Tarte sărate. 5 rețete rapide și deosebite

Tarte sărate de primăvară. 5 rețete bune pentru un weekend acasă sau la iarbă verde

Tartele sărate de primăvară pot fi un aperitiv la masa sărbătoare sau în weekend, un prim fel la iarbă verde sau ideal de luat ca mâncare la pachet.

Tartele sărate își au originea în cunoscuta quiche Lorrain, care presupune un înveliș de aluat fraged cu o umplutură de ou, smântână și bacon. Varianta alsaciană presupune și ceapă, în timp ce în alte zone ale Franței se folosește și brânză în compoziție. De altfel, etimologia însăși a cuvântului vorbește de la sine: quiche vine de la kuchen, din limba germană, care are sensul de tort, tartă.

În timp, tartele sărate au devenit un preparat universal apreciat, dată fiind și posibilitatea de a le modifica, fiind practicate în diverse variante. Acestea sunt fie rezultatul folosirii unui alt tip de aluat, fie al unei alte umpluturi, fie ambele. Și nu doar cu aluat fraged, se fac și cu aluat foetaj, aluat de tip phillo, foi de plăcintă, aluat de strudel sau chiar de pâine sau pizza. Fiecare are însă micile lui secrete și este bine să le studiem înainte de ne lansa în prepararea unei tarte sărate.

Cum se face o tartă sărată

Când vine vorba de tarte sărate, dincolo de aluatul folosit pe post de înveliș avem nevoie și de o umplutură. Umplutura înseamnă o bază și câteva adaosuri în ea. Dacă baza are un gust bine definit cu atât mai bine – smântâna, în cazul rețetei tradițional de quiche Lorraine. Dar poate fi și o brânză proaspătă moale, eventual o combinație de brânzeturi, în care poate intra și iaurt.

Ca adaosuri în compoziția pentru tarte sărate, pentru echilibru nutrițional și de gust putem apela la diferite ingrediente vegetale și/sau la o parte proteică. Proteinele adaugă și gust, aromă, textură, dincolo de aportul nutrițional important. În unele situații, pentru a lega ingredientele se poate folosi și ou. Condiția principală a unei umpluturi este să conțină cât mai puțin lichid, care compromite aluatul de sub ea. Dacă folosim ingrediente vegetale, este ideal ca ele să fie prelucrate anterior încât să fi pierdut apa din componența lor.

Am selecționat mai jos câteva tarte simple de primăvară care pot fi chiar reîncălzite rapid și conservate 4-5 zile în frigider. Fiecare rețetă prevede ingrediente la îndemână și relativ economice. Cea mai simplă soluție este de a folosi în fiecare din cazuri un aluat fraged și a urma indicațiile de pe ambalaj. Alternativa este aluatul foetaj, dar acesta este recomandat a fi copt în doi timpi, întâi fără umplutură, apoi împreună.

Tartele sărate sunt un tip de preparat care merită efortul – putem folosi aluat disponibil deja în comerț, avem de făcut doar umplutura, și poate fi consumat mai multe zile, inclusiv la pachet. Totodată, ele pot fi făcute și în alte forme, de exemplu rulând aluatul sau în două straturi.

1. Tartă sărată cu spanac și urdă/ricotta

O tartă prin excelență de primăvară, care poate fi făcută exclusiv cu spanac dar și aplelând la o combinație cu alte verdețuri de primăvară: ștevie, urzici, foi de salată verde, mărar, pătrunjel etc. Important este să nu lipsească o parte de ceapă verde, responsabilă de gust. Rețeta prevede și ouă, dar baza de ricotta permite și un experiment fără ouă.

Ingrediente

  • 1 pachet aluat fraged de formă rotundă
  • 500 g spanac crud sau congelat
  • 4 cepe verzi
  • 250 g ricotta/urdă sau amestec de ambele
  • 100 g parmezan (sau cașcaval)
  • 2 ouă
  • sare, piper, ulei

Se călește ceapa verde în puțin ulei, apoi împreună cu ea și spanacul. Dacă este congelat îl folosim direct din congelator și îl călim până se evaporă apa din el și devine scăzut. Dacă folosim din cel verde, proaspăt, îl spălăm și scurgem cât mai bine și în adăugăm trenta în tigaie, până scade în volum și pierde cea mai mare parte din apă. În ambele cazuri, potrivim de sare și piper. Sarea la început, fiind hidrofilă ajută la evaporarea apei. Piperul la final, pentru a-și putea conserva aroma.

Se lasă puțin să se răcorească, apoi se toacă puțin cu un cuțit pe tocător, dacă e cazul.

Se amestecă într-un bol împreună cu restul ingredientelor.

Umplutura se așează peste foaia de aluat fraged întinsă într-o tavă rotundă. Se coace în cuptorul deja încălzit la 180°C circa 40 de minute, în funcție de cuptor. Ultimele 10 minute se poate coborî puțin temperatura, pentru a împiedica arderea în exterior.

Se poate servi deopotriva caldă sau rece.

2. Tartă din leurdă, păstârnac și iaurt grecesc

O alta din seria de posibile tarte sărate de primăvară. Avem ca bază un amestec de iaurt cu rădăcini coapte de păstârnac. Aroma acestuia se reechilibrează foarte bine cu cea de leurdă proaspătă, iar lămâia o adăugăm pe post de accent aromatic în umplutură.

Ingrediente

  • 1 pachet aluat fraged rotund
  • câteva legături bune de leurdă, circa 400 g
  • 2-3 rădăcini de păstârnac medii, circa 200 g, copt în cuptor sau fiert la vapori
  • 200 g iaurt grecesc scurs foarte bine
  • 1 lingură de amidon de porumb (pentru a evita să adăugăm ou)
  • sare, piper, ulei
  • coaja rasă de la 1 lămâie

Se coace sau fierbe la vapori păstârnacul rădăcină.

Între timp, se călesc rapid frunzele de leurdă în puțin ulei, până își reduc volumul și devin o masă relativ compactă.

Se trec prin blender rădăcinile de păstârnac cu iaurtul. Se adaugă și leurda, dar fără a mai mixa. La fel și coaja de lămâie rasă și amidonul, dizolvat anterior în câteva picături de apă.

Compoziția astfel obținută se așează peste aluatul fraged întins într-o tavă rotundă pentru tarte.

Se coace ca și cea precedentă, cu mențiunea de a regla spre final temperatura în funcție de grosimea tartei și se puterea cuptorului.

Se servește caldă dar și este acceptabilă și rece.

3. Tartă sărată de sparanghel și telemea

O tartă rapidă care pune în valoare sparanghelul proaspăt specific primăverii. Completăm compoziția pentru umplutura tartei cu o bază de smântână fermentată, iaurt și telemea și câteva ouă fierte.

Ingrediente

  • 1 pachet aluat fraged
  • 400 g sparanghel (alb sau verde, merg ambele)
  • 4 ouă fierte
  • 100 g smântână fermentată
  • 100 g iaurt
  • 100 g telemea rasă
  • sare, piper, ulei

Curățăm firele de sparanghel eliminând partea finală lemnoasă. Le trecem rapid 2-3 minute prin tigaie în puțin ulei, pentru a le concentra gustul și aroma. Le aromatizăm la final cu sare și piper.

Pregătim amestecul de iaurt, smântână și telemea, potrivind de sare și piper, și turnăm compoziția în tava rotundă pe care am tapetat-o cu aluatul fraged cât mai rece.

Peste compoziție, deasupra, alternăm fire de sparanghel cu bucăți de ou fiert: pentru estetică, tăiem ouăle astfel încât numărul de bucăți obținute să fie egal cu numărul de fire de sparanghel folosite.

Se coace la cuptor ca și cele anterioare, circa 40 de minute la 180°C. Înainte de a servi se așteaptă câteva minute.

4. Tartă de andive cu roșii uscate și măsline

O tartă sărată care îmbină gustul pronunțat al bulbilor de andive cu dulcele-acrișor al roșiilor uscate. Măslinele dau un plus de gust și sapiditate și contrastează cu gustul ușor amărui de andive. Baza compoziției este un amestec de smânântă, iaurt și ricotta. Avem nevoie de un adaous dulceag tot pentru contrast.

Ingrediente

  • 1 pachet de aluat fraged rotund
  • 2-3 bulbi de andive, circa 200 g
  • 100 g roșii uscate din conservă tăiate mărunt
  • 1 lingură de măsline negre fără sâmburi mărunțite
  • 300 g amestec de smântână, iaurt și ricotta
  • sare, piper, ulei

Se taie felii subțiri pe lățime bulbii de andive și se călesc  rapid în puțin ulei.

Se amestecă toate împreună cu restul ingredientelor, completând cu sare și piper.

Se toarnă peste aluatul fraged așezat în tavă și se coace ca și cele de mai sus.

Se servește nu foarte caldă sau chiar rece.

5. Tartă sărată de praz, feta și lămâie

O tartă sărată cu un gust interesant rezultat din contrastul dintre gustul dulceag de praz și feliile de lămâi așezate la suprafața tartei pentru efect estetic. Umplutura cea mai potrivita combinației este o combinație de iaurt cu brânză feta, pentru un plus de umami și sapiditate.

Ingrediente

  • 1 pachet aluat fraged rotund
  • 3-4 fire de praz medii
  • 100 ml iaurt
  • 100 g feta
  • 1 ou
  • 1 lămâie netratată
  • sare, piper, ulei

Se călește în ulei prazul tăiat cât mai fin, eliminând partea cea mai dură de la vârf.

Se lasă să se răcorească și între timp amestecăm într-un bol iaurtul, fera rasă și oul, sare și piper.

Se adaugă la compoziție și prazul sotat și se așează peste aluatul fraged așezat în tavă cât mai rece.

Deasupra se decorează cu felii subțiri de lămâie, care au și rolul de a reechilibra gustul general.

Se coace ca și celelalte, circa 40 de minute la 180°C, micșorând temperatura spre final.

Se servește caldă sau rece.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare