Cum se simte fizic dorul, afecțiunea de care suferă peste 10 milioane de români

Cum se simte fizic dorul, afecțiunea de care suferă milioane de români

O afecțiune încă nerecunoscută, singura care se poate transmite la distanță, afectează milioanele de români plecați în străinătate, dar și pe cei rămași acasă: dorul, prezent în inimile a peste 10 milioane de români. Când se confruntă cu probleme de sănătate, românii din afară aleg să se trateze în țara lor, pentru că aici își pot comunica mai ușor suferința.

Peste 5 milioane de români trăiesc în comunitățile din diaspora, ne spun statisticile. De cele mai multe ori, despre ei ni se vorbește doar în cifre. Ni se prezintă sumele de bani prin care contribuie la economia românească sau numărul impresionant al celor care ies la vot când sunt alegeri. Din aceste discursuri foarte abstracte lipsește latura umană, lipsesc poveștile acestor români aflați peste granițe, spune antropologul Alexandru Dincovici. Suferința pe care o trăiesc departe de casă se poate descrie într-un cuvânt ce nu are corespondent în nicio altă limbă: DOR. 

„În tratatele de specialitate, noțiunea de dor nu există ca atare. În psihologie, ea este asimilată problemelor de anxietate care derivă din dorul de casă, așa-numitul home sickness, în engleză. El se referă, însă, mai degrabă la o localizare de casă, de mediu. Or, dorul este un amalgam de trăiri care apare foarte mult în relația cu oamenii”, explică antropologul. 

Sondaj: cât de mult te afectează dorul?

Fenomenul migrației a luat amploare în România ultimelor decenii, iar lumea nouă a adus suferințe noi. Afecțiunile se schimbă odată cu lumea. De aceea, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a inițiat un demers care își propune recunoașterea dorului ca afecțiune cauzată de distanță. 

Specialiștii REGINA MARIA implicați în acest demers investighează simptomele și manifestările dorului printre românii plecați din țară prin intermediul unui sondaj.

Pentru a afla dacă suferi de dor și cât de mult te afectează depărtarea de cei dragi, răspunde la întrebările din acest chestionar online

Dincolo de acest sondaj, vor urma și interviuri etnografice cu români plecați în afara țării, dar și cu membri ai familiilor rămase în țară, potrivit antropologului Alexandru Dincovici, specialistul implicat în acest demers. „Ne-am propus să discutăm cu oameni din toate categoriile: cu părinți care și-au lăsat copiii în grija bunicilor sau a altor rude, cu tineri care au plecat la studii și și-au lăsat părinții în urmă. Vrem să vedem cum se resimt și cât de mult îi afectează și depărtarea de casă, frecvența cu care vin acasă, durata plecării. Sunt oameni care au fost plecați mult timp din România și care au reușit să-și construiască relații noi, dar resimt în continuare dorul de casă. Cercetarea se va încheia la sfârșitul anului 2021”, spune antropologul.

Dorul se resimte în stomac

Când oamenii se îndrăgostesc, simt fluturi în stomac. Dorul este o emoție la fel de intensă, iar el se răsfrânge și asupra stării fizice. Cum se simte fizic dorul? Românii din afara granițelor țării îl asociază cu o multitudine de simptome. Unii îl simt în tot corpul; alții, în stomac; unii au dureri în piept sau senzație de nod în gât când se gândesc la oamenii dragi pe care i-au lăsat acasă. 

„Din răspunsurile citite până acum din chestionare reiese că, de cele mai multe ori, dorul dă simptome digestive și tulburări de somn. Cei mai mulți români localizează senzația de dor în stomac, dar mulți dintre ei o resimt și în inimă. Pentru unii, dorul înseamnă că nu mai pot să doarmă noaptea, că nu mai pot să se alimenteze corespunzător și ajung să sufere alte tulburări. E important ca aceste simptome să fie diagnosticate corect. E bine să poți identifica motivele reale pentru care apar aceste suferințe, fiindcă nu toate se tratează cu pastile”, spune Alexandru Dincovici. 

„Când se produce o ruptură radicală de mediu, de relațiile care erau parte din propria persoană, trăirile emoționale și fizice pot fi foarte intense”. 

Alexandru Dincovici, antropolog

Afectate de dor sunt cele 5 milioane de români aflați departe de casă. Pe lângă ei, cel puțin la fel de mulți români – cei rămași în țară – trec prin aceleași trăiri. Sunt cel puțin 10 milioane de români pentru care distanța doare fizic. 

Românii din diaspora aleg să se trateze în țara lor

Când se confruntă cu probleme de natură medicală, românii din afară aleg să se trateze în țara lor. În perioada pandemiei, Clinica Virtuală, serviciu de consultanță medicală oferit de rețeaua de sănătate REGINA MARIA, s-a dovedit de ajutor atât românilor din țară, cât și a celor din diaspora. În primele luni de la lansare, în aprilie 2020, aproximativ 2.000 de români din afara țării au solicitat programări online – români aflați în țări unde era declarată carantină și care aveau nevoie rapid de o recomandare medicală. Clinica Virtuală le-a oferit acces la peste 500 de medici și 40 de specialități, din confortul casei lor. 

Dincolo de costurile mai reduse ale serviciilor medicale în România, există și un alt motiv pentru care românii din diaspora aleg să se trateze în țara lor. „Medicina modernă vine cu un limbaj aparte, care poate crea o barieră de comunicare între bolnavi și doctori, indiferent de limba vorbită. Limbajul medical este foarte specializat, destul de abstract și puțini medici știu să-l traducă într-un limbaj comun. Aceasta este o problemă pe care o vedem constant: multe persoane vin de la medic și nu înțeleg ce li s-a comunicat. Pentru omul obișnuit, înțelegerea actului medical și rezultatul său reprezintă o problemă mare. Pe de altă parte, când ne doare ceva, când avem o anumită afecțiune, e foarte greu să comunicăm în cuvinte lucrurile pe care le simțim. Când vorbim de diaspora, dincolo de această dublă barieră – dificultatea medicului de a pune într-un limbaj comun informațiile medicale și a pacientului în a-și comunica problema-, mai intervine și bariera lingvistică. Când pacientul nu stăpânește bine o limbă străină, interacțiunea dintre medic și pacient poate deveni foarte dificilă”, explică antropologul Alexandru Dincovici. 

Printre românii plecați în afară există o nevoie de servicii medicale în limba română. Dincolo de motivele legate de costuri, nevoia de a se face înțeleși în limba maternă, de a avea o interacțiune mai bună cu medicul este principalul motiv pentru care oamenii vin să se trateze în țară. Când ai o barieră suplimentară de limbă, comunicarea cu medicul nu poate fi autentică. 

Alexandru Dincovici, antropolog

De la această nevoie de servicii medicale în limba română a pornit ideea Rețelei de sănătate REGINA MARIA de a lansa primul abonament medical dedicat românilor din diaspora – DOR Adulți. Pentru că include și consultații în Clinica Virtuală, românii pot să apeleze la consultații oriunde s-ar afla. Când vin în România, au acces la consultații și analize în clinici, precum și la reduceri pentru alte investigații. Copiii românilor din diaspora au și ei la dispoziție un abonament special – DOR Junior. 

Ce consultații, analize și discounturi includ aceste abonamente verifică AICI

DOR pentru ai tăi

Pentru cei mai mulți români, motivul pentru care pleacă la muncă în străinătate este tocmai ca celor de acasă să le fie mai bine. Când cei dragi sunt în siguranță, senzația de ruptură devine mai suportabilă, spune antropologul Alexandru Dincovici. „Dorul nu dispare cu totul, dar el se atenuează și reușești să te liniștești la gândul că toți apropiații și relațiile pe care le știai și care îți defineau existența încă mai există acolo”.

De cealaltă parte, când știi că cei pe care i-ai lăsat acasă nu sunt bine, trăiești o neliniște intensă, mai ales că nu poți să-i vezi și să înțelegi ce se întâmplă. „Îți dai seama că nu ai niciun fel de control asupra stării lor de la distanță. Dacă ai fi acasă, ai avea, cel puțin, o interacțiune constantă cu el. Dacă poți să ai comportamente preventive mai bune, să știi că au grijă de ei, că fac ceva în privința sănătății, ajută foarte mult emoțional. Dacă sunt lucruri care stau în puterea ta, acestea îți vor oferi un confort emoțional. Cred că este important să simți că ai control asupra unor lucruri, cum sunt consultațiile medicale periodice, mai ales când cei rămași acasă sunt copii sau părinți în vârstă dependenți de tine”, spune Alexandru Dincovici.

Pentru românii plecați în străinătate care vor să aibă grijă de cei rămași acasă, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA pune la dispoziție un serviciu special, DOR pentru ai tăi, valabil atât pentru adulți, cât și pentru copii. El oferă acces la un consultant medical dedicat (personal healthcare advisor) pentru persoanele din țară cărora le este oferit abonamentul. 

Ce servicii medicale speciale include acest nou abonament verifică AICI

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare