Putem fi fericiți de Paște, departe de familie și prieteni? - SmartLiving

Putem fi fericiți de Paște, departe de familie și prieteni?

Sărbătorile Pascale pot fi un moment temut de către cei care sunt singuri, dar mai ales de cei care se SIMT singuri. Poate și pentru că anul acesta vom fi mulți cei care, pentru siguranța noastră și a celor dragi, nu ne vom vizita familia sau prietenii.

Dacă te simți abătut și neliniștit fiindcă nu poți să îi vezi pe cei apropiați, dacă te întristează gândul că îți vei petrece Sărbătorile singur, fără cineva apropiat alături, iată câteva idei care să te ajute să treci mai ușor peste această perioadă.

O faci pentru cei dragi

Primul și cel mai important gând menit să te motiveze să reziști tentației de a-ți vedea familia sau prietenii în perioada Sărbătorilor Pascale este, pur și simplu, binele lor. În plus, nu uita că ai la dispoziție ocazia de a te conecta mai profund cu ei. Când nu ai conexiunea fizică, pentru a compensa, cea emoțională se va amplifica.

Paștele, o perioadă bună pentru introspecție și reflecție

Sărbătorile de Paște reprezintă un moment de referință pentru credincioșii creștini. Și, chiar dacă suntem atei sau agnostici, nu putem nega că această perioadă este încărcată de multe simboluri, ea fiind deopotrivă o sărbătoare a speranței, dar și una dedicată introspecției și unei înțelegeri mai profunde a diferitelor aspecte ale vieții.
Paștele ne invită la reflecții legate de principiile și valorile noastre, despre cine suntem și cine ne dorim să fim. Sacrificiul lui Hristos poate fi privit, metaforic, ca un exemplu de curaj, altruism și tărie de caracter în ciuda provocărilor imense aduse de viață.

Interpretată într-o notă psihologică, Săptămâna Mare este, la rândul ei, instructivă: ne poate învăța despre ce înseamnă să fii la locul potrivit în momentul potrivit (Pilda celor zece fecioare), despre faptul că avem dreptul să greșim, dar să ne și iertăm aceste greșeli și să ne schimbăm, ajungând la cea mai frumoasă variantă a noastră (Pilda femeii păcătoase), că sacrificiile sunt necesare pentru a avea rezultate benefice pe termen lung și că nimeni nu este iremediabil „pierdut” (răstignirea lui Iisus și tâlharul care ajunge în Rai) sau că părți vechi din tine trebuie să moară astfel încât altele noi să renască (moartea lui Iisus).
Exemple sunt mai multe și le poți găsi chiar tu, dacă îți lași o zonă de curiozitate reflexivă deschisă în această direcție.

Dacă ar fi să mai găsim un sens benefic în petrecerea Sărbătorilor în autoizolare impusă, am putea reflecta, de asemenea, la perioada descrisă de textele sfinte, în care Iisus a petrecut 40 de zile departe de ceilalți.
Apropo de a vedea partea bună a singurătății, când ai mai avut atât de mult timp la dispoziție să stai doar tu cu tine, departe de agitația tipică vieții din zilele noastre?

Despre cei care se simt singuri

Singurătatea este o emoție care poate avea un impact negativ major asupra noastră, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic. Singurătatea ne face mai susceptibili la depresie și crește, de asemenea, riscul unor afecțiuni fizice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau scăderea sistemului imunitar.

Astfel, a te simți singur vine la pachet cu multe provocări. Cu cât te simți mai singur, cu atât mai mari sunt șansele să devii vulnerabil în fața respingerilor (imaginare sau reale). În consecință, poți dezvolta tot felul de mecanisme de apărare prin care să eviți socializarea, chiar și cu cei apropiați. Există o singură soluție pentru a depăși această stare și anume acțiunea. Concret, asta înseamnă să ieși din zona de confort și să acționezi, telefonând, scriind, vorbind cu oamenii care îți plac și pe care ți-i dorești emoțional alături. Vom dezvolta pașii de acțiune în cele ce urmează.

Petrece Paștele cu cineva… online

Ai putea, de exemplu, să îți faci în avans un plan de a petrece ziua de Paște cu cineva drag, care este tot singur. Pur și simplu, îndrăznește și propune-i ideea din timp. Dacă este potrivit și pentru celălalt, vă puteți programa o întâlnire via Skype, Zoom sau Whatsapp. Puteți lua masa împreună și chiar ciocni virtual un ou sau, de ce nu, un pahar de vin în fața monitorului sau ecranului.  

Paștele și familia

Tot din punct de vedere psihologic și legat de faptul că, în mod tipic, ne petrecem Paștele în familie, acesta poate fi privit ca o activitate ritualică. Acest lucru este strâns legat de structura și de valorile familiei din care facem parte. Astfel, membrii unei familii pot fi persoane vesele, înclinate către umor, alții pot fi serioși sau extrem de conservatori. Un lucru este cert: a face parte dintr-o familie și mai ales petrecerea acestui timp alături de ei ne ajută să ne exersăm o multitudine de resurse: folosirea umorului ca instrument de socializare de calitate, capacitatea noastră de adaptare și gestionarea conflictelor, în caz că ele apar.

În funcție de familia din care provenim, vom resimți sărbătorile departe de familie într-un mod diferit.

Unii dintre noi vom trăi o lipsă, un gol legat de faptul că nu putem merge acasă. Ne vom aminti, poate, anii trecuți când, în aceeași perioadă, eram alături de persoane iubite, pe care le vedem prea rar și ne cream amintiri frumoase. Ne vom gândi la mesele pline de veselie, îmbrățișările celor dragi și conversațiile relaxate.

Dacă simți că îți va fi dor de cei dragi, poți căuta poze mai vechi în care vei regăsi bucuria anilor trecuți. Privește-le pentru a-ți insufla certitudinea că anul viitor veți relua tradiția îndrăgită. Iată încă o idee: dacă, de obicei, Paștele însemna o reuniune restrânsă, cu membrii familiei, anul acesta poți să îl faci cu familia extinsă; ia legătura, telefonic sau prin alte mijloace, cu rudele de peste hotare sau cele cu care nu prea ai ținut legătura până acum. 

Există însă și persoane care respiră ușurate sau poate chiar se bucură în această perioadă. Dacă faci parte dintre cei care asociază Paștele cu obligații, certuri și tensiuni în familie, probabil că izolarea, pentru tine, este ca un fel de concediu sau învoire binemeritată.
Iar dacă ar fi să nu ne referim neapărat la relații toxice, poate faci parte din categoria celor cărora le este, pur și simplu, greu să stea în prezența altor oameni diferiți ca vârstă și atitudini. La fel, și în cazul tău, sunt șanse mari să nu te simți afectat de întreruperea acestui ritual.

Poveștile tale de familie

E adevărat. Ești, fizic, departe de cei dragi. Ce ar fi să încerci un exercițiu de imaginație menit să te ajute atât să îți explorezi, mai în profunzime, legăturile cu familia ta, dar și să te facă să îți accesezi resurse la care poate nu te-ai gândit până acum? Află sau amintește-ți poveștile transmise din generație în generație. Poveștile bunicilor noștri sunt, de obicei, adevărate perle de înțelepciune. Alege acele povești care îți inspiră putere și speranță.

Poate că a venit momentul să explorezi psihogenealogia, un domeniu fascinant, în care poți afla multe lucruri interesante despre tine. Pe scurt, acum, cu atât de mult timp la dispoziție, poți deveni exploratorul familiei tale, construindu-ți arborele genealogic (genograma). Îi poți întreba pe ai tăi despre viața rudelor tale din arbore. Vei găsi, cu siguranță, multe informații interesante și cu semnificație pentru tine.

Dacă, să zicem, te regăsești în situația în care simți că nu poți beneficia de pe urma acestui sfat (nu îți cunoști, nu mai ai membri ai familiei în viață sau ai relații conflictuale cu familia ta), mergi un pas mai departe. Reamintește-ți acele povești și acei oameni care ți-au fost surse de inspirație și putere de-a lungul vieții. Lasă-i să vorbească în imaginația ta sau, dacă ai posibilitatea, sună-i și reconectează-te cu ei. 

Lumina din suflet

Dacă te supără faptul că anul acesta nu vei putea lua lumina de la biserică, așa cum obișnuiai să faci, gândește-te ce simbolizează acest gest: lumina care ne luminează pe noi și spațiul în care locuim. Slujba de Înviere este, de asemenea, o ocazie de conectare a oamenilor cu oameni și cu Dumnezeu. Așadar, dacă ești un practicant activ, e normal să te simți frustrat de aceste schimbări.
Cu toate acestea, fiind o persoană responsabilă, știi foarte bine că avem misiunea de a ne proteja și de a îi proteja și pe cei din jurul nostru păstrând distanța fizică.
Ce poți face în această situație? Te poți ruga de acasă urmărind slujba de la televizor și poți ieși la miezul nopții, așa cum au sugerat unii preoți în această perioadă, pe balconul propriei case, alături de ceilalți credincioși. Dacă pentru tine credința nu se limitează doar la respectarea gesturilor și tradițiilor religioase, ci este vorba despre o experiență profund spirituală, vei simți cel mai probabil aceeași conexiune cu Dumnezeu și cu oamenii chiar și în aceste circumstanțe atipice.
Ba mai mult, privește-o ca pe o șansă de a-ți întări credința din suflet și relația directă cu Dumnezeu și mai mult. Poți aprinde lumina interioară oriunde te-ai afla.

Fii o companie de calitate pentru tine

Ești singur între cei patru pereți? Te poți simți groaznic sau poți primi această provocare frumoasă, dacă vrei să o accepți. Totul ține de cum mișcăm oglinda perspectivei, astfel încât să reflecte lucrurile constructive, de care avem nevoie.

Așadar, cum faci să îți creezi cea mai frumoasă atmosferă? Care sunt cele mai frumoase momente pe care ți le poți acorda ție însăți în timpul acesta? Ce nu știi, îți dorești și ai putea descoperi la tine în această perioadă?

Iată un bun prilej de a te reconecta, de a-ți repara relația cu propria persoană și de a te cunoaște din ce în ce mai bine.

Nu vei resimți îngrozitor singurătatea Sărbătorilor dacă ești inventiv și mai ales flexibil. Lumea, așa cum o știm, se schimbă, și este momentul să ne lăsăm conduși de această schimbare. Sunt și aspecte pozitive în această perioadă, dacă, desigur, ne dăm voie să le vedem.

Îți recomandăm și

SPUNE-ȚI POVESTEA »
Căutare