Căsătoria la tinerețe este secretul unei vieți fericite în cuplu - studiu

Căsătoria la tinerețe este secretul unei vieți fericite în cuplu – studiu

Rețeta pentru o căsătorie reușită este modelul tradițional al părinților și bunicilor noștri. Divorțul este mai puțin probabil dacă ne căsătorim mai devreme de 30 de ani și fără să locuim înainte împreună, susțin psihologii și sociologii. Iată de ce amânarea căsătoriei și coabitarea înainte de a ajunge la altar nu ne asigură o viață lungă și fericită de cuplu, potrivit unui studiu

Căsătoria este o decizie pe care generațiile de astăzi o iau tot mai greu și la vârste tot mai înaintate. Așteptăm să terminăm studiile, să ne începem cariera visată, să câștigăm bine, eventual, să ne cumpărăm și o casă. Apoi, cântărim foarte bine argumentele pro și contra înainte de a oficializa relația. Analizăm trăsăturile partenerului, credințele și percepțiile lui despre viață, iar pentru a afla dacă suntem compatibili cu el, hotărâm să ne mutăm împreună înainte de a ajunge la altar.

Aceasta este „rețeta” pe care cuplurile de astăzi o urmează înainte de căsătorie, convinse că le va asigura o viață întreagă fericită împreună. Paradoxal sau nu, rata divorțurilor s-a dublat în ultimele trei decenii. 

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, în 2019, una din patru căsătorii din România s-a finalizat printr-un divorț, iar în pandemie, s-a înregistrat un divorț la 3,5 căsătorii încheiate. Prin comparație, cu 30 de ani în urmă, doar unul din șase cupluri căsătorite ajungeau la divorț, demonstrând că această abordare modernă a căsătoriei nu aduce mai multe avantaje decât cele din trecut.

Citește aici motivele pentru care ne căsătorim greu și divorțăm ușor, explicate de psiholog.

Modelul bunicilor este mai bun

Pentru a ne bucura de o căsnicie durabilă și fericită, ar trebui să ne întoarcem la modelul tradițional al părinților și bunicilor noștri, care nu stăteau prea mult pe gânduri înainte de a-și lua acest angajament și nici nu testau dacă sunt compatibili locuind împreună înainte de căsătorie, spune W. Bradford Wilcox, profesor de sociologie și directorul Institute for Family Studies (proiect al Universității din Virginia, SUA). 

Împreună cu demograful Lyman Stone, Wilcox a demonstrat într-un studiu că acest model vechi și atât de discreditat de tineri astăzi este soluția pentru o căsnicie trainică. „Credința general acceptată este că, pentru a avea o viață de familie solidă și stabilă, ar trebui să ne concentrăm pe educație, muncă și distracție în prima tinerețe și să ne căsătorim abia în jurul vârstei de 30 de ani. Dar cercetările arată că lucrurile stau altfel, cel puțin pentru cuplurile religioase”, spune sociologul. 

Tot mai mulți bărbați și femei, deopotrivă, se căsătoresc la o vârstă mai înaintată având convingerea că vor fi mai maturi, vor lua decizii mai înțelepte și vor avea riscuri mai mici de a divorța. La 20+ ani, se consideră prea tineri, fără independență financiară și fără experiență în relații.

Mai mulți parteneri, implicare mai mică

Odată cu înaintarea în vârstă și având experiența mai multor relații, ne-am putea gândi că ele ne vor ajuta să luăm decizii mai înțelepte în alegerea unui partener pe viață. Relațiile anterioare nu doar că nu ne ajută să facem alegeri mai bune, dar ne pot afecta viitoarele relații, spune psihologul Galena Rhoades, un alt cercetător al Institute for Family Studies.

„De obicei, credem că este bine să avem mai multe experiențe (n.r. – cu alți parteneri). Dar, pentru relații, efectul este invers. Dacă avem mai multe experiențe, riscăm să avem o căsnicie mai puțin fericită mai târziu. De exemplu, am descoperit că persoanele care au mai fost căsătorite anterior, care au locuit cu un iubit sau o iubită înainte și care au avut mai mulți parteneri sexuali înainte de căsătorie sunt mai puțin fericite în căsnicie”, explică Galena Rhoades.

De ce ne afectează acest lucru viitoarele relații? Pentru că suntem tentați să facem comparații între partenerul actual și cei din trecut, între relația nouă și cele vechi, iar aceste comparații nu fac decât să submineze relația prezentă. Un motiv în plus pentru care experiențele anterioare nu sunt benefice este acela că, fiind negative, ne scad motivația în asumarea de angajamente. Despărțirile de partenerii anteriori ne determină să nu avem așteptări foarte mari de la relațiile de cuplu.

Află de aici de ce așteptările negative de la partener ne pot compromite relația și cum le putem controla.

Coabitarea înainte de căsătorie crește riscul de divorț

Conștient sau nu, avem tendința să privim căsniciile prin filtrul de consumator: înainte de a face o „achiziție”, considerăm că trebuie să o testăm pentru a vedea dacă ne întrunește așteptările. Iată de ce tot mai multe cupluri aleg să locuiască împreună înainte de a face următorul pas, către căsătorie. Această nouă normă culturală, acceptată acum cu lejeritate de societate, poate face mai mult rău decât bine.

Coabitarea nu ajută viitorul unei relații, ba din contră, susține sociologul Bradford Wilcox în studiul său. Partenerii care se mută împreună pentru a-și testa compatibilitatea au un risc cu 15% mai mare de a ajunge la despărțire. „Mulți dintre tinerii adulți de astăzi au convingerea că traiul împreună este una dintre cheile succesului unei căsnicii și motivul pentru care peste 70% dintre cuplurile care se căsătoresc azi au locuit împreună înainte. Dar această teorie general acceptată este greșită”, spune sociologul american.

Coabitarea înainte de căsătorie face mai ușoară trecerea de la statutul de celibatar la familist, iar studiile anterioare au arătat că locuitul împreună reduce riscul unui divorț, dar numai în primul an de căsnicie. Tranziția este mai ușoară pe termen scurt, dar căsătoriile care au loc după o perioadă de coabitare nu rezistă la fel de bine probei timpului. Unele relații care altfel nu ar fi rezistat pe termen lung ajung să funcționeze din inerție atunci când cuplurile locuiesc împreună. Pentru că ieșirea dintr-o asemenea relație este mai dificilă, căsătoria devine mai probabilă în aceste cupluri, dar nemulțumirile și lipsa de satisfacții vor persista cu riscul destrămării relației.

Găsește aici de ce, uneori, divorțul aduce fericire: „Eu, recunosc, am greșit când m-am măritat, nu când am divorțat.“

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare