Risc de cancer dacă îți faci des manichiură semipermanentă: studiu

Manichiura semipermanentă crește riscul de cancer de piele: studiu

Manichiura cu gel și cea semipermanentă au devenit parte obișnuită din rutina de frumusețe a femeilor. Rezistența manichiurii este dată însă de folosirea lămpii cu radiații UV care ajută la uscarea și fixarea pe unghie a gelului sau a ojei semipermanente. Conform unui studiu recent, aceste radiații cresc riscul de cancer de piele.

Strălucitoare, durabilă, ideală pentru mascarea imperfecțiunilor unghiilor, manichiura semipermanentă are nevoie de lumina ultravioletă pentru a se usca și pentru a deveni rezistentă. Radiațiile emise de această lumină ultravioletă au făcut subiectul unui studiu recent care a concluzionat că acestea sunt mai puternice decât soarele. Și cu cât expunerea este mai mare, cu atât crește riscul de a face cancer.

Lămpile UV și cele cu LED emit aceleași radiații periculoase

Publicat în revista Nature Communications, studiul a descoperit că radiațiile emise de lămpile cu UV pentru manichiură semipermanentă sau cu gel pot deteriora ADN-ul și pot provoca mutații în celulele umane. La fel de periculoase sunt și lămpile cu LED, folosite de unele saloane de manichiură, spune dr. Chris Adigun, medic dermatolog la Capel Hill, Carolina de Nord, SUA. Specializat în afecțiunile unghiilor, Adigun spune că dispozitivele cu LED reprezintă doar un termen impropriu, greșit folosit, pentru că și acestea emit aceleași radiații periculoase.

Aici găsești un ghid al celor mai comune boli de piele: simptome, cauze, poze și soluții de tratament.

„Gelurile sunt foarte populare, dar au nevoie de expunere la UV pentru a se polimeriza. Omițând aceste adevăruri, au catapultat industria saloanelor de manichiură într-o cu totul altă stratosferă de venituri. Pentru că manichiura cu gel nu poate exista fără radiațiile UV“, a declarat Adigun pentru TODAY.com.

Care este riscul expunerii repetate la aceste radiații

Razele UVA sunt cea mai mutagenă gamă de lungimi de undă din spectrul UV. Pătrund în piele mai adânc decât razele UVB și joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de piele și în îmbătrânirea prematură a pielii (apariția ridurilor și a petelor solare).

În manichiura semipermanentă, pentru a întări gelul aplicat, femeile își introduc mâna într-o lampă care emite raze UV. Pentru uscarea gelului, este nevoie de 30 de secunde până la câteva minute, în funcție de tipul dispozitivului, dar și a ojei sau gelului folosit.

Lămpile cu LED-uri au acești timpi mult mai scurți, dar asta pentru că razele UV pe care le emit sunt mult mai intense decât la lămpile UV obișnuite. Chiar mai intense decât cele emise de soare, spune Adigun. Sunt atât de puternice, încât medicul dermatolog nici n-a știut să spună cu cât mai puternice față de ultravioletele la care ne expunem când mergem prin soare.

Citește aici ce trebuie să știi despre cremele de protecție solară și care este mai bună: „Un produs mai scump nu este neapărat și mai eficient”.

Ca să-ți faci o idee: când TODAY.com a scris despre cazul unei femei de 21 de ani care a dezvoltat melanom la unghii din cauza manichiurii semipermanente, un dermatolog a comparat lămpile de unghii cu lămpile din saloanele de bronzat. Dr. Adigun a adăugat că lămpile de manichiură sunt diferite de cele de bronzat, pentru că primele folosesc atât razele UVB, cât și UVA.

Ce este și cum arată melanomul unghiei

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele. Apare când celulele de la nivelul pielii – melanocitele – sunt afectate de radiațiile UV și încep să se modifice în mod necontrolat. Melanocitele conțin melanină, pigmentul care închide culoarea pielii când aceasta este expusă radiațiilor UV emanate de soare sau, în cazul nostru, de lampă.

Găsește aici un ghid complet de simptome și tratament al cancerului de piele.

Melanomul unghiei este o afecțiune agresivă, dar rară la populația de culoare albă, spun specialiștii. Semnul distinctiv al melanomului este reprezentat de apariția pe unghie a unor striuri longitudinale, de culoare neagră, care afectează cu precădere un singur deget.

risc de cancer manichiură semipermanentă
Striuri longitudinale ce reprezintă melanomul unghiei. FOTO: Shutterstock

20 de minute sub lampă pot echivala cu moartea celulelor

Studiul din 2023 oferă un nou motiv de îngrijorare. Cercetătorii de la Universitatea California din San Diego au folosit trei genotipuri diferite – atât de la oameni, cât și de la șoareci – și le-au expus unei lămpi de unghii UV. Moartea celulelor, deteriorarea și mutațiile ADN-ului au fost observate atât după expunerea acută (definită ca două ședințe de câte 20 de minute într-o singură zi), cât și după expunerea cronică (definită ca 20 de minute pe zi, timp de trei zile) la dispozitiv.

Maria Zhivagui, o cercetătoare post-doctorală și primă autoare a studiului, spune că a renunțat la manichiura cu gel după ce a văzut rezultatele. „Folosesc periodic manichiura cu gel de câțiva ani“, explică cercetătoarea într-un comunicat. „De îndată ce am văzut efectul radiațiilor emise de dispozitivul de uscare a gelului de unghii asupra morții celulelor și că, de fapt, modifică celulele chiar și după o sesiune de doar 20 de minute, am fost șocată. Am considerat că acest lucru este foarte îngrijorător și am decis să nu mai folosesc“.

Care sunt concluziile studiului

Este important să spunem că acest studiu nu oferă dovezi directe pentru un risc crescut de cancer la oameni, au scris autorii. Acestea sunt rezultate experimentale folosind genotipuri in vitro, care nu reproduc perfect ceea ce se întâmplă la oameni în viața reală. Ca să înțelegem riscul în viața reală, sunt necesare studii pe termen lung, notează ei. Cu toate acestea, studiul, împreună cu cercetările anterioare „sugerează cu tărie că radiațiile emise de lămpile cu UV pentru gelul de unghii pot crește riscul de cancer de piele cu debut precoce“, adaugă autorii.

Cercetările continuă în acest domeniu, dar din moment ce manichiura cu gel este o practică destul de nouă, pot trece decenii până la apariția cancerului de piele. Așadar, în momentul de față, nu există suficiente date pentru a spune mai mult.

Și alte studii și articole au atras atenția asupra riscurilor manichiurii cu gel

Nu e însă prima oară când un studiu vorbește de pericolul acestor dispozitive. Dincolo de riscul de cancer, expunerea pe termen lung la lămpile UV poate duce la îmbătrânirea pielii, a constatat un studiu din 2013. Un articol din 2014 a avertizat că timpii de expunere mai lungi au dus la un potențial crescut de deteriorare a pielii. Dar a concluzionat că riscul de a dezvolta cancer este mic…

Un alt articol a relatat povestea a două femei care au dezvoltat carcinom cu celule scuamoase pe degete și mâini după expunerea regulată la lămpile UV. În ceea ce privește melanomul unghiilor, se crede că expunerea la UV nu prezintă riscuri, deoarece matricea unghiei se află sub piele. Dar un studiu din 2017 a descoperit că unele melanoame ale unghiilor conțineau mutații tipice expunerii la UV, surprinzând experții în domeniu.

Cum ne putem proteja

Medicul dermatolog a subliniat că nu este împotriva gelului pentru unghii. El a adăugat că manichiura semipermanentă poate fi făcută dacă ne protejăm pielea, ca atunci când stăm la soare. „Cel mai bun mod este să îți acoperi mâinile și degetele cu materiale cu factor de protecție UPF (factor de protecție ultravioletă) – o mănușă cu vârfurile degetelor tăiate, o cămașă sau o eșarfă“, a spus ea.

Academia Americană de Dermatologie recomandă aplicarea unei creme de protecție solară cu SPF de 30 sau mai mare. Adigun este de părere că o acoperire fizică este mai indicată decât o protecție solară, deoarece nu este clar cât de eficientă este crema solară în blocarea razelor UV intense emise de aceste lămpi.

Găsește aici tot ce trebuie să știi despre piele și protecția solară.

Atenție: există multe medicamente care pot crește sensibilitatea la lumina UV, cum ar fi doxiciclina, un antibiotic oral. Persoanele sub tratament ar trebui să-și protejeze pielea pentru a evita formarea de vezicule sau arsuri, ne sfătuiește medicul dermatolog.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare