Dr. Florin Bălănică, psihonutriționist: „Românii sunt pe primele locuri în UE la obezitate și diabet și nu din cauza mâncării!”

Într-o lume în care stresul, alegerile alimentare impulsive și ritmul alert al vieții ne influențează zilnic sănătatea, echilibrul metabolic devine o provocare. Cu atât mai mult cu cât o parte dintre alimentele de pe piață conțin substanțe care ne pot perturba sănătatea, cum sunt pesticidele și microplasticul. Ce mai înseamnă, de fapt, astăzi să mâncăm sănătos? Cum facem alegerile cele mai bune astfel încât ceea ce mâncăm să ne mențină și sănătoși, și echilibrați emoțional?
Dr. Florin Ioan Bălănică, medic cu competență în psihonutriție și comportament alimentar, ne oferă o perspectivă practică asupra rolului nutriției în menținerea echilibrului zilnic. Este nevoie de răbdare, dar și de o bună cunoaștere a corpului și a emoțiilor pentru a reuși să ai o dietă corectă. Pe dr. Florin Ioan Bălănică îl poți vedea și asculta la #ReFericirea, conferința anuală organizată de SmartLiving.ro. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 12 aprilie, la ARCUB, începând cu ora 10.30.

📌 Când a fost ultima oară când ai făcut ceva doar pentru tine? Nu pentru job, nu pentru familie, nu pentru lista nesfârșită de „trebuie”. Când te-ai oprit din goana zilnică, ți-ai tras sufletul și ai făcut, cu adevărat, ce aveai nevoie?
📅 La #ReFericirea 2025, te invităm să iei o pauză. O pauză care nu înseamnă „stop”, ci „restart”. Nu e un moft, ci o necesitate. O zi în care îți oferim perspective noi, soluții concrete și inspirație pentru a trăi mai conștient, mai echilibrat și mai aproape de tine.
Este despre a-ți face loc în propria viață, despre a învăța să ai grijă de tine fără vinovăție, despre a construi relații mai sănătoase, a înțelege mai bine ce îți face bine și ce îți consumă inutil energia.
Te invităm într-o atmosferă caldă, relaxată, în Sala Mare de la ARCUB, pe 12 aprilie, începând cu ora 10.30, să discutăm despre cele mai importante ingrediente pentru o viață cu sens – relație împlinită, mâncare bună, somn odihnitor și job satisfăcător cu:
✅Iulia Barca – Psihoterapeut CBT, Compassionate Inquiry
✅ Dr. Florin Ioan Bălănică – Specialist în psihonutriție
✅ Dr. Maria Dede – medic pneumolog, competență somnologie
✅ Andra Pintican – Expert HR
📍 Locurile sunt limitate! Rezervă-ți acum biletul aici.
SmartLiving.ro: Cât de mult conștientizăm modul în care alimentele pe care le mâncăm zilnic ne influențează fizic și emoțional?
Dr. Florin Ioan Bălănică: Alimentele înseamnă nutrienți, iar nutrienți înseamnă chimie. Suntem chimie și intrăm în contact cu elemente chimice. De cele mai multe ori ne gândim la gust și la satisfacția de moment și mai puțin la beneficiile nutrienților. Ceea ce credem că ne face bine este mai puternic decât știința. Alimentația reprezintă un prim pas în echilibrul fizic și emoțional pentru că trebuie să mâncăm pentru a supraviețui.
Toate elementele chimice transformate în nutrienți au un rol în buna funcționare a corpului uman. Proteinele care sunt construite din aminoacizi participă la sănătatea pielii, părului, unghiilor, articulațiilor, microbiotei, hormonilor, membranelor celulare și imunității. Carbohidrații oferă energie, grăsimile sau lipidele asigură un bun echilibru hormonal, energetic și al sistemelor. Vitaminele și mineralele asigură rolul antioxidant și funcțional la nivelul celulelor. Mai apoi, apa reprezintă vehiculul de transport și nu numai pentru minerale și micronutrienți. Înțelegând chimia, vom putea asocia bucuria de a mânca cu echilibrul metabolic.
SmartLiving.ro: Ce impact are stresul asupra metabolismului nostru și cum îl putem gestiona prin dietă?
Dr. Florin Ioan Bălănică: Stresul face parte din viață. Aproape că nu există persoană care să nu fi spus măcar odată: „Sunt stresat/ă!”. Stresul poate face parte din context. Aici contează modul în care am setat fiecare comportamentul referitor la distanțe, credințe și ordine a priorităților sau poate fi întreținut de structura fiecărui individ în parte.
Modul în care gestionăm stresul face diferența și nu absența sau evitarea acestuia. Afectarea metabolică este urmare a deciziilor compulsive, la impuls. „Sunt stresat și construiesc o relație între rezolvarea stresului și ciocolată”, chiar dacă la nivel rațional realizez că nu înseamnă rezolvarea, ci este o mulțumire de moment. Dar nu ne putem pune cu modul în care funcționează creierul. Putem însă înțelege mecanismele și implicit să ne cunoaștem mai bine.
SmartLiving.ro: Cum ar trebui să arate o zi echilibrată din punct de vedere nutrițional pentru o persoană activă?
Dr. Florin Ioan Bălănică: Diferit de la caz la caz. Farfuria se adaptează sexului, vârstei, capacitaților individuale de efort și patologiilor asociate. Întotdeauna le sugerez pacienților mei să aibă un plan al zilei, care să pornească de la hrănirea celor trei arme: mintea, trupul și sufletul. Aici ne întoarcem la chimie! Emoția este o stare cu o anumită chimie, iar farfuria poate fi conexiunea cu liniștea. În rest, există o biblie a nutriției, adică știința care ne spune când, ce, cum, în ce proporție și cât este potrivit pentru echilibrul metabolic. Graba către farfurie duce la rezultate pe termen scurt. Stabilirea obiectivului real, resetarea mindsetului, a credințelor limitative și orientarea către beneficiu în ecuația schimbării, toate acestea înseamnă stil de viață sănătos pe termen lung.

SmartLiving.ro: Cum putem integra obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi fără să simțim că facem sacrificii?
Dr. Florin Ioan Bălănică: „Sănătos” este un termen general, perimat pe alocuri și care poate reprezenta un obiectiv teoretic și general, nu unul personal și care să fie urmat pe termen lung. Creierul percepe stări sau senzații punctuale, de moment și de acelea se ocupă. Mă doare acum, merg la medic. Dacă incapacitatea nu are penalitate imediată, tendința este de a o amâna pentru mai târziu, pentru că „doar n-o să mi se întâmple tocmai mie”. Pentru a putea fi integrate în rutina zilnică, obiceiurile sănătoase trebuie să fie percepute ca un beneficiu imediat și care rezolvă situația imediată. De aceea vrem să slăbim repede, nu avem rabdare, chiar dacă la nivel teoretic înțelegem că ce am luat în ani de zile nu poate fi pierdut pocnind din degete. Totodată, acestea este potrivit să fie introduse treptat, să nu fie greu de pus în practică și susținute adaptat contextului.
Românii se află pe primele locuri în UE la incidența obezității și a diabetului zaharat la adulți, dar și la copii și adolescenți. Nu din cauza mâncării, ci din cauza obiectivelor declarative de stil de viață, a alegerilor fără criterii, a credințelor limitative, a educației nesănătoase referitoare la priorități și importanța fiecărui individ în parte, adaptarea regulilor la individ și nu a individului la nevoi.
SmartLiving.ro: Dacă ar fi să oferiți un singur sfat pentru un stil de viață sănătos, care ar fi acela?
Dr. Florin Ioan Bălănică: Trăiește în prezent, înțelege, alege și nu regreta!