Tartine și creme tartinabile – genialele felii de pâine unse cu ceva când ne e foame. Cel mai simplu și rapid aperitiv sau chiar fel de mâncare propriu zis, în mod excepțional. Dar ce putem pune pe pâine în afară de unt cu încă ceva sau de salată de vinete, fasole bătută, zacuscă, salată de icre sau paté de ficat? Sau de mai noile creme de brânză, sos guacamole, din avocado, humus, din năut, sau tapenade, din măsline?
Tartine și creme tartinabile – în afară de pâine avem nevoie întotdeauna de o cremă, peste care putem adăuga eventual și alte ingrediente. Asta definește o tartină. Dacă pâinea s-a uscat și o prăjim ca să devină crocantă, vorbim despre o bruschetă. Din aceeași serie, sandwichul este format întotdeauna din două felii de pâine cu ceva la între ele.
Marketingul alimentar denumește creme tartinabile toate cremele dulci sau sărate ce pot fi întinse pe pâine. Există diferite versiuni în comerț, de regulă în magazinele gourmet, de regulă la prețuri nu foarte abordabile. Însă cu puțină imaginație putem face în casă creme tartinabile după gustul personal. Mult mai dietetice dar și mult mai spectaculoase, evitând astfel să fim prea repetitivi în ce privește alimentația. Merită timpul investit, pentru că le putem consuma și cu lipii, în wrap sau sandwich, dip pentru legume sau chiar cu paste.
Tartine – de la unt la creme din aproape orice, după preferințe
Tartine – se făceau în trecut folosind în aproape toate cazurile untul. Fiind de inspirație franceză, era firesc. În variantele mai speciale, untul se aromatiza cu usturoi, cu lămâie, cu pătrunjel sau mărar, cu ciuperci, cu muștar sau cu diferite tipuri de pește. În cazul în care untul se folosea ca atare, de regulă peste felia cu unt se adăugau brânzeturi, preparate din carne sau din pește.
Gastronomia modernă încearcă permanent să înlocuiască multe din ingredientele hipercalorice cu alimente mai ușoare, astfel că și cremele tartinabile pot fi declinate în foarte multe versiuni dietetice. Putem limita astfel untul pentru mesele mai importante sau pentru preparate unde e indispensabil.
Totodată, dar fiind că avem de a face cu un amestec de ingrediente, putem profita și adăuga și componente cu calități nutritive importante: semințe și fructe oleaginoase sau ierburi aromatice; sau pur și simplu, având la dispoziție ustensile moderne, putem îngloba în cremele tartinabile legume sau fructe în cantitate mare.
Condiția este să aibă o consistență compatibilă cu o cremă, să nu conțină, deci, prea mult lichid. În acest fel putem obține multe versiuni de creme vegetariene sau chiar vegane. Nu este nevoie să fim exclusiv vegani sau vegetariani, putem alterna zile în care mâncăm carne cu altele fără.
Am gândit toate cremele de mai jos în cantități moderate, undeva în jur de câteva sute de grame. Este practic imposibil de decis cât presupune o porție, dat fiind că se pot consuma în mai multe feluri. Totodată, cantitățile de ingrediente sunt orientative, singura limită fiind textura și consistența: trebuie să rezulte o cremă de consistență suficientă cât să stea pe pâine fără să curgă.
Trei rețete de creme tartinabile vegetale
Colindând bucătăriile lumii întâlnim și alte creme vegetale la fel de interesante, în afară de guacamole și humus:
1. Crema de ardei cu nuci și usturoi – Muhammara
Este o cunoscută cremă din bucătăria siriană făcută din ardei copți, iar mai nou se consumă în tot Orientul Mijlociu. Cantitatea de usturoi poate fi adaptată gustului personal, în varianta tradițională se folosește o cantitate destul de mare. Date fiind ingredientele mai mult decât la îndemână, poate fi o variantă ideală în post.
Ingrediente:
- 2-3 ardei grași sau lungi, copți și curățați de coajă și de semințe
- 50 g miez de nuci
- 1 cățel de usturoi
- 1 ardei iute
- sare, piper
- 3 linguri de ulei
- 1 lingură suc de lămâie
- coriandru măcinat
- tradițional se adaugă și puțin sirop de rodii, puteți înlocui cu alt sirop dulce, chiar și de trandafiri
- opțional se poate adăuga puțin miez de pâine umezit dar nu plin de apă (are rolul de a absorbi lichidul în exces dacă e nevoie)
- tot opțional, puțin ardei iute uscat și putină pastă de roșii, pentru culoare
Se mixează toate ingredientele cu un mixer vertical.
Se poate consuma simplu, pe pâine, sau ca garnitură alături de carne sau pește.
Se poate întinde și pe lipii, peste care adăugăm de exemplu salată verde și câteva cuburi de telemea și am compus un fel complet pentru cină sau prânz la pachet.
2. Cremă de vinete – Baba ganoush
Tartine cu baba ganoush, un aperitiv original folosind această cremă de origini din Orientul Mijlociu. Poate fi o alternativă la salata noastră de vinete. Care, oricum, o concurează bine, însă din când în când e interesant să încercăm și variante noi. E similară cu humusul, însă în loc de năut baza o reprezintă vinetele.
Ingrediente:
- 2-3 vinete coapte
- 2-3 linguri sos tahini
- 1 cățel de usturoi
- ulei
- suc de lămâie
- sare
- frunze de mentă/coriandru/pătrunjel
Secretul pentru un bun baba ganoush, ca și în cazul salatei de vinete, este ca vinetele să fie bine coapte, să aibă multă pulpă și puține semințe. Totodată, este esențial ca ele să fie coapte pe grătar sau pe flacără, și nu în cuptor (se practică, dar gustul este diferit).
Odată coapte vinetele, se desfac pe lung în două și se lasă să se scurgă.
Când încetează să lase lichid, se amestecă toate ingredientele. O altă condiție care face diferența este aceea de a amesteca totul cu o furculiță și nu cu mixerul.
Sosul tahini se poate face foarte simplu și în casă: semințele de susan se rumenesc ușor într-o tigaie antiaderentă. Se transferă într-un vas cilindric rezistent la mixerul vertical. Se adaugă puțin ulei și eventual puțină apă și se mixează.
3. Cremă de roșii uscate cu fistic
O cremă prin definiție mediteraneană, ale cărei versiuni diferă de la un loc în altul în funcție de ingredientele zonei. În loc de fistic pot fi migdale sau muguri de pin, dar la fel de bine și nuci sau arahide. Fiecare dintre ele conferă o nuanță diferită dar rezultatul e mereu valabil. Este o cremă care se combină foarte bine cu pastele pentru un fel de mâncare cald.
Ingrediente:
- 1 conservă de roșii uscate în borcan (de regulă 200-300 g)
- 50 g fistic decojit
- 1 cartof fiert
- foarte puțin usturoi
- frunze de busuioc proaspăt
- sare
- piper
- ulei
- câteva linguri de apă
Se scurg roșiile de uleiul din borcan.
Se mixează pur și simplu împreună toate ingredientele.
Tartine și creme tartinabile. Idei de creme proteice
Leguminoasele pot fi o foarte bună bază proteică pentru creme vegane de consumat în post.
4. Cremă de fasole cu hrean
O rețetă din bucătăria românească veche din anumite zone, care mie personal îmi amintește de copilărie. Bunica ne făcea tartine cu această cremă și felii de roșii sau ardei deasupra. La rețeta inițială am adăugat semințe de floarea soarelui, pentru un plus de aromă și cremozitate.
Ingrediente:
- 300 g fasole albă fiartă
- 4-5 linguri de oțet roșu
- ulei
- sare
- hrean proaspăt ras la moment cât mai fin, în funcție de preferințe
- 2 linguri de semințe de floarea soarelui rumenite ușor într-o tigaie
- opțional, o bucățică de sfeclă roșie fiartă
Se pasează toate ingredientele împreună cu un mixer vertical sau într-un blender.
Se folosește puțină apă în care a fiert fasolea, pentru a da consistența dorită, dacă e nevoie.
5. Cremă de mazăre cu ghimbir și migdale
Similar cu cea anterioară, crema de mazăre este o versiune vegetală de cremă tartinabilă cu conținut proteic ridicat. Gustul dulce al boabelor de mazăre este echilibrat de aroma picantă a ghimbirului. O mână de migdale îi adaugă o notă care amintește de bucătăria asiatică. Mazărea este unul dintre alimentele vegetale cu aport important de proteine în organism.
Ingrediente:
- 300 g mazăre fiartă sau din conservă (cea congelată se trece rapid prin apă fierbinte)
- 3 linguri de faină de migdale
- ulei
- sare
- ghimbir proaspăt ras, cantitatea ține de gustul personal
- câteva frunze de mentă
- opțional, suc de lămâie
Ca și în cazurile anterioare, se trece totul prin mixer.
6. Cremă de linte și ciuperci
O cremă tartinabilă asemănătoare pateului ca aspect și consistență, dar complet vegetală. De departe preferabilă așa ziselor pateuri vegetale pline de aditivi, simplu și ușor de făcut.
Ingrediente:
- 250 g linte fiartă (circa 100 g uscate)
- 50 g ciuperci, shiitake sunt ideale dar se pot folosi si champignon
- 1 ceapă mică
- 2 frunze de dafin
- un strop de oțeț balsamic
- câțiva mieji de nucă uscați rapid în tigaie
- un strop de sos de soia
- ulei
- sare
- piper
Se călește ceapa cu ciupercile tăiate subțiri, adăugând și eliminând în final frunzele de dafin.
Se amestecă restul ingredientelor și se pasează totul cu un mixer vertical.
Tartine și creme tartinabile. Variante de creme cu brânzeturi și pește
7. Cremă de ricotta și somon afumat
Ricotta este o bună bază pentru a obține o cremă cu care putem crea tartine interesante. Ricotta nu este altceva decât urda făcută din zerul care rămâne din laptele de vacă. Are un gust neutru, indefinit, motiv pentru care reprezintă punctul de plecare ideal pentru a crea o cremă tartinabilă, dată fiind și consistența cremoasă. Ceea ce îndeobște numim urdă în România este din lapte de oaie. Are un gust mai puternic, caracteristic, și deci poate fi folosită ca atare, fără a o îmbogăți cu altceva.
Dacă la ricotta adăugăm bucățele foarte mici de somon afumat, amestecăm bine cu o furculiță și avem deja crema. Dacă dorim o textură mai spumoasă, aerată, amestecăm totul cu mixerul cu care batem ouăle. Opțional putem adăuga și câteva fire de mărar verde.
8. Cremă de mascarpone cu ton și capere
Pe același principiu și cu același procedeu de mai sus putem folosi și brânza mascarpone. Este mai grasă dar compensează faptul că tonul are grăsimi extrem de puține. Caperele conferă și ele un plus de sapiditate.
9. Cremă de iaurt grecesc, creveți și praz
Urmând procedeul de mai sus, amestecăm cu iaurtul creveții trași rapid la tigaie. Când s-au răcit adăugăm suc de lămâie și îi tăiem foarte mărunt. La fel și câteva felii subțiri de praz, partea albă, moale. Încorporăm totul în iaurtul grecesc și lăsăm la rece.
10. Cremă de smântână fermentată și anșoa
Această cremă tartinabilă se obține ușor folosind mixerul cu care batem ouăle. Batem bine smântâna să încorporeze cât mai mult aer, ca pentru frișcă. În loc de zahăr adăugăm anșoa tăiată bucățele cât mai mici, aproape fărâmițată. Proporția pentru un gust echilibrat este de circa 4-5 fileuri de anșoa pentru 100 g smântână.
Tartine și creme tartinabile – pot fi un bun punct de plecare pentru cine vrea să învețe să gătească: sunt aparent ușor de făcut dar ne putem exersa creativitatea și îndemânarea. Fiind vorba de creme și cantitățile de ingrediente fiind ajustabile, fiecare își poate crea propriile combinații pornind de la ideile de mai sus.
Se pot amesteca bazele, de exemplu ricotta cu iaurt sau smântână cu năut fiert sau vinete cu roșii uscate sau avocado cu cartof dulce fiert; sau se pot crea combinații inedite pe care le adăugăm acestor baze, în funcție de ce avem la dispoziție și de sezon. Important de reținut este că pentru orice cremă tartinabilă avem nevoie de o bază cremoasă cât de cât neutră, la care adăugăm arome mai intense.