Dacă mâncăm sănătos, ar trebui să luam și suplimente alimentare?

Dacă mâncăm sănătos, ar trebui să luăm și suplimente alimentare? Ce spune artistul Damian Draghici, promotor al unui stil de viață sănătos

Sunt cu adevărat necesare suplimentele alimentare dacă dieta noastră este sănătoasă și variată? O alimentație corectă este, într-adevăr, esențială, dar, cu toate acestea, rămâne dificil să luăm de acolo toți nutrienții necesari.

În cea mai recentă ediție a podcastului educativ „Supliment de bine” by Secom ®, cunoscutul muzician Damian Drăghici a vorbit pe larg despre cum a descoperit medicina integrativă care l-a ajutat să slăbească și să fie sănătos, dar și despre ce rol au avut și au suplimentele alimentare în această călătorie.

Întreaga discuție dintre artistul Damian Drăghici și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:

Cum funcționează corpul uman

Corpul uman este o „mașină” fantastică. Am fost creați pentru a funcționa cu combustibil: o dietă variată și naturală. În această varietate, găsim toți nutrienții esențiali pentru ca toate reacțiile fiziologice să aibă loc, în cele mai bune condiții, iar organismul nostru să funcționeze optim. Dar varietatea nu este suficientă. „Corpul n-are cum să primească toți nutrienții necesari doar din mâncare. Ar însemna să consumăm tone de alimente. E clar că avem nevoie de lucruri pe care nu le găsim pur și simplu în ceea ce mâncăm. Licopenul, de exemplu, nu poți să-l iei doar din trei roșii, ai nevoie de kilograme întregi. La fel cum n-ai cum să iei dintr-o singură portocală toată vitamina C necesară. De aceea suplimentele alimentare ajută enorm”, este de părere Damian Drăghici, artist apreciat și promotor al unui stil de viață sănătos.

Este dificil să avem o dietă cu adevărat echilibrată

Se estimează că doar 2% dintre oameni au o dietă cu adevărat echilibrată. În alimentația noastră, găsim o abundență de carbohidrați rafinați și acizi grași saturati, iar, de multe ori nu ingerăm suficiente vitamine, minerale sau proteine. O consecință vizibilă este oboseala mai frecventă.

Modernismul, tehnicile de cultivare intensivă, îngrășămintele, pesticidele,  poluarea au afectat valoarea nutritivă a multor alimente „Dacă am fi vrut, astăzi, prin alimentația noastră modernă, să avem suficienți nutrienți, vitamine și minerale, pentru toate reacțiile enzimatice necesare pentru a avea loc buna functionare a corpului nostru, ar trebui să mâncăm de 4-5 ori mai mult! Și chiar dacă ar fi, probabil că nu ar fi suficient…”, spune Damian Drăghici.

Rolul suplimententelor alimentare în viața noastră

Imaginați-vă, așadar, dacă ar trebui să mâncăm de 4-5 ori mai mult! În primul rând, nu este posibil și, dacă ar fi posibil, imaginați-vă toate problemele pe care le-ar cauza.

Suntem deja o generație cu multe probleme de obezitate: a mânca mai mult ar crește aceste probleme. De asemenea, știm că, din cauza acestor probleme de exces de greutate, apar cele mai grave boli precum: boli cardiovasculare, diabet, tensiune arterială, anumite tipuri de cancer.

Din cauza faptului că dieta noastră este săracă și deficitară în nutrienți activi, suntem, prin urmare, obligați să compensăm cu un aport de substanțe nutritive naturale și externe. Acesta este rolul suplimentelor alimentare. După cum sugerează și numele, vin ca un plus la alimentația noastră.

Deoarece combustibilul nostru este hrana, trebuie să mâncăm în fiecare zi. Și, întrucât mâncăm în fiecare zi, trebuie să ne compensăm zilnic deficiențele nutriționale și, prin urmare, să luăm suplimente alimentare.

Să luăm un exemplu concret: magneziul. Rata deficientei de magneziu variaza foarte mult intre tari (de la 2,7 la 50%). Studiile au aratat ca rata deficitului de magneziu este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati, prin urmare, este necesar sa se acorde mai multa atentie femeilor aflate la varsta fertile.

Magneziul este și cofactorul a peste 600 de reacții enzimatice din corpul nostru. Această deficiență unică duce la o cascadă de deficiențe fiziologice. Pentru că, din cauza lipsei de magneziu, organismul nostru produce mai puține substanțe fiziologice importante și asimilează mai puțin alți nutrienți esențiali. Prin urmare, orice suplimentare ar trebui să includă în mod sistematic magneziu.

3 motive pentru care avem nevoie de suplimente alimentare

Iată care sunt motivele pentru care ar trebui să luăm suplimente alimentare, enumerate de Damian Drăghici în cadrul podcastului „Supliment de bine” by Secom:

1. Ești stresat

Menținerea unui echilibru bun între viața profesională și viața privată este o adevărată provocare. În cazuri de stres fizic și psihologic, corpul nostru are nevoie de mai mulți nutrienți esențiali pentru a funcționa corect. „Îmi aleg suplimentele alimentare și în funcție de starea pe care o am. De exemplu, dacă vreau să fiu mai calm iau L-theanină o perioadă. De asemenea, vitamina B1 este ideală să te liniștească, când ai perioadă de stres”, explică artistul.

2. Există prea puțină lumină naturală

În țara noastră, soarele nu este suficient de puternic iarna pentru a ne permite să producem suficientă vitamina D. Dacă ai pielea albă, uneori lumina soarelui vara este suficientă. Prin urmare, este important să ieși afară cât mai mult. Dacă ai pielea măslinie sau închisă la culoare, vei produce în mod natural vitamina D ceva mai lent. Pielea seniorilor produce, de asemenea, mai puțină vitamina D decât pielea mai tânără. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că majoritatea dintre noi suferă de o deficiență de vitamina D. „Eu iau în fiecare dimineață o multivitamină. Aceasta conține câteva minerale de bază, adică: calciu, magneziu, zinc, Omega 3, vitamina C. Mai iau uneori magneziu seara, pentru somn sau L-Threonat, pentru cogniție (n.r. treonatul de magneziu este o formă bioactivă de magneziu cu absorbție crescută la nivel cerebral)”, exemplifică Damian Drăghici.

3. Oferi corpului tău cel mai bun sprijin

Datorită stilului nostru de viață, corpul nostru necesită o cantitate mare de nutrienți esențiali. O astfel de cantitate nu poate fi ingerată, nici măcar cu o dietă optimă.

Pentru a vă susține corpul cât mai bine posibil, un „supliment de bază” este o alegere înțeleaptă. Acesta conține un anumit număr de suplimente alimentare care compensează cele mai frecvente deficiențe și satisfac nevoi suplimentare.

Un supliment alimentar este, cu siguranță, necesar dacă aparțineți unul dintre grupurile cu risc de deficiențe:

  • Femei însărcinate
  • Sportivi profesioniști
  • Copii mici
  • Aveți 55 de ani și peste
  • Traversați o perioadă stresantă
  • Fumați

Top suplimente alimentare utile în viața de zi cu zi

Nu toți oamenii au nevoie de aceeași cantitate de minerale și vitamine pentru a rămâne sau a deveni sănătoși. Prin urmare, este întotdeauna indicat să consultați un medic. Cu toate acestea, există o serie de suplimente nutritive de care aproape toată lumea poate beneficia:

  • Magneziu – dacă treci printr-o perioadă de stres sau dacă faci sport
  • Ulei de pește – este bun pentru creier, inimă, reglare hormonală și stare emoțională
  • Vitamina D – este bună pentru sistemul tău imunitar și împotriva deficienței care poate apărea iarna.
  • Vitaminele B – ideale pentru metabolismul energetic.
  • Complex antioxidant – pentru a vă proteja celulele de stresul oxidativ.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare