„De când s-a născut copilul, nimeni din casă nu mai doarme bine.“ Vino la atelierul „Soluții pentru noapte bună“ dedicat mamelor și află cum să vă odihniți cu toții
Felul cum doarme (sau nu) copilul dictează dinamica în toată familia. Dacă în primele luni de viață părinții se resemnează cu faptul că trezirile sunt dese, pe măsură ce bebelușul crește, și-ar dori să doarmă legat măcar câteva ore. Unii au noroc, însă pentru alții, situația se perpetuează până aproape de vârsta școlară a copilului.
Semnele privării de somn la adulți se văd imediat și încep cu probleme de concentrare și pot ajunge până la depresie. Nici celor mici nu le este mai bine. Un copil care nu doarme suficient nu se dezvoltă bine.
Părinții dorm mai puțin și mai prost după ce se naște bebelușul, vârful de nesomn fiind atins în jurul vârstei de 3 luni, arată un studiu publicat în revista Sleep. Dar lucrurile nu se schimbă în bine de la sine, cel puțin nu înaintea vârstei de 6 ani a copilului.
Ce trebuie să știi despre somn ca să dormiți mai bine cu toții
„De când s-a născut copilul, acum 3 ani și jumătate, nimeni din casă nu mai doarme bine. Până și pisicile sunt date peste cap de programul haotic de somn“, povestește Andreea, de 39 de ani, din București.
Pentru a face față privării de somn, ar trebui mai întâi să înțelegi care sunt ciclurile somnului. Pentru că un somn odihnitor trebuie să cuprindă mai multe cicluri în care se succed două tipuri principale de somn. Este vorba despre REM (Rapid Eye Movement – mișcarea rapidă a ochilor) și NREM (Non-Rapid Eye Movement – fără mișcarea rapidă a ochilor).
În primul an de viață, somnul începe cu o etapă REM. La nou-născuți, alternanța NREM-REM există încă de la naștere, dar un ciclu nu durează mai mult de 60 de minute (la adulți poate ajunge la 90 de minute).
Un somn de noapte consistent și o succesiune coerentă a fazelor somnului NREM poate fi observat pe o EEG doar după vârsta de 2-6 luni. Somnul profund ocupă mai mult din somnul copiilor mici, dar cantitatea lui scade cu vârsta, chiar și atunci când timpul total de somn nu scade. Motivul este că apar modificări în structura și funcționarea creierului.
Regresia somnului
Același motiv este invocat de specialiști și pentru un fenomen temut de proaspeții părinți: regresia somnului. În jurul vârstei de 4 luni, mulți copii care dobândiseră un oarecare program de somn reîncep să se trezească foarte des și dorm mai puțin în timpul zilei. Mai pot apărea și alte episoade de regresie a somnului la 6 luni, la 8-10 luni, la 11-12 luni, la 1 an și 3 luni, la 1 an și jumătate și la 2 ani.
Vestea bună este că toate aceste perioade de regresia somnului sunt urmate de perioade în care se observă atât dezvoltarea mentală, cât și îmbunătățiri în ceea ce privește somnul copiilor.
Problemele legate de somnul copilului nu se reduc la faptul că acesta nu doarme, ci și că se trezește în mod frecvent. Efectele somnului fragmentat nu se traduc doar printr-o obosseală fizică ce pare greu de controlat. De asemenea, influențează funcția congnitivă, chiar și motricitarea. Din fericire, există o știință care studiază modul în care oamenii pot dormi sănătos — somnologia — cu specialiști care pot oferi soluții viabile celor cu probleme și care „tratează“ somnul întregii familii.
Atelierul cu soluții pentru somnul întregii familii
TotulDespreMame.ro, cea mai importantă publicație de parenting din România, acordă o deosebită atenție nevoilor reale ale familiei cu copii, de la perioada de preconcepție până la adolescență. Pentru că înțelege foarte bine nevoile părinților, TotulDespreMame.ro organizează evenimentul „Soluții pentru noapte bună“, singurul atelier din România despre somnul copiilor în care părinții primesc recomandări de la specialiști certificați în somnologie și pot purta un dialog direct cu aceștia.
TotulDespreMame.ro aduce pentru prima dată în România la același eveniment un medic psihiatru specializat în psihiatria copilului și adolescentului cu competențe în somnologie — prof. dr. Cristina Gianina Anghel (Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“), un psiholog, consultant certificat în somnul copiilor, Oana Vlah (Somnic de pitic) și expertiza din lucrul cu mii de familii acumulată de o autoare de cărți de parenting din Marea Britanie, care este și psiholog — Sarah Ockwell-Smith.
Pe lângă partea teoretică, Atelierul „Soluții pentru noapte bună“ are una practică în care participanții vor putea pune întrebări punctuale legate de problemele ce țin de somnul copilului. În limita timpului disponibil, participanții vor primi explicații și soluții personalizate pentru situația expusă legată de modul în care se desfășoară somnul în familie.
De asemenea, participanții vor avea parte de surprize de la partenerii evenimentului și o tombolă cu premii de ajutor familiilor cu copii.
PROGRAMUL ATELIERULUI
11.00-11.30 – Welcome coffee
11.30-13.00 — Tehnici de somn bun pentru întreaga familie, Oana Vlah, psiholog, consultant certificat în somnul copiilor, fondatoarea proiectului „Somnic de pitic” & Sesiune de întrebări de la participanți
13.00-13.30—Sarah Ockwell-Smith, psiholog și autor de cărți de parenting prin videoconferință
13.30-14.00 — Prânz & Sesiune de networking
14.00-15.50 — Semnele pe care un copil le transmite pentru a-ți arăta că nu doarme bine și ce soluții ai în acest caz, prof. dr. Cristina Gianina Anghel, medic primar cu specializare Psihiatria Copilului și Adolescentului, doctor în medicină, competență în somnologie, cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” & Sesiune de întrebări de la participanți
15.30-15.45 – Tombolă
Demersului nostru i s-au alăturat și parteneri care prețuiesc odihna și somnul sănătos. Parteneri principali: Aqua Carpatica, parteneri: Boiron, Hipp, cu sprijinul: FCM, Mustela, Sano , ESHTE , Nutrivita. Aceștia îți vor oferi și o mulțime de surprize și premii pentru tombola de la final.
Cum ajungi la atelier
Evenimentul are lor în data de 21 octombrie 2023, la Ghica House din București (zona Universitate), în intervalul orar 11.00-15.45. Dacă vrei să participi la eveniment găsești bilete AICI.