O casă smart te ajută să ai o viață cu mai puțin stres. 7 facilități pe care le oferă!

Casă smart care te ajută să ai o viață cu mai puțin stres. 7 facilități pe care le oferă!

Prima oară când am auzit despre conceptul de smart home a fost acum câțiva ani, la un festival, unde printre speakeri, se afla și jurnalistul George Buhnici, care venise să povestească despre propria lui casă „inteligentă”. Eu mă aflam la festival pentru cu totul alte teme, din sfera dezvoltării personale, însă, am rămas în sală când a început prezentarea lui despre această casă smart și apoi m-a prins atât de mult încât nu am mai putut să plec. M-a uimit și m-a intrigat faptul că există oameni care pot să trăiască așa – într-o casă care părea din viitor. O casă „vie” datorită unor sisteme inteligente gândite ca noi să ne bucurăm de un confort cum nu am mai cunoscut până acum.

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Câțiva ani mai târziu, această casă smart începe să devină o realitate chiar și pentru mine. Acum, ca și atunci, locuiesc în același apartament de 70 de metri pătrați, într-un complex din București, însă visez să stau într-o casă adevărată, cu spațiu mai mult, cu grădină, cu aer curat, cu natură de jur împrejur. Și, de ce nu, o casă care să ne ofere, mie, soțului și băiețelului meu de doi ani, o viață mai ușoară, mai confortabilă, mai fără stres și griji, și în același timp și un trai mai aproape de ceea ce înseamnă grija pentru natură și pentru planetă.

Mă și imaginez – să pot să controlez casa de la un click distanță, adică eu să fiu la birou, să intru într-o aplicație de pe telefon, să apăs pe un buton și să se stingă lumina dacă am uitat-o aprinsă (ceea ce mi se întâmplă rar – am crescut într-o casă în care mi se spunea constant să sting lumina după mine, însă băiețelul meu nu poate fi ușor convins să facă asta la cei doi ani pe care îi are!), să știu că îi pot deschide ușa surorii mele de la distanță atunci când ajunge mai repede decât mine acasă ca să fie babysitter pentru nepoțelul ei, să înceapă Peppino Gagliardi să cânte  „Che Vuole Questa Musica Stasera” dimineața, în weekend, în timp ce eu mă dau jos din pat și mă duc direct la aparatul de cafea.

O casă smart înseamnă mai puține griji

O casă smart este o casă care te ajută să trăiești cu mai puține griji pe cap și, implicit, să nu te mai lovești de situații care pot chiar să-ți pună viața în pericol. Nu pot să descriu ce am simțit când, acum câțiva ani, ne-am întors acasă aproape de miezul nopții și când am deschis ușa apartamentului, am văzut o lumină difuză venind dinspre aragaz. Nu îmi venea să cred!!! Uitasem aragazul aprins.

Era o de zi de sâmbătă, făcusem pancakes de dimineață, mâncasem și băusem cafeaua, apoi am ieșit la plimbare și ne-am întors abia în creierii nopții. Aragazul mersese, la minimum, ce-i drept, mai mult de zece ore. Și mai rău este că în apropiere de flacără lăsasem un prosop de bucătărie care putea oricând să ia foc…

Atunci am simțit ce înseamnă să-ți fugă pământul de sub picioare și, din acel moment, cred că am început să verific și de o sută de ori, înainte să ies din casă, dacă am închis aragazul ori cuptorul și dacă am scos fierul de călcat din priză. Cred că toți avem măcar o astfel de poveste, care la ani distanță, poate părea haioasă, povestită prietenilor la un pahar de vin, dar care, din păcate, ne poate schimba viețile definitiv și iremediabil.

Dispare stresul de a verifica constant dacă ai lăsat totul în ordine în casă după ce ieși pe ușă

Într-o casă smart, spre exemplu, grijile astea, de a verifica întruna dacă am lasat totul în ordine înainte de a ieși pe ușă, dispar – asta pentru că deși tu nu ești acasă, o poți controla de la oriunde te afli, de pe telefon. Iar asta este mare lucru – trăim oricum într-o lume stresantă, cu joburi solicitante, cu frici care ne încearcă tot mai puternic sănătatea mentală și chiar și pe cea fizică. O casă mai prietenoasă poate să facă ca grijile și stresul vieții casnice să fie mai mici.

La fel de important este că o astfel de casă poate să îmbunătățească considerabil calitatea vieții unei familii – toate nevoile de organizare și funcționare sunt automatizate și sincronizate, la un click distanță, pentru a-ți face viața mai ușoară și mai frumoasă. Și cine nu își dorește așa ceva?

Bonus: costuri de întreținere mai mici

Și să nu uităm și de costuri. Mai ales în contextul actual, când energia devine o resursă atât de prețioasă, și implicit, scumpă, e important să știm că într-o casă smart putem controla mai ușor consumul. Spre exemplu, luminile din casă se pot stinge atunci când soarele răsare, căldura se poate opri chiar dacă ai uitat-o pornită când ai plecat de acasă, senzorii inteligenți pot fi parametrizați în funcție de nevoi, aspersoarele din curte se pot opri automat dacă a plouat.

O comunitate modernă, de case smart, prinde contur lângă București

O astfel de casă smart prinde contur, la 15 minute de București, pe malul lacului Tătaru și ne face să visăm. De fapt, vorbim despre un loc care se vrea a fi o adevărată comunitate modernă, alcătuită din case smart, în care viața devine mai ușoară și mai frumoasă. Proiectul se numește Liziera de Lac și se adresează familiilor tinere cu copii mici, pentru care aerul curat, natura, mișcarea în aer liber sunt fundamentale pentru o viață sănătoasă și o dezvoltare armonioasă.

În acest moment, comunitatea începe să se închege – o jumătate dintre casele construite în cadrul proiectului sunt deja vândute. Infrastructura este finalizată în proporție de 80% și se lucrează la parcul de panouri solare de 12 ha.

O casă-model este finalizată, complet finisată și mobilată și poate fi vizitată, pentru a vedea cu exactitate ce înseamnă o astfel de locuință, dotată cu sisteme ce permit configurări adaptate specificului fiecărei familii și automatizări care asigură siguranță, confort și costuri de întreținere mici.

Iată ce înseamnă, de fapt, o casă smart, în cadrul proiectului Liziera de Lac și ce presupune un pachet Smart Home:

1. Control temperatură

Cu toții ne dorim facturi rezonabile la căldură, iar într-o casă smart, poți controla exact cât consumi – spre exemplu, poți optimiza intervalele de timp în care locuința este încălzită. Dacă vrei să oprești căldura cât nu e nimeni acasă, însă ai uitat să faci asta la plecare, nu-ți face griji! O poți face cu ajutorul aplicației de pe telefon de oriunde te afli!

Mai mult, într-o casă smart poți face și următorul lucru, când vine vorba despre temperatură: poți să setezi o anumită temperatură într-o zonă a casei și o altă temperatură în altă zonă! Iar acest lucru este ideal, mai ales în situațiile în care ție îți este mereu frig, iar soțul are călduri constant!

În plus, un sistem inteligent permite programarea sistemului de încălzire în așa fel încât temperatura să se mențină scăzută când locuința e goală și să se încălzească atunci când se apropie ora la care familia se întoarce acasă.

2. Control lumini

Într-o casă smart, poți programa ca luminile să se aprindă și să se stingă, astfel încât dacă ai uitat lumina de la baie aprinsă, nu e nicio problemă! Cu ajutorul sistemelor inteligente, luminile pot să se aprindă la o anumită oră sau să-și reducă intensitatea când se apropie ora de culcare a copiilor – o opțiune de foarte mare ajutor în liniștirea celor mici, care au nevoie să fie ajutați să intre în starea de somn.

Și nu în ultimul rând, poți să uiți de grija de a stinge luminile după copii, pentru că în casă există senzori automați de stingere a luminii.

Luminile pot fi setate în așa fel încât să minimizezi consumul

3. Control acces

Vrei să intri în casă, dar ți-ai uitat cheile în cealaltă geantă care este în casă? Dacă locuiești într-o casă smart, nu e nevoie să stai să aștepți să vină cineva să te salveze! Cu o aplicație instalată pe telefonul mobil poți să descui ușa imediat! Sau să o și încui, în cazul în care ai plecat în grabă de acasă și ai uitat să faci asta.

Ce este cu adevărat util, este că poți permite accesul în casă, de la distanță, prietenilor, bunicilor sau copiilor care se întorc mai repede de la școală și nu au cheie ca să deschidă.

4. Control securitate

Este o opțiune care îți permite să fii mai relaxat când ești plecat de acasă! În cazul în care ai nevoie de asistență poți apela direct din consola smart a casei numerele de urgență, astfel încât să îi știi pe copii în siguranță, indiferent de ce situație neprevăzută poate apărea. Mai mult, știi în orice moment ce vizitatori ai, pentru că ai camera de la sonerie integrată în aplicație. 

5. Prevenirea inundațiilor și a incendiilor

Casa smart este echipată cu o serie de senzori care pot detecta un posibil risc de inundație. Vanele de apă pot fi oprite direct din aplicație, atunci când este semnalată o problemă. Un stres în minus, mai ales, când vine vorba despre a te întrerupe din rutina zilei ca să fugi într-un suflet acasă și să oprești un robinet uitat deschis.

Senzorii instalați în bucătărie sunt răspunzători cu detectarea scurgerilor de monoxid de carbon. Poți opta pentru un tablou electric inteligent care decuplează casa de la alimentarea cu electricitate în caz de incendiu.

6. Prize inteligente

Prizele inteligente pot fi sincronizate din aplicație, ca să-ți faci viața mai confortabilă. Spre exemplu, poți să sincronizezi televizorul cu alarma de dimineață, ca să te trezești la prima oră cu muzică sau cu buletinul de știri deja pornit.

7. Grădină inteligentă

Dacă îți place ideea de a avea o grădină, în care să evadezi ca să-ți bei cafeaua în weekend sau să citești o carte, însă nu ai timp să stai să grădinărești efectiv, casa ta smart face și asta pentru tine. Cu ajutorul senzorilor inteligenți și al aspersoarelor, udarea poate fi automatizată și eficientizată, în așa fel încât sistemul să nu pornească atunci când nu este nevoie sau când plouă.

Dacă ești interesat/ă să afli mai multe multe informații despre avantajele vieții într-o comunitate în care viața modernă se îmbină cu traiul sănătos, în natură, la distanță de zgomote și poluare, într-o comunitate cu oameni ca tine, găsești aici mai multe detalii: Liziera de Lac.

De asemenea, îți recomandăm să citești și articolul de mai jos, ca să te convingi cât de important este pentru sănătatea ta psihică și fizică, să locuiești mai aproape de natură.

De ce e bine să locuiești aproape de natură. „Timpul petrecut în spații verzi ne ajută să ieșim din mintea noastră”

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare