La ce oră se trezesc oamenii de succes? David Popovici: „Opt ore de somn mi se par prea multe”

La ce oră se trezesc oamenii de succes? David Popovici: „Opt ore de somn mi se par prea multe”

Se trezesc în fiecare dimineață foarte devreme, au grijă de mintea lor și nu lasă pe mâine ceea ce pot face azi. Sunt trei dintre cele mai întâlnite obiceiuri pe care oamenii de succes le respectă în fiecare zi din viața lor. Descoperă mai jos la ce oră se trezesc oamenii de succes (sportivi, antreprenori, artiști) și care sunt obiceiurile cotidiene care îi ajută să fie productivi și eficienți.

Cum a ajuns David Popovici cel mai rapid înotător al lumii sau Andrei Cornea și Marian Enache cei mai buni canotori la dublu masculin? Cum a ajuns Simone Biles, gimnasta de origine americană, nu numai câștigătoarea medaliei de aur la individual compus din concursul feminin de gimnastică artistică, dar și una dintre cele mai aclamate femei din toate timpurile pentru modul cum pare că sfidează gravitația în exercițiile de la sol? Sunt întrebări care ne trec prin minte când urmărim fascinați cum acești oameni își depășesc propriile limite, surclasând alți sportivi remarcabili. Nu degeaba mâinile pline de bătături ale campionului olimpic Marian Enache, fotografiate de către fotoreporterul Raed Krishan și filmate de Euronews, au făcut vâlvă în social media. Ele ne arată, încă o dată, o față mai puțin strălucitoare a succesului. Iar faptul că succesul vine cu sacrificii imense nu e doar un clișeu. Munca susținută și o serie de obiceiuri aparent mărunte, care nu se văd pe micile ecrane, stau în spatele rezultatelor și ale victoriilor spectaculoase. Ele nu ar cântări însă atât de mult dacă nu ar fi însoțite de talent, mindset, anduranță, precum și de o rutină adaptată și personalizată.  

Ce fac oamenii de succes în fiecare zi ca să fie productivi și eficienți

Înainte de plecarea la Jocurile Olimpice de la Paris, Marian Enache, 29 de ani, a mărturisit pentru Golazo.ro cum își spune în fiecare dimineață și în fiecare seară că este cel mai bun. „Sunt de neoprit și nimeni nu mă poate învinge și nu mă poate doborî. Cresc pe zi ce trece. Sunt mai bun de la zi la zi.”

David Popovici, cvadruplu campion european, dublu campion mondial la înot și campion olimpic la 200 de metri liber, a mărturisit pentru publicația El Pais că unul dintre sacrificiile pe care le face uneori este să elimine momentele de distracție din programul zilnic. Tot el face constant exerciții prin intermediul cărora și-a dezvoltat o scală proprie a durerii mentale:

„Înțelegerea acestei dureri mă ajută să rămân concentrat în curse când mâinile încep să-mi ardă și picioarele parcă s-ar desprinde de glezne.” 

David Popovici, campion olimpic la înot
David Popovici, după primirea medaliei de aur de la Jocurile Olimpice, Paris, 2024. Caption: Olympic Champion. Amor fati. FOTO: Raed Krishan/Instagram @chlorinedaddy
David Popovici, după primirea medaliei de aur de la Jocurile Olimpice, Paris, 2024. Caption: Olympic Champion. Amor fati. FOTO: Raed Krishan/Instagram @chlorinedaddy

Printre alegerile de zi cu zi pe care sportivul le face pentru a fi cât mai productiv și eficient, se află selecția alimentelor pentru micul dejun. David Popovici mănâncă zilnic un iaurt mare, amestecat cu banane, chia, miere și fulgi de ovăz, după cum a povestit tatăl lui, citat de Școala9.

Și Novak Djokovic are o rutină alimentară specifică cu care își începe fiecare dimineață: o cană mare de apă la temperatura camerei, două linguri de miere și un mic dejun bogat în nutrienți, compus din muesli sau fulgi de ovăz, nuci, semințe, fructe, ulei de cocos și lapte sau apă de nucă de cocos.

Află care este micul-dejun al campionilor. Ce mănâncă pentru energie sportivii calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris. 

Pentru Simone Biles, gimnasta americană, timpul liber este foarte prețios și îl folosește pentru a avea grijă de sine, pentru a decomprima presiunea acumulată în timpul antrenamentelor și al competițiilor. „O parte a recuperării pentru mine este să fiu singură și să mă relaxez pe cont propriu.”, a declarat sportiva, citată de wellandgood.com.

Foarte importante pentru gimnastă sunt și igiena orală și zâmbetul pe care îi afișează tot timpul. Simone are grijă constant să aibă o dantură sănătoasă și, mai presus, să râdă cât mai mult: îi atrage pe cei din jur, dar o și ajută să aibă o stare generală de bine. 

De altfel, când vine vorba despre atitudinea pozitivă și optimistă, mulți dintre sportivii de la Jocurile Olimpice, și nu numai, au mărturisit că face parte din felul lor de a privi lumea, ceea ce îi ajută să se simtă motivați indiferent de eforturile depuse. 

Un alt exemplu în acest sens este Carli Lloyd, USA, fotbalistă, care se folosește pe deasupra și de o tehnică specială, de vizualizare a succesului, pentru a reuși. Carli își imaginează exact ceea ce își dorește să se întâmple în timpul unei competiții, ceea ce contribuie la succesul pe care îl are, consideră ea. La Cupa Mondială din 2015 a marcat trei goluri. Ce a făcut înainte de meci? Și-a imaginat că va înscrie patru goluri. 

Simone Biles în timpul competiției din cadrul Jocurilor Olimpice, Paris, 2024. Caption: mental health matters. FOTO: Instagram @simonebiles
Simone Biles în timpul competiției din cadrul Jocurilor Olimpice, Paris, 2024. Caption: mental health matters. FOTO: Instagram @simonebiles

La ce oră se trezesc oamenii de succes

Când vine vorba despre ora la care se trezesc oamenii de succes, majoritatea sportivilor celebri își încep ziua foarte devreme. David Popovici se trezește în jur de 5:30 și își începe antrenamentul la 7:00. De asemenea, tot el a declarat pentru El Pais că alege să nu piardă foarte mult timp dormind. „Pentru mine, opt ore de somn sunt prea multe.” 

Și antreprenorii celebri se trezesc foarte devreme: Tim Cook (CEO Apple) se trezește la 3:45 pentru a face exerciții fizice și a-și citi mail-urile, conform CNBC. Jeff Bezos (fondatorul Amazon) este în picioare la 5:00, iar Elon Musk (fondatorul și CEO Tesla și SpaceX) își începe ziua la 7:00. „Opt ore de somn fac o mare diferență pentru mine și mă străduiesc să fac din asta o prioritate”, a declarat Jezz Bezos, conform CNBC. Și pentru Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter, un program constant de somn este esențial pentru eficiența sa zilnică: „Dacă păstrez un program constant de somn, obțin scoruri mai mari la REM (faza somnului cu cele mai multe vise-n.red.) și am un somn mult mai profund.”

Un studiu realizat în rândul managerilor de companii arată că 64% dintre ei se trezesc în jurul orei 6:00 sau mai devreme, 37% la 6:00 și 27% la 5:00, ca parte dintr-o rutină zilnică. 

Iar cei mai mulți dintre cei care aleg să fie matinali o fac pentru a beneficia de câteva ore de solitudine sau pentru a putea integra în programul lor zilnic și activitățile sportive. Primele ore ale dimineții sunt percepute ca fiind ore ale clarității, ale unui tip de concentrare mai ridicat și, implicit, ale posibilității de a planifica ziua în curs mai eficient, fără posibile distrageri exterioare. 

Bineînțeles, a se trezi foarte devreme nu este neapărat productiv pentru toată lumea. Fiecare trebuie să își găsească ritmul personal și să identifice elementele care îl ajută la concentrare și la munca în ritm susținut.

Ce nu fac oamenii de succes

În rutina oamenilor de succes există nu numai obiceiuri pe care le păstrează în fiecare zi fără abatere, ci și activități și atitudini pe care le evită cu tot dinadinsul, cum ar fi faptul că nu procrastinează, nu dau vina pe alții pentru eșecurile lor, nu își pierd autocontrolul, nu consumă TV sau social media în exces, nu își concentrează energia asupra aspectelor neimportante ale vieții.  

Oprah Winfrey a mărturisit că nu dă niciodată vina pe cei din jur atunci când lucrurile nu funcționează cum și-ar dori, din contră, încearcă să identifice lecțiile și să învețe din ele. Taylor Swift promovează adesea colaborarea și sprijinul în industria muzicală, accentuând importanța susținerii reciproce a artiștilor și puterea distructivă a concurenței.

În ceea ce privește disciplina, Dwayne „The Rock” Johnson este renumit pentru rutina sa riguroasă de antrenament și stilul de viață disciplinat, pe care le atribuie succesului său atât în ​​lupte cât și în actorie. Bill Gates este cunoscut pentru obiceiurile sale corelate cu cititul, dar își limitează timpul petrecut pe ecrane și își concentrează atenția pe activitățile productive.

Raportat la tendința de a amâna task-urile, Joseph Ferrari, autorul studiului Psychology of Procrastination: Why People Put Off Important Tasks Until the Last Minute, a declarat: „Toată lumea procrastinează, dar nu toți suntem persoane care procrastinează.”

„Stabilește-ți sarcina pe care o ai, pune-i un termen limită, apoi spune-i cuiva sau chiar unui grup de persoane despre ea, promite că o vei finaliza și cere sprijinul. Acest lucru creează o atmosferă în care există sentimentul de responsabilitate, fiind un stimulent psihologic pentru a finaliza ceea ce ați amânat.”, spune Kirsty O’Callaghan, Unity-Qld pentru financialdiet.com.

Concluzie

Aproape că pare simplu când observăm, din fotoliu, ce fac oamenii cu atât de mult succes. Însă, revenind la David Popovici, constatăm că există o artă în simplitate și că, de fapt, păstrarea pe termen lung a obiceiurilor sănătoase presupune exact acea tenacitate fără de care cursele lungi și dure nu s-ar putea finaliza.

Pe de altă parte, să încerci înseamnă că ești deja pe drumul cel bun. Așa cum simpla participare la Jocurile Olimpice este o reușită: „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine” este jurământul olimpic. 

Citește și: Eșecul este firesc și ne ajută să fim mai buni. Cum recunoaștem și cum depășim teama de eșec

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare