Relația cu banii și calitatea vieții. Educația financiară, esențială dacă ne dorim copii relaxați și cumpătați 

Relația cu banii și calitatea vieții. Educația financiară, esențială dacă ne dorim copii relaxați și cumpătați 

Auzim de mici că „banii nu aduc fericirea”, dar îi vedem pe adulții din jur cum se zbat să câștige cât mai mult pentru a avea un nivel de trai cât mai ridicat. Oare cât contează felul în care ne raportăm la bani în stilul nostru de viață?

Articol susținut de Școala de bani și Asociația Școlilor Particulare – ASP

Adevărul este că relația cu banii și calitatea vieții sunt strâns legate, influențându-se reciproc în mod semnificativ. Educația financiară, în acest context, joacă un rol crucial. Nu mai este doar un moft, ci este mai degrabă o necesitate. Părinții din generațiile mai tinere au înțeles această nevoie și ei înșiși încearcă să se educe în acest sens, pentru a-i putea învăța și pe cei mici cum să se raporteze la bani într-un mod sănătos.

Pașii care se fac în acest sens sunt mici. Sunt studii care arată că doar 13% dintre români au informații și competențe financiare la un nivel ridicat, iar maximum 10% din populația României poate fi considerată alfabetizată din punct de vedere financiar. Aceștia au făcut cursuri care le-au oferit informațiile necesare pentru a înțelege ce se întâmplă cu banii lor și cum să îi utilizeze într-un mod cât mai inteligent. Tot timid, educația financiară intră și în școli, prin ore dedicate educației financiare și celei antreprenoriale în învățământul de masă. Înțelegând această nevoie, companiile private dezvoltă programe pe care le implementează cu ajutorul profesorilor din școlile de stat. BCR are una dintre cele mai vechi inițiative în acest sens, prin programul „Școala de Bani”, care se derulează de mai bine de 8 ani.

LifeLab, un proiect de sprijină educația financiară interdisciplinară

În cadrul programului, a apărut și proiectul LifeLab, prin care elevii învață noțiuni de educație financiară interdisciplinar, adică în cadrul materiilor pe care le au în programa școlară. În felul acesta ei înțeleg că o bună gestionare a banilor oferă stabilitate și siguranță financiară, permițându-le oamenilor să se concentreze pe alte aspecte ale vieții, cum ar fi sănătatea, relațiile și dezvoltarea personală. Știm cu toții că lipsa unei planificări financiare adecvate poate duce la stres, anxietate și, în cazuri extreme, la probleme de sănătate și relații disfuncționale.

Educația financiară înseamnă, de fapt, să oferi informații de bază din punct de vedere financiar. Nu vom vorbi neapărat cu un copil despre ce este creditul sau ce este dobânda, ci mai degrabă îi construim un comportament financiar responsabil. Va învăța ulterior aceste noțiuni. Este important să știe de ce e bine să economisești, ce este aceea o dorință și o nevoie. Este esențial să-i învățăm să amâne momentul achiziției. Evident că toți părinții își doresc să le cumpere copiilor tot ceea ce își doresc pentru a-i face fericiți. Dar aceasta îi va face, poate, să nu fie suficient de responsabil sau să nu-și dorească neapărat să economisească pentru ceva ce știu că oricum vor primi gratuit de la părinți.”

Claudia Oprescu, coordonator LifeLab

Atunci când copilul învață de ce trebuie să economisească, având o relație sănătoasă cu bani, i se vor deschide uși către oportunități educaționale, profesionale și de dezvoltare personală. Când va fi adult, rezultatele se vor vedea. Investițiile inteligente și economisirea responsabilă pot crea mai multe oportunități de a trăi experiențe valoroase și de a contribui la comunitate.

Pentru că trăim într-o societate bazată în general pe consum, tentația de a cheltui bani pe vacanțe scumpe, pentru că acolo merg și alții, pe haine costisitoare sau pe alte lucruri despre care avem impresia că ne vor face mai fericiți este mare. Dar, nu trebuie să uităm că, de fapt, gestionarea corectă a finanțelor permite accesul la o viață confortabilă, reducând stresul și îmbunătățind bunăstarea generală. În plus, atunci când faci economii, poți să și planifici mai ușor, ceea ce face să simți că ai un control asupra vieții tale. Aceste lucruri le învață copiii în cadrul orelor de educație financiară.

Educația financiară, între nevoie sau dorință

Într-o lume în care costul vieții este în continuă creștere, educația financiară devine esențială pentru a asigura supraviețuirea și siguranța economică. Nu trebuie să fie o materie abstractă, ci mai degrabă așa cum spune și Claudia Oprescu, coodonator LifeLab, trebuie integrată în alte ore, pentru a le capta atenția elevilor.

Fără cunoștințe financiare de bază, elevii de azi, ajunși la vârstă adultă, pot ajunge rapid într-o situație de datorii sau pot face alegeri financiare nesănătoase, care le pot afecta negativ viața pe termen lung.

De asemenea, cunoștințele financiare reduc riscul de a cădea victimă fraudelor financiare sau de a face investiții riscante. Știm cu toții de diverse scheme piramidale care au lăsat sute de oameni pe străzi pentru că au crezut că dacă depun o sumă mică de bani se vor îmbogăți peste noapte. Astfel de metode de fraudă se adaptează la vremurile moderne, iar copiii care primesc de mici educație financiară vor fi mai greu de atras în astfel de sisteme.  

Educația financiară este atât o nevoie esențială pentru supraviețuire și securitate, cât și o dorință pentru cei care caută să îmbunătățească calitatea vieții și să își atingă obiectivele financiare. Într-o lume complexă și interconectată, competențele financiare sunt cruciale pentru a naviga provocările economice și pentru a asigura un viitor stabil și prosper. Astfel, investiția în educația financiară poate aduce beneficii pe termen lung, contribuind la o viață echilibrată și satisfăcătoare.

Cu acestea în minte, părinților și profesorilor le revine sarcina de a fi deschiși la conversațiile despre bani cu cei mici, fie acasă, fie la școală – interdisciplinar în cadrul orelor. Este important să înțeleagă că orice discuție de astăzi se va reflecta în adultul de mâine. Copiii vor afla oricum despre bani, important este să afle de la cine trebuie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare