„Aerul din spațiile închise este de până la 5 ori mai poluat decât cel din exterior”. Care sunt sursele posibile de poluare din casă și cum ne protejăm
Obiceiuri aparent inofestive, precum folosirea de lumânări sau bețișoare parfumante, sau aglomerarea casei cu multe obiecte, pot avea impact asupra aparatului respirator, ducând la alergii și alte probleme de sănătate.
În cea mai recentă ediție a podcastului „Supliment de bine” by Secom®, medicul primar pneumolog Veronica Șurlea a vorbit despre importanța prevenției în bolile respiratorii, inclusiv despre poluarea din interiorul casei, de care suntem poate mai puțin conștienți.
Întreaga discuție dintre medicul Veronica Șurlea și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:
Semnale de alarmă legate de efectele poluării indoor
Ne petrecem aproximativ 80% din timp în interior și inspirăm în medie 10.000/20.000 de litri de aer pe zi, în funcție de efortul fizic făcut. „Aerul din spațiile închise este de până la 5 ori mai poluat decât aerul din exterior. Degeaba facem politici de combatere a poluării atmosferice, deci de poluare outdoor, dacă stăm foarte mult închiși în birou, la locul de muncă, în casă și ne irităm căile respiratorii cu toate particulele care se găsesc înăuntru”, subliniază medicul pneumolog Veronica Șurlea.
În interior, reînnoirea aerului este uneori insuficientă pentru a evacua toți poluanții. Efectele poluării interioare asupra sănătății sunt doar parțial cunoscute și abia în anii 70 europenii au început să-și facă griji pentru calitatea acestuia, de unde și îngrijorările legate de azbest (interzis în 1997), monoxid de carbon și vopseaua cu plumb.
Diferiții poluanți ai aerului din interior
În case există mai multe tipuri de poluanți de origini variate, care au consecințe la fel de diverse asupra sănătății noastre.
- Poluanți biologici
Agenții infecțioși (bacterii, viruși, toxine) provin de la ființe vii, sau pot prolifera în anumite echipamente prost întreținute (ventilație etc.) Mucegaiul poate provoca infecții iar alergenii provin de la animale de companie, plante, mucegai, insecte și acarieni.
- Particule și fibre
Praful conține particule care pot fi destul de ușor inhalate. De asemenea, conține fum, funingine, polen, spori și alergeni. Fibrele sunt particule emise de anumite materiale (celuloză, cânepă, azbest, vată de sticlă, rocă etc.). Anumite activități precum bricolaj, gătit sau curățare emit cantități semnificative de particule și fibre care rămân suspendate în aer. „Folosim tot felul de materiale de construcție a caselor, de lucruri ambientale, de odorizante de cameră, de aparatură. Poluarea începe, de fapt, chiar în locuință sau la locul de muncă. Ne înconjurăm cu foarte multe lucruri ambientale pe care se depune praful. Folosim pe podea tot felul de materiale care rețin praful sau care constituie un loc de dezvoltare pentru tot felul de microorganisme”, atenționează medicul.
- Tutunul
Fumul de tutun conține peste 3.000 de substanțe periculoase. Provoacă iritații ale ochilor și căilor respiratorii, poate provoca crize la astmatici, cancere prin fumat activ sau pasiv etc. De aici și importanța ventilației, dacă cineva fumează în cameră. „80% din persoanele care fumează 10 țigări pe zi, 10 ani, sigur vor dezvolta o patologie respiratorie cronică. Restul de 20% merg spre bolile cardiovasculare sau alte procese, de obicei neoplazice la nivelul gâtului, la nivelul stomacului, ficatului, colonului, vezicii urinare”, mai spune specialistul în pneumologie.
Cum să reduceți poluarea aerului acasă?
Iată câteva sfaturi pentru reducerea poluării indoor:
- Instalați dispozitive fiabile și eficiente (încălzire, ventilație etc.) și asigurați sistematic întreținerea corespunzătoare a acestora.
- Nu folosiți în exces produsele mirositoare: vopsea, lipici, parfum, cosmetice, odorizante, lumânări parfumate.
- Evacuați umiditatea: în cazul infiltrațiilor sau ridicării în pereți, este necesar să îmbunătățiți impermeabilizarea casei.
- Evitați odorizantele și parfumurile de interior.
- Aerisiți zilnic casa, în special dormitorul.
- Renunțați la mobila în exces și obiectele de decor.
Cum ajutăm organismul să lupte cu poluarea indoor?
Medicul pneumolog Veronica Șurlea oferă câteva soluții simple, la îndemâna oricui, pentru a crește imunitatea organismului și pentru a-l face mai puternic în lupta cu poluații prezenți în aerul pe care îl respirăm în spațiile închise. „Imunitatea înseamnă un stil de viață fără excese, un stil de viață în care să avem grijă în ceea ce privește alimentația care trebuie să fie bogată în legume și fructe, hidratare, evitarea consumului de băuturi reci, acidulate în exces și mișcarea, efortul fizic este esențial.”
De asemenea, medicul recomandă vitaminele și mineralele au un rol esențial în prevenirea bolilor respiratorii: „Vitaminele C, D, zincul și magneziul au un rol bine determinat în imunitatea celulară”.
În final, medicul ne sfătuiește să fim mult mai atenți cu ceea ce ni se întâmplă, să nu facem excese în ceea ce privește expunerea la aerul rece, consumul de băuturi reci acidulate, să încercăm să identificăm factorii care ne irită căile respiratorii.
Este important să ne cunoaștem sensibilitățile si istoricul medical al părinților (inclusiv cel legat de alergii).