Cât de sigur este să mergi la mall. Putem proba haine în siguranță?

Cât de sigur este să mergi la mall? „Pericolul este mai mic decât la frizer sau sală de sport”

Cumpărăturile la mall sunt pe lista activităților cu risc moderat de infectare. În contextul pandemiei, ele sunt mai puțin periculoase decât mersul la frizer sau la sala de sport. Magazinele din mall-uri au luat măsuri de protecție pentru clienți, dar la fel de important este ca și noi să respectăm anumite reguli. Iată cum putem face cumpărături în siguranță.

Pentru a-și putea relua activitatea în siguranță, mall-urile din România au luat numeroase măsuri de prevenție, suplimentar față de cele specificate în ordinul Ministerului Sănătății la redeschiderea centrelor comerciale. 

Printre măsurile importante luate de marile centre comerciale sunt purtarea măștii de protecție pe toată durata vizitei la mall, măsurarea temperaturii la intrarea în mall, interzicerea testării produselor cosmetice pe piele, dezinfectarea frecventă a spațiilor comune din interior (holuri, lifturi, scări), accesul la cabina de probă cu mai puține produse (pentru a reduce timpul de acces în cabină), aerisirea frecventă a spațiilor, curățarea și schimbarea frecventă a filtrelor de la sistemele centralizate de aer condiționat. O altă măsură foarte importantă, care previne aglomerarea centrelor comerciale, este limitarea numărului de cumpărători în funcție de suprafața centrului comercial, astfel încât să se asigure o suprafață de cel puțin 7 mp/persoană. 

Pe lângă toate aceste măsuri, centre comerciale precum Băneasa Shopping City au instalat porți de termoscanare pentru a face un triaj eficient al vizitatorilor săi, au asigurat automate cu măști la fiecare intrare în mall pentru situațiile în care clienții nu au la îndemână o mască de protecție și au pus în aplicare un program foarte riguros de igienizare a spațiilor comune și a zonelor cu atingere frecventă (butoanele de lift, balustradele, clanțele ușilor, etc.).

Cât de sigur este la mall: mai sigur decât mersul la sală

Măsurile de siguranță aplicate de centrele comerciale din întreaga lume după redeschidere au făcut ca mersul la mall să intre acum pe lista activităților cu risc moderat de infectare, la fel ca mersul la grătar sau la serviciu. Pericolul pe care o vizită la mall îl reprezintă în contextul pandemiei de coronavirus este mai mic decât mersul la frizer sau la o sală de sport, potrivit medicilor americani din Asociaţia Medicală Texas, cea mai mare asociaţie de profil din SUA. Ei au clasificat nivelul de risc al mai multor activități pe o scară de la 1 la 10, iar mersul la mall se află la nivelul 5 (tabel). 

Cât de sigur este la mall: virusul rezistă pe haine?

Pentru a-i ajuta pe vizitatori să se simtă în siguranță când probează haine, magazinele din mall-uri au luat măsuri de siguranță: au limitat numărul de articole vestimentare pe care le pot proba (cele mai multe permit accesul la cabină cu doar 3 articole), mențin cabinele deschise când nu sunt folosite pentru a asigura ventilația lor sau închid o parte din cabine pentru a păstra o distanță mai mare între cumpărători. 

Cât despre riscul de infectare de pe hainele probate, acesta este redus, potrivit specialiștilor. „Putem compara hainele cu un material precum cartonul”, spune dr. Armand Dorian, specialist în medicină de urgență la Spitalul USC Verdugo Hills, din California. Ca și cartonul și spre deosebire de suprafețele dure, materialele textile au fibre absorbante care duc la uscarea mai rapidă a aerosolilor care conțin virusul, a explicat specialistul pentru publicația Los Angeles Times.

Noul coronavirus rezistă cel mult 24 de ore pe carton, dar rezistența lui a fost testată în condiții de laborator care pot fi diferite de cele dintr-un magazin. „De multe ori, încărcătura virală de pe suprafețe și obiecte nu este mare. Știm că transmiterea virusului prin intermediul hainelor și al suprafețelor, în general, înseamnă un risc mic de transmitere”, potrivit dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase. 

Pentru un plus de prudență, este de preferat să nu probăm ochelari de soare, eșarfe și alte obiecte care vin în contact direct cu fața. Cât despre alte articole vestimentare, specialiștii nu recomandă măsuri speciale de precauție. Odată ce am ajuns acasă cu ele, ar trebui să le spălăm înainte de prima purtare, așa cum făceam și înainte de pandemie.

Cât de sigur este la mall? Riscurile depind și de noi

Mult mai importante decât riscul de infectare prin intermediul hainelor sunt alte pericole, precum nerespectarea distanței față de alți cumpărători și lipsa igienei mâinilor, atrage atenția dr. Adrian Marinescu. La fel de importante ca regulile impuse de operatorii economici sunt măsurile pe care noi înșine le luăm în magazine pentru a ne proteja de COVID-19. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

Alegeți zile și ore mai puțin aglomerate

Decizia de a merge la cumpărături trebuie să țină cont și de gradul de aglomerare al unui spațiu comercial. La orele după-amiezii și în weekenduri, este de așteptat un număr mai mare de cumpărători. Alegerea unor zile și a unor intervale orare mai libere, cum sunt cele din prima parte a zilei, sunt mai sigure din perspectiva riscului de infectare cu noul virus. 

Purtați masca în permanență

Don Schaffner, profesor de microbiologie la Școala Rutgers de Științe de Mediu și Biologice din SUA, atrage atenția asupra unui obicei pe care îl vedem uneori și în magazinele de la noi: „Am auzit că sunt persoane care poartă masca de protecție doar până trec de persoana care face verificarea la intrare, pentru ca apoi să o dea jos. Acest gest îi expune pe ceilalți unui risc și nu este adecvat”, apreciază specialistul citat de CNN

Mergeți cu o listă de cumpărături

Pentru a ne reduce timpul petrecut la cumpărături, ar trebui să ne organizăm cumpărăturile încă de acasă. Putem face o listă cu produsele pe care ni le dorim și apoi verificăm online disponibilitatea lor, pe site-urile magazinelor preferate. 

„Dacă ieșiți la cumpărături, luați lista cu voi, ca să nu pierdeți timp (n.r. – prin magazine). La cozi, respectați marcajele și distanța. Magazinele și magazinele alimentare în sine nu prezintă un risc mare. Ele nu sunt lipsite total de riscuri, dar nici nu reprezintă un risc extraordinar”, spune dr. Saad Omer, profesor de boli infecțioase la Școala de Medicină Yale și directorul Institutului pentru Sănătate Globală Yale, citat de Today.com

Dezinfectați-vă frecvent mâinile

Igienizarea frecventă a mâinilor, cu atât mai mult la intrarea și la ieșirea din mall, este un gest simplu care ne poate feri de pericolul COVID-19. „Dacă toate aceste gesturi ajung să fie o rutină, numărul de infectări cu noul coronavirus va scădea”, spune medicul Adrian Marinescu. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare