Apariția de puncte negre în câmpul vizual este un fenomen care apare odată cu înaintarea în vârstă, însă poate fi provocat și de un traumatism sau o infecție. Vizita la medicul oftalmolog e necesară pentru a stabili cauza exactă și eventuale tratamente.
Punctele negre din câmpul vizual sau musculițele sunt mici pete sau linii care apar în câmpul tău vizual și nu produc durere sau dinsconfort. Însă, în cazul în care observați că în afara punctelor negre mai aveți și alte simptome precum flash-urile de lumină sau scăderea vederii, nu le ignorați pentru că poate fi vorba de o afecțiune mai gravă ce poate duce la orbire.
Apariția de puncte negre în câmpul vizual. Care sunt cauzele
Punctele negre pot apărea sub formă de linii, pânză de păianjen sau pete. Punctele se mișcă odată cu mișcarea ochilor și apar, mai frecvent, atunci când privești spre o suprafață luminoasă simplă, așa cum ar fi cerul, un obiect reflectorizant sau o coală de hârtie albă. Pot fi prezente atât într-un singur ochi, cât și la ambii.
Dr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan, ne-a explicat mai jos, într-un scurt interviu, de ce apar puncte negre în câmpul vizual și în ce situații este cazul să ne îngrijorăm.
Smartliving: De ce apar punctele negre în câmpul vizual și ce afecțiuni pot anunța?
Dr. Raluca Neacșu: Punctele negre prezente în aria câmpului vizual apar în momentul în care în gelul din interiorul ochiului se produc modificări. Acest gel special este alcătuit în proporție de 99% din apă și alte elemente.
Odată cu înaintarea în vârstă, acesta începe să se lichefieze și să se desprindă de pe suportul pe care se afla, respectiv de la nivelul retinei. În felul acesta apare așa zisa decolare posterioară de vitros sau acele musculițe prezente în aria câmpului vizual.
Smartliving: Când e cazul să mergem la medic, în cazul punctelor negre din câmpul vizual?
Dr. Raluca Neacșu: Examinarea se face de către medicul oftalmolog pentru a diagnostica decolarea posterioară de vitros și pentru a exclude diagnostice grave ce pot duce la orbire precum ruptura retiniană și decolarea de retină.
Acestea din urmă se manifestă prin prezența unor flash-uri luminoase persistente, scăderea vederii, apariția unui val ce se mișcă în aria vizuală, apariția bruscă a unor puncte negre și creșterea numărului și formei lor.
Smartliving: Cine e mai predispus să aibă această problemă de vedere?
Dr. Raluca Neacșu: Fiind un proces evolutiv fiziologic, decolarea posterioară de vitros apare la persoanele aflate în jurul vârstei de 65 ani.
Apariția de puncte negre în câmpul vizual și scânteile, o urgență medicală
Însă nu este exclus să apară și mai repede, în jurul vârstei de 35-50 ani, mai ales dacă asociem factori de risc precum miopia, diabetul, inflamații intraoculare, după traumatisme oculare, post operație de cataracta.
Smartliving: Ce simptome ar trebui să ne trimită, de urgență, la medicul oftalmolog?
Dr. Raluca Neacșu: Trebuie să ne prezentăm de urgență la medicul oftalmolog dacă sesizăm faptul că odată cu apariția punctelor negre în aria câmpului vizual apar și luminițe sau scântei persistente sau dacă observăm scăderea vederii.
Smartliving: Dacă nu avem simptome, când ar trebui să facem un control oftalmologic, în funcție de vârstă?
Dr. Raluca Neacșu: În funcție de vârsta și dacă nu sunt asociate simptome, controalele oftalmologice trebuie să fie făcute anual. În cazul adulților o examinare completă presupune și administrarea de picături speciale pentru a dilata pupila și pentru a examina complet partea din spate a ochiului, retina.
Primul control oftalmologic, în primele zile de la naștere
Examinările periodice au scopul de a depista din timp eventualele modificări ce pot apărea și administrarea unui tratament adecvat. În cazul copiilor, primul control oftalmologic trebuie făcut în primele zile de la naștere pentru a exclude orice afecțiune ce ar putea împiedica dezvoltarea oculară normală. Următorul control se face la vârsta de 4-6 luni, apoi anual dacă nu sunt semne și simptome care să indice apariția anumitor afecțiuni oftalmologice.
Puncte negre în câmpul vizual. Cauze mai puțin frecvente
- Traumatisme oculare. Dacă vă loviți la ochi cu un obiect sau dacă suferiți un accident în care ochii au fost afectați, este mai probabil să observați apariția punctelor negre în câmpul vizual.
- Miopie. Cei care au probleme cu vederea la distanță sunt mai predispuși să vadă și puncte negre în fața ochilor. Decolorarea posterioară de vitros apare, de asemenea, mai devreme la miopi.
- Inflamaţie. Umflarea ochilor, adesea cauzată de o infecție, poate provoca apariția ”musculițelor” în câmpul vizual.
- Retinopatie diabetică. Diabetul poate deteriora vasele de sânge care alimentează retină. Atunci când aceste vase sunt deteriorate, retina este posibil să nu mai poată procesa corect imaginile și lumina.
- Tumorile intraoculare și migrena oculară pot provoca, de asemenea, apariția punctelor negre în câmpul vizual.
Mergeți imediat la medic în aceste situații!
Luați legătura, cât puteți de repede, cu medicul oftalmolog dacă în afara punctelor negre experimentați și următoarele simptome:
- punctele negre se schimbă în intensitate, dimensiune sau formă,
- vedeți puncte luminoase,
- vă pierdeți vederea periferică,
- dezvoltați dureri oculare,
- aveți vederea încețoșată sau observați o pierdere a vederii.
Cum puteți scăpa de puncte negre în câmpul vizual
Ignorați-le
Dacă ai fost la medic și ai aflat că punctele negre din câmpul vizual nu sunt semnul unei boli, atunci aceste vor dispărea de la sine sau se vor estompa cu timpul. Dacă nu se estompează, uneori creierul va învăța să le ignore, iar vederea se va adapta și nu le veți mai observa prezența.
În cazul în care te deranjează sau încep să-ți afecteze vederea, poți discuta cu medicul oftalmolog pentru un posibil tratament.
Tratament cu ajutorul vitrectomiei
Vitrectomia este o intervenție chirurgicală invazivă prin care vitrosul, adică gelul transparent dintre cristalin și retină care menține forma rotundă a ochilor, este îndepărtat, așa că vor dispărea și punctele negre.
Medicul oftalmolog înlocuiește vitrosul cu o soluție pentru a menține forma ochiului. Organismul va produce din nou nou gel propriu care va înlocui, cu timpul, substanța respectivă.
Deși eficientă, este posibil ca vitrectomie să nu elimine întotdeauna musculițele din câmpul vizual.
Prin intermediul terapiei cu laser
Terapia cu laser presupune distrugerea punctelor negre cu ajutorul laserului. Această procedură este însă experimentală și poate să nu producă nicio îmbunătățire sau mai rău, poate agrava simptomele.