Despre plăcerea de a mânca: nicio mâncare nu e „otravă“

Nicio mâncare nu e „otravă“. De ce ne încurajează un nutriționist să mâncăm cu plăcere

Am uitat să ne bucurăm de mâncare sau, dacă mâncăm ceva ce ne place cu adevărat, ne simțim vinovați. Atât de mult se studiază cum ne afectează dieta sănătatea, încât am ajuns să ridicăm broccoli la rang de vedetă alimentară și să numim dulciurile „otravă“.

Nu contest cercetările care arată beneficiile sulforafanului din broccoli pentru inimă, pentru scăderea glicemiei și în prevenția unor forme de cancer. Ba chiar sunt și rețete gustoase cu broccoli. Cu toate astea, nu cred că sunt mulți oameni care să spună, atunci când simt nevoia să mănânce ceva bun: „Aș mânca un broccoli la cuptor“.

Conf. dr. Corina Zugravu: „Să nu scoatem plăcerea din mâncare!“

Am întrebat-o pe conf. dr. Corina Zugravu, în pregătirea evenimentului #ReFericirea – Ce să faci să-ți fie bine, cum să nu mai blamăm mâncarea, dar nici să nu ne mai refugiem în ea când ne e greu.

„În primul rând, să nu scoatem plăcerea din mâncare, apoi să evităm să mai demonizăm unele alimente“, a răspuns medicul nutriționist.

Cu cât ne vom da seama mai devreme ce mâncăruri ne plac cu adevărat, cu atât vom reuși să evităm să consumăm excesiv alimente care nici nu sunt sănătoase, nici nu ne bucură papilele gustative, atunci când avem nevoie de „ceva bun“. Și, în plus, n-o să ne mai simțim vinovați dacă, din când în când, ne bucurăm de o masă gustoasă, dar grea, alături de cei dragi.

„Avem nevoie de plăcere ca să supraviețuim“

Un argument în plus îl oferă, într-un articol din publicația „New York Times“, profesorul de neuroștiințe Morten Kringelbach, de la Universitatea Oxford. „Avem nevoie de plăcere ca să supraviețuim“, spune el și vorbește despre „mașinăria“ din creier care este „o coregrafie de dorință, plăcere și sațietate“. El oferă exemplul cafelei: la un moment dat, în timpul zilei simți dorința de a bea o cafea, apoi simți plăcerea de a o bea și în final, când te-ai săturat, poți să faci ce aveai de făcut.

Despre plăcerea de a mânca și hormonii fericirii

Conf. dr. Corina Zugravu a vorbit despre legătura dintre ceea ce mâncăm și starea de spirit la evenimentul #ReFericirea – Ce să faci să-ți fie bine, organizat de SmartLiving.ro la sfârșitul lunii martie.

Conf. dr. Corina Zugravu este medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru al Comitetului Consultativ în Nutriție Herbalife și doctor în ştiinţe medicale cu o experienţă de peste 25 ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare, autoare a numeroase cursuri universitare, cărţi de specialitate şi lucrări ştiinţifice, articole publicate în reviste naționale și internaţionale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare