Durata de somn scăzută poate duce la tulburări de comportament

Dacă dormi puțin, poți avea tulburări de comportament. Recomandările somnologului pentru somn fără probleme

Ce înseamnă un somn excelent? Înseamnă acel somn care te face să te simți excelent a doua zi, spune medicul cu competență în somnologie Mihaela Oros.

Sunt 3 mari factori care fac somnul să fie bun și odihnitor, este de părere dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru cu competențe în somnologie:

  • durata – ar trebui să fie suficientă ca să te simți odihnit și alert a doua zi;
  • continuitatea – somnul trebuie să fie lin, fără întreruperi sau fragmentări (în unele cazuri, se produc microtreziri pe parcursul nopții, pe fondul apneei în somn, dar tu poți să nu-ți dai seama de acest lucru);
  • profunzimea – să ai parte de suficient somn adânc, adică non-REM, în care nu visezi, undele cerebrale sunt lente, iar ochii rămân nemișcați.

„Durata mai scăzută de somn sau un somn agitat, cu treziri numeroase care perturbă calitatea somnului, poate determina tulburări de comportament, dureri de cap, somnolență, probleme de atenție și memorie, rezultate scăzute în activitățile zilnice. În lipsa somnului odihnitor, apare riscul crescut pentru accidente. Depresia și anxietatea pot fi, de asemenea, consecințe ale tulburărilor de somn“, subliniază dr. Mihaela Oros.

Despre somnul bun și starea de spirit

Dr. Mihaela Oros a vorbit despre importanța unui somn odihnitor pentru starea de spirit la evenimentul #ReFericirea – Ce să faci să-ți fie bine, organizat de SmartLiving.ro la sfârșitul lunii martie 2023.

Dr. Mihaela Oros este medic primar pediatru și specialist pneumolog, cu supraspecializare în somnologie și polisomnografie, doctor în științe medicale. Este membră a World Sleep Society și American Academy of Sleep Medicine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare