Rețete de garnituri pentru friptură, pentru a crea un contrast plăcut și a reechilibra balanța nutrițională. Putem folosi legume de sezon sau în varianta congelată, sau chiar proaspete, la limită. Cel mai important e să poată fi gătite rapid și cu ceva timp înainte. Mai jos cinci idei de garnituri pentru friptură din carne de porc.
Rețete de garnituri care să însoțească friptura sau chiar pe post de aperitiv. Cu atât mai utile dacă vrem ceva mai special și încercăm să evităm cartofii sau murăturile cele de fiecare zi. Dar nu se exclud unele pe altele, chiar deloc. Pot fi alternative dar pot fi și complementare, pe alese.
Iarna avem la dispoziție ca legume de sezon tot ce aparține familiei cruciferelor, adică varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles etc. Dar avem și posibilitatea de a folosi eventual legume proaspete, de seră, sau, și mai simplu, din cele congelate. Recomandarea generală prietenoasă cu natura este de a consuma alimente de sezon. Sunt toate gândite folosind circa 1 kg de produs în stare crudă, pe principiul că totul se poate conserva pentru zilele următoare.
1. Fasole verde picantă
Ingrediente
- 1 kg fasole verde congelată
- 300 g suc de roșii
- 1 ardei iute
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri pătrunjel verde tăiat mărunt
- ulei, sare
Fasolea verde se dă în clocot în apă cu sare. Dacă e congelată, o folosim direct din congelator și sunt suficiente circa 5 minute, în ambele cazuri.
În timp ce o așteptăm să se scurgă într-o strecurătoare mare, pregătim partea aromatică: încălzim câteva linguri de ulei și îl aromatizăm cu ardeiul iute tăiat bucăți și usturoiul tăiat mărunt.
Se adaugă sucul de roșii și se mai continuă la foc mic câteva minute.
În final se adaugă fasolea verde și se mai gătesc împreună alte câteva minute, până se evaporă tot lichidul.
La final se presară pătrunjel proaspăt și e gata.
Se poate servi și cald, și rece, o garnitură de legume care contrabalansează nivelul proteic și de grăsimi ridicat al meselor.
2. Conopidă cu lămâie
Ingrediente
- 1 conopidă mare desfăcută buchețele mici
- 1 lămâie
- 1 cățel de usturoi
- sare
- pătrunjel
Se fierb buchețelele de conopidă clasic în apă cu sare circa 10 minute sau la vapori. Trebuie să rămână crocante, să nu fie moi ca pentru piure.
Se condimentează apoi calde și se dă cu totul la rece.
Dressingul cu care le aromatizăm e unul simplu, din lămâie, stil citronette: amestecăm direct într-un borcan suc de lămâie și coajă rasă, ulei, sare, piper, usturoi pisat foarte fin, frunze de pătrunjel tocat mărunt. Îl putem face în timp ce conopida fierbe.
Așezăm buchețelele fierte calde într-un bol cât mai mare, sau două mai mici, turnăm dressingul bine amalgamat și amestecăm bine.
Se dă la rece și se servește rece. Se poate conserva la frigider maxim 3 zile.
3. Praz cu oțet balsamic
Ingrediente
- 4 fire de praz lungi
- ulei
- oțet balsamic
- sare, piper
Se taie firele de praz pe diagonala, din rațiuni estetice dar și de gust.
Se fierb rapid la vapori bucățile sau se trec rapid printr-o tigaie cu puțin ulei. Trebuie să rămână crocante, doar puțin moi.
Se condimentează într-un bol mare cu sare, piper, ulei dacă mai e cazul și oțet balsamic. Oțetul are rolul de a reechilibra gustul dulceag al prazului, completând împreună gustul fripturii.
4. Broccoli cu ghimbir
Ingrediente
- 1 kg de broccoli desfăcut în buchețele (2 bucăți)
- 1 cățel de usturoi
- 1 lămâie
- ghimbir proaspăt
- ghimbir măcinat
- sare
- ulei
Se fierb în apă cu sare sau la vapori circa 5 minute buchețelele de broccoli. Se scot și se scurg în strecurătoare când încă sunt crocante.
Într-o tigaie antiaderentă mare aromatizăm câteva linguri bune de ulei cu cățelul de usturoi tăiat în două și felii subțiri de ghimbir proaspăt. Când încep să se schimbe la culoare le eliminăm.
În uleiul din tigaie călim rapid buchețelele de broccoli și apoi le scoatem într-un bol.
Adăugăm peste ele puțin ghimbir măcinat și sucul de la lămâie amestecat cu puțin suc de ghimbir stor la moment. Soluția cea mai simplă este de a folosi o presă de usturoi, extrage foarte bine sucul, pe care îl diluăm cu cel de lămâie. Le folosim împreună, potrivind și de sare.
Se poate servi cald sau rece și poate sta trei zile la frigider.
5. Dovlecei cu oțet alb
Este o rețetă clasică de la Napoli, cunoscută sub numele de zucchine alla scapece. O garnitură care se propun de regulă alături de carne sau omletă.
Ingrediente
- 1 kg dovlecei proaspeți sau congelați
- ulei
- oțet alb
- usturoi
- frunze de mentă
- sare, piper
Se taie dovleceii rondele de circa ½ cm grosime. Dacă folosim din cei congelați, îi prăjim luați direct din congelator.
Se presară cu puțină sare făcând să ajungă în cât mai multe puncte. În acest fel feliile pierd o parte din apa conținută și se comportă mai bine la gătit.
După minim jumătate de oră clătim sub jet de apă într-o sită și scurgem bine. Apoi așezăm feliile pe un prosop curat pentru a absorbi toată umezeala posibilă.
Se prăjesc rapid în baie de ulei: un vas înalt cu ulei de floarea soarelui de câteva degete bune. Alternativ, în friteuză sau în air fryer. Dacă le prăjim pe flacără, o facem în mai multe etape. În general prăjirea nu este recomandată de nutriționiști, însă: o facem în mod excepțional și o facem fără a încinge uleiul până la punctul de fum, atenție la acest detaliu. Uleiul trebuie adus în punctul în care să înceapă să facă mici bule de aer. Făcând probă cu o felie de dovlecel, trebuie să sfârâie ușor și să nu cadă pe fundul vasului.
Se scot feliile rând pe rând pe hârtie absorbantă, pentru a elimina uleiul în exces.
Cum se aromatizează dovleceii prăjiți
Odată terminate, se adaugă peste ele un dressing din oțet alb, puțin ulei de măsline, sare și piper. Dacă oțetul este prea concentrat, se diluează cu puțină apă fiartă și răcită. Printre felii adăugăm și frunze de mentă rupte cu mâna și bucățele de usturoi (maxim 2-3 căței în total).
O bună metodă pentru a le face să se aromatizeze cât mai bine este de a așeza feliile într-un bol în straturi, cu dressing și restul aromelor printre ele.
Proporția în linii mari pentru acest dressing, corespunzător unui kg de dovlecei, poate fi: circa 100 ml oțet, 50 ml ulei de măsline, sare și piper după gust. De ținut cont că feliile de dovlecel au primit deja sare la început, eliminată parțial.
Se servesc reci alături de friptură sau ca aperitiv și se pot conserva la frigider până la 3 zile.