Beneficiile consumului de kiwi. Taie pofta de dulce și te ajută să ții glicemia sub control

Beneficiile consumului de kiwi. Taie pofta de dulce și te ajută să ții glicemia sub control

Când vine vorba de includerea fructelor în dietă, părerile sunt împărțite. Unii sunt obișnuiți să le evite din cauza conținutului lor de fructoză. Alții susțin că fructele sunt printre cele mai sănătoase alimente pe care natura ni le-a pus la dispoziție, astfel încât putem să ne bucurăm de ele fără atâtea restricții. Cert este că beneficiile fructului de kiwi sunt multe și importante.

Aceste fructe exotice delicioase care seamănă cu niște cartofiori țepoși sunt originare din Asia, unde li se spunea, la începuturi, agrișe chinezești. Poate că seamănă un pic la gust cu agrișele noastre românești, chiar dacă forma lor nu este nici pe departe similară. Denumirea cu care îl cunoaștem astăzi a primit-o după anul 1900, când a ajuns în Noua Zeelandă, unde a fost asociat cu pasărea Kiwi, la rândul ei maronie și țepoasă, un simbol în această țară.

Un „ambalaj“ neprietenos

Pe vremea când, copil fiind, am mâncat fructe de kiwi pentru prima dată, m-am ales cu o experiență usturătoare care mi s-a întipărit în minte mai ceva decât aroma lor îmbietoare. Asta  pentru că le-am mâncat cu poftă și cu un pic de… coajă, pe care n-am curățat-o tocmai bine.

Astăzi, se știe că până și nedorita coajă a fructului are proprietăți terapeutice excepționale și chiar poate fi consumată, dacă o speli foarte-foarte bine, dar e bine să verifici mai întâi că nu-ți creează iritații, înțepături sau alte neplăceri, din cauza cantității mari de oxalați din conținutul ei.

Dacă îndrăgești gustul dulce-acrișor de kiwi, e bine să-l ai în casă indiferent de anotimp, mai ales că studiile arată că este unul dintre fructele cele mai darnice în privința bogăției de substanțe nutritive din compoziție.

Ajută digestia, combate constipația

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, la Hyperclinica Medlife Oradea, ne-a vorbit despre câteva dintre beneficiile de top ale acestui fruct.

Dr. Oana Pop, medic nutriționist

„Trebuie precizat că fructul de kiwi conține de 17 ori multă vitamina C, de 6 ori mai mult magneziu, de 2 ori mai mult fier decât mărul și, de asemenea, conține la 100 g de pulpă –  3,4 g fibre, mai mult decât merele și prunele. Pe acest considerent, fructul de kiwi se recomandă în orice dietă și mai ales ajută la prevenția constipației. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de constipație cronică, fructul de kiwi poate duce chiar la diaree, ca efect al cantității crescute de fibre pe care le conține.“

Beneficiile kiwi versus contraindicațiile. Prea mult nu-i bun

După cum bine știm, nici măcar cele mai sănătoase alimente nu pot fi consumate fără măsură. În cazul fructelor, zahărul din conținutul lor este cel care ne impune limitele.

„Trebuie subliniat că și la fructe, oricât ar fi ele de sănătoase, cantitatea de glucide sau carbohidrați din structura lor este foarte importantă. Dacă facem exces de fructe, ne putem trezi pe termen lung cu un colesterol crescut, în special cu trigliceridele, și chiar cu glicemia mai crescută. Un fruct de kiwi de 100 g conține aproximativ 12 g de glucide sau carbohidrați, ceea ce îl încadrează la un indice glicemic mic“, explică dr. Oana Pop.

Dacă ai diabet ai voie kiwi?

Cu siguranță DA. Beneficiile kiwi sunt la fel de mari și în cazul persoanelor cu diabet. Pentru că are un indice glicemic de doar 39.2 și un conținut semnificativ de fibre, fructul de kiwi are darul de a încetini absorbția zahărului din alimente, astfel că trecerea glucozei în fluxul sangvin este încetinită. 

„Fructul de kiwi prezină un indice glicemic mic, ca atare este recomandat la persoana care suferă de diabet, dar mare atenție la cantitatea consumată. Se știe că, la persoana care suferă de diabet și urmează terapie cu insulină, o cantitate mai mare de 15 g glucide, chiar și dacă acestea provin din fructe, este necesară corecția cu 1 unitate de insulină, pentru a ține sub control glicemia. În consecință, indicele glicemic este foarte important. Nu aș recomanda mai mult de maxim 2 fructe de kiwi ca gustare, cele două fructe să nu depășească împreună 100 g“, explică dr. Oana Pop.

