De ce avem nevoie să revenim la rutine în pandemie

Avem nevoie să revenim la rutine în pandemie: „Cumpărăturile sunt o recompensă cu efect terapeutic”

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat cu totul obiceiurile de zi cu zi și ne-a adus, în schimb, nesiguranță și disconfort. Avem nevoie de rutină în viața noastră ca să ne recâștigăm sentimentul de control, spun psihologii. Lucrurile obișnuite precum mersul la cumpărături sau practicarea unui hobby ne ajută să dobândim un sentiment de normalitate în contextul actual. 

Ne obișnuim să trăim într-o rutină din prima zi de viață. Copiii au program de somn, program joacă și de lecții mai târziu, pentru că rutina le oferă siguranță și stabilitate. Ca adulți, facem tot posibilul să rupem monotonia din viața noastră pentru a face loc spontaneității. Creierul nostru iubește însă rutinele. Pe cât de plictisitoare par, pe atât de necesare sunt pentru a ne menține echilibrul emoțional – o spun și psihologii, au demonstrat-o și cercetările din domeniul neuroștiințelor

Rutinele ne oferă siguranță și control

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat toate rutinele cu care eram obișnuiți până acum. De voie sau de nevoie, am renunțat la programul fix de muncă, de somn, de îngrijire și la obiceiuri de rutină precum mersul la cumpărături. Chiar dacă încercăm să fugim de rutine, avem nevoie de ele în viața noastră, pentru că ne oferă un sentiment de control. Într-o perioadă plină de incertitudini, așa cum este cea pe care o traversăm acum, rutina ne redă încrederea că putem controla imprevizibilul. 

„Rutinele ne ajută să câștigăm încredere în lucrurile pe care le putem face noi înșine și să avem o siguranță a ceea ce se întâmplă. Când ne creăm rutine, ne reafirmăm și nu ne mai simțim neputincioși. Chiar dacă nu am fi trecut prin această pandemie de coronavirus, imprevizibilul ar fi existat oricum în viața noastră de zi cu zi. Nu putem controla totul și trebuie să luăm acest fapt ca atare, dar întotdeauna sunt și lucruri pe care le putem influența. Stă în puterea noastră să ne construim o rutină în care să ne simțim în siguranță. În acest mod, vom simți că și noi deținem controlul asupra noastră, că nu totul ni se întâmplă independent de voința noastră”, a explicat psihologul Iulia Barca pentru Smart Living. 

Când trecem prin vremuri incerte, recuperarea controlului poate sta în sarcinile mărunte, de la a ne construi un program fix de lucru și de somn și până la a ne îngriji de noi sau a merge la cumpărături, mai mult decât strict alimentare. Deciziile pe care le luăm în achiziționarea diverselor lucruri ne redau sentimentul de control pe care l-am pierdut cu totul în pandemie.

Alocăm cel mai puțin timp pentru noi înșine

Controlul pe care îl câștigăm prin construirea unor rutine nu trebuie să se limiteze însă la programul de lucru și la sarcinile de peste zi, recomandă psihologul Iulia Barca.

„Viața noastră are trei segmente importante: profesia, relația cu ceilalți și relația cu noi înșine. În contextul în care trăim, este firesc să nu existe în mod constant egalitate între cele trei aspecte. Întotdeauna vor fi perioade în care muncim mai mult sau în care petrecem mai mult timp cu familia, dar avem tendința să alocăm cel mai puțin timp pentru noi înșine. Hobby-urile, cititul și shoppingul pot fi lucruri pe care le facem strict pentru noi. Acestea sunt activități de care avem nevoie și care trebuie incluse în rutina personală, fiindcă ne ajută să ne întoarcem către noi înșine”, recomandă psihologul.

Lucrurile pe care le facem strict pentru noi, nu în relație cu altcineva au, de regulă, ponderea cea mai mică din viața noastră”. 

– Iulia Barca, psiholog
Iulia Barca

Cumpărăturile sunt o recompensă cu efect terapeutic

În primele luni de pandemie, am fost nevoiți să respectăm reguli stricte pentru a ne proteja sănătatea și am renunțat la multe dintre lucrurile care ne aduceau plăcere în trecut. Reguli trebuie să respectăm în continuare, pentru că pericolul nu a trecut, dar nu ne putem menține echilibrul emoțional dacă ne interzicem pe termen lung toate recompensele pe care ni le ofeream înainte. 

„În aceste luni de pandemie, am fost prinși în capcana apocaliptică a nevoilor stricte: cumpăr doar lucrurile esențiale și nimic mai mult, pentru că nu se știe care va fi situația pe viitor. Noi resimțim această situație ca pe o pedeapsă, ca pe o cenzură, ca pe o lipsă de control. Ne-am interzis să ne mai gândim la ce ne dorim pentru noi înșine. Am renunțat, de exemplu, să mai ieșim din casă la cumpărături doar ca să să ne luăm ceva frumos și să ne schimbăm astfel dispoziția”, spune psihologul Iulia Barca. 

Mersul la cumpărături poate părea un gest social superficial, dar el are adeseori un efect terapeutic. Psihologii vorbesc despre așa-numita terapie prin cumpărături, care ajută oamenii să depășească emoții negative. Trei experimente realizate de cercetători de la Universitatea din Michigan, SUA, au demonstrat că terapia prin shopping alungă tristețea și ne ajută să dobândim sentimentul de control. Rezultatele experimentelor au fost publicate în Jurnalul de Psihologie a Consumatorului. Terapia prin shopping ar trebui reconsiderată, spun cercetătorii, pentru că ea poate contracara stările psihice negative.

Pandemia de coronavirus ne-a determinat să ne canalizăm mult pe nevoile stricte și să privim viitorul cu mai multă precauție. Lipsa totală de precauție nu este sănătoasă, dar nici să trăim într-o teamă constantă că viitorul este sumbru nu ne poate ajuta să rămânem echilibrați emoțional. 

„Avem în continuare nevoie de lucruri care ne aduc plăcere, în limitele pe care noi ni le cunoaștem. Nu vom cumpăra o mașină nouă cu banii strânși pentru casă doar pentru că ne vom simți bine pe moment să ne plimbăm cu mașina. Dar să mă reîntorc la vizitele în mall cu care eram obișnuit, să-mi ofer o recompensă la cumpărături sau să beau o cafea la o terasă, afară, este o reîntoarcere la rutina mea, la viața obișnuită pe care o aveam înainte de pandemie”, apreciază psihologul. 

Sigur că este important să facem cumpărături în funcție de buget și de nevoi, dar trebuie să ținem cont și de noi, de plăcerile noastre și de dorința de a ne oferi o recompensă din când în când”. 

Iulia Barca, psiholog

Cumpărăturile ca formă de recompensă sunt ca un cadou pentru noi înșine prin care ne reamintim că suntem importanți și că merităm să ne oferim o stare de bine. „Recompensarea înseamnă a te ajuta să te vezi și altfel”, explică psihologul. Atunci când cumpărăm un cadou pentru cineva drag, este modul nostru de a-i spune că este o persoană care contează pentru noi. „Același lucru îl facem cu noi când ne cumpărăm ceva. Tu ești persoana semnificativă pentru tine care merită o asemenea recompensă”, spune Iulia Barca.

Terapia prin shopping nu poate fi o soluție pentru stările profunde de tristețe, în care nu ne mai conectăm la noi și putem cădea în depresie. „O stare de tristețe profundă nu va trece doar pentru că mi-am cumpărat o rochie. În astfel de cazuri, o recompensă nu mai este suficientă pentru a ne scoate din acea stare. Este nevoie de o intervenție terapeutică pentru a trata această problemă”, atenționează psihologul Iulia Barca. 

Cumpărături online sau în magazine? Care au mai multe beneficii

Cumpărăturile s-au mutat online în perioada stării de urgență, dar magazinele fizice au fost asaltate de oameni imediat cum au fost redeschise. Shoppingul online este mai comod și mai sigur în această perioadă, dar experiența cumpărăturilor offline este mai plăcută. Dincolo de avantajul că putem vedea, testa și proba produsele pe care ni le dorim, experiența senzorială face ca shoppingul în magazine fizice să fie mai plăcute. 

Shoppingul online poate lua o formă compulsivă, atenționează psihologul. Online, ajungem să ne uităm la lucruri de care nu eram interesați și pe care poate că nu le voiam, dar pentru că ne sunt afișate toate, avem tendința să ne pierdem reperele. Și magazinele fizice ne pot atrage cu o vitrină frumoasă, dar suntem mult mai selectivi când facem cumpărături offline. Ne ducem mai țintit către ceea ce ne dorim, pe un anumit segment

Un alt avantaj foarte important pentru perioada pe care o traversăm este că mersul la cumpărături implică și socializare. „El presupune să ieșim din casă, să mergem undeva, lucru pe care ni l-am refuzat în toate aceste luni. Este important să socializăm, să ne mișcăm, să schimbăm spațiul și locul. Cu măsurile de protecție de rigoare, putem face acest lucru în siguranță”, apreciază psihologul Iulia Barca. 

Un comportament sănătos și echilibrat este de a merge la cumpărături pentru a ne lua ce ne trebuie, dar și ce ne dorim. În contextul de acum, să renunțăm cu totul la dorințele noastre ne poate duce către un dezechilibru emoțional. „Nu renunț cu totul la ceea ce îmi doresc pentru că nu pot avea lucrurile exact așa cum vreau. Trebuie să ne adaptăm situației și să găsim alternative, nu să renunțăm cu totul la o activitate”, conchide psihologul.

Iar dacă tot ajungi la mall și faci cumpărături, profită și de ofertele speciale. La Băneasa Shopping City la cumpărături de 500 de lei din magazinele partenere, dacă înscrii bonurile pe www.baneasa.ro, primești garantat unul dintre cele 250 de vouchere Diverta în valoare de 200 de lei. Mai mult, poti câștiga prin tragere la sorți una dintre cele 30 de tablete Huawei Matepad T8.

Mai multe detalii găsiți aici: https://www.baneasa.ro/backtostudy2020

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare