10 lucruri care cresc șansele de reușită ale procedurii de fertilizare in vitro

10 lucruri importante care cresc șansele de reușită ale unei fertilizări in vitro

Când efortul medical este susținut de obiceiuri sănătoase, cuplurile care apelează la procedura de fertilizare in vitro au șanse mai mari de succes. Câteva schimbări legate de stilul de viață pot înclina balanța în favoarea unei reușite. 

Succesul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV) depinde de mulți factori, iar dacă pe unii nu îi putem influența, există și câțiva pe care cuplurile îi pot schimba pentru a-și crește șansa de a aduce pe lume copii.  

Vârsta mamei este cel mai important factor care influențează reușita procedurilor de FIV, a explicat pentru Smart Living Dr. Lucia Luchian (Costoiu), medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în infertilitate în Centrul de Fertilitate și FIV Columna (parte a rețelei de Sănătate Regina Maria), doctor în științe medicale. „Cele mai mari șanse de reușită sunt până la vârsta de 34 de ani a femeii, când se recoltează, de regulă, un număr optim de ovocite – între 10 și 15. Atunci, șansele de a avea o sarcină sunt de 40% pentru un embriotransfer”, detaliază dr. Lucia Luchian. 

Începând cu vârsta de 40 de ani, șansele de reușită ale unui embriotransfer scad la numai 10%-15%, chiar și atunci când se recoltează la fel de multe ovocite. 

Dr. Lucia Luchian (Costoiu), medic specialist obstetrică-ginecologie

„Șansele de reușită ale procedurii de FIV sunt direct proporționale cu vârsta pacientei. O pacientă cu vârsta până în 34 de ani de la care recoltăm două ovocite are aceleași șanse de a obține o sarcină cu ale unei paciente de 40 de ani de la care recoltăm 10 ovocite.”

Dr. Lucia Luchian (Costoiu), medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în infertilitate în Centrul de Fertilitate și FIV Columna (parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria), doctor în științe medicale, membru al Societății Europene pentru Reproducere Umană și Embriologie, membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă

Tratamentul individualizat este mai eficient

Succesul procedurilor de FIV este influențat și de patologiile asociate, de rezerva ovariană a femeii (numărul de foliculi de la nivelul ovarelor), de numărul de ovocite recoltate și de calitatea endometrului (mucoasa uterului), de calitatea spermatozoizilor.

Află mai multe despre cum se modifică rezerva ovariană de-a lungul vieții și despre îmbătrânirea ovariană prematură din acest articol Smart Living.

Pentru șanse mai mari de reușită, tratamentul de stimulare ovariană trebuie să țină cont de aceste particularități. „Cu cât individualizăm mai bine tratamentul în funcție de patologia asociată, de greutatea pacientei și de rezerva sa ovariană, cu atât vor fi mai mari șansele de a obține un număr optim de ovocite. Când protocoalele de stimulare ovariană sunt aceleași pentru toate femeile, indiferent de criterii, atunci și șansele de reușită vor fi mai mici”, atrage atenția medicul specialist. 

Cu un tratament de stimulare hormonală personalizat, șansele de reușită ale fertilizării in vitro sunt mai mari

Obiceiuri sănătoase cu cel puțin două luni înaintea procedurii de fertilizare in vitro

Succesul unei proceduri de fertilizare in vitro implică un efort comun din partea medicilor și a cuplului care își dorește copii. „Toate detaliile sunt importante pentru reușita acestei proceduri. Cuplurile care apelează la ea trebuie să înțeleagă că este nevoie de efort de ambele părți pentru a ne bucura de reușită. De aceea, le recomandăm partenerilor câteva schimbări ale stilului de viață care, potrivit studiilor, cresc succesul FIV”, spune dr. Lucia Luchian. 

După mulți ani de încercări nereușite, cuplurile care își doresc copii sunt nerăbdătoare să încerce procedura de fertilizare in vitro. Însă, ar trebui să ia în calcul și o perioadă de pregătire pentru ea – perioadă în care organismul să poată ajunge în cea mai bună formă a sa. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase și/sau renunțarea la anumite vicii, controlul greutății și echilibrarea emoțională sunt obiective importante în această perioadă de pregătire, pentru parteneră în special, dar și pentru partener în unele situații. Ele nu se pot realiza peste noapte, iar efectele nu se fac simțite imediat. 

Pentru a influența favorabil șansele de reușită ale FIV, ideal ar fi ca partenerii cuplului să deprindă obiceiuri sănătoase cu cel puțin 6 luni înainte de procedură. „Dacă nu se reușește acest lucru, măsurile ar trebui aplicate măcar cu una- doua luni înainte de FIV”, recomandă specialistul. 

Iată care sunt cele mai importante 10 lucruri care cresc șansele de reușită ale unei proceduri de fertilizare in vitro care și stau în puterea celor doi parteneri de a le schimba:

1. Mențineți greutatea sub control

Greutatea femeii este un factor important în reușita unei proceduri de FIV, potrivit dr. Luchian. Excesul ponderal poate să scadă răspunsul la tratamentul de stimulare ovariană. „În cazul unui exces ponderal, apare o rezistență crescută la insulină. Ca urmare, pacientele răspund mai greu la tratament, de obicei. Apoi, greutatea în exces face mai dificil accesul la ovare în timpul recoltării ovocitelor. Ulterior, dacă procedura are succes, excesul ponderal se asociază cu diverse patologii în sarcină, hipertensiune, preeclampsie, diabet gestational”, atrage atenția dr. Lucia Luchian.

La prima consultație de infertilitate, femeilor cu probleme de greutate li se recomandă reducerea ponderală înainte de a recurge la FIV. Pentru a-și asigura șansele cele mai bune de succes, ideal este ca indicele lor de masă corporală (IMC) să se încadreze în limita normoponderală. Adeseori, se întâmplă însă ca vârsta femeii sau rezerva ovariană să nu permită o așteptare îndelungată pentru a ajunge la greutatea ideală. În cazurile de obezitate de grad 1 sau 2, este foarte greu să se ajungă la un IMC normal în doar câteva luni, dar ar trebui să existe, cel puțin, o reducere a kilogramelor.

„Este recomandat ca, măcar cu două-trei luni înainte de procedura FIV, să existe o scădere ponderală de 10-15 kilograme dacă vorbim despre obezitate sau de câteva kilograme în cazul pacientelor supraponderale, în funcție de valoarea indicelui de masă corporală inițial. Avem nutriționiști specializați care pot interveni în această etapă de pregătire pentru fertilizarea in vitro”, detaliază medicul de la Centrul de Fertilitate și FIV Columna (parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria).

 

2. Renunțați la fumat înaintea procedurii de fertilizare in vitro

Indiferent dacă vorbim despre fumat de țigări obișnuite sau de tutun încălzit (pentru dispozitivele IQOS și Glo), acest viciu este nociv pentru celula reproductivă și afectează șansele de reușită ale unei proceduri de FIV. 

În cazul femeilor, fumatul scade calitatea ovocitelor și afectează vascularizația uterului și a endometrului, reducând șansele de implantare ale embrionului, au demonstrat mai multe studii, cum este acesta publicat în revista de specialitate Gynécologie Obstétrique & Fertilité. La bărbați, el reduce motilitatea spermatozoizilor și le afectează morfologia (forma normală), potrivit medicului Lucia Luchian. 

Procesul de maturare a spermei durează aproximativ 3 luni, iar bărbații care renunță la fumat cu cel puțin 3 luni înaintea procedurii de fertilizare in vitro vor avea spermatozoizi de o calitate mai bună, cu șanse mai mari de a fertiliza un ovul. 

În cazul femeilor, unele dintre efectele nocive pe care fumatul le are asupra aparatului reproducător dispar după un an de la renunțarea la acest viciu, dar alte efecte asupra fertilității feminine sunt ireversibile. 

Dacă procedura de FIV a avut succes, renunțarea la fumat rămâne importantă în continuare, fiindcă acest viciu poate afecta creșterea și dezvoltarea fătului. De regulă, medicii recomandă ambilor parteneri ai cuplului să renunțe la țigări înaintea unei proceduri de FIV, chiar dacă bărbatul nu se confruntă cu probleme de fertilitate. „Este foarte dificil să-i ceri doar partenerei să renunțe la fumat când ambii fumează. Ei trebuie să-și modifice stilul de viață împreună, să colaboreze mai bine și să se ajute reciproc”, recomandă dr. Luchian. 

Se întâmplă adesea ca partenerii să nu reușească renunțarea cu totul la fumat. În astfel de situații, recomandăm măcar reducerea numărului de țigări la cel mult 5 pe zi”. 

Dr. Lucia Luchian (Costoiu), medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în infertilitate in Centrul de Fertilitate și FIV Columna (parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria)

3. Adoptați o dietă mediteraneană

Există studii care arată că și alimentația poate influența șansele de reușită ale procedurii de fertilizare in vitro. În perioada de preconcepție, în timpul și după FIV, cuplurilor le este recomandată o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, vitamine și minerale.

Dintre diversele diete, cea mediteraneană este indicată cu predilecție de medici pentru a crește șansele de a deveni părinți. Femeile care urmează dieta mediteraneană cu 6 luni înainte de FIV au cu 65-68% șanse mai mari de a obține o sarcină și a da naștere unui bebeluș, potrivit unui studiu citat de Societatea Europeană pentru Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE).

„Dieta mediteraneană îmbunătățește calitatea gameților (celule sexuale). Le recomandăm cuplurilor să consume cât mai multe fructe și legume proaspete, proteine din carne de pește sau pasăre, cereale integrale, leguminoase ca fasolea, năutul și lintea, avocado, ulei de măsline, nuci și alune. Sunt de evitat alimentele intens procesate, mâncarea de tip fast-food, zahărul, sarea în exces și carnea roșie”, recomandă dr. Lucia Luchian.

4. Luați câteva suplimente alimentare

Nutrienții asigurați din alimentație pot fi suplimentați, la nevoie, înainte de a urma fertilizarea in vitro. „Analizele premergătoare procedurii de FIV includ și dozări ale vitaminelor D și B12. Se pare că acestea două ar influența rata de succes a procedurii. Deficitul lor în organism reduce șansele de implantare a embrionilor. Pe lângă vitamina D și vitamina B12, femeilor li se recomandă și acid folic (vitamina B9), coenzima Q10, quercetină și, în general, antioxidanți care scad stresul oxidativ din celulele reproductive. Este cunoscut faptul că stresul oxidativ generat de radicalii liberi afectează calitatea celulelor sexuale”, potrivit medicului. 

Fierul poate avea, de asemenea, un impact asupra șanselor de reușită ale unei proceduri FIV. Deficitul de fier (anemia feriprivă) poate afecta vascularizația uterului, afectând astfel implantarea embrionilor. Anemia poate fi depistată prin hemoleucograma care se efectuează întotdeauna înaintea procedurii de fertilizare in vitro. 

Și bărbaților li se pot prescrie suplimente alimentare dacă prezintă o patologie masculină. În urma consultului de andrologie, ei pot primi suplimente cu L-carnitină, inozitol și un complex de vitamine cu același rol de reducere a stresului oxidativ și de creștere a calității spermatozoizilor. Stresul oxidativ este cauza problemelor de fertilitate la aproximativ jumătate dintre bărbați, potrivit unui articol publicat în Human Reproduction Update, revista Societății Europene pentru Reproducere Umană şi Embriologie. El degradează ADN-ului spermatozoizilor și deteriorează membrana acestora, ducând la scăderea motilităţii şi a abilităţii de a fecunda ovocitul. 

5. Odihniți-vă 7-8 ore pe noapte

Durata și calitatea somnului influențează secreția hormonilor și fertilitatea. Pentru a crește șansele de reușită ale unei proceduri de fertilizare in vitro, femeile ar trebui să se odihnească 7-8 ore pe noapte, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Fertility and Sterility. Rata sarcinilor obținute prin FIV este mai mare la femeile care dorm 7-8 ore pe noapte, comparativ cu cele care dorm 4-6 ore.

Nici odihna în exces nu este benefic pentru această procedură, susține cercetarea. Femeile care dorm 9-11 ore pe noapte au șanse mai mici de a obține o sarcină. Somnul îndelungat perturbă ritmul circadian și secreția hormonilor. 

„Melatonina, hormonul care ne ajută să dormim, se secretă în jurul orei 21.00. Ideal ar fi ca somnul să înceapă nu mai târziu de ora 23.00. Pentru un somn odihnitor, trebuie să ne asigurăm o temperatură optimă în cameră de 21 de grade Celsius, să nu consumăm cafea sau alte produse cu cofeină cu 4-6 ore înainte de culcare, să nu mâncăm cu 2-3 ore înainte de somn și să nu privim în ecrane cu cel puțin 30 de minute înainte”, recomandă dr. Lucia Luchian.

Problemele de somn pot fi tratate cu melatonină, administrată la indicația medicului. Există câteva studii care susțin că suplimentele alimentare care conțin melatonină cresc șansele de implantare ale embrionilor. 

6. Reduceți stresul

Stresul contribuie la apariția problemelor de fertilitate, iar infertilitatea, la rândul său, este o sursă importantă de stres. Pentru că este solicitantă atât fizic, cât și emoțional, procedura de fertilizare in vitro amplifică stresul, punând o presiune și mai mare pe cuplu. 

În cazul femeilor, hormonul cortizol secretat de organism în perioadele de stres, scade sinteza estradiolului în ovare. Un nivel redus de estradiol afectează creșterea și dezvoltarea foliculilor, precum și calitatea ovocitelor, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Științe Biomedicale. În cazul bărbaților, stresul afectează motilitatea spermatozoizilor și reduce numărul lor, susține un alt studiu

În perioada premergătoare procedurii de fertilizare in vitro, gestionarea stresului este importantă pentru ambii parteneri ai cuplului, chiar dacă bărbatul nu întâmpină probleme de fertilitate. 

„Deși pare că bărbații au rolul cel mai ușor în procedura de fertilizare in vitro, există cupluri în care ei percep mult mai stresantă această experiență și, de multe ori, nu reușesc să recolteze proba pentru procedură. Sunt situații în care, deși proba era în parametri normali la analiza anterioară, stresul din timpul procedurii poate face ca ea să fie modificată și să fie nevoie de încă o recoltare pentru procedura de FIV. A doua probă este, de obicei, mai bună. Există psihologi specializați pentru cuplurile care urmează să treacă prin procedura de fertilizare in vitro”, spune dr. Lucia Luchian. 

7. Evitați câteva substanțe chimice înaintea procedurii de fertilizare in vitro

Câteva substanțe chimice pe care le regăsim în compoziția unor produse cosmetice și de îngrijire perturbă sistemul endocrin și afectează celulele reproducătoare feminine și masculine. Expunerea la ele scade fertilitatea și reduce șansele de reușită ale fertilizărilor în vitro. De aceea, se recomandă evitarea lor, cel puțin în perioada de preconcepție.

Iată care sunt principalele produsele de evitat și perturbatorii endocrini pe care îi conțin:

  • Lacul de unghii în care se găsește formaldehidă;
  • Cosmeticele, cremele și săpunurile care au printre ingrediente parabeni, triclosan sau benzofenonă;
  • Ambalajele alimentare cu bisfenol A (BPA) și fenoli;
  • Recipientele pentru alimente, parfumurile și ojele care conțin ftalați;
  • Carnea, produsele din carne și lactatele contaminate cu dioxină;
  • Hainele rezistente la pete și tigăile antiaderente care conțin compuși perfluorinați (PFC).

Cel puțin în luna în care va efectua procedura de FIV, femeia ar trebui să nu folosească lac de unghii și să evite produsele cosmetice ori de îngrijire care conțin aceste substanțe. Produsele cu ingrediente cât mai naturale sunt alternativa sănătoasă”. 

Dr. Lucia Luchian (Costoiu), medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în infertilitate la Centrul de Fertilitate și FIV Columna (parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria 

8. Reduceți consumul de alcool înaintea procedurii de fertilizare in vitro

Un pahar de vin sau o sticlă de bere consumată ocazional nu va influența șansele de reușită ale unei fertilizări în vitro, dar consumul de alcool, da. El poate interfera cu tratamentul de stimulare ovariană prescris de specialistul în infertilitate. De aceea, băuturile alcoolice sunt de evitat atât în perioada de pregătire pentru FIV, cât și în timpul procedurii. 

După embriotransfer, consumul de alcool este interzis total. În eventualitatea unei sarcini aflate în evoluție, alcoolul poate provoca o tulburare gravă de dezvoltare a fătului, numită sindrom alcoolic fetal. 

9. Faceți sport, dar cu moderație

Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul indus de FIV și de a vă menține o greutate optimă, dar efortul nu trebuie să fie excesiv. Activitățile intense pot fi solicitante pentru organism și nu sunt recomandate în perioada premergătoare acestei proceduri. 

Sunt de evitat antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training) și cele cu sărituri (pliometria), care cresc nivelul de cortizol și produc efecte similare stresului. Din același motiv nu sunt recomandate alergările mai lungi de 20 de kilometri pe săptămână. Ele pot fi înlocuite cu jogging, plimbări sau pedalat. 

Yoga poate fi o alternativă foarte bună, care ajută totodată la gestionarea stresului. Este indicat să discutați opțiunile cu medicul dvs., care vă poate face recomandări în funcție de situația specifică.

10. Evitați unele medicamente

Unele medicamente pot să aibă interacțiuni cu tratamentul de stimulare ovariană, pot să producă dezechilibre hormonale și să scadă șansele de reușită ale unei proceduri de FIV. Persoanele care au o patologie cronică asociată de tip epilepsie, depresie, boli autoimune sau afecțiuni tiroidiene trebuie să-și continue tratamentul de bază. Acesta poate fi modificat de către medicul specialist în vederea pregătirii unei sarcini, însă întreruperea bruscă a acestuia poate să producă reactivarea simptomatologiei, cu afectarea procedurii de FIV.

În perioada de preconcepție și în timpul tratamentului de fertilizare sunt de evitat antiinflamatoarele nesteroidiene, cum sunt aspirina și ibuprofenul.

Orice medicament sau supliment alimentar pe care intenționați să-l administrați în perioada premergătoare sau în timpul procedurii de FIV trebuie adus la cunoștința medicului dvs. Acesta vă poate oferi alternative care nu influențează rezultatele fertilizării în vitro.

La ce specialist apelăm pentru recomandări și tratament

Pentru probleme asociate infertilității, cuplul este sfătuit să apeleze la un medic expert în tratamentul infertilității și cu competențe în acest domeniu. O evaluare a fertilității din timp oferă nu doar informații medicale, ci dă cuplului și o perspectivă pe care o poate avea atunci când plănuiește să-și întemeieze o familie. 

Câteva schimbări ale stilului de viață pot crește șansele unui cuplu de a aduce pe lume bebeluși

„Într-o procedură de FIV, orice detaliu contează. Noi, ca medici, ne dorim ca pacienții să înțeleagă importanța acestor detalii și să-și schimbe stilul de viață. Pentru ei, poate fi destul de dificil, dar este bine să nu ne grăbim cu procedura fără să ținem cont de aceste recomandări. Mai ales în cazul pacientelor cu rezervă ovariană redusă sau a celor cu ovare micropolichistice, cu cât reușim să îmbunătățim calitatea vieții și factorii externi, cu atât le cresc șansele de reușită în obținerea unei sarcini. Este foarte important ca medicul să individualizeze tratamentul, dar și să convingă cuplul că trebuie să facă aceste schimbări”, conchide medicul Lucia Luchian, de la Centrul de Fertilitate și FIV Columna, parte a Rețelei Regina Maria.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare