De vorbă cu Daniela Niculi, food blogger, despre echilibru pentru o viață sănătoasă

De vorbă cu Daniela Niculi, food blogger, despre echilibru pentru o viață sănătoasă: „Pofta de dulce este o capcană. De 4 ani, am renunțat la zahăr”

Daniela Niculi este unul dintre food bloggerii care militează pentru un stil de viață sănătos, fiind recunoscută pentru decizia de a renunța la consumul de zahăr adăugat. A terminat Facultatea de Drept, a și lucrat o perioadă în domeniu, însă, după o problemă medicală, și-a dat seama că nu acela era drumul ei.

Daniela Niculi s-a născut la Buzău, unde a urmat școala generală, liceul și doi ani de facultate ca apoi să se mute în București. Mâncarea sănătoasă nu a fost mereu în centrul atenției ei, ci sportul pe care l-a practicat de mică. Până la terminarea gimnaziului încercase deja mai multe activități din această sferă, iar la finalul clasei a VIII-a s-a înscris la o sală de sport. Nu a făcut-o conștientizând cu adevărat că aceasta este calea către o viață sănătoasă, ci mai degrabă din raționamente ce țin de estetică.

Astăzi, pe blogul Danielei „Food for your soul”, orice om care vrea să încerce să aibă un regim alimentar echilibrat găsește inspirație în sutele de rețete pe care ea le-a încercat și apoi le-a dat mai departe. Nu a fost mereu conștientă de importanța alimentației în viața sa. Își amintește că în gimnaziu a descoperit pizza, cartofii prăjiți, iar mai târziu, când a ajuns în București, pe care îl numește ”Raiul Fast-food”, a luat-o pe drumul chipsurilor, sucurilor carbogazoase, aripioarelor și hamburgerilor. Acum însă a găsit echilibrul.  

Smart Living: De unde a pornit implicarea ta în zona de nutriție sănătoasă având în vedere că ai terminat Facultatea de Drept?

Daniela Niculi: Am terminat Facultatea de Drept, dar nu am avut neapărat o chemare să lucrez în domeniu, deși în momentul în care mi-am dat demisia, mi-am dat-o dintr-o firmă de recuperare creanțe. A intervenit o situație medicală, dar oricum de atunci aveam o alimentație mai organizată, așa că nu pot spune neapărat că am migrat către zona aceasta. Situația medicală m-a făcut să-mi doresc să aprofundez un pic mai mult și să-mi dau seama ce nevoi am eu, mai puțin să împărtășesc cu o comunitate. Am început să fac asta la un timp după aceea.

Eu consideram că am un stil de viață sănătos și când a trebuit să trec prin niște proceduri medicale asta m-a frustrat foarte tare. Mergeam la medic și îi spuneam „dar eu am un stil de viață sănătos”…

Începuse curentul cu vegan, renunțasem în perioada aceea la carne și am înțeles că nu despre asta este vorba. Medicii toți mi-au recomandat să am un stil de viață echilibrat, dar în același timp nici nu se cunoșteau foarte multe despre alimentație și doctorii nu puneau foarte mult accent pe acest lucru.

Generația care a descoperit fast-food și junk food

Eu am fost cumva generația chipsuri, cola, fast food, junk food. Cam atunci au apărut. În concediul medical, după ce am avut grijă de sănătate, am început să experimentez și în bucătărie. Am luat-o ca pe o terapie și am început să combin toate alimentele pentru care aveam o ușoară slăbiciune, să le pun în tot felul de rețete. Așa am început călătoria în zona culinară și ulterior am început să împărtășesc cu comunitatea în mediul online, la început pe blog.

Acum 6 ani, când am început blogul, alimentația sănătoasă nu era un domeniu de interes. Astăzi văd o schimbare prin prisma faptului că mi se adresează tot mai mulți oameni și văd asta în statisticile de pe blog. E clar că oamenii au început să-și dorească să mănânce și altfel. Nu mai privesc cu scepticism o făină integrală sau să adauge semințe într-o pâine. Fac alegeri foarte simple: nu mai mâncăm pâine albă, mâncăm pâine integrală. Poate că s-a pus și mai mult accent și în media pe subiectul acesta.

Schimbările nu sunt neapărat foarte mari. Văd și la copii. Cât timp văd copii care își cumpără energizante de la colț, este clar să nu există subiectul acesta în familie și nu există niște reguli aplicabile pentru toată familia. Dacă copiii mănâncă fast-food și junk food o fac pentru că li se oferă. Îmi este greu să cred că există reguli de alimentație impuse la nivel de familie.

„Bunica mea a trăit 103 ani și mi-a rămas de la ea drept învățătură că nu trebuie să facem excese. Noi suntem generația excesului. La noi noi există o guriță de cafea, ci 3 cafele pe zi, nu există o gură de vin, ci o sticlă”.

Daniela Niculi, food bloger

Fiecare om trebuie să fie atent la corpul lui și să asculte ce îi transmite

Dorința mea de a împărtăși cu oamenii a venit dintr-o experiență personală chiar dacă până la urmă tot timpul a fost mereu o umbră pentru că nu am vrut să mi se adreseze oameni cu aceleași probleme medicale. E o problemă și aceasta în on-line. Oamenii te iau ca pe un exemplu și tind să se asocieze. Dacă tu ai făcut niște alegeri tind să le facă și ei și nu este corect și nu e normal.

În momentul în care am făcut cursul de tehnician nutriționist am făcut-o pentru mine. Îmi doream să înțeleg mai multe și aș spune că oamenii ar trebui să înțeleagă că suntem diferiți, cu nevoi diferite. Ce funcționează la mine, nu funcționează la tine. Inclusiv la capitolul alimentație și nu mă refer aici la diete. În continuare oamenii iau diete de pe internet și le implementează, ceea ce este total greșit. Mă refer, la anumite alimente ale căror efecte asupra corpului tău trebuie să le recunoști. Să te studiezi tu pe tine. Eu nu am făcut un set de analize ca să văd reacția organismului meu la sute de alimente. Am descoperit în timp. Am văzut că ciupercile nu îmi fac bine și atunci limitez consumul. Trebuie să fii atent la corpul tău.

Altă problemă pe care o remarc este excesul. Oamenii tind să facă exces. Prea multă pâine. Nu neapărat că mănânci o prăjitură, ci excesul. Dulce în fiecare zi, suc în fiecare zi.

Smart Living: Ai avut întotdeauna un stil de viață sănătos?

Daniela Niculi: Am fost generația chipsuri, cola, junk food și asta în studenție. Nu am fost niciodată o probleme de greutate. Nu mă îngrășam, așa că nu înțelegeam neapărat ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Oamenii consideră și acum că nu mănâncă sănătos doar pentru că adaugă kilograme în plus, dar nu este așa. Eu chiar dacă eram slabă și atunci mâncam foarte greșit. Aproape toată studenția am mâncat așa, ca orice student, cred că așa am fost toți.

Stăteam într-o garsonieră și găteam de atunci, dar nu pot să consider să mâncam sănătos pentru că nu știam să fac alegerile corecte. Făceam o varză cu coaste, cârnați pe care nu le mai cumpăr sau pentru care azi avem opțiunea de a alege produse mai de calitate față de ce aveam eu acum niște ani.

Sarcina a fost o conștientizare a nevoii de schimbare

Cel mai mult accent pe alimentația sănătoasă l-am pus după ce am născut. În sarcină mi-am dorit foarte mult să am o alimentație sănătoasă. M-am ghidat după faptul că ce mâncam eu ajungea la copil. Am mâncat foarte multe fructe și atunci am considerat că o să fac o schimbare. Nu am fost o persoană dependentă de dulciuri. Slăbiciunea mea era pe partea de chipsuri și snackuri sărate. Am dus o luptă mai mare.

După un timp, chiar de curând, am înțeles că stilul de viață sănătos înseamnă mai mulți factori și lucrez în continuare la asta să pun pe listă și odihna și relaxare și timpul de calitate cu familia și cu prietenii. Stil de viață sănătos abia acum sper să îl conturez și să includă toți factorii ăștia: să fiu exact ceea ce mănânc, gândesc și simt. Nu îmi iese întotdeauna mai ales cu gândurile și cu trăirile așa cum îmi iese cu alimentația și cu sportul.

Smart Living: Cei mai mulți dintre noi ne propunem să mâncăm corect sau să facem schimbări pozitive în stilul nostru de viață după Paște, după 1 ianuarie și avem motivații pe termen scurt: să arătăm bine la plajă, să încăpem în rochia roșie la nunta verișoarei. Cum facem să nu mai renunțăm ușor, iar alegerea să fie una pe viață?

Daniela Niculi: Mi-am dat seama că lucrurile funcționează spontan. Nimic din ce a fost cu termene ”de luni”, ”de la 1 ianuarie” nu merge. Cred că tocmai ideea de dietă te blochează. Tu vrei să te apuci de dietă, dar nu ai niciun plan. Nu știi ce presupune, dar nu știi ce vrei să faci.

Toate lucrurile bune ies într-o zi neplanificate. La mine așa a funcționat. Eu și la zahăr am renunțat într-o zi când eram în magazin, am citit o etichetă și am zis ”chiar și asta are zahăr?” și am zis că din momentul acela să fac o schimbare. Pentru unii funcționează să se urce într-o dimineață pe cântar și poate acesta să arate câteva kilograme în plus. Ideea este ca fiecare să înțeleagă că a-ți schimba stilul de viață și a avea o alimentație corectă este cea mai frumoasă formă de respect față de tine.

Urmează-ți drumul fără să conteze ce spun alții

Un aspect important este să nu te legi niciodată de o altă persoană chiar dacă este din familie. Eu dacă am vrut să fac sport nu am vrut niciodată să am un partener. De multe ori te motivezi, dar trebuie să fie toți cei implicați motivați și dornici să facă o schimbare. Dacă tu vrei să-ți schimbi stilul de viață, dar în weekend soțul sau alți membrii ai familiei au poftă de un desert încearcă să pregătești același desert pentru toată familia pregătește de exemplu, clătite. Lasă-i pe ei cu dulceață și tu poți mânca cu o banană și cu puțină cremă de brânză cu puțină miere. Pe măsură ce tu îți menții dorința cu siguranță cei din familie se vor plia după tine. Până la urmă ca mamă stabilești regulile casei din acest punct de vedere.

Daniela își dorește ca toată lumea să conștientizeze importanța alimentației sănătoase

Bărbații sunt mai determinați când se hotărăsc să aibă o viață sănătoasă. Am văzut la soțul meu când s-a hotărât să slăbească a fost mult mai determinat și mult mai calculat și disciplinat chiar și decât mine.

Boala ca motor al schimbării

Frica de boală este un factor care convinge pe oameni să schimbe stilul de viață. Nu mă refer neapărat la persoanele în vârstă, ci și la persoanele tinere despre care auzim tot mai des că au diverse afecțiuni. Majoritatea ajung să se confrunte cu o problemă de sănătate ca să înțeleagă și mai nou alimentația joacă un rol important atunci când vine vorba de anxietate, depresie, burnout. Specialistul potrivit care să te îndrume și care să-ți atragă atenția și către importanța alimentației atunci faci o schimbare.

Organizarea este primul pas către un stil de viață sănătos

Cel mai corect este să îți faci un plan alimentar pe o săptămână, să îți propui să elimini tot ce consumi cel mai des și nu este potrivit. O săptămână de alimentație curată fără niciun un fel de ronțăială între mese. Nu ai cum să nu observi, mai ales dacă ai avut înainte o alimentație haotică, că te simți mai bine. Vei observa că nu îți va mai fi somn la prânz. Poți mânca mâncare gătită, dar nu prăjeli. Oamenii își imaginează că alimentație sănătoasă înseamnă să mănânci doar salate. Poți mânca și este foarte normal să mănânci mâncare gătită. Metoda preparare face diferența. Piureul, cartofii la cuptor, cartofii fierți sunt una, cartofii prăjiți cu totul altceva. Oul este un aliment complet, dar una este să mănânci o omletă cu o cantitate mică de ulei de măsline și puțină brânză și alta este să mănânci ou prăjit în ulei împreună cu cartofii prăjiți.

Tu ești singurul în măsură să știi la ce să renunți. Să identifici care sunt problemele din alimentația ta. Poți ține un jurnal alimentar. După o săptămână intervin schimbările la nivel de energie, tonus, ten. Pe mine schimbările la nivelul tenului m-au convins să nu mai mănânc niciodată anumite alimente. Beneficiile pe care le vei simți vor fi motivația de a merge mai departe.

Smart Living: Tu ai renunțat la zahăr de foarte mult timp. Cum a fost procesul atât pentru tine, cât și pentru cei din familie?

Daniela Niculi: Se fac 4 ani de când am identificat că cumpăr produse care conțin zahăr adăugat. Recunosc că înainte nu verificam eticheta. Eu m-am provocat pe mine și mi-am asumat-o public. În momentul acela a fost o obligație. Nu am știut la ce să mă aștept când am zis că urmează pentru mine 30 de zile fără zahăr adăugat. Nu eram consumatoare de zahăr și sucuri și prăjituri. Mi-am asumat să povestesc cu comunitatea în fiecare zi ce înseamnă o viață fără zahăr.

În toate cele 30 de zile am decis doar pentru mine. Am fost la restaurant, am fost în vizite. Nu mi-am dorit nici măcar o secundă să gust dintr-o prăjitură și am învățat să întreb de fiecare dată și la restaurant de exemplu la cocktailuri sau la limonada cu fructe care are aromele date de un sirop. M-am educat și am început să spun ceea ce doresc. Nefiind legată de nimeni mi-am dus mai departe provocarea. Chiar dacă toți ceilalți din jurul meu consumau ceva eu știam că mi-am asumat o responsabilitate și am făcut o promisiune publică pe care nu o voi încălca pentru că altfel mă mint pe mine.

Familia partener pe acest drum

Acasă, pentru că nu am mai cumpărat alimente care aveau zahăr adăugat, nu au mai mâncat. Am început să adaptez rețetele ca să fie apreciate și de fetița și soțul meu. Mă interesa mai mult de cea mică pentru că soțul meu a fost foarte deschis la schimbare. Oricum mânca mereu ce mâncam și eu. Pentru Alexia mi-am dorit să învețe să facă alegeri, să învețe ce înseamnă echilibru. De aceea nu i-am interzis niciodată să mănânce înghețată sau prăjituri sau ciocolată, dar am învățat-o să facă alegeri și să pună accent pe calitate.

În provocarea de pe blog nu am folosit niciun fel de îndulcitor. Pe măsură ce a trecut timpul primeam comentarii de la oameni ”am făcut, dar nu e dulce deloc”. Nici nu avea cum pentru că nu avea zahăr. Un om dependent de zahăr nu poate să mănânce o prăjitură în stilul meu și să o aprecieze. Ca să-mi păstrez comunitatea activă pentru că era important și dorința mea de a-i aduce aproape de un stil de viață fără zahăr, dar știam că au nevoie de ceva bun. Și de deserturi bune, nu doar mâncare. O vreme am început să folosesc îndulcitori pentru a testa diverse prăjituri, dar nu e zona mea. Îndulcitorii i-aș recomanda unei persoane cu probleme, cu diabet.

Pofta de dulce este o capcană

Nu scapi de pofta de dulce care intervine pentru că tu nu îi oferi corpului tău toți nutrienții necesari, atunci când alimentația nu este organizată. Poate ai sărit peste micul dejun. Nu îți cere neapărat dulce, ci carbohidrați. Nu există „mi-a scăzut glicemia, trebuie să mănânc ceva dulce”. Trebuie să mănânci în primul rând. A fost scuza noastră întotdeauna ca să mai mâncăm câte ceva.

Pentru mine maxim de dulce este banana, mai ales în perioada premenstruală când corpul chiar îmi cere. Mai mănânc două curmale sau două curmale cu migdale la interior. Vreau consistență.

Smart Living:  Noi nu facem exces doar de zahăr, ci și de carne, grăsimi de orice fel. Ce soluții avem să aducem echilibrul în viața noastră?

Daniela Niculi: Este clar că perioada asta ne-a dat foarte tare peste cap pe toți și din punctul meu de vedere cred că din tot ce se știa dinainte de pandemie în materie de alimentație, organizare, planificare pentru că erau tot felul de cursuri. Totul s-a schimbat. Pe mine, de exemplu, din punct de vedere nutrițional, pandemia m-a învățat că trebuie să mai scad. Mâncam mult mai mult înainte de pandemie pentru că aveam o viață mult mai activă. Înainte de pandemie mergeam la sală, corpul meu avea nevoie de mai multă mâncare și nutrienți.

Din puncte de vedere alimentar echilibrul poate fi atins planificându-ne exact alimentația pentru următoarele zile și având grijă ca în frigiderul nostru să existe tot timpul alimente pe care să le consumăm la ora mesei. Masa de prânz să fie masă de prânz. Un proiect de-al meu pe care l-am avut înainte de pandemie pentru care am militat și care mi-a plăcut foarte mult să aduc aminte oamenilor despre importanța mesei de prânz.

Masa de prânz de la birou este foarte importantă. Ar trebui să ne pregătim masa de prânz pentru a doua zi. Organizarea este cheia numărul 1 pentru a ne păstra stilul de viață sănătos. Foarte important este să mâncăm în tihnă, iar ora mesei să fie fără altceva în jurul nostru.

Smart Living: Cu ce putem înlocui gustările de la birou care de cele mai multe ori sunt napolitane, covrigi și alte produse industrializate?

Daniela Niculi: Dacă știi că ai tendința de a ronțăi între mese la birou atunci planul tău alimentar ar trebui să conțină mese principale și gustări. Gustările sunt de cele mai multe ori o capcană. Tu spui că e un covrigel, o grisină, dar dau dependență. Este foarte greu să te oprești. Dacă îți pregătești un fruct, un iaurt, un kefir, o salată de crudități cu o felie de pâine integrală. Alimentele acestea îți dau sațietate, nu te vor face să cauți în permanență în sertar.

Gustările sunt împărțite în două categorii. Gustarea de dimineață care trebuie să fie un fruct, iar nutriționiștii spun că trebuie să îl introducem în prima parte a zilei. În a doua parte a zilei putem să mâncăm un kefir, o brânzică cottage, o brioșă cu făină integrală. Putem continua și cu alimente mai îndrăznețe: morcovi, crudități cu un humus alături, dar nu sunt neapărat atât de mult puse pe lista oamenilor.

Mesele de la birou sunt sursa excesului alimentar

Mi-aduc aminte că atunci când eram la birou îmi luam caserola și mâncam la prânz. Mă uitam la colegii care își comandau mâncare care băltea în ulei tocănițe, pomana porcului. Tot felul de chestii care nu făceau decât să te sleiască de puteri. Primul lucru pe care îl făceau aproape toți colegii după masă se duceau la automat să-și ia ceva dulce. Asta mă scotea din minți de atunci, eram cicălitoare și cu colegele mele pentru că mereu le întrebam de ce trebuie să ronțăie în continuu. Am avut fixul dintotdeauna cu mâncatul în exces la birou.

Exemplele bune vin din copilărie

Când eram foarte mică eram foarte mâncăcioasă că nu se întâmpla să rămână ceva în castronel. Alimentația noastră era foarte simplă la vremea aceea: dimineața pâine cu unt și ceai de tei, la prânz o ciorbiță sau un ardei umplut, o mâncare gătită.

Îmi amintesc că în perioada de gimnaziu am început să am cele mai mari pofte pentru alimentele prăjite, am început să cer cartofi prăjiți, dovlecei prăjiți, au apărut pizzeriile în oraș. Atunci am început să ne stricăm alimentația.

Dacă stau să mă gândesc la familia mea mi-amintesc de mamaia mea a trăit 103 ani. Ea spunea mereu să mâncăm un dumicat. Mi-a rămas vorba aceasta în minte drept învățătură: în viață trebuie echilibru. În timp ce tinerii mâncau 6-7 sarmale, ea a fost mereu ponderată și echilibrată. Un dumicat de pâine cu 1-2 sărmăluțe, o guriță de cafea. Noi suntem generația excesului. La noi noi există o guriță de cafea, ci 3 cafele pe zi, nu există o gură de vin, ci o sticlă.

Smart Living: Programul încărcat și toată alergătură zilnică ne dau uneori peste cap și stilul de viață. Crezi că putem să compensăm cu suplimente lipsurile din alimentație?

Daniela Niculi: În ultima perioadă s-a tot vorbit despre importanța magneziului, zinc, a vitaminei C și vitamina D și oamenii au început să le pună pe listă și nu știu dacă erau înainte. Nu îți dăunează să îți suplimentezi alimentația cu vitamine, în pandemia oamenii au conștientizat mai bine. Dacă ai zile mai grele poți să le iei, să te ajute. Trebuie făcută individual pe nevoile fiecărui om, în discuție cu acordul unui specialist.

Smart Living: Tu faci mult sport. Cum îți ajuți organismul să funcționeze la capacitate maximă?

Daniela Niculi: Sportul este pentru mine o terapie. Am avut o slăbiciune pentru sport din copilărie, descoperită în vacanța dintre clasa a 8-a și a 9-a. În vara aceea mi-am făcut primul abonament la sală. Fusesem o fire sportivă și înainte, am făcut balet, volei. Nu că m-a trimis mama, ci mi-a plăcut să fac sport. Am fost la sală de 2-3 ori pe săptămână, dar mergeam pentru că îmi doream să arăt mai bine. Nu se ducea nimeni în clasa a 8-a să facă sport ca să mă simt bine. Nu știam să pun în legătură sportul cu alimentația. Făceam sport, nu mâncam, nu am reușit să arăt mai bine, că nu aveam cum.

Sportul este o componentă sănătoasă a unui stil de viață sănătos

Nu am înțeles decât târziu că sportul trebuie pus în context cu alimentația. La un moment dat am început să am tendința de îngrășare, în perioada de schimbări hormonale și de transformare a corpului femeii. În anul 3 m-am mutat la București unde era raiul fast-food-ului, începusem să ies cu colegii, să consum hamburgeri, aripioare. Făceam sport ca să compensez.

Sportul este o terapie pentru corp și suflet

Am pus sportul în context de echilibru mental când am avut probleme medicale, când mi-am dat seama că am nevoie să mă recuperez repede și să fac mișcare pentru starea mea de bine. Mintea mea în momentul în care fac sport este acolo și nu mai am nevoie de altceva.

Fac sport pentru că mi-a intrat în obișnuință. Dacă mă trezesc și nu sunt în regulă, am avut o noapte în care m-am gândit aiurea știu că dacă mă duc să fac sport cu siguranță îmi revin și sunt alt om.

Dacă ne-am acorda timp de introspecție, dacă ne-am analiza mai mult ne-am da seama care sunt nevoile noastre. Ne căutăm modele pe internet și vrem să facem ca ele, dar trebuie să găsim ce ne face pe noi fericiți.

Trebuie să treci prin mai multe tipuri de sport să vezi ce îți face plăcere. Sunt multe programe și aplicații care se pot descărca pe telefon și sunt mai bune pentru că explică mai bine. Trebuie să vezi cum execută corect. Sportul acasă nu este foarte recomandat, mai ales antrenamente energice pentru că sunt mișcări care te pot pune în pericol. Poți face exerciții de bază, pe salteluță. Contează și ele. Orice formă de mișcare este bună decât nimic.

Smart Living: Ce ne împiedică să facem schimbarea spre o viață sănătoasă?

Daniela Niculi: Indiferent ce schimbare vrem să facem trebuie să reînvățăm să avem răbdare. În ultima vreme eu am remarcat că stăm foarte prost la capitolul răbdare la nimic, nici la casă la cumpărături. De aceea renunță oamenii la a implementarea unui stil de viață sănătos. E mai simplu să faci așa cum ai trăit până acum decât să îți acorzi puțin timp pentru tine. Trebuie să ai răbdarea de a avea rezultate. E nevoie de un ritm firesc. Suntem niște copii toată viața. În tot ce facem e nevoie de step-by-step.

Cât de scump e să mănânci sănătos

Nu pot să spun că nu e scump, depinde cât de mult vrei să privești contextul de alimentație sănătoasă. Dacă vrei cel mai bio, cel mai certificat, pește din surse sustenabile este foarte scump. Dacă înveți să mănânci local, să alegi mai curând un crap de captură când îl găsești. Nu trebuie să mănânci de 3 ori pe săptămână somon.

Primăvara este sezonul perfect să faci o schimbare, pentru că apar toate legumele la piață. Iarna este mai greu. Nevoile corpului sunt altele. E mai mult exces de carne și grăsime.

Nu este scump decât dacă te hotărăști astăzi să începi un stil de viață sănătos, te duci la cumpărături și îți cumperi tot ce vezi bio. Ia-o treptat. Renunță la pâinea albă, renunță la a mai prăji, renunță la smântâna de 30%. Ușor-ușor la un moment dat poți alege din ceea ce schimbi să îți creezi propriile meniuri mai altfel.

O zi pe săptămână pentru confortul fiecăruia pentru răsfăț o masă, dar o să vezi că corpul reacționează pentru că nu mai este obișnuit și te simți rău. De obicei se întâmplă cu totul. Dacă îți oferi o prăjitură într-o duminică, dar doar în duminica aceea, dar nu alături de pizza și bere și înghețată doar că a fost ziua de răsfăț.

Smart Living: Pentru că suntem mame, nu avem doar grija alimentației noastre, ci și pe cea a copiilor. Ce sugestii ai pentru a-i împrieteni cu mâncarea sănătoasă?

Daniela Niculi: La copii tot de la noi pleacă, de la stresul cu care tratăm subiectul legat de alimentație. Trebuie să îi verifici ce anume îi creează disconfortul atunci când nu vrea să mănânce anumite alimente. Este posibil ca un copil care refuză mâncarea să primească multe gustărele, din sertarul cu prostii. Exact cum fac adulții la birou.

Apoi, la școală, trebuie să ținem cont că ce se întâmplă ține și de politica școlii. La școală e familia de la școală și copilul trebuie ghidat și acolo către o alimentație sănătoasă.

Smart Living: Ai schimbat vieți cu blogul tău?

Daniela Niculi: Acum 2 ani spuneam că a fost terapia și că m-am descărcat acolo prin fiecare rețetă și m-am bucurat să o împărtășesc cu oamenii. De un an am început să simt că am schimbat vieți și primesc mesaje în acest sens. Am cititoare care mi-au spus că au renunțat la zahăr, au slăbit și au învățat să gătească citind blogul. Mă bucur. Cred că și asta mi-am și dorit în adâncul sufletului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare