Cel mai agresiv cancer de sân: pacientele nu sunt informate și nu înțeleg etapele procesului oncologic

Cel mai agresiv cancer de sân care afectează femeile tinere. Pacientele nu sunt informate și nu înțeleg etapele procesului oncologic

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este unul dintre cele mai agresive subtipuri de cancer mamar, reprezentând 15-20% din numărul total de cazuri şi fiind responsabil pentru 30-40% din decesele cauzate de această boală. Un sondaj realizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) relevă că peste jumătate dintre paciente nu primesc suficiente informații despre diagnostic și etapele tratamentului. De altfel, 8 din 10 paciente consideră că principalele lor nevoi sunt accesul la tratamente inovatoare, consilierea psiho-oncologică și informații clare despre TNBC.

Cel mai recent sondaj al FABC arată că mai mult de 1 din 2 paciente cu TNBC nu a primit suficiente informații cu privire la boală și nu a înțeles etapele din traseul oncologic.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din România şi cu cea mai ridicată mortalitate. În 2022, conform ECIS (European Cancer Information System), în România, au fost estimate aproape 12.700 cazuri noi de cancer de sân, reprezentând o pondere de 27% din totalul cazurilor noi de cancer, la mare distanţă de cancerul de colon (12%; 5485 cazuri noi) şi cancerul de col uterin (7.4%; 3368 cazuri noi) şi 3877 decese (16.7% din totalul deceselor prin cancer în rândul femeilor), informează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„România continuă să înregistreze cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de sân din întreaga Europă. Lucrurile nu se vor schimba dacă nu urmăm exemplul ţărilor dezvoltate care într-o perioadă de doar 5 ani prin adoptarea de programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi screening, facilitarea accesului la tratamente mai eficace, au contribuit la o reducere estimată cu 20% a probabilităţii de mortalitate prematură. Aşa cum este menţionat chiar în Planul Naţional de Cancer, evoluţia nefavorabilă a ratei mortalităţii prin cancer de sân are ca factori determinanţi managementul ineficient al pacientei cu cancer de sân, cu referire la perioada mare de timp dintre diagnosticare şi începerea tratamentului (aproximativ 21 de săptămâni). În plus, unele paciente eligibile, aşa cum e cazul celor cu TNBC, nici măcar nu au acces la tratamentele inovatoare, disponibile femeilor în alte ţări europene“, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Responsabil pentru 30-40% din totalul deceselor, cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este un subtip care afectează în special femeile tinere sub 50 de ani, cu o tendință mare de metastazare și recurență. „Un prim pas este să asigurăm accesul gratuit la tratamentele care aduc mai multe şanse la viaţă acestor paciente. Peste 50% dintre pacientele cu TNBC care au răspuns sondajului nostru au fost diagnosticate în stadii timpurii, când cele eligibile ar fi putut beneficia de tratamente cu intenţie curativă şi care le-ar fi putut reduce semnificativ riscul de recidivă“, mai spune Cezar Irimia.

TNBC: o formă agresivă de cancer de sân

În fiecare zi, cel puțin cinci femei din România primesc diagnosticul de TNBC. Acest tip de cancer este definit prin lipsa receptorilor de estrogen, progesteron și HER2 – de aceea este denumit „triplu negativ“ – ceea ce face ca multe dintre terapiile standard pentru alte tipuri de cancer de sân să fie ineficiente în acest caz. Tendința de metastazare și riscul de recidivă sunt mai mari decât în formele non-TNBC.

„Chiar și atunci când TNBC este diagnosticat precoce, aproximativ 30-40% dintre pacienți se vor confrunta cu recidiva cancerului după tratamentul cu chimioterapie și intervenții chirurgicale neoadjuvante standard. Prin urmare, există o nevoie neacoperită de noi opțiuni de tratament. Pentru unele paciente cu TNBC, astăzi, speranța înseamnă chiar accesul la imunoterapie, opțiune care schimbă paradigma de tratament și în tratarea acestui tip de cancer, indiferent de stadiul în care este depistat.“, dr. Daniela Zob medic oncolog, Institutul Oncologic București (IOB)

O inițiativă de sprijin pentru pacientele cu TNBC

Ca răspuns la nevoile reale ale pacientelor diagnosticate cu cancer de sân triplu negativ, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” (IOB), cu sprijinul MSD România, au lansat un nou proiect prin intermediul căruia oferă suport emoțional și informații esențiale despre această formă agresivă de cancer.

Conform celui mai recent sondaj al FABC, mai mult de jumătate dintre pacientele cu TNBC nu au primit suficiente informații despre boală și etapele tratamentului. Acest proiect își propune să acopere acest deficit prin acțiuni de informare și colaborare între medici, autorități și comunități de pacienți.

„Prin acțiuni de informare și de consolidare a colaborării între medici, autorități și comunități de pacienți, FABC își propune să contribuie activ la îmbunătățirea rezultatelor obținute la pacienții cu TNBC. Inițiativa este menită să explice toate etapele din parcursul pacientului cu TNBC și în același timp să dea curaj și siguranță în navigarea acestor etape în cel mai eficient mod posibil”, Cezar Irimia, Președinte FABC.

Conferința Asociațiilor Bolnavilor de Cancer pentru lansarea inițiative de informare și suport emoțional pentru femeile diagnosticate cu cancerul de sân triplu negativ (TNBC), 2025. Foto: FABC

O platformă de suport pentru pacientele cu TNBC

Platforma www.onco-plan.ro oferă informații esențiale despre prevenție, diagnostic și tratament pentru femeile care suferă de TNBC sau care prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală. Scopul platformei este de a împuternici pacientele să își susțină cauza pentru a primi cea mai bună îngrijire posibilă.

Andra Deac, pacientă TNBC, fondatoarea Asociației Gabrielle – Din grijă pentru femei, subliniază impactul major al bolii asupra vieții unei femei: „Înainte de diagnostic, viața mea era pe fugă, cu multe griji, puțin timp pentru mine. Cancerul m-a oprit din goană și mi-a arătat cât de valoroasă e fiecare clipă. Azi mă bucur de lucrurile simple, am învățat să trăiesc altfel. Nu a fost ușor, dar am ales să fiu o voce pentru cele ca mine – pentru că, da, există speranță, există tratament și nu suntem singure.“

  • Descoperă și alte povești ale femeilor care se luptă cu diagnosticul de cancer la sân aici și aici.

Pe platforma www.onco-plan.ro poate fi urmărită și miniseria video „Voci pentru speranță“, unde patru paciente – Andreea, Gabriela, Simona și Iuliana – își împărtășesc poveștile, devenind ambasadoare ale cauzei TNBC. Seria urmărește parcursul oncologic al pacientelor și dificultățile cu care s-au confruntat.

Alexandra Milca, pacientă cu TNBC și fondatoarea Asociației Sănătatea Viitorului vorbește despre impactul emoțional al bolii: „Cancerul de sân triplu negativ lasă urme adânci, nu doar în corp, ci și în suflet. Aduce cu el anxietate, epuizare fizică, teama de a-ți pierde feminitatea, visul unei familii, locul de muncă sau chiar siguranța financiară. Este mai mult decât un diagnostic – este o luptă care afectează fiecare ungher al vieții unei femei.“

Muzeul Speranței – muzeul dedicat rezilienței

Parte din inițiativa de informare și responsabilizare este și „Muzeul Speranței“ ce aduce în prim-plan poveștile de reziliență ale pacientelor care, după diagnostic, s-au transformat în voci active pentru conștientizare și prevenție. Muzeul include obiecte simbolice, precum jurnale, fotografii sau cărți de rugăciuni, ce reflectă puterea interioară a pacientelor.

„Aceste obiecte nu sunt simple lucruri, ci mărturii ale rezistenței lor, aliați tăcuți care le amintesc în fiecare clipă că nu sunt singure în această luptă. Aducem aceste povești în spitalele din România și dăm mai departe speranța tuturor pacientelor.“, declară reprezentanții proiectului.

Lansarea acestui proiect reprezintă un pas important în sprijinirea pacientelor cu TNBC, oferindu-le acces la informații esențiale, suport emoțional și comunități de sprijin. Mesajul inițiativei este clar: diagnosticarea cu TNBC nu înseamnă sfârșitul speranței, ci începutul unei lupte în care fiecare femeie are dreptul la cele mai bune îngrijiri medicale și la sprijinul emoțional și nu numai de care are nevoie pentru a merge mai departe.

Citește și: Povestea Rodicăi, după cancerul la sân: „Cele mai frumoase momente le-am avut după ce m-am operat“

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare