După ce a încercat-o de mai multe ori, povestește ce efecte are ayahuasca

După ce a încercat-o de mai multe ori, povestește ce efecte are ayahuasca: „Băutura asta e un fel de psiholog pe steroizi, poate mult mai eficientă decât psihologul”

Sorin* are 38 de ani. La 28 a participat prima dată la o ceremonie cu ayahuasca, în România. Cinci ani mai târziu, a început să meargă la retreat-uri în Spania și spune că experiențele au fost transformatoare. Acum, povestește ce efecte are ayahuasca și de ce crede că toată lumea ar trebui să o încerce.  

Publicat în: 19.07.2022

*Din motive care țin de protejarea identității, numele folosit în acest articol nu este cel real.

Sorin a auzit prima dată despre ayahuasca pe la 27 de ani. Fusese în club, după care s-a dus acasă la un amic, unde s-a pornit o discuție despre marijuana. Din vorbă-n vorbă, un tip din gașcă a adus vorba despre ayahuasca. Nu știa nimic despre ea, așa că a pus câteva întrebări și i s-a spus că e un amestec de plante la care oamenii apelează ca să-și clarifice gândurile.

EXTRA INFO

Ce înseamnă ayahuasca

Ayahuasca e o băutură rezultată din amestecul a două plante: ayahuasca (o liană din Amazon care se numește, științific, Banisteriopsis caapi vine) și chacruna (o plantă care crește tot în pădurea amazoniană și care se numește Psychotria viridis). Băutura are un efect halucinogen dat de combinația acestor plante, niciuna dintre ele separat nu are acest efect. Substanța psihedelică DMT (N-Dimetiltriptamină, care, în forma ei chimică sintetică, este considerată ilegală în multe țări) se găsește în planta de chacruna, dar efectul acesteia este neutralizat de un inhibitor care se află în sistemul digestiv uman. Rolul plantei de ayahuasca este de a anula acest inhibitor temporar, astfel încât DMT-ul din chacruna să-și facă efectul halucinogen câteva ore.

Tocmai trecea printr-o perioadă în care era foarte neîmpăcat cu el însuși, simțea că e într-o nebuloasă și nu-și dădea seama ce vrea de la viață. „Trecusem prin tot felul de incidente, accidentări, căderi de la înălțime, nici pe plan profesional nu-mi mergea bine și mi-am dat seama că am ceva deficit de atenție. Am început să mă întreb dacă e ceva în neregulă cu mine: sunt ghinionist, sunt blestemat, plătesc păcatele neamului? Mi-au venit tot felul de gânduri de-astea. Am citit vreo jumătate de an despre ayahuasca, mi s-a părut interesantă și-am zis să încerc și varianta asta”, spune Sorin.

După ce a decis că vrea să încerce, a început o altă documentare: unde să se ducă să ia ayahuasca, având în vedere că în România se practică rar și pe ascuns, pentru că, deși plantele din băutura de ayahuasca – ayahuasca și chacruna – nu sunt ilegale, DMT, substanța psihedelică din chacruna, e? S-a apucat să caute grupuri și oameni care au participat la ceremonii, dar mulți erau foarte reticenți să-i ofere astfel de informații.

De când a aflat despre ayahuasca până când a participat la primul ritual a durat un an.   

Prima experiență cu ayahuasca a avut loc în România

Prima dată, Sorin a participat la un retreat de ayahuasca în 2011, în România, într-o localitate din județul Brașov. El și încă 10-15 oameni s-au cazat într-o vilă, iar seara s-au dus cu toții în demisolul clădirii, unde era o sală de conferințe. Organizatorii au acoperit ferestrele în așa fel încât să nu intre pic de lumină, după care a venit șamanul: „o băbuță, toată stafidită – era o peruancă – și pe care ceilalți o tot ridicau în slăvi”.

„M-am dus și eu acolo, s-au stins toate luminile, s-a făcut întuneric, se ardea palo santo (n.r. – un lemn care provine din America de Sud și e folosit în diferite ritualuri sau în aromaterapie), iar noi stăteam pe niște saltele și inițiatorul ne-a dat să bem o băutură din plante – ceva foarte gros, un fel de ceai. Are un gust specific, ușor acrișor combinat cu amărui, iar consistența e ca și cum ai bea pământ diluat în apă. Estimez că am băut undeva la vreo 25 de mililitri”, descrie el.

După vreo oră, aproximează el, a început efectul halucinogen.  

„Cum stăteam în întuneric, la un moment dat am început să văd niște linii foarte frumos și viu colorate, cam cum e screensaver-ul la calculator, dar culorile foarte frumoase, ca la baloanele de săpun. În stare naturală nu prea vezi culorile alea. Totul era viu și se mișca. Și am început să am tot felul de gânduri. Îmi veneau gânduri, oameni din viața mea, întâmplări din trecut și am început să fac anumite legături.”

La un moment dat, chiar în timpul experienței, i se părea totul atât de fascinant, încât și-ar fi dorit să filmeze cumva tot ce vedea cu mintea.

În discuțiile despre ce efecte are ayahuasca, cei care au încercat-o vorbesc, pe de o parte, despre culori și imagini, iar pe de altă parte, despre gânduri și percepții. FOTO: Shutterstock

Când ești sub efectul ayahuasca, nu ești complet rupt de realitate, explică Sorin. Dacă vrei, poți să vorbești cu o altă persoană ca și cum nu ai avea nimic. „E un pic ciudat, că trăiești realitatea și trăiești și un vis lucid în paralel”, explică el, după care adaugă că, atunci când te duci la baie, simți că ești puțin amețit și că te dezechilibrezi.

În general, după ce bei ayahuasca, fiertura are un puternic efect purgativ și vomitiv. Deși a mers la baie de fiecare dată, Sorin e dintre puținii care nu au și vărsături.

„Am avut impresia că am dat banii degeaba”  

Prima experiență, care a însemnat două nopți de ayahuasca, a costat 300 de euro. Ultimii lui bani din acel moment. După ce au trecut cele două nopți, Sorin a avut impresia că nu s-a schimbat nimic. Totuși, când a ajuns acasă, se uita la copaci și avea senzația că-i vede respirând. Apoi a făcut o plimbare în centrul orașului și a fost pentru prima dată când a văzut toate ornamentele de pe clădiri. „Până atunci vedeam că e ceva, dar nu conștientizam ce, eram foarte superficial. M-a făcut să văd viața mult mai profund, atât din punct de vedere optic, cât și al percepțiilor”, spune el.

Când s-a dus la prima lui experiență cu ayahuasca, Sorin credea că, dacă își rezolvă problemele cu banii, își rezolvă toate celelalte probleme. Voia, deci, să-și dea seama cum să facă bani. Chiar dacă efectul de viziune clară a durat vreo trei-patru luni, la două săptămâni de când băuse ayahuasca a început să creadă că a dat banii degeaba.

La doi ani după ce luase ayahuasca într-un sat din România, Sorin avea impresia că nu s-a schimbat nimic în viața lui, dar a rememorat momentul experienței, după care s-a văzut pe el cel dinainte și pe el cel din ultimii doi ani. „Am avut un flashback despre cum eram înainte de ceremonie și cum eram după doi ani. Și îmi venea să mă bat singur pentru cât de greșit am gândit înainte, câte prostii am făcut și poate cât rău am provocat inconștient altor oameni. După ceremonie nu mi-am dat seama de nimic, dar după doi ani am realizat că schimbarea fusese spectaculoasă. S-a schimbat felul meu de a mă comporta, felul în care văd lumea, mi s-au schimbat valorile, am schimbat și cercul de prieteni, inconștient”, spune el.

Te-ai gândit că poate ai fi trecut prin aceste schimbări indiferent că participai sau nu la acest ritual?

Cred că fiecare om, inconștient, chiar dacă nu consumă substanța asta, în momentul în care își dă seama că ceva nu e ok cu el, pleacă într-o direcție sau alta. Dar ayahuasca a avut un efect de levier care mi-a grăbit foarte mult procesul. Și ce consider acum – după 10 ani de experiență – că e important e că ayahuasca lucrează cu materialul clientului. E important să ai ceva noțiuni de psihologie despre traume, să ai ce prelucra. Altfel, ai demarajul foarte greu.

La cinci ani de la prima experiență, a vrut din nou să încerce. De data aceasta, în Spania.

„Te face mai empatic cu cei din jur și îți și crește stima de sine.” Ce efecte are ayahuasca

Când a participat la ceremonia din România, Sorin a cunoscut un spaniol. Prin el, a intrat într-un grup unde se organizau retreat-uri de ayahuasca în Spania. De atunci, din 2016, a fost numai în Spania. Într-una dintre dăți a luat țeapă, spune el, în sensul că băutura nu a avut efect. În ultimii trei ani se duce în același loc, de două ori pe an.

Începând cu a doua experiență, a început să-și dea seama la un nivel mult mai profund de beneficiile băuturii.

„Pe lângă faptul că am reușit să o dau la pace cu mine, consider că mi-a deschis mintea și am reușit în sfârșit să fiu mai creativ și să iau decizii mai bune inclusiv pe plan financiar. Consider că mi-am recuperat palpabil banii pe care i-am plătit în timp”, spune el. Pe măsură ce a repetat experiențele, a ajuns la concluzia că banii nu sunt totul: „Apoi mi-am dat seama că banii sunt importanți în viața unui om, dar strict pentru cheltuielile personale, să mănânci, să ai un adăpost, să ai o rezervă dacă e cazul să mergi la medic, dar că, în rest, starea ta de bine nu depinde de starea ta financiară”.

În ultimii ani, Sorin plătește 450 de euro pentru trei zile consecutive de ayahuasca în Spania, fără cheltuielile de drum. Face asta de două ori pe an și plănuiește să o facă în continuare pe termen lung.

ce efecte are ayahyasca. unul dintre spatiile unde a stat sorin pe durata unui retreat in spania
Unul dintre spațiile în care Sorin a stat pe durata unui retreat din Spania. FOTO: Arhiva personală

Deși alți oameni care au luat ayahuasca vorbesc despre importanța pregătirii pentru acest proces – alimentație vegetariană cu ceva timp înainte și eventuale alte restricții – Sorin nu ține cont de ele și spune că, chiar și așa, are efect.

Se modifică experiențele de-a lungul timpului? Devii mai bun la asta?

Fiecare experiență este diferită, dar în același timp are niște chestii în comun. Există niște halucinații specifice, acele efecte vizuale, și există gândurile – îți dai seama inclusiv de tine, când ești lacom, când ești arogant, dacă ai avut un conflict cu cineva îți dai seama unde ai greșit tu, unde a greșit celălalt – te face mult mai uman, mai empatic cu cei din jur, dar pe de altă parte îți și crește stima de sine. Să-ți crească stima de sine nu înseamnă să-ți crească aroganța, să devii mai inabordabil, înseamnă să înveți să te respecți și, în momentul în care ceilalți te abuzează, să impui limite fără să jignești.

Efectul halucinogen al substanței trece după câteva ore, dar în perioada care urmează și care poate varia de la o lună la câteva luni îți tot revin crâmpeie din ce ai experimentat și ai simțit. „Asta nu înseamnă că ai halucinații, pur și simplu îți vine un gând: A, în copilărie m-a lovit doamna învățătoare și asta m-a afectat, mi-a creat o traumă. Și partea asta umană, de empatie, cred că îți rămâne pentru totdeauna”, spune el.

La început, a fost destul de confuz – uneori și revoltat – de ceea ce i s-a arătat sub efectul fierturii de plante. Dar, încetul cu încetul, a învățat cum să lucreze cu informațiile primite: „Părerea mea e că îți scoate toate rufele murdare de sub pat și mai departe e de datoria ta să le speli, să le calci, să le ordonezi”.

„Eu cred că e o reacție a organismului la substanța DMT”

Dintre cei care experimentează ayahuasca, persoanele care au o latură mai spirituală cred că efectul băuturii e mai profund datorită șamanului și ritualului pe care acesta îl practică. Sorin nu neagă spiritualitatea, dar e, mai degrabă, un om care crede în știință.

„În ritualurile astea se vorbește foarte mult despre spiritul plantei. Inițiatorul, șamanul – despre care ei spun că are puteri magice – îi cântă plantei când o fierbe. Eu mă consider într-o oarecare măsură și spiritual, dar și un om al științei – nu știu să spun ce ne-a adus pe noi pe pământ și care e rostul nostru, dar e clar că există o inteligență peste noi, care a pus toate lucrurile astea la punct. Ce e aici nu are cum să fie un hazard, dar cred că oamenii ăia exagerează când vorbesc despre spiritul plantei. Eu cred că e o reacție a organismului la substanța DMT.”

Totuși, recunoaște meritele șamanului, despre care spune că știe cum să te conducă prin experiență: „Se comunică foarte puțin. Dacă ești mai agitat sau nu poți face față efectului, îți mai administrează puțin tutun de junglă sau ceva să te liniștească. Dar, de regulă, șamanul, care are mai multă experiență, simte oarecum trăirile celorlalți și știe să ghideze prin muzică, știe să amplifice sau să tempereze ceea ce trăiești tu acolo”.

Din experiența lui, ritualurile sunt foarte asemănătoare. Se închiriază o vilă într-un loc mai liniștit, iar participanții care se cunosc deja din alte retreat-uri fac schimb de experiențe și-și povestesc ce-au mai trăit în viața de zi cu zi între timp, după care începe ceremonia. La fiecare retreat la care a participat, inclusiv în România, a fost acolo și un psiholog care are rolul ca, în zilele de după ritual, să te ajute să integrezi ce ai trăit în timpul experienței cu ayahuasca.

Psihologul interpretează toate gândurile și toate visele, te ajută să înțelegi ce înseamnă și care sunt mecanismele prin care noi înșine ne mințim. Procesul se cheamă integrare. Eu, de fiecare dată când mă duc, am o mică teamă de necunoscut, dar reușesc să mi-o controlez”, spune Sorin.

„Dacă aș avea o baghetă magică, aș trece fiecare cetățean prin procesul ăsta cu ayahuasca”

Înainte să bea pentru prima dată ayahuasca, Sorin ajunsese de unul singur la concluzia că are deficit de atenție. Din acest motiv, o perioadă, a fumat marijuana, în ideea că îl va ajuta. Acum consideră că și-a rezolvat problemele referitoare la deficitul de atenție prin experiențele cu ayahuasca și, de la prima ceremonie, nici nu s-a mai atins de iarbă.

„Băutura asta e un fel de psiholog pe steroizi, poate mult mai eficient decât psihologul. Suntem oameni, greșim, și ți-e rușine de tine că ai făcut lucrurile alea. Și-atunci, creierul, inconștient, caută niște portițe să te protejeze, iar când vorbești cu psihologul s-ar putea ca creierul tău să evite subiectul ăla. Aici ești tu singur în fața ta, cu maximă sinceritate.”

Pe măsură ce vorbim, Sorin enumeră câteva dintre lucrurile care i s-au clarificat ca urmare a experiențelor cu ayahuasca: și-a dat seama de ce a reacționat în anumite moduri în unele situații, ce impact au avut alții asupra lui, ce blocaje au apărut în parcursul lui educațional, de ce presiuni a avut parte, ce percepții greșite a avut asupra unor comentarii venite din partea celor din jur.

Poate sună vag sau general, dar această clarificare l-a ajutat să-și facă curățenie în viață. „Mi-am dat seama că oameni foarte apropiați nu îmi erau prieteni, ci erau abuzatori. Un abuzator nu este neapărat un om rău, este un om care, inconștient, prin tiparele și traumele lui, te abuzează. Poate că la început face o remarcă minoră, apoi face o glumiță cu tine, apoi una și mai deplasată, poate îți dă un bobârnac peste ureche și, încetul cu încetul, dacă nu îi respingi comportamentul în mod asertiv, la un moment dat ajungi victima lui”, spune Sorin.

În timp, și-a schimbat cercul de prieteni și e mult mai conștient de ce se-ntâmplă cu el și în jurul lui.

„Din experiența pe care o am eu cu societatea și cu oamenii, dacă aș avea o baghetă magică, aș trece fiecare cetățean prin procesul ăsta cu ayahuasca. Nu consider că e unica metodă pentru a-ți depăși problemele, dar consider că este o pârghie foarte puternică.”

În continuare, în viața de zi cu zi, Sorin are supărări, stări de furie și de nervozitate. Dacă a luat ayahuasca nu înseamnă că levitează pe deasupra problemelor, ci că reușește să se controleze mai bine, să nu mai fie atât de afectat sau, dacă e, să-și dea seama mai repede că a doua zi se va simți diferit.

Deci pentru ce iei ayahuasca și de ce crezi că ar trebui să o încerce toată lumea?

Creierul, într-o oarecare măsură este elastic și într-o oarecare măsură este plastic, e ca un teren fertil. Ce semințe sădești, alea rodesc și cresc. Dar, la un moment dat, se formează anumite obiceiuri, credințe și devii un om rigid.

Eu consider că procesul prin care treci când iei ayahuasca te ajută să ieși din dependențe sau, dacă ești un om mai nervos, te ajută să-ți schimbi atitudinea.

Consider că noi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pe de o parte ne trezim, dar pe de altă parte amorțim. Și tot procesul ăsta îți dă un refresh. Mie mi se pare că, după ce vii dintr-un astfel de retreat, ai senzația de casă nouă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare