Intoxicația cu clor poate avea consecințe grave. „Nu consumați imediat apa de la robinet, ventilați spațiile unde igienizați”
Intoxicația cu clor este frecventă de la începutul pandemiei. Senzație de sufocare, tuse, iritație pot fi semnele de alarmă pentru intoxicația cu clor.
Cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele cu probleme respiratorii, afecțiuni ale pielii sau ale ochilor. Totuși, la intoxicație poate ajunge oricine dacă folosește clorul pe propria piele sau dacă spațiul în care dezinfectează nu e suficient ventilat.
Am aflat de la dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie, cum putem folosi clorul în siguranță și ce avem de făcut, în cazul unei intoxicații.
Smartliving.ro: Ce este clorul și cum ar trebui să-l folosim corect?
Dr. Rareș Simu: Clorul este unul dintre cei mai folosiți dezinfectanți în viața de zi cu zi. De asemenea, se folosește peste tot în lume pentru purificarea apei curente.
Clorul ar trebui folosit în mediul casnic doar pentru igienizarea diferitelor suprafețe din casă. Trebuie să ne asigurăm, atunci când îl folosim, că încăperile sunt bine ventilate. De asemenea, trebuie să se evite contactul direct cu pielea sau mucoasele. În plus, recipientele care conțin soluțiile cu clor ar trebui să fie bine marcate pentru a se evita eventualele confuzii cu apa.
Apa de la robinet nu se consumă imediat
Dacă se folosește apa de la robinet pentru consumul zilnic, este bine ca înainte de consum, apa să fie lăsată 10-15 minute la temperatura camerei într-un recipient deschis și în acest fel clorul se elimină.
Smartliving.ro: Ce se poate întâmpla dacă nu urmăm aceste indicații atunci când dezinfectăm cu clor?
Dr. Rareș Simu: Folosirea inadecvată a produselor de dezinfectare cu clor poate duce la intoxicație. În mod normal, acestea nu trebuie să vină în contact direct cu organismul. Prin interacțiune cu țesuturile se formează substanțe acide care afectează, în special, pielea și mucoasele.
Dacă se folosesc pentru dezinfectarea mâinilor sau a pielii, în general, atunci pot să apară dermatite la locul de contact.
Intoxicația cu clor: ingestia accidentală, o cauză frecventă
În cazul în care se folosesc în cantitate prea mare aceste substanțe de dezinfectare într-un spațiu insuficient ventilat, pot să apară probleme, în special, la nivel respirator sau la nivel ocular.
Smartliving.ro: Cât e de periculoasă intoxicația cu clor?
Dr. Rareș Simu: Există mai multe situații în care se poate ajunge la intoxicația cu clor. O situație frecventă care poate duce la intoxicația cu clor o reprezintă ingestia accidentală de clor.
Hipocloritul poate fi confundat, vizual, foarte ușor cu apa, dacă este depozitat în recipiente care nu sunt semnalizate corespunzător și în această situație se poate produce ingestia accidentală. Aceasta este o situație de intoxicație cu clor frecvent întâlnită în rândul copiilor. Manifestările în acest caz sunt la nivel digestiv.
Gravitatea intoxicației cu clor depinde de doza de expunere, de calea de contact cu organismul (inhalatorie, cutanată sau digestivă prin ingestie), de durata expunerii și de eventuale probleme de sănătate preexistente.
Intoxicația cu clor, simptome: tuse, sufocare, vărsături
În funcție de calea de contact pot apărea probleme la nivel respirator, la nivel cutanat, la nivel digestiv. În cazurile grave se poate ajunge la edem pulmonar, insuficiență respiratorie cu acidoză și hipoxie și stop cardiorespirator.
Smartliving.ro: Care sunt semnele de alarmă în cazul în care ne confruntăm cu intoxicația cu clor?
Dr. Rareș Simu: În funcție de calea de contact cu organismul:
- pot să apară manifestări respiratorii – tuse, strănut, senzație de sufocare, respirație șuierătoare, obstrucție nazală, crize de astm și în cazuri grave chiar pneumonia toxică cu edem pulmonar;
- pot să apară manifestări oculare și cutanate – iritații, prurit, dermatite de contact, blefaro-conjunctivite și chiar arsuri chimice;
- pot să apară manifestări digestive – greață, vărsături, diaree, crampe abdominale în cadrul unei gastro-enterocolite toxice.
Smartliving.ro: Ce măsuri de prim ajutor putem lua în cazul intoxicației?
Dr. Rareș Simu: În primul rând, trebuie îndepărtată sursa și scoasă persoana expusă din mediul contaminat. Dacă este o intoxicație inhalatorie gravă trebuie susținute funcțiile vitale prin măsuri specifice de prim ajutor, inclusiv oxigenoterapie.
Clorul, sigur și eficient dacă e folosit corect
Trebuie îndepărtate hainele care pot fi contaminate cu clor. Trebuie spălați ochii cu apă și scoase lentilele de contact dacă este cazul. Pielea trebuie spălată și clătită cu detergenți diluați.
Smartliving.ro: Au fost mai multe cazuri de intoxicație cu clor, în ultima perioadă, având în vedere frica de coronavirus și obsesia de a curăța și dezinfecta, mai mult ca oricând, mâinile și orice suprafață cu care intrăm în contact?
Dr. Rareș Simu: Este clar că prin folosirea mai intensivă a produselor pe bază de clor pentru dezinfectarea suprafețelor, s-a ajuns la o creștere a cazurilor de intoxicație. Problemele cele mai frecvente au fost legate de iritații la nivelul pielii și al mucoasei respiratorii.
Smartliving.ro: Ce alte variante mai puțin agresive recomandați pentru dezinfectare?
Dr. Rareș Simu: În general, dacă este utilizat cu aceste minime precauții, utilizarea clorului este și sigură, și eficientă și atunci nu trebuie căutate neapărat alternative.
Dacă totuși există probleme la folosirea acestor dezinfectanți, se pot utiliza soluții pe bază de alcool, pe bază de oxigen activ sau alte substanțe biocide. Aceasta depinde și de zonele care trebuie dezinfectate.
Smartliving.ro: Există riscul să ne intoxicăm cu clor la piscină sau la ștrand? Cine e mai predispus la astfel de probleme?
Dr. Rareș Simu: Categoriile cele mai expuse la riscul intoxicației cu clor sunt:
- copiii,
- persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente (astm, rinită, bronșite cronice, BPOC),
- persoanele cu afecțiuni oculare preexistente (conjunctivite de diferite etiologii, blefarite),
- persoanele cu afecțiuni cutanate prexistente (dermatite de contact, dermatita atopică, urticarie, psoriazis, rozacee, leziuni traumatice).
Smartliving.ro: Cum putem să prevenim intoxicația cu clor?
Dr. Rareș Simu: În primul rând, prin atenție sporită în utilizarea substanțelor dezinfectante. Prin evitarea expunerii în cazul în care constatăm că apa potabilă sau apa din piscine are un miros pregnant de clor.
Atunci când se folosesc substanțele de dezinfectare pe bază de clor trebuie să ne asigurăm că spațiul în care sunt folosite este bine ventilat. O atenție sporită trebuie să aibă persoanele cu afecțiuni respiratorii, cutanate sau oculare.