Conjunctivita, simptom de coronavirus? Răspunde dr. oftalmolog

Conjunctivita, simptom de coronavirus? Răspunsuri de la oftalmolog

Din cei peste 5 milioane de oameni diagnosticați cu Covind- 19, o parte au manifestat și simptome de conjunctivită, iar acest lucru i-a făcut pe medici să se întrebe în ce măsură poate fi considerată conjunctivita simptom de coronavirus. Pentru a preveni infectarea, știm sigur că nu trebuie să ne atingem ochii.

La finalul lunii mai 2020, Organizația Mondială a Sănătății declara mai mult de 5 milioane de oameni diagnosticați cu Covid-19, la nivel mondial. Marea majoritate a pacienților diagnosticați au prezentat simptomele clasice respiratorii, însă în unele cazuri au apărut și alte simptome de natură dermatologică sau oftalmologică.

Ca și medic clinician nu m-am confruntat până acum cu un caz cu Covid-19 care să prezinte și simptome oftalmologice. Însă, ca și specialist în probleme oculare și ca profesor universitar, sunt la curent cu studiile și cazurile internaționale care prezintă pacienți cu simptome de conjunctivită infectați cu virusul Sars-CoV-2.

Ce știm sigur despre noul coronavirus și simptomele bolii

Despre virusul Sars-Cov-2 știm că face parte din familia de virusuri coronavirus, motiv pentru care îl mai numim și noul coronavirus. Este un virus care poate fi văzut doar la nivel eletronomicroscopic. Boala care rezultă din contaminarea cu acest virus este Covid-19 și se prezintă, în mare măsură, prin simptomatologia de tip respirator, într-un interval de 2-14 zile după contactul cu virusul. Infectarea cu virusul poate fi asimptomatică, ceea ce face foarte dificilă diagnosticarea, presimtomatică sau simptomatică.

De asemenea, încă dinainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemie în legătură cu virusul Sars-Cov-2, comunitățile medicale, și nu numai, știau că principalele simptome ale bolii sunt tusea, dificultatea de respirație asociată cu febra, durerea de gât și de cap, pierderea gustului și mirosului, frisoane, dureri musculare. În cazul pacienților mai în vârstă, se adaugă simptome precum oboseală și confuzie.

În unele cazuri, pacienții diagnosticați cu Covid-19 s-au prezentat și cu alte tipuri de simptome, oftalmologice sau dermatologice. Astfel, inevitabil ne punem întrebarea, la nivel de indivizi, dar și la nivel de specialiști în domeniul medical, dacă virusul se manifestă în mai multe feluri?

Când poate fi conjunctivita simptom de coronavirus?

Conjunctivita, de sine stătătoare, nu poate fi considerată un simptom de Covid-19. În cazul în care un pacient diagnosticat cu boala prezintă, pe lângă simptomele respiratorii proprii virusului, și semne de conjunctivită, atunci, în cazuri concrete, conjunctivita este listată ca un simptom.

Simptomele oftalmologice care pot apărea la un pacient infectat cu virusul sunt înroșirea ochiului și umflarea conjunctivei (manifestări similare conjunctivitei virale, cu foliculi și secreție moderată). 

La momentul actual, simptomele de conjunctivită au fost listate la un procent de 0,8-3% din cazurile diagnosticate cu Covid-19 la nivel mondial. Explicația științifică pentru apariția acestor simptome constă în faptul că ochii persoanelor în cauză au fost expuși la virus. Știm că virusul se poate transmite de la o persoană la alta prin picături de salivă, atunci când tușim, strănutăm și în unele cazuri, când vorbim. De asemenea, virusul se transmite prin atingerea unor suprafețe infectate.

Dacă cineva atinge o suprafață pe care există virusul și apoi își atinge ochii, virusul se poate transmite, iar acea persoană poate să prezinte, printre alte simptome, și simptome de conjunctivită.

Dacă te ustură ochii nu înseamnă că ești suspect de Covid-19

Dacă o persoană prezintă simptome de conjunctivită, precum mâncărime, senzație de corp străin (sau senzația de a avea nisip în ochi), usturime, senzație de arsură și în unele cazuri sensibilitate la lumină, nu înseamnă automat că este infectată cu virusul Sars-CoV-2.

Conjunctivita apare atunci când pielița transparentă (conjunctiva) care acoperă partea albă a ochiului, din cauze virale, bacteriene sau alergice, se inflamează. Este o afecțiune frecventă a ochiului, mai ales în cazul copiilor, și de cele mai multe ori nu este periculoasă. Sunt, desigur, și cazuri în care conjunctivita este contagioasă și poate apărea în forme mai severe.

Conjunctivita neasociată cu semne de Covid-19 se tratează în cabinetele oftalmologice, în funcție de forma sa clinică. Pacienții cu conjunctivită care prezintă și simptome de Covid-19 trebuie să se adreseze instituțiilor avizate, care testează și tratează infecțiile cu noul coronavirus.

Prevenția conjunctivitei se face printr-o igienă oculară și perioculară și prin evitarea zonei oculare cu mâna.

Cum ne putem proteja ochii de infecția cu Sars-CoV-2?

Pentru protejarea mai bună a ochilor în această perioadă, mai ales când ieșim din casă, recomand:

  • Utilizarea ochelarilor de vedere în locul lentilelor de contact
  • Purtarea ochelarilor de vedere sau de soare de fiecare dată când ieșim afară
  • Încercați să nu vă atingeți zona ochilor
  • Spălați-vă pe mâini frecvent și cu gel dezinfectant când nu aveți acces la apă și săpun
  • Practicați în continuare distanțarea socială
  • Purtați mască în spațiile publice

Dacă vorbim de mersul la cabinetele medicale în general și la cele oftalmologice în particular, măsurile de protecție luate sunt menite să prevină infectarea. Ele includ:

  • Purtarea obligatorie a măștii de protecție, atât în cazul pacienților, cât și al personalului medical
  • Pacientul intră singur în clinică și în sala de așteptare, aparținătorii fiind rugați să aștepte afară
  • În sala de așteptare se păstrează o distanță de 1,5 – 2 metri. Tot aici funcționează o lampă UV
  • La aparatele de examinare a fost montat un scut de protecție între pacient și examiantor
  • După fiecare consultație, cabinetele medicale sunt dezinfectate.

Deși studiile arată că șansele ca virusul Sars-CoV-2 să infecteze ochii sunt destul de mici, trebuie să rămânem la fel de precauți ca și până acum și să ne protejăm cât putem de bine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare