Ivermectina, tratament pentru cancer? Oncologii români demontează un nou mit viral

Ivermectina, tratament pentru cancer? Oncologii români demontează un nou mit viral

Fenomenul medicamentelor-minune pentru tratarea cancerului capătă tot mai mult teren, în special în mediul online, unde informația circulă rapid, dar nu întotdeauna corect. Unul dintre cele mai recente exemple este ivermectina, un medicament antiparazitar care a ajuns să fie promovat de vedete interanționale, fără vreo bază științifică, drept tratament pentru cancer.

Specialiștii Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR) au transmis, la solicitarea SmartLiving.ro, un mesaj clar: nu există dovezi care să susțină utilizarea ivermectinei în tratamentul oncologic – poziție similară cu cea exprimată de experții internaționali.

Pacienții oncologici încep să ceară să fie tratați cu ivermectină

Dr. Skyler Johnson, oncolog specializat în radioterapie la Institutul de Cancer Huntsman din cadrul Universității Utah, din SUA, întâlnește săptămânal pacienți care îl întreabă despre posibilitatea tratării cancerului cu ivermectină.

„Aceste întrebări existau și înainte, dar numărul lor a crescut semnificativ în ultimele luni”, relatează medicul american pentru New York Times.

Interesul sporit pentru ivermectină coincide cu o amplificare a comentariilor exagerate și inexacte despre acest medicament în spațiul online. Termenul „ivermectină” a fost căutat pe Google, în ianuarie anul acesta, mai mult decât oricând din 2022 încoace. Totul a început după ce actorul Mel Gibson a declarat în cadrul podcast-ului „The Joe Rogan Experience” că trei prieteni de-ai săi, diagnosticați cu cancer în stadiul 4, s-ar fi vindecat luând ivermectină alături de alte medicamente.

Podcastul, care a acumulat peste 10 milioane de vizualizări doar pe YouTube, a generat un val de afirmații inexacte și dezinformări despre presupusele beneficii ale acestui medicament, conform cercetătorilor citați de New York Times.

Ivermectina, tot mai accesibilă

În paralel cu acest fenomen, politicienii din mai multe state americane promovează o legislație care ar facilita accesul populației la ivermectină. Guvernatorul statului Arkansas a semnat recent o lege care permite achiziționarea medicamentului fără prescripție medicală. Demersuri similare există în Georgia, Texas, Virginia de Vest, Alabama, Louisiana și Kentucky.

„Înțeleg că oamenii doresc adesea să preia controlul asupra propriei sănătăți și să găsească soluții pe cont propriu. Dar acest lucru poate avea consecințe extrem de grave”, atrage atenția Krissy Lunz Trujillo, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Carolina de Sud și cercetător în domeniul dezinformării medicale.

Dr. Skyler Johnson își exprimă îngrijorarea că pacienții ar putea renunța la tratamentele oncologice tradiționale, cu efecte dovedite științific, în favoarea unui medicament fără eficacitate demonstrată. Deși le explică pacienților că nu există cercetări riguroase care să arate că ivermectina poate să vindece cancerul la oameni, a întâlnit situații în care pacienți cu tumori incipiente, tratabile, au optat pentru ivermectină, revenind luni mai târziu cu cancere metastazate în ganglionii limfatici, oase și creier.

Ce poate și ce nu poate face ivermectina

Oamenii de știință nu contestă eficacitatea ivermectinei – însă doar împotriva paraziților. Medicamentul a reprezentat un progres atât de important în lupta împotriva bolilor parazitare tropicale, încât doi oameni de știință care l-au studiat au primit Premiul Nobel în 2015.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a aprobat tabletele de ivermectină pentru tratarea anumitor infecții parazitare și a autorizat loțiunile cu ivermectină pentru eliminarea păduchilor și cremele pentru tratarea rozaceei. Medicii veterinari folosesc, de asemenea, acest medicament pentru prevenirea și tratarea bolilor parazitare la animale.

Nici în ceea ce privește COVID-19, medicamentul pare să nu aibă niciun beneficiu. Studiile clinice ample au arătat că ivermectina nu a ajutat pacienții să se recupereze mai rapid decât tratamentele placebo și nici nu a redus riscul de spitalizare.

Cercetări preliminare în domeniul oncologic

Oamenii de știință desfășoară, totuși, cercetări incipiente privind potențialul ivermectinei în tratamentul cancerului.

„Cu siguranță nu reprezintă un progres major în tratamentul cancerului, din ceea ce putem observa. Dar este investigată activ. Asta este tot ce se poate spune în acest moment”, precizează dr. Larry Norton, director medical al Centrului pentru Sănătatea Mamară Evelyn H. Lauder de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, din SUA.

Dr. Peter P. Lee, președintele departamentului de imuno-oncologie de la Institutul de Cercetare Beckman din cadrul City of Hope, California, SUA, spune că, potrivit unor studii realizate pe celule umane, medicamentul ar putea distruge anumite tipuri de celule canceroase, activând sistemul imunitar.

În studiile pe șoareci, dr. Lee a observat că medicamentul, folosit singur, nu reduce tumorile mamare. Există însă posibilitatea ca ivermectina să aibă beneficii pentru cancerul de sân când este utilizată împreună cu imunoterapiile existente, potrivit specialistului. Cercetătorii studiază o combinație între ivermectină și un medicament oncologic experimental la persoanele cu cancer de sân.

Deși unele postări inexacte de pe rețelele sociale susțin că ivermectina poate trata cancerul deoarece tumorile în sine ar fi parazitare, potențialul medicamentului în oncologie nu are legătură cu efectul său antiparazitar, precizează dr. Lee. Se pare că medicamentul ar putea modula un semnal implicat în creșterea celulelor canceroase.

Cu toate acestea, medicii spun că sunt necesare studii clinice randomizate mai ample pentru a înțelege mai bine dacă ivermectina ar putea trata cancerul.

„Faptul că un medicament pare să funcționeze la animale nu înseamnă că acele rezultate se vor traduce în beneficii reale pentru oameni. În fiecare an apar sute de medicamente care par promițătoare în studiile preclinice. Dar majoritatea nu ajung niciodată să fie eficiente la oameni”, subliniază medicul oncolog Skyler Johnson.

Ce spun oncologii români

Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a transmis un mesaj oficial pentru a clarifica situația, la solicitarea SmartLiving.ro. La începutul anului, departamentul Fact Check al Agenției France Presse (AFP) a publicat un amplu material de demontare a miturilor vehiculate pe rețelele sociale despre potențialul terapeutic al ivermectinei și fenbendazolului în tratamentul cancerului.

SNOMR subliniază că medicamentele menționate sunt antiparazitare de uz veterinar, destinate exclusiv pentru tratamente la animale: „Acestea sunt disponibile doar în farmaciile veterinare, unde, pentru achiziționarea lor, este posibil să nu fie necesară o prescripție medicală. Utilizarea acestora pe cale orală pentru uz uman nu este recomandată în niciun caz, având în vedere că nu au fost realizate studii clinice care să certifice siguranța și eficiența lor în tratamentele destinate oamenilor.”

Societatea precizează că „deși Ivermectina, unul dintre medicamentele menționate, este disponibilă sub formă de cremă pentru utilizare dermatologică la oameni, nu există dovezi științifice solide care să susțină utilizarea sa în tratamentele pentru cancer. În plus, utilizarea unor medicamente neînregistrate, fără indicații specifice pentru tratamentele oncologice, poate conduce la efecte adverse grave și poate compromite starea de sănătate a pacientului.”

Referitor la cercetările actuale, SNOMR admite că cercetările efectuate până în prezent în domeniul preclinic sugerează posibile efecte benefice ale acestor medicamente în terapia cancerului, dar consideră prematur să afirme că acestea pot fi utilizate eficient pentru tratamentele oncologice. Până în prezent, studiile au fost doar la nivel preclinic, fără dovezi concludente pe subiecți umani care să permită evaluarea riscurilor și beneficiilor. În acest context, medicii oncologi nu pot recomanda tratamente pentru care nu există date științifice clare care să susțină utilizarea lor în practica de zi cu zi.

Riscurile utilizării necorespunzătoare

Medicii consideră în general ivermectina sigură în dozele prescrise pentru tratarea infecțiilor parazitare. Cu toate acestea, mulți specialiști își exprimă îngrijorarea față de ideea utilizării medicamentului în scopuri nedovedite.

„Dacă nu există niciun beneficiu, atunci rămâne doar riscul”, atenționeză dr. David Boulware, medic specializat în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota, SUA, care a studiat ivermectina în contextul COVID-19.

Dr. Johnson spune că problema nu apare doar atunci când pacienții renunță complet la tratamentele oncologice în favoarea ivermectinei, ci și atunci când aleg să le combine. Ivermectina poate influența modul în care organismul metabolizează alte medicamente și, în unele cazuri, poate interacționa periculos cu tratamente precum anticoagulantele.

În doze mari, ivermectina poate fi toxică și poate provoca probleme ale sistemului nervos central, precum vedere încețoșată, confuzie și convulsii, în special la copii, avertizează dr. Susanna Naggie, profesor de medicină la Universitatea Duke, din SUA, care a studiat ivermectina și COVID-19. Potrivit FDA, dozele mari pot duce la comă sau chiar deces.

Medicii nu cunosc încă riscurile administrării regulate sau pe termen lung a ivermectinei, adaugă dr. Daniel Kuritzkes, șeful diviziei de boli infecțioase de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston, SUA. Tocmai de aceea, el și alți colegi de breaslă privesc cu îngrijorare ideea ca acest medicament să devină mai ușor accesibil publicului larg.

„Posibilitatea ca oamenii să intre în orice farmacie și să poată lua medicamentul, la orice doză consideră ei sau găsesc undeva online că ar putea funcționa, fără nicio monitorizare din partea unui furnizor de servicii medicale, este extrem de periculoasă”, avertizează dr. Naggie.

Continuarea cercetărilor

Societatea Națională de Oncologie Medicală din România subliniază importanța continuării cercetărilor științifice pentru a înțelege mai bine potențialele beneficii ale acestor medicamente și în tratamentele oncologice. Până când vor exista rezultate concludente, SNOMR recomandă pacienților să se adreseze medicilor specialiști pentru tratamentele recomandate, bazate pe dovezi științifice solide și studii clinice validate.

SNOMR mai adaugă: „Subliniem, încă o dată, importanța precauțiilor necesare în utilizarea medicamentelor, cât și importanța cercetărilor suplimentare pentru tratarea cancerului, în concordanță cu standardele științifice și siguranța pacientului.”

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare