INTERVIU Conf. univ. dr. Romeo Micu: „Pentru cuplurile infertile, timpul este prețios.” Ce au de făcut, pas cu pas, în caz de infertilitate

INTERVIU Conf. univ. dr. Romeo Micu: „Pentru cuplurile infertile, timpul este prețios.” Ce au de făcut, pas cu pas

Multe cupluri care se confruntă cu infertilitatea pierd timp în căutarea unei soluții de a obține o sarcină, potrivit conf. univ. dr. Romeo Micu, de la Spitalul Cluj REGINA MARIA. După vârsta de 35 de ani, fiecare lună este importantă pentru fertilitatea femeii. De aceea, ar trebui să se adreseze cât mai rapid unui specialist în infertilitate, pentru o abordare corectă a problemei. 

Vârsta medie la care femeile din România devin mame pentru prima oară este într-o creștere accelerată, ajungând la 27,5 ani în 2020, iar în București – chiar la 30,8 ani, semnalează datele Institutului Național de Statistică. Tot mai multe cupluri din România amână voit aducerea pe lume a copiilor, dar vârsta ovarelor nu ține cont de opțiunile acestora și problemele de fertilitate sunt tot mai întâlnite.

Cea mai mare greșeală a cuplurilor infertile este să insiste cu metode care nu dau rezultate și să amâne consultul la un specialist în infertilitate, spune într-un interviu pentru Smart Living conf. univ. dr. Romeo Micu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate și supraspecializare în fertilizare in vitro, la Spitalul Cluj REGINA MARIA. Cuplurile pierd astfel timp prețios și ajung să se adreseze prea târziu specialistului în infertilitate. 

Conferențiar dr. Romeo Micu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate și supraspecializare în fertilizare in vitro, la Spitalul Cluj REGINA MARIA

Aflăm în continuare ce ar trebui să facă, pas cu pas, un cuplu care nu reușește să conceapă copii pe cale naturală și ce aduce în plus competența în infertilitate. 

Smart Living: După câtă vreme de încercări în a obține o sarcină poate fi considerat infertil un cuplu?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Dacă luăm strict definiția Organizației Mondiale a Sănătății, un cuplu este considerat infertil după 12 luni de relații sexuale normale în care dorește să obțină o sarcină și nu reușește. 

Datorită faptului că stilul de viață s-a schimbat, foarte multe dintre cupluri nu își mai pun problema de a obține sarcina la vârste la care eu, când eram student, învățam că este normal. Acum, asistăm la o amânare voită a concepției până când cuplul își definitivează diferite studii, situație socială sau materială. Din păcate, vârsta biologică a ovarelor nu ține cont de opțiunile cuplurilor.

După 35 de ani, începe să apară un declin al fertilității, în mod special la femei. Din cauza aceasta, dacă partenera are peste 35 de ani, nu mai lăsăm un an aceste cupluri să încerce obținerea unei sarcini pe cale naturală. Scurtăm așteptarea la 6 luni, iar dacă ne apropiem de 40 de ani, perioada de încercări se scurtează la 3-4 luni. 

Smart Living: Infertilitatea poate fi considerată boală? Este recunoscută ca atare în România? 

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Din păcate, nu este recunoscută ca boală, dar eu cred că ar trebui să fie. Deocamdată, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu o consideră boală și niciun tratament care se adresează infertilității nu este decontat, nici chiar anumite proceduri chirurgicale necesare pentru a trata o infertilitate. Dacă diagnosticul principal este infertilitatea, procedura nu poate fi decontată. Nu mai vorbesc de anumite tratamente necesare pentru inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro. 

Există un program al Ministerului Sănătății – deci nu cu decontare de la CNAS – pentru anumite clinici de reproducere asistată din țară care decontează parțial această procedură. În plus, diferite primării au creat programe locale prin care decontează chiar mai mult decât o face Ministerul Sănătății. 

Pe fondul scăderii natalității în România, politicile de sănătate ar trebui să încurajeze aceste tratamente. Sunt cupluri care fac eforturi financiare considerabile pentru a-și permite un tratament prin care să poată deveni părinți.  

Smart Living: Un studiu al Asociației pentru Reproducere Umană arăta că majoritatea cuplurilor infertile merg la medicul ginecolog pentru a rezolva problema și doar o mică parte la medicul specialist în infertilitate. Ce aduce în plus această competență?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Competența de infertilitate sau sterilitate poate fi adăugată specializării în obstetrică-ginecologie. Specialistul în sterilitate urmează cursuri în plus, prin intermediul unor programe de studii dedicate medicilor specialiști în obstetrică-ginecologie, în urma cărora obține un atestat de studii complementare pentru acest domeniu. Medicii care obțin acest atestat primesc dreptul de a face tratamente, inclusiv tratamente de fertilizare in vitro.

Ceea ce ar fi bine de reținut este că medicii care obțin atestatul nu au neapărat și o experiență în acest domeniu, ci că au dreptul să facă tratamente. Experiența se câștigă în timp.

Conf. univ. dr. Romeo Micu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate și supraspecializare în fertilizare in vitro, Spitalul Cluj REGINA MARIA

Acest atestat de studii complementare aduce specialistul în obstetrică-ginecologie mai aproape de acest domeniu de nișă prin care putem aborda cuplurile și din alte puncte de vedere și putem să le asigurăm mai departe tratamentele necesare. Sigur că un medic ginecolog poate face investigațiile de bază pentru un cuplu infertil, dar, pentru a le asigura tratamentele necesare mai departe, nu dispune de infrastructura necesară pentru a le efectua.

Smart Living: Ce ar trebui să facă, pas cu pas, un cuplu care nu reușește să obțină o sarcină?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Inițial, cuplul poate merge la un medic ginecolog, iar acesta le poate recomanda investigațiile de bază. De obicei, se începe cu o spermogramă pentru partener, iar la parteneră, ne interesează calea genitală. Ea poate fi investigată printr-o histerosalpingografie – o metodă radiologică prin care evaluăm starea uterului și permeabilitatea trompelor uterine (n.r. – capacitatea trompelor de a prelua ovocitul și, dacă este fertilizat, de a conduce embrionul în cavitatea uterină) – sau printr-o histerosonografie, care este o ecografie.

În cazul partenerei, ne interesează și dacă are ovulație, lucru care trebuie urmărit fie prin ecografie, fie prin teste de ovulație asemănătoare celor de sarcină sau chiar prin determinări hormonale. Acestea sunt cauzele mari de infertilitate și investigațiile de bază recomandate cuplurilor infertile. În funcție de ceea ce se identifică la diferitele analize, examinări și investigații, se continuă cu tratamente țintite. 

Smart Living: În ce situații este necesară intervenția specialistului în infertilitate? Când trebuie să ajungă la dvs.?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Când avem o patologie a trompelor uterine (trompe nepermeabile) sau când avem de-a face cu o investigație de cauză masculină, cuplul ar trebui să se adreseze specialistului în infertilitate, pentru că acesta le poate asigura tratamentele potrivite. 

Conf. dr. Romeo Micu

În ceea ce privește anovulația (n.r. – lipsa ovulației), ea poate fi corectată în anumite situații și de către medicul ginecolog. Nu este neapărat necesară intervenția specialistului în infertilitate în această situație. Dar, dacă după 3-4 luni de tratamente pentru inducerea ovulației, nu se reușește obținerea sarcinii, cuplul ar trebui trimis către un specialist în infertilitate.

Smart Living: Înțelegem că nu trebuie să aștepte prea mult.

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Este important pentru cuplu să apeleze repede la specialistul în infertilitate, ca să nu piardă timp prețios și să nu fie prea târziu. Pentru cuplurile infertile, timpul este prețios și cel mai important este să nu îl piardă cu investigații și încercări inutile.  

De exemplu, dacă avem un cuplu cu infertilitate de cauză neprecizată, încercăm să controlăm treptat tot mai mult din tratamentul reproductiv. Se încearcă inițial prin contactul sexual dirijat în perioada fertilă. Dacă nu se reușește obținerea sarcinii în maximum 6 luni, se trece la o altă etapă: inseminarea intrauterină. Aceasta presupune ca proba de la partener, prelucrată în prealabil în laborator pentru a concentra toți spermatozoizii mobili într-un volum mic, să fie depusă în cavitatea uterină cu un cateter special, la momentul ovulației. 

Nici cu această metodă nu se insistă foarte mult. La ora actuală, se recomandă efectuarea a 3-4 inseminări intrauterine și, dacă nu se reușește nici așa obținerea unei sarcini, cuplul primește indicație de fertilizare in vitro

După 16 de ani de încercări, Corina și Silviu Tămaș au devenit părinții a două fetițe gemene aduse pe lume cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro – o poveste de succes Regina Maria Cluj.

Smart Living: Ce specialiști pot realiza aceste proceduri?

Inducerile simple de ovulație pot fi realizate și de specialistul ginecolog, dar, pentru celelalte proceduri, ar fi bine ca respectivul cuplu să se adreseze medicului specialist în infertilitate. Acesta poate să trateze cazul până la capăt. Foarte important este că, procedând astfel, nu se pierde timp prețios. Într-un an de zile, dacă nu se reușește obținerea sarcinii prin metode mai puțin invazive, cuplul ajunge și la fertilizarea in vitro.

Visul Violetei a fost să devină mamă. După 9 ani de încercări, visul ei s-a împlinit datorită echipei medicale multidisciplinare din Centrul de fertilitate și FIV Cluj.

Smart Living: Cele 3-4 inseminări sunt recomandate succesiv?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Este de preferat să fie succesive tocmai ca să nu se piardă timp.

Smart Living: Întâlniți des în practica medicală cupluri care ajung la dvs. după ce au pierdut timp prețios în căutarea unei soluții?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Din păcate, da. Aici, vina este în principal a cuplurilor, care insistă cu metode care se dovedește că nu dau rezultate. Pe de altă parte, se întâmplă și din cauza faptului că anumiți medici nu trimit cazul mai departe dacă nu îl pot rezolva ei. Așa se pierde timp prețios. Pentru femei, fiecare lună este importantă după vârsta de 35 de an. Trebuie să plasăm cuplurile pe o cale corectă în ceea ce privește abordarea problemei lor, într-un timp cât mai scurt. 

Smart Living: Prin ce metode insistă cuplurile să obțină o sarcină? 

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Sunt situații în care, din diferite motive, nu doresc să recurgă la metode de reproducere asistată. Ele insistă mai departe fie pe cale naturală, fie prin inseminări. Am avut cupluri care au făcut 8-10 inseminări, cu toate că noi recomandăm să renunțe după 3-4. Decizia este a cuplului, în cele din urmă. Noi nu facem decât să recomandăm soluțiile cele mai bune, potrivite lor, dar decizia le aparține.

Smart Living: Fertilitatea bărbaților nu este deloc afectată de înaintarea în vârstă?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Sunt afectați și ei, dar nu într-o asemenea măsură ca partenerele. 

Smart Living: Care sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate pe care le întâlniți în practică?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Cauza masculină se pare că este în creștere, probabil din cauza stilului de viață și a factorilor de mediu. Frecventă este, de asemenea, infertilitatea tubară, dată de afecțiuni ale trompelor uterine, dar și infertilitatea de cauză neprecizată.

Smart Living: În ce măsură influențează factorii de mediu fertilitatea?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Afectează fertilitatea ambilor parteneri. Există mulți poluanți din mediu – diferite substanțe chimice cu care venim în contact în fiecare zi prin stilul de viață, cum sunt bisfenolii și ftalații. Acești compuși chimici se află în structura plasticelor cu care noi intrăm zilnic în contact, prin ambalajele alimentare sau cosmeticele pe care le utilizăm. 

Studiile au dovedit că acești compuși chimici sunt disruptori endocrini, în special pentru estrogeni. Probabil că de aceea ne întâlnim tot mai frecvent cu cazuri de infertilitate unde nu găsim o cauză anume – așa-numita infertilitate idiopatică sau fără o cauză evidentă. Acești factori se adaugă fenomenului de amânare voită a concepției până la vârste mai înaintate. 

Smart Living: Cât de mult contribuie fumatul la infertilitate?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Fumatul nu face bine nici unuia dintre parteneri, pentru că aduce un exces de radicali liberi în organism Aceștia sunt implicați într-o serie de procese nefavorabile producerii de spermatozoizi, respectiv ovocite sănătoase.

Pe de altă parte, fumatul induce o hipoxie, iar în cazul femeii, ea poate afecta vascularizația endometrului (n.r. – mucoasa care căptușește uterul). Din această cauză, embrionul ajuns în cavitatea uterină poate să nu găsească patul vascular necesar pentru implantare. 

Smart Living: Există metode prin care putem să îmbunătățim calitatea celulelor reproducătoare?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Putem încerca prin diferite suplimente alimentare, precum inozitol, coenzima Q10 sau ubiquinol. Dar acestea nu sunt un panaceu pentru infertilitate. Nu înseamnă că orice pacientă care va lua aceste suplimente are șanse de 100% să obțină o sarcină. În unele situații, ele funcționează și constatăm că pacientele au ovocite de o calitate mai bună decât la procedurile anterioare. În alte situații, nu vedem o îmbunătățire.

Pe de altă parte, există și cazurile de femei cu rezervă ovariană diminuată, așa-numitele paciente de tip poor responders, care au un răspuns slab la tratamentele de stimulare ovariană și de la care obținem maximum 4 ovocite. În aceste situații, mai putem recurge și la administrarea de PRP (Platelet-Rich Plasma) – plasmă îmbogățită cu trombocite. Sângele pacientei se prelucrează și din el se izolează această fracțiune de plasmă îmbogățită cu trombocite. Ulterior, ea se injectează în ovare.

Studiile arată că, la 3-4 luni de la injectare, o nouă stimulare ovariană aduce rezultate mai bune, cu un număr mai mare de ovocite obținute și cu o calitate mai bună. 

Nici această procedură nu este eficientă, însă, pentru toate pacientele. Statisticile arată că aproximativ 70% dintre pacientele care primesc PRP răspund la tratament, iar celelalte 30% rămân în aceeași situație.

Smart Living: Bărbaților cu probleme de fertilitate ce suplimente alimentare li se recomandă?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Recomandările vin în special din partea medicilor urologi cu specializare în andrologie. Și pentru bărbați există suplimente care îmbunătățesc calitatea spermatozoizilor. Se insistă pe cele care conțin antioxidanți, vitaminele D și E, coenzima Q10.

Smart Living: Planul dvs. de tratament pentru infertilitate include și schimbări ale stilului de viață din partea cuplului?

Conf. univ. dr. Romeo Micu: Da, în anumite situații trebuie să intervenim și pentru schimbarea stilului de viață, mai ales al partenerei. Când avem de-a face cu un indice de masă corporală crescut, le recomandăm un consult la specialistul în boli de nutriție care să le întocmească un plan alimentar. După câteva luni, dacă au reușit să scadă în greutate, pot urma un tratament de stimulare ovariană. Țesutul adipos în exces nu este favorabil unui astfel de tratament. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare