Cum să scoți apa din urechi. Nu folosi bețișoare de șters!

Cum să scoți apa din urechi? Nu folosi bețișoare de șters!

Cum să scoți apa din urechi. De obicei, apa se scurge singură din urechi. Însă, în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, puteți încerca diverse tehnici prin care să o scoateți.

Este foarte important ca apa să nu rămână în urechi pentru că poate duce la apariția unor infecții.  

„În mod normal, conductele auditive externe (canalul de la timpan spre exteriorul urechii) sunt angulate. Ele sunt angulate diferit, în funcție de anatomia fiecăruia. De multe ori această angulație favorizează rămânerea sau evacuarea deficitară a apei din conductele audtive externe”.

Dr. Silviu Oprescu, medic specialist ORL

Apa care pătrunde în urechi nu este sterilă și în felul acesta poate constitui un mediu de cultură pentru bacterii și ciuperci, conform medicului. Și dacă la nivelul tegumentului din canalele auditive externe sunt prezente mici portițe de întrare (provocate uneori chiar de noi prin curățarea agresivă) atunci se poate coloniza poarta de intrare și de aici apariția infecțiilor.

„De asemenea, dacă apa rămâne în canalele auditive externe, poate provoca si o scădere de auz prin acoperirea parțială a membranei timpanice”, mai precizează dr. Silviu Oprescu.

Găsește aici 12 informații esențiale despre otită și tratamentul durerilor de urechi.

Cum să scoți apa din urechi: recomandările medicului

Dacă ți-a rămas apă în urechi, poți încerca la domiciliu, mai multe tehnici pentru eliminarea ei.

1. Trageți de pavilionul urechii

Medicul ORL spune că se poate trage ușor de pavilionul urechii către anterior pentru „orizontalizarea” conductului.

În același timp, înclinați capul în jos către umăr.

Puteți încerca, de asemenea, să scuturați capul dintr-o parte în alta în timp ce trageți de pavilionul urechii.

2. Lăsați gravitația să își facă treaba

„În mod normal, dacă rămâne apă în ureche, înclinăm capul de partea respectivă pe o compresă și apa se va evacua,” ne sfătuiește medicul ORL.

3. Folosiți un uscător de păr

Căldura de la uscătorul de păr poate ajuta la evaporarea apei din canalul urechii. Porniți uscătorul la cea mai mică temperatură și viteză.

Țineți uscătorul de păr la aproximativ 30 cm de ureche și mișcați-l înainte și înapoi. În timp ce trageți de lobul urechii, lăsați aerul cald să vă intre în ureche.

4. Încercați alcoolul boricat

Alcoolul poate ajuta la evaporarea apei din ureche. În plus, alcoolul boricat elimina eventualele bacterii din urechi, prevenind infecțiile.

Nu folosiți alcool în orice situație!

Folosind un picurător steril, aplicați trei sau patru picături de alcool boricat în ureche. Frecați ușor exteriorul urechii.

Așteptați 30 de secunde și înclinați capul lateral pentru a lăsa soluția să se scurgă.

Nu utilizați această metodă dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni:

  • o infecție a urechii externe,
  • un timpan perforat,
  • timpanotomie (o intervenție chirurgicală prin care se montează un tub de material plastic în membrana timpanică în scopul facilitării aerării urechii medii).

5. Folosiți peroxid de hidrogen

Soluțiile de peroxid de hidrogen pot ajuta la curățarea resturilor și a cerumenului, care ar putea menține apa în urechi. Puteți cumpăra picături pentru urechi care conțin o combinație de uree și peroxid de hidrogen, numită peroxid de carbamidă. Această substanță elimină cerumenul și desfundă urechile.

Atenție!

Nu utilizați această metodă dacă vă știți cu oricare dintre aceste afecțiuni:

  • o infecție a urechii externe,
  • un timpan perforat,
  • tuburi timpanostomice.

6. Încercați cu ulei de măsline

Uleiul de măsline poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor de la nivelul urechii, precum și la eliminarea apei.

Încălziți puțin ulei de măsline într-un bol mic. Folosind un picurător curat, turnați câteva picături de ulei în urechea afectată.

Culcați-vă pe cealaltă parte timp de aproximativ 10 minute, apoi înclinați capul cu urechea afectată în jos. Apa și uleiul ar trebui să se scurgă.

7. Apelați la picături de urechi pe care le puteți cumpăra fără rețetă

Sunt disponibile, de asemenea, o serie de soluții pentru urechi fără prescripție medicală. Majoritatea sunt pe bază de alcool și pot ajuta la reducerea umidității din canalul auditiv extern, precum și la distrugerea bacteriilor sau la îndepărtarea cerumenului.

Cum să scoți apa din urechi

Dacă aveți o congestie a urechii medii, în funcție de cauză, poate fi util tratamentul decongestionant cu soluții fără precsripție medicală sau cu antihistaminice. Tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile de pe ambalaj. Iată câteva alte remedii de încercat.

8. Căscați sau mestecați

Când apa se blochează în trompele lui Eustachio (niște conducte mici care fac legătura între urechea medie și faringe), mișcarea gurii poate ajuta. Aceste conducte se deschid, în mod normal, odată cu mișcările vălului palatin, atunci când înghițim, când căscăm, mestecăm. Căscați sau mestecați gumă pentru a ameliora presiunea din trompele lui Eustachio.

9. Încercați manevra Valsalva

Manevra Valsalva se realizează prin încercarea de a expira forțat în timp ce căile respiratorii sunt închise. Acest lucru se poate face ținându-vă gura închisă și ținându-vă de nas cu degetele, în timp ce încercați să expirați cu forța. Această manevră crește imediat presiunea în sinusuri și urechea internă. Nu expirați prea tare, totuși.

Citește și: Senzația de presiune în urechi: când ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, când este normală

10. Încercați cu aburi

Aburul cald vă poate ajuta să eliberați apa din urechea medie prin trompele lui Eustachio. Faceți un duș fierbinte sau folosiți cu un bol cu ​​apă fierbinte.

Umpleți un castron mare cu apă fierbinte. Acoperiți-vă capul cu un prosop și stați cu capul deasupra bolului.

Inspirați aburul timp de 5 sau 10 minute, apoi înclinați capul în lateral pentru a vă scurge apa din ureche.

Ce să nu faceți

„Nu folosim bețișoare de șters, ci doar colțul de la prosop, cât intră.”

atrage atenția dr. Silviu Oprescu.

Bețele de urechi pot duce la infecții prin:

  • introducând bacterii în ureche,
  • împingând apa mai adânc în ureche,
  • rănindu-vă canalul urechii,
  • rănindu-vă timpanul.

Cum să preveniți intrarea apei în urechi

Utilizați dopuri de urechi când mergeți la înot. După ce ați petrecut timpul scufundat în apă, uscați bine exteriorul urechii cu un prosop.

Când să vă adresați medicului

Apa din urechi este eliminată, de obicei, fără tratament. Dar dacă apa este încă în urechi timp de două-trei zile sau dacă prezentați semne de infecție, trebuie să vă adresați medicului ORL.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare