Cele mai multe produse de îngrijire naturale conțin alergeni care pot irita pielea – STUDIU
Aproape toate săpunurile, cremele și loțiunile promovate ca „naturale” conțin ingrediente alergene, care pot să provoace dermatită de contact, semnalează un studiu recent care a analizat compoziția unor astfel de produse. Natural nu înseamnă neapărat sigur pentru piele și, mai ales, pentru pielea sensibilă, explică medicii.
Piața globală a produselor de îngrijire comercializate ca „naturale” sau „fără substanțe chimice” a înregistrat o creștere importantă în ultimii ani. Un număr tot mai mare de consumatori conștientizează efectele nocive ale substanțelor chimice utilizate în industria cosmetică. De altfel, mulți dintre ei au simțiti pe propria piele aceste efecte neplăcute: unul din 5 oameni are dermatită alergică de contact, potrivit studiilor. Această afecțiune se manifestă prin iritații, mâncărimi și inflamații apărute la contactul pielii cu diferite substanțe alergene.
În aceste condiții, cei afectați caută alternative naturale la produsele de îngrijire și cererea pentru astfel de produse de îngrijire naturale a crescut, dar etichetele pot fi înșelătoare, semnalează specialiștii. Chiar dacă au ingrediente naturale, cele mai multe produse de îngrijire naturale pot să afecteze pielea prin substanțele alergene din compoziție care produc iritații, arată un studiu publicat în revista de specialitate JAMA Dermatology.
Parfumul, cel mai întâlnit alergen din produsele de îngrijire naturale
Autorii studiului, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, au analizat compoziția a 1.651 de produse etichetate ca „naturale”. Peste 94% dintre ele conțineau cel puțin un alergen de contact cunoscut, au constatat specialiștii.
În jur de 90% dintre loțiunile, săpunurile și parfumurile analizate conțineau ingrediente din topul celor mai prevalenți 100 de alergeni din practica medicală. Altfel spus, alergenii care afectează cel mai frecvent pacienții clinicilor dermatologice. Parfumul a fost cel mai întâlnit, fiind listat ca ingredient în 36,6% dintre produsele analizate. Parfumul este unul dintre cei mai puternici iritanți pentru piele.
„Majoritatea oamenilor se gândesc că produsele naturale conțin mai puține ingrediente sintetice. Aceste produse pot avea în compoziție ingrediente precum minerale, extracte și uleiuri din plante ca alternativă la ingredientele sintetice. Dar autoritățile de reglementare ca FDA (Food and Drug Administration) nu au o definiție exactă a termenului «natural», așa încât consumatorii nu au o idee clară despre ceea ce primesc atunci când producătorii își etichetează produsele drept «naturale»”, a explicat medicul dermatolog Gordon Bae, unul dintre autorii studiului, într-un interviu publicat pe blogul Universității Stanford.
Pielea sensibilă, o problemă cutanată comună
Multe produse de îngrijire naturale sunt etichetate ca „sănătoase pentru piele” sau „recomandate persoanelor cu piele sensibilă”, dar aceste formule pot fi înșelătoare, pentru că și aceste produse pot conține alergeni puternici, se arată în același interviu.
Pielea sensibilă este o problemă dematologică întâlnită tot mai frecvent. 60%-70% dintre femei și 50%-60% dintre bărbați se confruntă cu această problemă în diverse grade de severitate, potrivit unui studiu publicat în revista medicală Frontiers in Medicine. Pielea sensibilă este cauzată de iritarea terminațiilor nervoase din stratul superior al pielii ca răspuns la anumiți stimuli care, în mod normal, nu ar provoca reacții cutanate. Ea se manifestă prin usturime, senzație de înțepături sau arsură, mâncărime și iritație.
Chiar și ingredientele cu adevărat naturale pot să producă reacții pe pielea sensibilă. „Dacă folosești o cremă hidratantă care conține un ulei esențial la care ești alergic, vei face pete roșii care dau mâncărimi după o zi, două de la aplicare”, detaliază dr. Bae.
Citește aici despre diferitele cauze ale mâncărimilor de piele și tratamentele lor.
Cum alegi produsele potrivite pentru pielea sensibilă
Dacă ai o piele sensibilă, termenii „natural” și „organic” de pe etichete nu ar trebui să te ghideze în alegerea produselor de îngrijire. Optează, în schimb, pentru produsele promovate ca fiind „hipoalergenice” și „fără parfum”. Acestea sunt testate pe pielea sensibilă și sunt mai sigure decât cele naturale, susțin cercetătorii de la Stanford.
Pentru a te asigura că alegi produse care nu au potențial alergen pentru pielea ta, verifică etichetele și evită-le pe cele care conțin următoarele ingrediente:
- parfumuri;
- limonen, cu variantele sale, L-limonen (miros de pin) și D-limonen (miros de portocală);
- eugenol;
- hexil cinamaldehidă (engl., Hexyl cinnamaldehyde).
Aceștia sunt aditivi utilizați frecvent în industria parfumurilor și cosmeticelor ca substanțe aromatice.