Pentru a profita de beneficiile fructului de kiwi, îl recomand în starea sa naturală, drept gustare, la 2 ore după o masă principală.

Dr. Oana Pop, medic nutriționist

De ajutor în combaterea anemiei

Chiar dacă nu conține fier, vitamina C contribuie la asimilarea acestui mineral. Prin urmare, dacă urmezi un tratament pentru corectarea anemiei feriprive (prin lipsă de fier), mănâncă 2-3 fructe de kiwi pe zi și medicamentele vor aduce rezultate mai rapid. Tototdată, kiwi conține cantități importante de acid folic, prevenind anemia prin deficit de vitamina B9 și fiind recomandat femeilor însărcinate sau care își doresc o sarcină.

Beneficiile kiwi. E bun pentru imunitate

Un meniu în care legumele și fructele se află la loc de cinste este unul de ajutor sistemului imunitar. În principal, datorită conținutul de vitamina C. Tot această vitamină cu rol antioxidant este foarte utilă bunei funcționări a creierului, contribuind la creșterea performanței cognitive. Se recomandă în perioadele în care ai mult de învățat sau deadline-uri care te presează.

Excelent când vrei să slăbești

Fibrele sunt sățioase, astfel că senzația de foame se va instala mai târziu după ce mănânci alimente care le conțin din plin. Kiwi este unul dintre ele.

În plus, un fruct de kiwi are doar 34 de calorii, ceea ce înseamnă că poți servi fără nicio remușcare 2-3 fructe pe post de gustare. În schimb, trebuie să eviți fructele de kiwi confiate, care sunt adevărate bombe calorice.

Fructul de kiwi reprezintă o alegere foarte bună când dorim să tăiem pofta de dulce și să simțim sațietate.

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

Beneficiile kiwi pentru ten

Vitamina C stimulează producerea și asimilarea colagenului, iar fructele de kiwi conțin cantități impresionante din această vitamină, astfel că nu-i de mirare dacă ai auzit că un consum frecvent de kiwi te ajută să ai un ten neted și elastic.

Poate fi folosit și extern în tot felul de moduri. Cel mai simplu este să tai o felie din fruct, să-ți masezi bine tenul cu ea și să te clătești după 15 minute. Dacă ai timp pentru o rețetă mai elaborată, pasează o jumătate de fruct de kiwi foarte bine copt, adaugă puțină miere, câteva picături de suc de lămâie și aplică pe ten și decolteu. Clătește după 15 minute, masând ușor. Tenul va rămâne curat și catifelat.

Aceste fructe exotice delicioase care seamănă cu niște cartofiori țepoși sunt originare din Asia, unde li se spunea, la începuturi, agrișe chinezești.

Tips pentru consum

Dacă nu ai răbdare să decojești fructul, poți pur și simplu să-l speli bine, apoi să-l tai în două și să mănânci miezul cu o linguriță. În situația în care atunci când l-ai cumpărat nu era copt încă, tot ce trebuie să faci este să ai răbdare. În 2-3 zile se coace negreșit, la temperatura camerei.

Fii inventivă!

Kiwi este un fruct delicios care poate fi savurat în diverse moduri. În salate de fructe, freshuri, smoothie-uri, dar și tăiat cubulețe și adăugat într-un iaurt natur sau în porția de cereale cu care îți începi ziua. Dacă îți dorești un fresh exotic, îl poți prepara din kiwi, mango, banană și ananas, diluat cu puțină apă. Atenție, este foarte consistent, așa că poate înlocui o masă!

E bine de știut că din suc de kiwi poți prepara o marinadă excelentă pentru friptură fragedă – ai nevoie de kiwi bine pasat, puțin ulei de măsline, oțet de mare, sare și piper.

Există diverse soiuri

Cel pe care îl găsim în toate magazinele are pulpa de culoare verde, însă există și alte soiuri de kiwi, cu pulpa galbenă, mai dulci și mai zemoase decât varianta clasică și lipsite de puful iritant.

Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a întreprins un proiect în cadrul căruia unele soiuri hibride de kiwi au fost cultivate la noi în țară, într-o minunată livadă din cadrul campusului din capitală, în care cresc și alte fructe adaptate climei noastre, precum curmalul dobrogean. Și în alte zone din țară, spre exemplu, la Dăbuleni, se încearcă de ceva vreme cultivarea de kiwi.

Atenție la alergii!

Kiwi face parte din categoria fructelor cu semințe, în cazul cărora reacțiile alergice sunt mult mai frecvente. Primele semne sunt locale – iritație în zona gurii. Din acest motiv, se introduce în alimentația bebelușilor după ce aceștia împlinesc un anișor. Se poate da, cu precauție, încă de la 10 luni.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare