Un medic australian renumit și-a creat singur tratamentul salvator pentru cancerul cerebral agresiv de care suferă
Tratamentul salvator pentru glioblastom a fost creat și testat de un medic australian renumit. Cazul medicului australian Richard Scolyer reprezintă un progres remarcabil în lupta împotriva glioblastomului. La un an după ce a urmat un tratament experimental bazat pe cercetările sale în domeniul melanomului malign, dr. Scolyer a reușit să învingă un tip de cancer cerebral extrem de agresiv, cu o rată de supraviețuire de doar 5%.
Prof. Richard Scolyer este unul dintre cei mai cunoscuți medici și a fost numit Australianul Anului 2024, alături de colega și prietena sa Georgina Long, în semn de recunoaștere pentru descoperirile lor revoluționare în tratarea melanomului. În calitate de directori ai Institutului Melanomului din Australia, cei doi au realizat, în ultimul deceniu, cercetări semnificative asupra imunoterapiei, care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a ataca celulele canceroase. Datorită eforturilor lor, ratele de supraviețuire ale pacienților cu melanom avansat s-au îmbunătățit semnificativ la nivel global, jumătate dintre aceștia fiind acum complet vindecați, comparativ cu mai puțin de 10% în trecut.
Tratarea unui cancer incurabil
Sub îndrumarea prof. Scolyer și a colegei sale dr. Long, Institutul Melanomului din Australia a devenit un centru de excelență globală în cercetarea cancerului de piele. Abordările noi pe care le-au dezvoltat, în special în domeniul imunoterapiei, au transformat melanomul dintr-o sentință la moarte într-o boală cu rate semnificative de vindecare.
Cercetările celor doi medici au fost aplicate și în tratamentul prof. Scolyer, care a descoperit, în urmă cu un an, că suferă de unul dintre cele mai agresive cancere cerebrale – un subtip de glioblastom a cărui rată de supraviețuire la un an e de doar 5%.
După aflarea diagnosticului, cei doi specialiști și-au propus să găsească un leac pentru glioblastom, așa cum au făcut și în cazul melanomului malign.
„Nu mi s-a părut corect… să accept moartea sigură fără să încerc să fac ceva. Este un cancer incurabil? Ei bine, să nu ne lăsăm învinși de acest lucru”, a declarat dr. Scolyer, pentru BBC.
Cu treizeci de ani în urmă, când prof. Scolyer și prof. Long erau la început de carieră, melanomul avansat era o sentință la moarte, dar ei au transformat această perspectivă, văzând în schimb o oportunitate de a face o schimbare.
- Citește și: Simptomele cancerului de piele. Dermatolog: „Recomand două metode: ABCDE și «Rățușca cea urâtă»”
Glioblastomul, unul dintre cele mai agresive cancere
Astăzi, oricine primește un diagnostic sau urmează un tratament pentru melanom, în întreaga lume, beneficiază de contribuția semnificativă a Institutului Melanomului din Australia, condus de echipa de cercetare a profesorilor Scolyer și Long. În decursul ultimului deceniu, munca lor în domeniul imunoterapiei a avut un impact profund, îmbunătățind perspectivele pacienților cu melanom avansat. Este remarcabil faptul că acum jumătate dintre acești pacienți sunt aproape vindecați, o îmbunătățire semnificativă față de rata de vindecare de sub 10% din trecut.
Această descoperire – sau cum o numește prof. Long, „momentul penicilinei” – este acum aplicată și altor tipuri de cancer, salvând și mai multe vieți.
Așa că, după ce, în iunie, anul trecut, prof. Long a aflat de diagnosticul colegului său, nu s-a lăsat descurajată, ci a început să pună la punct un plan pentru a-i salva viața.
Glioblastoamele care se dezvoltă în țesutul conjunctiv al creierului sunt extrem de agresive și protocolul general pentru tratarea lor – excizia imediată apoi radioterapie și chimioterapie – nu s-a schimbat prea mult în ultimii 20 de ani și nici rata de supraviețuire nu s-a îmbunătățit.
Imunoterapia combinată, tratamentul salvator
Împreună, cei doi specialiști au explorat abordări neconvenționale pentru tratamentul glioblastomului, inspirați de succesul înregistrat în melanom. Planul lor a presupus adaptarea tehnicilor de imunoterapie – care nu fuseseră încă testate pe cancerul cerebral – pentru a combate tumora de care suferea prof. Scolyer.
Au decis să urmeze un protocol experimental, administrând imunoterapia înainte de intervenția chirurgicală pentru a „antrena” sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase. Această abordare era riscantă; imunoterapia ar fi putut să nu funcționeze în contextul cancerului cerebral sau, mai rău, să accelereze progresia bolii sau să provoace complicații fatale.
În studiile pentru melanom, prof. Long, împreună cu colegii săi, au observat că imunoterapia este mai eficientă atunci când se utilizează o combinație de medicamente administrate înainte de orice intervenție chirurgicală pentru eliminarea tumorii. În consecință, anul trecut, prof. Scolyer a devenit primul pacient cu cancer cerebral tratat cu o astfel de imunoterapie combinată. El a fost, de asemenea, primul pacient care a beneficiat de un vaccin personalizat în funcție de caracteristicile tumorii sale, pentru a crește capacitatea medicamentelor de a detecta și ucide celulele canceroase.
După câteva luni dificile de tratament la începutul anului – timp în care a gestionat crize epileptice, complicații hepatice și pneumonie, prof. Scolyer afirmă că acum se simte mai sănătos.
„Nu m-am mai simțit așa bine de mult timp. Însă, cu siguranță, nu înseamnă că sunt vindecat… dar este frumos să știu că tumora nu a recidivat încă, așa că mai am timp să îmi trăiesc viața alături de soția mea Katie și de cei trei copii minunați”, a spus medicul, pentru BBC, menționând că a reînceput să facă exerciții în fiecare zi – adică să alerge câte 15 km.
Rezulate încurajatoare
Analizele postoperatorii au arătat că medicamentele au ajuns la tumoră și că au declanșat un răspuns imunitar activ. La un an după intervenție și continuarea tratamentului, investigațiile imagistice au arătat că nu există semne de cancer activ și prof. Long a notat o „normalizare” a țesutului cerebral.
În ciuda succesului inițial, drumul rămâne incert. Alți experți subliniază că este prea devreme pentru a declara tratamentul un succes și că abordările inovatoare necesită mai mult timp și cercetare pentru a fi validate la scară largă. Cu toate acestea, rezultatele oferă o speranță atât lui Scolyer, cât și altor pacienți cu glioblastom din întreaga lume.
Roger Stupp – medicul după care este numit protocolul actual pentru tratarea glioblastomelor – a declarat anterior pentru BBC că prognosticul prof. Scolyer este „sumbru” și că este prea devreme pentru a spune dacă tratamentul funcționează.
A adăugat că, în timp ce rezultatele anterioare au fost „încurajatoare”, vrea să-l vadă atingând 12 luni, chiar și 18, fără recidivă înainte de a se entuziasma.
Prof. Scoyler a spus că este deja mândru de datele pe care tratamentul său le-a generat și recunoscător familiei sale și echipei medicale pentru sprijinul acordat „acestui experiment”.
„Simt mândria echipei cu care lucrez. Simt mândrie pentru că sunt dispuși să riște mergând pe această cale. Există o speranță că poate aceasta este direcția care merită investigată mai mult,” a conchis dr. Scolyer.
În prezent, cei doi specialiști au în curs de evaluare un articol științific care detaliază rezultatele tratamentului inițiat de profesorul Scolyer. Cu toate acestea, dr. Long evidențiază că este, în continuare, necesar un efort semnificativ pentru a dezvolta un tratament aprobat și reglementat, însă datele strânse deja sunt fundamentale pentru următorul pas.