Dragostea durează… 11 luni. Ce urmează după pasiune?

Dragostea durează… 11 luni. Ce urmează când se stinge pasiunea?

„Scânteia“ din cuplu se stinge după mai puțin de un an. Cel puțin, așa reiese din numărul de mesaje și telefoane pe care cuplurile îndrăgostite și le trimit pe parcursul timpului. Pasiunea de la început scade inevitabil în timp, dar povestea adevărată a unui cuplu începe abia după această etapă de început, spun psihologii. 

La începutul unei relații, întregul univers se învârte în jurul lui, al partenerului. Trăim relația deplin, absorbiți cu totul unul în altul, iertăm totul, ignorăm defecte și nu putem trăi unul fără altul. Este perioada în care hormonul îndrăgostirii, feniletilamina, ne „orbește“ și ne face să simțim că totul plutește. Este perioada pe care specialiștii în relații o numesc etapa romantică sau euforică.

Citește aici mai multe despre etapa îndrăgostirii: prin ce se caracterizează și ce o declanșează.

Cât durează dragostea pasională de la început, iubirea irațională bazată pe atracție chimică? Scriitori și cercetători au încercat să lămurească acest subiect. Iată ce spune cel mai recent studiu despre durata iubirii cu „scântei“.

La început de relație, suntem mai conectați cu partenerul 

Măsurarea obiectivă a intensității iubirii pe parcursul relației este un demers dificil, dar tehnologiile ne pot ajuta să ne facem o idee despre evoluția sentimentelor în cuplu. În zilele noastre, fie că vorbim sau comunicăm prin mesaje, timpul petrecut pe sau la telefon cu partenerul poate spune multe despre interesul pentru acesta. 

Un studiu britanic a urmărit cât de mult comunică partenerii prin telefon pentru a afla cât durează dragostea. La începutul relației, îndrăgostiții comunică, în medie, 41 de minute pe zi. Treptat, durata interacțiunilor se reduce, astfel că, după doi ani de relație, timpul scade la numai 19 minute pe zi, adică la mai puțin de jumătate, potrivit studiului la care au participat 1.000 de adulți cu vârsta între 18 și 44 de ani implicați într-o relație de cuplu. 

Cât durează dragostea pasională

În „luna de miere“, adică în perioada de început a relației, partenerii răspund mult mai rapid la apeluri și mesaje. O treime dintre participanții la studiu au declarat că verificau obsesiv telefonul în primele luni de relație. Mesajele și discuțiile telefonice cu noul iubit sau noua iubită îi bucurau foarte mult și, totodată, le aduceau confirmarea că partenerul este interesat și că relația se îndreaptă într-o direcție bună.

De altfel, și numărul mesajelor este mai mare la început. Pe măsură ce relația avansează, conversațiile pe aplicațiile de chat devin tot mai puține. Momentul în care interacțiunile telefonice se diminuează simțitor este după 11 luni și jumătate de relație, iar acesta este considerat punctul din care pasiunea de început se stinge. 

„Cei mai mulți dintre noi stăm pe telefon în cea mai mare parte a zilei și este important să facem acel timp de ecrane valoros prin menținerea legăturilor cu cei care contează pentru noi. Așa cum arată studiul, un mesaj text trimis persoanei iubite îi poate aduce un zâmbet pe chip“, a declarat Bond Zhang, directorul Honor UK, un producător de telefoane mobile care a comandat studiul, citat de publicația Mirror.co.uk.

„Povestea adevărată a unui cuplu începe abia după etapa de îndrăgostire

Dacă simți că pasiunea de la început nu mai este la fel de intensă, nu trebuie să disperi. Orice relație parcurge mai multe etape până ajunge la iubirea matură ce rezistă probei timpului. De altfel, „povestea adevărată a unui cuplu începe abia după stadiul de îndrăgostire, abia atunci cei doi ar putea să vorbească despre viața de cuplu și despre viitor“, spune psihologul Diana Niculescu într-un articol pentru Smart Living.

Dacă un cuplu va funcționa sau nu depinde numai de disponibilitatea partenerilor de a depune eforturi în acest sens. Un cuplu are toate șansele de a-și găsi echilibrul dacă partenerii dețin abilitatea de a asculta, dacă reușesc să comunice clar, să negocieze, dacă își pot controla furia și dacă au capacitatea de a-și exprima nevoile și emoțiile. 

„O relație de cuplu funcțională este un parteneriat în care cei doi cooperează, au găsit un sens în atașamentul reciproc, sunt deschiși și vulnerabili, au această intimitate emoțională, luptă corect, cinstit, sunt prieteni, se tratează cu dragoste și respect, au ritualuri intenționate, în loc de reacție au răspunsuri“, mai spune psihologul Diana Niculescu.

În acest articol, psihologul Mariana Paraschiv enumeră 8 practici pentru mai multă intimitate în relații.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare