară. Pentru cancer de prostată în stadiul 4, rata de supraviețuire pe 5 ani este de 29%.

Rețineți că fiecare caz este diferit și că astfel de statistici sunt doar îndrumări generale. Odată cu progresele în tratamentul cancerului de prostată, care au loc într-un ritm accelerat, șansele de a supraviețui acestei boli sunt în creștere.

În general, cancerul de prostată are de fapt o rată de supraviețuire foarte mare – una dintre cele mai mari dintre toate tipurile de cancer.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare