Educația financiară trebuie să înceapă la 3 ani. Ce trebuie să îi spui copilului despre bani ca să fie un adult responsabil

Educația financiară trebuie să înceapă la 3 ani. Ce trebuie să îi spui copilului despre bani ca să fie un adult responsabil

Banii sunt un subiect aproape tabu în societatea noastră, motiv pentru care nu se vorbește despre ei prea deschis. Nu o fac adulții, iar implicarea copiilor în teme ce țin de cheltuieli și economii nu se întâmplă foarte frecvent. Așa se face că la vârstă adultă multe persoane nu înțeleg concepte financiare simple, de care au nevoie în viața de zi cu zi.

Educația financiară este esențială în dezvoltarea copiilor, oferindu-le cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona banii în mod responsabil. Începută de la o vârstă fragedă și continuată pe tot parcursul vieții, educația financiară poate ajuta copiii să devină adulți independenți și conștienți financiar.

La 3-5 ani

La această vârstă, copilul începe să înțeleagă conceptul de bani, dar este important să rămâi la lucruri simple. Nu intra cu el în discuții sofisticate despre finanțe și economii. Sunt suficiente explicații de bază despre ce sunt banii și la ce folosesc. Poți folosi jucării care imită monede și bancnote pentru a face procesul de învățare mai distractiv. De exemplu, organizează o mică „piață” acasă, unde copilul poate cumpăra și vinde jucării sau alte obiecte mici folosind monede de jucărie. Acest joc îl ajută să înțeleagă conceptul de schimb.

Poți chiar să îl încurajezi să economisească monede într-o pusculiță. Explicați-i că, atunci când strânge suficient de mulți bani, îi poate folosi pentru a cumpăra ceva ce își dorește. Seara, la culcare, citiți povești care încorporează lecții financiare simple. Există multe cărți pentru copii care explică economisirea, cheltuirea și împărțirea banilor într-un mod accesibil și plăcut.

6-9 ani

Pe măsură ce copiii cresc, poți începe să introduci concepte mai avansate, cum ar fi economisirea pentru obiective specifice și înțelegerea diferenței dintre nevoi și dorințe.

Începe să îi oferi o alocație săptămânală. Stabilește o sumă potrivită și învăță-l să-și gestioneze banii. Poți folosi sistemul „3 borcane”: un borcan pentru cheltuieli, unul pentru economii și unul pentru donații.

Faceți lista de cumpărături împreună. Explică-i cum se stabilește un buget pentru cumpărături și cum să facă alegeri inteligente. Este un moment bun să începi să discutați despre importanța economisirii și despre cum funcționează banii. Explică-i cum câștigi banii și cum îi folosești pentru a acoperi cheltuielile familiei.

Puteți petrece chiar timp de calitate împreună jucând jocuri de societate care îl poate ajuta să învețe despre gestionarea banilor. Jocuri precum „Monopoly” sau „The Game of Life” sunt excelente pentru a învăța concepte financiare într-un mod distractiv.

10-12 ani

La această vârstă, copiii sunt capabili să înțeleagă concepte mai complexe, cum ar fi bugetarea și economisirea pe termen lung. Învăță-l cum să își creeze un buget simplu și cum să economisească pentru obiective mai mari. Dacă este posibil, deschide un cont de economii pentru copil și arată-i cum funcționează. Explică-i despre dobândă și cum își pot crește economiile în timp.

În această etapă, poți căuta pentru el cursuri sau ateliere de educație financiară. Multe școli și organizații oferă programe care îi învață pe copii despre bani, economisire și investiții într-un mod structurat și atractiv.

La 13-15 ani

Pe măsură ce copiii se apropie de adolescență, este important să înțeleagă cum să gestioneze veniturile și cheltuielile. Mulți adolescenți încep să câștige bani din munci ocazionale sau alocații mai mari.

Față de activitățile de la categoriile de vârstă anterioare acum poate face mai multe pentru a avea parte de o independență financiară. Dacă este posibil, încurajează-l să-și ia un job part-time. Acest lucru îi va oferi o experiență valoroasă în câștigarea și gestionarea propriilor bani.

De asemenea, poți începe să îi explici despre ce înseamnă să faci investiții. Vorbiți despre acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare. Poți folosi simulatoare de investiții online pentru a le arăta cum funcționează piețele financiare. Dacă nici tu nu ești familiarizat cu aceste concepte poți să apelezi la cursuri de educație financiară. Poți găsi atât resurse gratuite, cât și unele pentru care trebuie să plătești.

La 16-18 ani

Pe măsură ce adolescenții se pregătesc pentru viața de adult, este crucial să înțeleagă cum să fie independenți financiar. Aceasta include gestionarea unui buget, economisirea pentru viitor și înțelegerea creditului și a datoriilor.

Dacă adolescentul tău plănuiește să meargă la o facultate în afara localității de domiciliu, ajută-l să își planifice un buget pentru cheltuieli. Discutați despre costurile de școlarizare, cărți, locuință și alte cheltuieli. Ar trebui chiar încurajat să se implice în deciziile financiare ale familiei. Acest lucru îi va oferi o perspectivă asupra modului în care sunt gestionate finanțele și îi va pregăti pentru a-și gestiona proprii bani în viitor.

Încurajează-l să se gândească la viitoarea carieră și la cum va gestiona veniturile și cheltuielile odată ce va începe să lucreze. În plus față de aceste discuții, ar trebui să aibă acces la cursuri și resurse care să îi ofere o înțelegere profundă a finanțelor personale.

Vino la conferința ”Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?”

Vino la conferința ”Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?” ca să înțelegi de ce trebuie să îi vorbești copilului tău despre bani încă de când este foarte mic. Te poți înscrie folosind formularul de aici.

Educația financiară nu înseamnă să te pui cu copilul tău la o masă, cu un caiet, pixuri, creioane, rigle și calculatoare. Educația financiară se face încă de când este mic și îți cere o jucărie scumpă în magazin și tu îi spui calm că nu este pe lista voastră de achiziții. Se face atunci când îl lași pe el să plătească și să ia restul pentru a înțelege că mami și tati au bani pentru că îi scot de pe card oricând și mai ales, oricât de mulți. Se face atunci când îi dai bani de buzunat pe care să  îi gestioneze singur pe o perioadă de timp. Se poate face în școală la oricare dintre orele de curs. Pentru că, mai târziu în viață, educația financiară poate face diferența dintre un adult care se poate bucura de viață și unul care se luptă să supraviețuiscă de la lună la lună.

BCR a înțeles acest lucru și a implementat programul LifeLab pentru a ajuta profesorii și elevii să înțeleagă importanța educației financiare în orice domeniu. Elevii învață noțiuni de educație financiară cum să ia anumite decizii, exersează planificarea și munca în echipă. În urma programului pilot desfășurat în anul școlar 2022-2023 în 2 școli din România, am identificat o creștere a cunoștințelor financiare ale elevilor din ciclul gimnazial cu 19% și ale elevilor din ciclul liceal de 15%.

Educația financiară interdisciplinară

Totul Despre Mame și BCR te invită să participi la conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?” unde experți în educație îți vor explica cum se traduce în viața de zi cu zi educația financiară interdisciplinară. Poate suna abstract, dar gândește-te cât de liniștit ai fi ca părinte să știi că până să ajungă adult copilul tău știe să își gestioneze responsabil banii.

Vino marți, 11 iunie 2024, de la ora 17.30 la 21.00 la Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu 46) să participi la un dialog relaxat despre cum le poți vorbi copiilor despre bani ca despre un mod de viață, nu ca despre o sursă de stres.

Trei dintre participanți vor avea norocul să plece acasă și cu unul dintre cele trei seturi de trollere (două pentru adulți și două pentru copii) oferite la tombolă de Ella Icon Italia. Toți participanții vor primi cadouri de la organizatori.

Cine vorbește la Conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?”

Alina Dumitrache

Alina Dumitrache este doctor în științele educației și fondatorul primei școli de inspirație finlandeză din România, începând cu 2010.

În momentul de față, conduce Liceul Româno-Finlandez, care găzduiește aproape 900 de copii, de la 2 la 18 ani. Atunci când a înființat LRF, Alina și-a dorit să creeze  un spațiu în care copiii să se simtă bine, profesorii să poată avea libertatea unor profesioniști, iar părinții să se simtă parte din întregul proces. “Rolul finlandezilor a fost crucial. Ne-au învățat cum să ajungem să formăm o comunitate. Ne-au reamintit mereu că nu e o idee bună să copiem vreun model, oricât de performant pare la prima vedere, ci că trebuie întotdeauna să învățăm, să explorăm și să ne dezvoltăm pentru a ne găsi propria identitate, pentru a ne crea un scop din visurile noastre”.

Claudia Oprescu

Claudia este Expert CSR în cadrul BCR și coordonează proiectul de educație financiară Școala de Bani, scrie povești pentru copii și derulează proiecte de educație non-formală cu asociația pe care a fondat-o.

Claudia lucrează de 13 ani în domeniul comunicării, are experiență în responsabilitate socială corporativă și sustenabilitate, training și management de proiecte naționale și internaționale.

Crede în puterea curiozității care ne oferă perspective noi de învățare și idei de a creiona proiecte care pot schimba destine. Lucrează zilnic prin coordonarea programului Life Lab la dezvoltarea educației financiare interdisciplinare în școală pentru că e sigură că doar astfel generațiile viitoare pot avea o relație mai bună cu banii lor.

Daniel Burlacu

Daniel Burlacu este director al Liceului Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Sat Cioranii de Jos, Comuna Ciorani, Județul Prahova și profesor de matematică gradul I cu o vechime de 16 ani în învățământ, perioadă în care a coordonat proiecte și programe educative la nivelul școlii. În prezent implementează în școală proiectul educațional LifeLab2.0 susținut de BCR prin intermediul căruia integrează concepte financiare la nivel interdisciplinar, în toate ciclurile de învățământ dorind ca elevii să devină ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și, în plus, să învețe cum să își gestioneze propriile finanțe. Cu ajutorul profesorilor, elevii dobândesc noțiuni de educație financiară, învață cum să ia anumite decizii, exersează planificarea și munca în echipă.

Christian Comșa

Christian are 16 ani de experiență în domeniul educațional. În această perioadă, a contribuit la înființarea și dezvoltarea Liceului German IDEES din București și a fondat Asociația Școlilor Particulare din România. Christian are studii superioare de drept și pedagogie.

Agenda eveniment

  • 17.30-18.00 – Welcome coffee
  • 18.00-18.45 – Colaborarea dintre școală și familie în educația financiară. Modalități prin care părinții și profesorii pot colabora pentru a oferi o educație financiară completa și coerentă (Alina Dumitrache)
  • 18.45-19.00 – Coffee break
  • 19.00-19.45- Cum se formează profesorii ca ambasadori ai educației financiare interdisciplinare (Claudia Oprescu & Daniel Burlacu)
  • 19.45-20.00 – Refreshing break
  • 20.00-20.45- Dezvoltarea competențelor antreprenoriale: Promovarea spiritului antreprenorial în rândul elevilor prin proiecte școlare și extracurriculare (Christian Comșa)

Despre LifeLab

LifeLab este un proiect educațional ajuns la a doua ediție, care, prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, aduce în sălile de clasă elemente de educație financiară, în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare.

Profesorii devin ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și pregătesc pentru viață generații întregi de elevi. Elevii sunt pregătiți pentru a deveni orice își doresc pentru că înțeleg că educația financiară se regăsește în orice materie și orice domeniu. Platforma Școala de Bani și BCR contribuie la o Românie inteligentă financiar.

Despre Totul Despre Mame

TOTUL DESPRE MAME este una dintre cele mai importante surse de informare a părinților din România. Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare