Cum poți preveni și trata bolile cronice prin medicina stilului de viață

Cum poți preveni sau trata bolile cronice prin medicina stilului de viață, un concept unic în România lansat de MedLife

Stilul de viață dezechilibrat este principalul factor de risc în declanșarea bolilor cronice, iar el poate fi corectat printr-o abordare nouă și unică în România: medicina stilului de viață. În cadrul BetterMe, Centrul de Medicină a Stilului de Viață MedLife, singura unitate medicală cu acest profil din țara noastră, pacienții beneficiază de soluții personalizate de prevenție, întreținere și tratament al unor boli cronice, precum obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială, cancere, boli gastroenterologice și nu numai, sub egida unor specialiști de renume internațional.

Bolile cronice netransmisibile sunt responsabile pentru 74% dintre decesele raportate la nivel mondial, iar stilul nesănătos de viață este cea mai importantă cauză de apariție a lor, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

În România, obiceiurile nesănătoase contribuie la aproape jumătate din totalul deceselor: consum de tutun, alimentație dezechilibrată, consum crescut de alcool și activitate fizică scăzută. Rata consumului de alcool și a alimentației nesănătoase raportate în rândul românilor este mai mare comparativ cu media UE, după cum arată Profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea

Primul centru de medicina stilului de viață din România

Stilul de viață ne determină într-o mare măsură starea de sănătate, iar schimbarea obiceiurilor și a comportamentelor este cheia prevenției și tratamentului. Boli precum cele cardiovasculare, diabetul, obezitatea și cancerul pot fi prevenite și chiar tratate printr-o nouă abordare, o ramură nouă a medicinei bazată pe dovezi științifice, numită medicina stilului de viață. 

În România, funcționează unul dintre puținele centre europene cu acest profil. BetterMe, Centrul de Medicină a Stilului de Viață MedLife, este prima clinică din țara noastră care abordează stilul de viață ca principal factor de risc în declanșarea bolilor cronice. Noul concept presupune folosirea unor abordări terapeutice care țin de stilul de viață: dietă echilibrată, activitate fizică regulată, somn de calitate, gestionarea stresului și evitarea consumului de substanțe de risc. 

Specialiști de renume din Statele Unite și Europa s-au reunit recent, în cadrul unui eveniment găzduit de Centrul de Medicina Stilului de Viață BetterMe, deschis de MedLife, pentru a discuta despre impactul stilului de viață asupra prevenției, dar și asupra gestionării și chiar remisiei bolilor cronice. Invitați la eveniment au fost prof. Jeffrey Mechanick, unul dintre pionierii conceptului de lifestyle medicine la nivel mondial și președintele Consiliului Științific al Centrului BetterMe, precum și dr. José Luis Palma, directorul unui centru similar din Madrid.

Prof. Jeffrey Mechanick (stânga), dr. Anca Hâncu – coordonatorul Centrului BetterMe – și dr. Nicolae Marcu, director de operațiuni de sănătate MedLife Group

„Pe scurt, putem defini medicina stilului de viață ca o abordare non-farmacologică (ceea ce înseamnă fără medicamente) și non-procedurală (fără intervenții chirurgicale) a bolilor cronice. O descriere a medicinei stilului de viață include, în primul rând, o alimentație sănătoasă, comportamente sănătoase, activitate fizică, igiena somnului (a dormi bine nu se rezumă la durata somnului, ci și la calitatea acestuia), conexiuni sociale (…), renunțarea la fumat, la alcool și la substanțe”, a explicat profesorul Jeffrey Mechanick această abordare diferită a bolilor cronice.

„Fiecare boală cronică este influențată de stilul de viață al unei persoane. Putem lua în considerare cancerul pulmonar și fumatul, alcoolul și bolile hepatice, bolile cardiace și sarea, obezitatea și mâncarea nesănătoasă.”

Prof. dr. Jeffrey Mechanick, președintele Consiliului Științific al Centrului BetterMe, profesor de medicină la Icahn School of Medicine New York și medic endocrinolog la Mount Sinai Hospital,  din New York

Ce boli am putea preveni prin medicina stilului de viață

În ansamblu, medicina stilului de viață presupune o viață sănătoasă, cu un nivel redus de stres, care ar face posibilă prevenția, tratamentul, dar și remisia anumitor boli cronice. 

„Printr-un stil de viață corect, reușim să prevenim și să gestionăm mai bine obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și o parte din cancere – aici prevenim mai degrabă recidivele printr-un stil de viață sănătos. Există cazuri de remisie a hipertensiunii sau a diabetului zaharat în momentul în care reușim să scădem în greutate prin stil de viață echilibrat”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic acreditat la nivel european în medicina stilului de viață și coordonatorul Centrului BetterMe. 

Medicina stilului de viață nu înseamnă evitarea procedurilor chirurgicale dacă acestea sunt necesare, mai spune dr. Anca Hâncu. Atunci când se impun astfel de intervenții, pacientul trebuie să apeleze la ele. Uneori, este necesar să apelăm la metodele farmacologice.

„Medicina stilului de viață înseamnă ghiduri științifice bazate pe evidențe clare. Știința este la baza intervențiilor intensive pe care le facem asupra stilului de viață.”

Dr. Anca Hâncu, medic acreditat la nivel european în medicina stilului de viață și coordonatorul Centrului BetterMe

Ce presupune, în practică, medicina stilului de viață

Corectarea stilului de viață ajută în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, dar cum ne motivăm să ne schimbăm obiceiurile și comportamentele? Medicina stilului de viață se concentrează tocmai pe educarea și motivarea pacienților pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. „Ea are o abordare diferită față de medicina tradițională. Medicul iese din poziția distantă de expert și se apropie de pacient, devine un partener pentru acesta și un adevărat antrenor care-i este alături în toate momentele de cădere, care îl motivează și îl ajută să dea ce este mai bun. De aici și numele acestui centru, BetterMe – obiectivul este să ajungi la forma ta cea mai bună”, detaliază dr. Anca Hâncu. 

„Schimbarea stilului de viață nu se întâmplă imediat. Durează cel puțin 6 luni până la însușirea noilor obiceiuri și comportamente, dar suntem aici pentru a susține și încuraja aceste schimbări.”

Dr. Anca Hâncu, medic acreditat la nivel european în medicina stilului de viață și coordonatorul Centrului BetterMe

Circuitul pacientului în cadrul Centrului de Medicina Stilului de Viață începe cu o evaluare a compoziției corpului prin bioimpedanță – o metodă de estimare a compoziției corporale (masă musculară și adipoasă) bazată pe trecerea prin corp a unui curent electric. În cadrul acestei consultații, se evaluează, de asemenea, rata metabolismului bazal, printr-o metodă numită calorimetrie indirectă. 

Plan de intervenție personalizat

Circuitul pacientului continuă cu stabilirea unui plan de intervenție. „Împreună cu pacientul, realizez o anamneză nutrițională și a stilului de viață, completată, desigur, de trecerea în revistă a tuturor bolilor pe care pacientul le are și a tratamentelor pe care le urmează. În urma acestei consultații, stabilesc traseul personalizat al fiecărui pacient: recomandări pentru eventuale analize medicale suplimentare, alte consultații interdisciplinare pentru o abordare corectă a unei afecțiuni și recomandări privind regimul caloric, respectiv nivelul de activitate fizică adecvat fiecărui pacient”, explică specialistul în medicina stilului de viață. 

Toate aceste recomandări sunt atent personalizate, în funcție de particularitățile fiecărui pacient în parte. Centrul de Medicina Stilului de Viață creat de MedLife dispune de o echipă multidisciplinară, formată din medici și specialiști în psihologie, pneumologie cu competență în somnologie, medicină sportivă și kinetoterapie, cardiologie, gastroenterologie, diabet și endocrinologie, care abordează personalizat problemele de sănătate ale pacienților și fac recomandări specifice pentru fiecare dintre ele.

Abordare integrată

În Centrul de Medicina Stilului de Viață BetterMe, pacienții pot beneficia de soluții integrate de prevenție, întreținere și tratament. Aceștia au acces la mai multe specialități medicale și non-medicale, cu impact direct asupra stilului de viață: nutriție, psihologie, somnologie, activitate fizică, adicții și mindfulness. 

„Această abordare integrată este necesară pentru a-i facilita pacientului accesul la toate analizele medicale și consulturile interdisciplinare. Este foarte facil pentru pacient să se programeze în același centru și să aibă acces rapid la toate serviciile de care are nevoie”, potrivit medicului Anca Hâncu.

Monitorizarea progresului 

După o primă consultație, pacientul primește un plan nutrițional și acces într-o aplicație nutrițională. Împreună cu medicul, stabilește frecvența intervențiilor și intervalul de timp în care acestea sunt necesare, în funcție de ținta de greutate sau de alte obiective pentru sănătate. „Dacă este cazul, putem realiza și terapie medicală nutrițională, care presupune un stil de viață personalizat și nutriție adaptată pentru diverse patologii, nu neapărat doar pentru scăderea în greutate”, spune dr. Anca Hâncu.

Ulterior, pacientul revine în clinică la intervalele stabilite împreună cu medicul pentru a monitoriza progresul. Odată ce deprinde obiceiurile sănătoase, acesta va învăța și cum să le mențină pe termen lung.

„În condițiile în care două treimi din bolile cronice sunt cauzate de stilul de viață nesănătos, BetterMe, primul centru de Medicină a Stilului de Viață din România, adresează tocmai acest stil de viață incorect, care este calea spre boli cronice. Suntem mândri că reușim implementarea unui concept inovator. De mulți ani se vorbește la congresele științifice despre optimizarea stilului de viață. Acum avem și o strategie privind modul în care poți să motivezi o persoană astfel încât să o aduci spre acel stil de viață sănătos, dar și să-l mențină”, conchide dr. Anca Hâncu. 

Activitatea Centrului de Medicină a Stilului de Viață MedLife se desfășoară în București, în cadrul Hyperclinicii MedLife Floreasca (Calea Floreasca 111-113), dar și în regim online. Programările se fac la Call Center (021) 9646.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare