Brioșe vegane sărate

Brioșe vegane sărate pentru mic dejun sau la pachet. 5 rețete de brioșe proteice de post

Brioșe vegane sărate, pot fi o soluție foarte utilă pentru cine vrea să țină post sau vrea să evite o vreme alimentele de origine animală. Se fac o dată și se pot consuma timp de o săptămână, ideal dimineața sau la pachet. E suficient să combinăm inteligent alimente vegetale bogate în proteine și să le adăugăm gust.

Brioșe vegane sărate caritative nutrițional pot fi în principal cu năut în conținut, cu nuci sau arahide sau cu semințe. Spre deosebire de cele clasice, brioșele vegan sunt făcute din tipuri de făină cu conținut cât mai ridicat de proteine, pentru a compensa absența acestora din surse de origine animală. La origine, în bucătăria franceză, aluatul de brioșe era un aluat dospit, făcut cu drojdie de bere, dar în versiune modernă se fac și cu praf de copt – mai sunt numite și muffin.

Totodată, pot avea în compoziție alte adaosuri care să contribuie la conținutul proteic, dar și la gust, aromă, textură – în principal semințe și fructe oleaginoase, dar și legume sau ierburi aromatice. La gust și aromă poate contribui orice aliment vegetal atât timp cât nu modifică structura aluatului și a produsului final. Adică nu conține prea mult lichid și este bine mărunțit.

Ce proteine vegetale putem folosi la compoziția de brioșe

Dar care sunt alimentele de origine vegetală cu conținut ridicat de proteine care s-ar putea potrivi unui aluat de brioșe? Printre cele mai importante se regăsesc:

-făina din leguminoase – cea mai versatilă de departe și mai ușor de reperat fiind cea de năut

-untul de arahide

-semințele de chia

-fulgii de ovăz, mei, hrișcă

-nuci, arahide, fistic

-semințe de in, cânepă, dovleac, susan, floarea soarelui etc

-quinoa, amarant

-ciuperci

La fel ca la toate tipurile de aluat de brioșe rapide, avem nevoie și de o parte grasă: poate fi ulei obișnuit (de măsline sau floarea soarelui sau altul), dar și unt de cocos, de arahide, de migdale, avocado. La partea de grăsime contribuie, totodată, și fructele și semințele uscate.

Am selectat personal de-a lungul timpului o serie de rețete de brioșe vegane bazate pe combinații  reușite și interesante- unele dintre ele sunt fără gluten. Ele concentrează proteine vegetale din mai multe surse, conțin și alte importanți nutrienți dar au și aspect apetisant. Fiecare dintre rețete presupune cantități pentru 12 brioșe și toate se coc în forme speciale de brioșe la circa 180°C circa jumătate de oră.

Brioșe vegane din făină de năut

Ingrediente

200 g făină de năut

360 g de apă sau lapte vegetal

100 g fulgi de drojdie

25 g ulei

sare, piper, curry 1 linguriță

16 g praf de copt (1 plic)

200 g mazăre congelată

3 morcovi

Compoziția se face amestecând toate ingredientele cu un mixer, cu condiția ca praful de copt să fie adăugat la final. Putem îmbogăți conținutul acestor brioșe adăugând și o parte vegetală. De exemplu, un amestec de morcovi și mazăre (alte proteine) trase rapid la tigaie cu puțin ulei și răcite. Alternativ, putem adăuga  buchețele mici de brobcoli pregătite în mod similar.

Brioșe vegane cu humus și avocado

Ingrediente

250 g făină integrală

50 g făină de năut

150 g humus

100 g avocado

250 g lapte de soia

16 g praf de copt

roșii uscate, măsline, tăiate bucățele mici

semințe de dovleac pentru decor

Ca și la rețeta anterioară , se amestecă toate ingredientele, cu praful de copt ultimul. Înainte de a da la cuptor se presară peste brioșe câteva semințe de dovleac.

Brioșe vegane cu făină de ovăz și ciuperci

Ingrediente

250 g făină de ovăz

200 g ciuperci trase rapid la tigaie în ulei

150 g lapte de soia sau apă

50 g lecitină de soia

50 g ulei

30 g fungi de drojdie

16 g praf de copt

sare, piper

Folosind un mixer vertical sau un blender se emulsionează lecitina de soia cu laptele de soia sau apa și vom obține o cremă fluidă. Ea se adaugă peste celelalte ingrediente amestecându-le, cu praful de copt la final.

Brioșe sărate cu semințe de chia și unt de arahide

Ingrediente

300 g făină integrală

100 g unt de arahide

150 g lapte de soia sau alt lapte vegetal

50 g semințe de chia

sare, eventual piper

16 g praf de copt

măsline tăiate mici, capere

Înainte de a amesteca toate ingredientele se țin câteva ore semințele de chia în laptele de soia, pentru a le hidrata. Se continuă ca în rețetele anterioare.

Brioșe vegane cu arahide și semințe de in

Ingrediente

250 g făină integrală sau de hrișcă

50 g arahide măcinate

2 linguri de semințe de in măcinate

sare, piper

1 lingură de ulei

200 ml lapte vegetal

16 g praf de copt

mix de ceapă, morcov, ardei

Înainte de a amesteca totul se călesc în puțin ulei ceapa, morcovul și ardeiul, date pe răzătoare – vor adăuga gust și culoare. Apoi se adaugă la compoziția formată de toate celelalte ingrediente. Praful de copt se adaugă abia la final.

Brioșe sărate cu nuci și sfeclă roșie

Ingrediente

230 g făină integrală

20 g amidon de porumb

200 g sfeclă roșie fiartă la vapori

50 g nuci măcinate

150 ml lapte vegetal

50 g ulei

16 g praf de copt

sare, piper

Se mixează întâi sfecla cu ulei și apoi se adaugă restul de ingrediente la compoziție, ca mai sus.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare