Începe școala, încep pachețelele: Rețete de brioșe vegane sărate pentru mic dejun sau de pus în ghiozdan
Brioșele sărate pot fi o soluție foarte utilă pentru micul dejun, pentru pachețelul copilului la școală sau chiar de luat la birou. Se fac o dată și se pot consuma timp de o săptămână. E suficient să combinăm inteligent alimente vegetale bogate în proteine și să le adăugăm gust.
Mai jos am adunat rețete de brioșe vegane, calitative nutrițional, care pot fi în principal cu năut în conținut, cu nuci sau arahide sau cu semințe. Spre deosebire de cele clasice, brioșele vegane sunt făcute din tipuri de făină cu conținut cât mai ridicat de proteine, pentru a compensa absența acestora din surse de origine animală. La origine, în bucătăria franceză, aluatul de brioșe era un aluat dospit, făcut cu drojdie de bere, dar în versiune modernă se fac și cu praf de copt – mai sunt numite și muffin.
Totodată, pot avea în compoziție alte adaosuri care să contribuie la conținutul proteic, dar și la gust, aromă, textură – în principal semințe și fructe oleaginoase, dar și legume sau ierburi aromatice. La gust și aromă poate contribui orice aliment vegetal atât timp cât nu modifică structura aluatului și a produsului final. Adică nu conține prea mult lichid și este bine mărunțit.
Ce proteine vegetale putem folosi la compoziția de brioșe
Dar care sunt alimentele de origine vegetală cu conținut ridicat de proteine care s-ar putea potrivi unui aluat de brioșe? Printre cele mai importante se regăsesc:
-făina din leguminoase – cea mai versatilă de departe și mai ușor de reperat fiind cea de năut
-untul de arahide
-semințele de chia
-fulgii de ovăz, mei, hrișcă
-nuci, arahide, fistic
-semințe de in, cânepă, dovleac, susan, floarea soarelui etc
-quinoa, amarant
-ciuperci
La fel ca la toate tipurile de aluat de brioșe rapide, avem nevoie și de o parte grasă: poate fi ulei obișnuit (de măsline sau floarea soarelui sau altul), dar și unt de cocos, de arahide, de migdale, avocado. La partea de grăsime contribuie, totodată, și fructele și semințele uscate.
Am selectat personal de-a lungul timpului o serie de rețete de brioșe vegane bazate pe combinații reușite și interesante- unele dintre ele sunt fără gluten. Ele concentrează proteine vegetale din mai multe surse, conțin și alte importanți nutrienți dar au și aspect apetisant. Fiecare dintre rețete presupune cantități pentru 12 brioșe și toate se coc în forme speciale de brioșe la circa 180°C circa jumătate de oră.
Brioșe vegane din făină de năut
Ingrediente
200 g făină de năut
360 g de apă sau lapte vegetal
100 g fulgi de drojdie
25 g ulei
sare, piper, curry 1 linguriță
16 g praf de copt (1 plic)
200 g mazăre congelată
3 morcovi
Compoziția se face amestecând toate ingredientele cu un mixer, cu condiția ca praful de copt să fie adăugat la final. Putem îmbogăți conținutul acestor brioșe adăugând și o parte vegetală. De exemplu, un amestec de morcovi și mazăre (alte proteine) trase rapid la tigaie cu puțin ulei și răcite. Alternativ, putem adăuga buchețele mici de brobcoli pregătite în mod similar.
Brioșe vegane cu humus și avocado
Ingrediente
250 g făină integrală
50 g făină de năut
150 g humus
100 g avocado
250 g lapte de soia
16 g praf de copt
roșii uscate, măsline, tăiate bucățele mici
semințe de dovleac pentru decor
Ca și la rețeta anterioară , se amestecă toate ingredientele, cu praful de copt ultimul. Înainte de a da la cuptor se presară peste brioșe câteva semințe de dovleac.
Brioșe vegane cu făină de ovăz și ciuperci
Ingrediente
250 g făină de ovăz
200 g ciuperci trase rapid la tigaie în ulei
150 g lapte de soia sau apă
50 g lecitină de soia
50 g ulei
30 g fungi de drojdie
16 g praf de copt
sare, piper
Folosind un mixer vertical sau un blender se emulsionează lecitina de soia cu laptele de soia sau apa și vom obține o cremă fluidă. Ea se adaugă peste celelalte ingrediente amestecându-le, cu praful de copt la final.
Brioșe sărate cu semințe de chia și unt de arahide
Ingrediente
300 g făină integrală
100 g unt de arahide
150 g lapte de soia sau alt lapte vegetal
50 g semințe de chia
sare, eventual piper
16 g praf de copt
măsline tăiate mici, capere
Înainte de a amesteca toate ingredientele se țin câteva ore semințele de chia în laptele de soia, pentru a le hidrata. Se continuă ca în rețetele anterioare.
Brioșe vegane cu arahide și semințe de in
Ingrediente
250 g făină integrală sau de hrișcă
50 g arahide măcinate
2 linguri de semințe de in măcinate
sare, piper
1 lingură de ulei
200 ml lapte vegetal
16 g praf de copt
mix de ceapă, morcov, ardei
Înainte de a amesteca totul se călesc în puțin ulei ceapa, morcovul și ardeiul, date pe răzătoare – vor adăuga gust și culoare. Apoi se adaugă la compoziția formată de toate celelalte ingrediente. Praful de copt se adaugă abia la final.
Brioșe sărate cu nuci și sfeclă roșie
Ingrediente
230 g făină integrală
20 g amidon de porumb
200 g sfeclă roșie fiartă la vapori
50 g nuci măcinate
150 ml lapte vegetal
50 g ulei
16 g praf de copt
sare, piper
Se mixează întâi sfecla cu ulei și apoi se adaugă restul de ingrediente la compoziție, ca mai sus.