Mâncare cu pui pentru pranz , cina si de luat la pachet

Mâncare cu pui pentru prânz şi cină. 10 rețete cu pui de luat şi la pachet

Mâncare cu pui pentru pentru prânz şi cină este una dintre cele mai complete dar totodată dietetice opțiuni. Cu condiția să asociem carnea de pui – proteine ușoare, cu o componentă vegetală. Facultativ, îi putem adăuga și o sursă sănătoasă de carbohidrați.

Mâncare cu pui pentru pentru prânz şi cină: ca să fie reușită, trebuie să întrunească două mari condiții: prima, să fie pătrunsă suficient până devine fragedă, dar şi rumenită, fără să ajungă să se usuce; a doua, să capete un plus de aromă din condimente, ierburi aromatice și tot ce e vegetal lângă ea.

În felul ăsta, putem găti ușor și rapid mâncare de pui fie pe flacără, fie la cuptor. O putem propune la masă cu sau fără garnitură. Totodată, constituie o bună soluție de mâncare la pachet, gătind seara porție dublă.

Rețete cu pui putem crea în funcție de inspirația de moment; însă, ne putem crea în timp un repertoriu cât mai variat la care să apelăm cu ochii închiși. Pentru asta, iată mai jos o serie de idei noi de mâncare cu pui. Fiecare dintre rețetele propuse este pentru patru porții.

Mâncare cu pui pentru prânz şi cină. Rețete cu pui la cuptor

1. Ruladă cu pui și bacon cu umplutură de radicchio

Rulada cu bacon şi pui este o rețetă rapidă, sănătoasă şi echilibrată

Ingredinte:
8 felii de piept de pui subțiri şi lungi
8 felii de bacon
8 sau mai multe frunze de radicchio
parmezan ras sau caş uscat de oaie ras
1 pahar de vin roșu
ulei de măsline
supă de legume limpezită sau apă
sare, piper

  • Se bat ușor feliile de piept de pui cu ciocanul de carne.
  • Se așează pe fiecare felie de piept de pui 1 felie de bacon și 1-2 felii de radicchio. Baconul, dincolo de a da gust, are menirea de a păstra carnea de pui suculentă, împiedicând-o să se usuce; frunzele de radicchio dau și ele o parte din umiditatea necesară, dar conferă, totodată, aromă și multe substanțe nutritive.
  • Se rulează și se leagă cu sfoară de bucătărie.
  • Se trec bucățile de carne rulată prin puțină făină amestecată cu parmezan sau caş ras (brânzeturile se adaugă pentru un plus de sapiditate).
  • Se încălzește uleiul într-o tigaie antiaderentă și se rumenesc ușor ruladele, câte un minut pe fiecare parte.
  • Se stinge cu vin roșu, care are menirea să frăgezească și să aromatizeze carnea.
  • Se mărește relativ flacăra până când se evaporă alcoolul.
  • Se micșorează din nou flacăra și de adaugă puțină apă sau supă limpezită și se acoperă.
  • Se țin sub capac circa 20 de minute, întorcându-le din când în când
  • Se adaugă sare și piper după gust, ținând cont că baconul și brânzeturile sunt deja sărate.

Ruladele se pot servi cu salată verde și/sau pâine integrală sau orez simplu sau cartofi gătiți dietetic la vapori – combinațiile depind de tipul de dietă la care țintește fiecare. 

În cazul persoanelor care doresc un control strict al greutății, nutriționiștii recomandă consumul disociat între principalii macronutrienti, de exemplu: proteine&alimente vegetale, carbohidrați&alimente vegetale, grăsimi&alimente vegetale.

2. Frigărui de pui cu vinete și roșii

Frigărui cu piept de pui, vinete și rosii, o retetă care se poate pregăti în avans

Ingrediente:
piept de pui circa 400 g
2-3 vinete
o mâna bună de roșii cherry
ulei de măsline
sare, piper, paprika dulce și picantă

  • Se spală și se taie pe lung vinetele, de grosimea degetului.
  • Se presară cu sare pe ambele părți și se lasă într-o strecurătoare să se scurgă (valabil pentru orice rețetă cu vinete, în acest fel elimină partea amară iritantă).
  • Între timp, se aromatizează carnea de pui tăiată la fel, în felii lungi, cu ulei, sare, piper și paprika, după gust – se pot folosi eventual ierburi aromatice precum rozmarin, salvie, cimbru, măghiran etc mărunţite.
  • Se lasă carnea acoperită, în frigider sau la temperatura camerei, să capete aromă, în funcție de cât timp avem la dispoziție.
  • Între timp, tamponăm vinetele cu hârtie și le așezăm pe hârtie în cuptorul încălzit la circa 200° C, stropindu-le cu ulei.
  • Se lasă feliile la cuptor circa un sfert de oră, apoi se răcesc ușor cât să poată fi atinse, fără să oprim cuptorul.
  • Se asamblează frigăruile astfel încât să creeze un fel de pliuri: se așează o felie de piept de pui peste o felie de vânătă, se înțeapă cu bețișorul într-un capăt, apoi se adaugă pe bețișor o roșie cherry, se trece iar de două ori bețișorul de bambus prin stratul de pui și vânătă, apoi altă roșie cherry, apoi se închide străpungând celălalt capăt al celor 2 felii suprapuse.
  • Se dau la cuptor pe aceeași hârtie, alt sfert de oră, tot la circa 200°C.
  • Se pot servi cu garnitură de cartofi și/sau salată de crudități, opțional pâine sau orez sau felii de mămăligă rece trecute ușor prin cuptor, în același timp cu frigăruile,

Mâncare cu pui pentru prânz şi cină. Rețete cu pui de casă

3. Pui en cocotte

Puiul întreg en cocotte – cea mai sănătoasă rețetă cu pui

Este o rețetă cu pui tipic franțuzească ce presupune gătirea unui pui întreg, de preferință de curte, într-o caserolă de fontă. O rețetă de pui la cuptor, în care alături de carne se adaugă legume și arome. Se gătesc împreună la foc mic, mai mult timp. Particularitatea acestei metode este că permite gătitul fără a adăuga nici un fel de grăsimi sau alte lichide. Pentru această rețeta de pui tradițională din Franța avem nevoie de:

1 pui întreg, legat cu sfoară de bucătărie
1 ceapă
1 morcov
1 felie de țelină
foi de dafin
boabe de ienupăr
boabe de piper
sare
ulei de măsline pentru servit

  • Se aşează tigaia de fontă pe flacără.
  • Se tamponează puiul cu hârtie și se masează rapid cu sare.
  • Se așează în tigaia încălzită și se rumenește ușor câte 2-3 minute pe fiecare parte.
  • Se încălzește între timp cuptorul la circa 130°C, static, dacă prevede mai multe opțiuni.
  • Cât timp se rumenește puiul în tigaie se taie ceapa în felii mari, la fel, morcovul și țelina.
  • Se așează feliile lângă pui în tigaia de fontă, împreună cu condimentele, distribuindu-le cât mai uniform posibil. Se așează capacul deasupra și se trece tigaia în cuptor, în zona de mijloc.
  • Se lasă în cuptor circa 1,5h, fără a adaugă nimic și fără a ridica deloc capacul.
  • Se scoate tigaia cocotte din cuptor și se lasă circa jumătate de oră acoperită.
  • Când se desface capacul, înainte de servire, se stropește cu puțin ulei de măsline – frăgezește suplimentar carnea și amalgamează aromele.

Recomandăm servirea cu cartofi la cuptor, care se pot face în paralel cu puiul, pe etajul superior al cuptorului, într-un vas de sticlă termorezistent. Alternativa la cartofi este o salată verde asortată și, eventual, o felie de pâine integrală.

4. Pui alla diavola

Puiul alla diavola trebuie aplatizat cât mai bine înainte de a-l înăbuși în tigaie

Ingrediente:
1 pui întreg, curățat, desfăcut de-a lungul sternului și aplatizat cât mai bine posibil
paprika picanta circa 5 grame sau după gust
rozmarin
salvie
usturoi
sare
ulei de măsline

  • Se amestecă toate condimentele cu uleiul de măsline; dacă folosim ierburi aromatice proaspete, se mărunțesc înainte într-un mojar sau, în lipsă, se toacă mărunt, la fel și usturoiul.
  • Se aplatizează cât mai bine puiul întreg, bătându-l pe un tocător cu un ciocan de șnițele, cu cât va fi mai aplatizat cu atât va ieși mai bine în final.
  • După aplatizare, se usucă cu hârtie, dacă e cazul, și se masează cu sare și cu uleiul aromatizat.
  • Dacă avem timp, îl lăsăm 1 h în frigider pentru a prinde aroma carnea mai în profunzime.
  • Se rumenește circa 5 minute într-o tigaie antiaderentă cu 2-3 linguri de ulei la foc mediu pe partea unde e desfăcut – metoda de gătire presupune ca peste puiul cât mai aplatizat să așezăm o greutate, de exemplu o tigaie cât mai grea cu apă în ea.
  • Se întoarce puiul și se rumenește 5 minute și partea cu piele, procedând în același fel, adică așezând peste el tigaia grea cu apă – scopul este același, de a aplatiza cât mai bine puiul întreg.
  • Se lasă focul mic și se acoperă tigaia cu capac – sub ea avem tigaia cu apă care presează puiul.
  • Se întoarce la fiecare 10 minute de pe o parte pe alta, în mod normal nu este nevoie să adăugăm nici apă, nici ulei, dar totul depinde de intensitatea flăcării, deci, atenție!

Pentru un pui de circa 1 kg este nevoie de circa 40-50 de minute, însă fiecare poate încerca frăgezimea cărnii și opri focul în funcție de preferințe, de cât îl dorește de rumenit.

  • Se servește, ca și în cazurile anterioare, fie cu cartofi la cuptor sau piure, fie cu o salată de crudități după gustul personal. Garnitura sau salata trebuie să fie în cantități considerabile pentru a acoperi carnea destul de picanta la gust.

Mâncare cu pui pentru prânz şi cină. Rețete cu pulpe de pui

5. Pui alla puttanesca

Reteța de pui alla puttanesca este rapidă, sănătoasă și savuroasă

Este o altă rețetă cu pui italiană clasică, din zona de sud – prevede ingrediente tipice zonei mediteraneene.

Ingrediente:
4 pulpe de pui întregi (se pot folosi și pulpe, aripioare sau piept tăiat cuburi)
1-2 căței de usturoi
2 mâini bune de măsline negre
1 lingură de capere desărate în apă
20 roșii cherry circa sau 3-4 roșii mari, în lipsă
Opțional, câteva bucăți de anșoa (unele variante regionale prevăd, altele, nu).
puțin vin alb
un praf de făină
sare, piper, origano

  • Se spală, se usucă și se presară cu puțină făină pulpele, eliminând excesul.
  • Se aromatizează într-o tigaie antiaderentă uleiul cu usturoiul întreg și, eventual, bucățelele de anșoa, cât mai mărunțită.
  • Se adaugă pulpele de pui și se rumenesc pe ambele părți la flacără medie.
  • Se sting cu vinul alb.
  • După ce se evaporă alcoolul, se adaugă măslinele, caperele și roșiile cherry tăiate în două.
  • Se adaugă un strop de sare și piper, se reduce flacăra la mic și se lasă să fiarbă sub capac circa un sfert de oră, adăugând din când în când câteva picături de apă.
  • Când e gata se adaugă origano, ideal proaspăt, şi pătrunjel tocate mărunt.

Se servește cu pâine proaspătă, dată fiind cantitatea considerabilă de sos care se formează.

6. Pui cu ardei și suc de roșii

Puiul cu ardei este o rețetă foarte potrivită pentru mesele de familie sau cu prietenii

Mai jos, încă o rețetă italiană tipică zonei de centru dar intrată în patrimoniul național:

Ingrediente:
4 pulpe întregi sau 1 pui întreg tăiat bucăți
1 sticlă cu suc de roșii, circa 500 ml
1 ardei roșu
1 ardei galben
1 ardei verde
usturoi  1-2 căței, după gust
vin alb jumătate de pahar
ulei de măsline
sare, piper

  • Se spală și se taie în fâșii lungi ardeii, de lățimea degetului.
  • Într-o tigaie antiaderentă mare se aromatizează câteva linguri de ulei cu cățeii de usturoi, când s-a rumenit se elimină.
  • Se adaugă bucățile de pui și se rumenesc bine pe toate părțile.
  • Se stinge carnea cu vin alb, se ține focul iute până se elimină alcoolul.
  • Se adaugă fășiile de ardei, se amestecă la foc iute câteva minute
  • Se micșorează flacăra, se adaugă sucul de roșii (sau pulpă de roșii proaspete), se amestecă și se lasă sub capac la foc mic circa 45 de minute
  • Se adaugă sare și piper după gust, se stinge flacăra și se lasă tigaia câteva minute cu acoperită.

    Se servește cu pâine proaspătă sau crutoane, dacă avem sos mai mult.

Mâncare cu pui pentru prânz şi cină. Rețete cu pui dulce-acrișor

7. Pui cu afine/coacăze/mure

O rețetă cu carne de pui pentru vară, se consumă fie caldă, fie rece

O mâncare de pui inspirată din bucătăria nordeuropeana, care combină în general carnea cu fructele de pădure:

Ingrediente:
1 pui întreg tăiat în 8 sau în 16, sau pulpe și aripi, sau piept tăiat cuburi
2 cepe roșii
jumătate kg de afine sau alte fructe de pădure închise la culoare ( un bun înlocuitor sunt și strugurii)
câteva ramuri de măghiran sau tarhon
ulei, sare, piper

  • Se spală fructele și se scurg bine
  • Se aromatizează carnea masând-o ușor cu sare, piper, ulei și ierburile aromatice, se lasă câteva minute bune acoperită la temperatura camerei.
  • Se rumenesc ușor bucățile de pui într-o tigaie antiaderentă, în ulei, împreună cu ceapa roșie tăiată felii subțiri.
  • Între timp, aprindem cuptorul la circa 200°C.
  • Se transferă tot ce e în tigaie într-o tavă termorezistentă de sticlă sau de ceramică unsă cu ulei.
  • Se dă la cuptor circa jumătate de oră.
  • Se scoate un moment și se adaugă fructele de pădure spre exteriorul tăvii, se reia coacerea în cuptor.
  • Se mai lasă circa un sfert de oră, întorcând bucățile și umezindu-le cu sosul format.

Se servește cu piure de cartofi făcut cu smântână bătută frișcă.

8. Pui cu portocale și fenicul

Se poate servi cu orez simplu, de preferință asiatic

Ingrediente:
1 pui întreg tăiat bucăți sau pulpe și aripi combinate
4 portocale netratate
2 bulbi de fenicul
rozmarin
salvie
sare, piper
ulei de măsline

  • Se clătesc și se usucă bucățile de pui, la fel restul.
  • Se stoarce una dintre portocale, iar celelalte se taie în două și apoi în felii subțiri, la fel și bulbii de finocchio.
  • Se toacă mărunt salvia și rozmarinul și se adaugă peste ulei, sare, piper şi sucul de portocală.
  • Se combină toată carnea cu acest amestec și se lasă câteva minute acoperită.
  • Se rumenesc ușor în tigaie bucățile de pui.
  • Se transferă într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei.
  • Se așează printre ele feliile de portocale și fenicul.
  • Se stropește cu puțin ulei și cu ce a rămas din amestecul aromatic.
  • Se ține la cuptor circa jumătate de oră la circa 200°C.

Se servește cu orez simplu, de preferință asiatic (se fierbe, se clătește, se scurge, se amestecă cu puțin ulei, sare, piper când e cald)

Mâncare cu pui pentru prânz şi cină. Rețete cu pui în stil exotic

9. Curry de pui și conopidă

O reţetă cu pui de inspiraţie indiană -dietetică dar plină de arome

Ingrediente:
500 g piept de pui tăiat cuburi de circa 3 cm latura
500 g conopidă desfăcută în bucheţele
1 ceapă
1 cățel de usturoi
suc de la 1 limettă
ghimbir ras
ardei iute tocat mărunt
praf de curry
praf de curcuma
fenicul semințe
cuișoare
coriandru semințe
lapte de cocos
suc de roșii
ulei de susan (sau altul, în lipsă)
sare
coriandru proaspăt

  • Se aromatizează întâi carnea în amestecul de suc de limettă și curcuma
  • Se călește ceapa, usturoiul – tăiate mărunt, ghimbirul, ardeiul iute, în ulei, se adaugă și condimentele.
  • Se reduce totul în cremă cu un mixer vertical.
  • Se adaugă sucul de roșii, laptele de cocos și puțină apă.
  • Se adaugă inflorescențele de conopidă și se fierbe totul circa 10 minute, cu capac.
  • Se adaugă și bucățile de pui și se fierb împreună alte circa 10 minute, tot cu capac.
  • Se potrivește de sare și se presară deasupra coriandru proaspăt tocat mărunt

Se servește cald, cu orez simplu.

10. Pui cu mere și muștar     

O rețetă rapidă cu pui cu ingrediente mereu la îndemână

Ingrediente:
4 pulpe întregi sau 1 pui tăiat în 8
4 mere roșii ionatan
1 ceapă
1 pahar de bere (100-150 ml)
ulei de floarea soarelui
supă limpezită de legume sau apă
un praf de făină
1 cățel de usturoi (facultativ)
1 lămâie
1 lingură de muștar
sare, piper

  • Se spală și se usucă bucățile de carne.
  • Se taie felii pe lung două mere, eliminând cotorul și coaja.
  • Se taie în cuburi foarte mici, circa 2 cm, celelalte două mere (pentru două tipuri de consistentă la final, o parte mai moi, o parte mai crocante).
  • Se călește într-o tigaie antiaderentă cu ulei ceapa tăiată mărunți și usturoiul întreg.
  • Se adaugă deasupra bucățile de pui și se rumenesc pe toate părțile, câteva minute.
  • Se adaugă circa 1 linguriță de făină în tigaie și se amestecă astfel încât să se distribuie cât mai bine.
  • Se stinge cu bere la foc iute și se lasă să se evapore alcoolul.
  • Se lasă focul mic și se adaugă apă sau supă limpezită.
  • Se adaugă acum feliile de mere, se lasă totul sub capac circa 10-15 minute, amestecând din când în când.
  • Se adaugă și cuburile de mere, sucul de lămâie și muștarul.
  • Se potrivește de sare și piper și se amestecă ușor
  • Se mai lasă circa 5 minute la foc mic sub capac

Se servește cu orez simplu.  

Îți recomandăm și

SPUNE-ȚI POVESTEA »
"]
Căutare