Viața unui PET: de la cum este produs la câte cicluri de reciclare are

Viața unui PET: de la cum este produs la câte cicluri de reciclare poate „trăi”

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le cunoști despre viața unui PET, deoarece, vrei sau nu, face parte din propria ta viață. Cum se fabrică un pet, cum se reciclează corect și mai ales de câte ori? Iată doar câteva dintre întrebările care își vor găsi răspunsul în acest articol.

Preocuparea pentru sustenabilitate și pentru o natură mai curată crește și în rândul companiilor din România. Napolact a dat startul campaniei „Reciclează și lasă în urma ta o natură curată“, prin care consumatorii sunt încurajați să recicleze. În cadrul acestei campanii, Napolact a lansat un nou PET mai prietenos cu mediul pentru formatul „On the Go“, de 330 de grame. În plus, vechile etichete din PVC au fost înlocuite cu unele noi, mai ușor de desfăcut și, deci, mai ușor de reciclat. Noul PET este 100% reciclabil, iar eticheta și capacul sunt produse din materiale „prietenoase cu mediul“, toate putându-se colecta în același container galben.

Ce este PET-ul și cum a apărut

PET este prescurtarea pentru polietilen tereftalat, denumirea chimică a poliesterului. PET-ul este un plastic clar, puternic și ușor, care este utilizat pe scară largă pentru ambalarea alimentelor și a băuturilor, în special a băuturilor răcoritoare de dimensiuni medii, sucurilor, apei și laptelui. Practic, toate sticlele de unică folosință și de 2 litri de băuturi răcoritoare carbogazoase și apă vândute în lume sunt fabricate din PET.

Este, de asemenea, folosit pentru ambalarea cutiilor pentru salate, unt de arahide, lapte, uleiuri de gătit, apă de gură, șampon, săpun lichid pentru mâini, detergent pentru geamuri, chiar și mingi de tenis.

Cum se naște un PET

Elementele de bază ale PET-ului sunt etilen glicolul și acidul tereftalic, care sunt combinate pentru a forma un lanț polimeric. Șuvițele rezultate din PET, asemănătoare spaghetelor, sunt extrudate, răcite rapid și tăiate în pelete mici. Peletele de rășină sunt apoi încălzite până la un lichid topit care poate fi ușor extrudat sau turnat în articole de practic orice formă.

O scurtă istorie

PET-ul a fost sintetizat pentru prima dată în America de Nord la mijlocul anilor 1940 de către chimiștii DuPont care căutau noi fibre sintetice. Ulterior, DuPont și-a denumit fibra PET. Astăzi, mai mult de jumătate din fibrele sintetice din lume sunt fabricate din PET, care este numit „poliester” atunci când este utilizat pentru aplicații cu fibre sau țesături. Când este utilizat pentru containere și alte scopuri, se numește PET sau rășină PET.

La sfârșitul anilor 1950, cercetătorii au găsit o modalitate de a întinde o foaie subțire extrudată de PET în două direcții pentru a crea film PET, care este acum utilizat pe scară largă pentru filme video, foto și de ambalare. La începutul anilor 1970, tehnologia a fost dezvoltată pentru turnarea prin suflare a PET-ului în sticle. Sticla PET a fost brevetată în 1973.

Certificat ca sigur pentru depozitarea lichidelor și alimentelor

PET-ul este aprobat ca sigur pentru contactul cu alimente și băuturi de către FDA și agențiile de siguranță a sănătății din întreaga lume. Siguranța PET-ului pentru produse alimentare, băuturi, produse farmaceutice și medicale a fost demonstrată în mod repetat prin studii ample, aprobări de reglementare, testare și acceptarea sa pe scară largă de mai bine de 30 de ani. PET-ul nu conține bisfenol-A (BPA) sau ftalați (plastifianți).

Datorită proprietăților unice ale PET-ului, acesta devine rapid materialul de ambalare preferat din lume pentru alimente și băuturi. La fel ca sticla, este un material foarte puternic și inert care nu reacționează cu alimentele, este rezistent la atacul microorganismelor și nu se va degrada biologic. Dar, spre deosebire de sticlă, PET-ul este extrem de ușor și eficient de transportat și rezistent la rupere.

Viața unui PET este lungă și este complet reciclabil

PET-ul este complet reciclabil, iar plasticul este cel mai reciclat în SUA și în întreaga lume. Peste 1,5 miliarde de sticle și containere PET utilizate sunt recuperate în Statele Unite în fiecare an pentru reciclare. PET-ul poate fi identificat cu ușurință prin simbolul cu numărul 1 din codul triunghiular „săgeți de urmărire”, care se găsește de obicei amplasat în partea inferioară sau laterală a containerului. Niciun alt material plastic nu poartă codul # 1.

PET-ul poate fi reciclat comercial prin spălare și re-topire temeinică sau prin descompunerea sa chimică a materialelor componente pentru a produce rășină PET nouă. Produsele obținute în mod obișnuit din PET reciclat includ sticle și borcane noi din PET, covoare, îmbrăcăminte, cabluri industriale, piese auto, fibre pentru jachete și saci de dormit de iarnă, materiale de construcții și ambalaje de protecție etc.

Rata actuală de reciclare a SUA pentru PET este de 31%. În Europa, rată de reciclare a PET-urilor de 52%.

PET-ul este rezistent, de aceea trebuie reciclat

PET-ul durabil este un material de ambalare foarte eficient din punct de vedere energetic. Deși materiile prime sunt derivate din țiței și gaze naturale, se bucură de un profil de sustenabilitate foarte favorabil în comparație cu sticla, aluminiul și alte materiale pentru containere.

Rezistența ridicată a PET-ului în comparație cu greutatea sa ușoară este o cheie majoră a eficienței energetice, permițând livrarea mai multor produse într-un ambalaj mai mic și utilizarea mai puțin combustibil pentru transport. Progresele continue în tehnologia de ponderare ușoară continuă să-și îmbunătățească eficiența energetică și mai mult. Studiile privind ciclul de viață al PET-ului au confirmat în mod constant beneficiile de mediu ale PET-ului ca material de ambalare.

Cum colectăm recipientele PET (harta reciclării.ro):

  • Toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi sunt colectate împreună (apă, sucuri, bere, ulei).
  • Recipientele pentru băuturi din plastic, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare).
  • Dacă este posibil, ar trebui să fie spălate cu apă și uscate. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare și pot chiar dăuna echipamentelor din instalațiile de sortare și reciclare.
  • Recipientele se presează cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului.


Nu tot ce e din plastic este PET! Iată ce NU poate fi reciclat

Plasticul este peste tot, mai ales în ultimii 60-70 de ani, de când a revoluționat totul de la ambalare, la proiectarea produselor și vânzarea cu amănuntul. Unul din avantajele plasticului este că a fost conceput să dureze, dar avantajul se transformă într-un dezavantaj, deoarece aproape tot plasticul creat vreodată există și astăzi sub o formă sau alta.

Iată ce tipuri de produse combină plasticul cu alte elemente și devin greu de reciclat

Pungile de plastic- 20 de ani.
Durata de viață a unei pungi de plastic nu trebuie deloc neglijată. De cele mai multe ori pungile nu sunt reciclate corect și ajung în natură.

Pahare de cafea de unică folosință – 30 de ani
Știai că, dacă am alinia toate ceștile de cafea folosite în Australia, de exemplu, pe parcursul unui an s-ar întinde în jurul lumii de două ori? Dar dacă ne-am gândi la cele din întreaga lume? Din păcate, multe din aceste pahare nu sunt reciclabile, datorită membranei de plastic care se acoperă și poate dura până la 30 de ani până ce ele ajung să se degradeze.

Paiele de de plastic – 200 de ani
Viața unui pai de plastic poate dura până la 200 de ani pentru a se descompune. Alege un pai de hârtie sau pur și simplu încearcă vechea tehnică de sorbire!

Sticle de plastic – 450 de ani
Energia necesară pentru producerea și transportul sticlelor de apă din plastic ar putea alimenta aproximativ 1,5 milioane de mașini timp de 1 an. Cu toate astea, aproximativ 74% din recipientele de apă nu sunt reciclate și ajung în gropile de gunoi, pe marginea drumurilor, poluând în mod agresiv natura.

Pahare de plastic – 450 de ani
Legăturile chimice dintre elementele care compun paharele de plasticle le fac durabile, dar și foarte rezistente la descompunere. Din păcate, fiind aruncate peste tot, aceste pahare eliberează substanțe chimice toxice în mediu și sunt mai susceptibile de a fi ingerate de animalele sălbatice marine vulnerabile.

Scutecele de unică folosință – 500 de ani
Scutecele de unică folosință trebuie expuse la oxigen și la lumina soarelui pentru a se descompune, lucru care nu se întâmplă în depozitele de deșeuri. Un scutec (care are în componena sa și elemente din plastic) odată ajuns la depozitele de deșeuri pot contamina apele subterane, reprezentând amenințări grave pentru mediu.

Capsulele de cafea- 500 de ani
Deși sunt foarte populare aparatele de casea, capsulele lor au un termen de descompunere de 500 de ani, eliminând cantități dăunătoare de gaz metan pe măsură ce fac acest lucru. Vestea bună este că există și capsule de cafea realizate din materiale reciclabile.

Periuța de dinți din plastic- 500 de ani
Anual sunt vândute peste 3,5 miliarde de periuțe de dinți în întreaga lume. Majoritatea se pierd în procesul de reciclare și ajung în depozitele de deșeuri sau în râuri, mări și oceane. Periuțele de dinți sunt fabricate din plastic și nailon din polipropilenă și descompunerea lor poate dura până la 500 de ani.

Vestea bună e că depinde de noi ca viața unui pet să cuprindă obligatoriu reciclarea, pentru a proteja mediul înconjurător și sănătatea noastră până la urmă. Urmărește simbolul fiecărui ambalaj să vezi cum și dacă poate fi reciclar sau refolosit.

Viața unui PET continuă cu un rPET

rPET-ul este plastic PET reciclat (tereftalat de polietilenă) care este utilizat pentru a face ambalaje, cum ar fi sticle de plastic și recipiente pentru alimente. După ce recipientele PET originale sunt utilizate de consumatori, acestea sunt returnate printr-un program de reciclare într-un centru care sortează, curăță și transformă plasticul în fulgi sau pelete rPET.

Fulgii/peletele rPET pot fi apoi refolosite pentru a produce produse noi, precum fibre pentru îmbrăcăminte și covoare sau plastic pentru recipiente pentru alimente și băuturi. Conversia PET postconsumator într-o resursă valoroasă ajută mediul, deoarece rPET are o amprentă de carbon mai mică decât PET-ul virgin.

Plasticul PET este folosit pentru a face recipiente și ambalaje clare, puternice și ușoare pentru alimente și băuturi. PET-ul este 100% reciclabil și este cel mai reciclat plastic din Statele Unite și din întreaga lume.

Potrivit PET Resin Association (PETRA), peste 1,5 miliarde de kilograme de sticle și recipiente PET uzate (de exemplu, sticle pentru băuturi și recipiente pentru produse cosmetice) sunt recuperate în Statele Unite în fiecare an pentru reciclare. Puteți identifica cu ușurință un PET, deoarece are un # 1 în sigla de reciclare triunghiulară „săgeți de urmărire”, care se găsește de obicei pe partea inferioară sau laterală a containerului.

Ce se întâmplă după ce așez sticla PET în coșul de reciclare?

  • Când așezi sticlele PET într-un coș de reciclare, acestea sunt colectate și transportate la un centru de recuperare a materialelor, unde sunt sortate din alte materiale, împachetate și trimise la instalații specifice de reciclare PET.
  • La aceste instalații de reciclare, baloturile sunt sparte și sortate folosind un procesor automat pentru a îndepărta orice materiale care nu sunt din PET.
  • PET-ul este apoi măcinat și trecut printr-un proces de separare, într-un rezervor plutitor. Materialul mai dens al containerului PET se scufundă, separându-l de capac și de materialul etichetei.
  • Materialul PET este apoi curățat și uscat. Fulgii de PET curați sunt apoi prelucrați în continuare, în funcție de destinația sa finală. Poate deveni o peletă de PET mult mai rafinată pentru sticle noi sau extrudată în folie de PET pentru obiecte casnice. 
  • PET-ul reciclat este, de asemenea, filat în fibre pentru covor, îmbrăcăminte, umplutură de fibre sau alte materiale.

Care sunt avantajele PET-ului reciclat și al celui virgin?

  • Produsele rPET și PET sunt complet reciclabile.
  • rPET și PET sunt ușoare în comparație cu alte ambalaje, astfel încât ajută la reducerea costurilor de transport, ceea ce reduce emisiile de CO2.
  • Sticlele rPET și PET sunt transparente și rezistente la rupere.
  • Materialele plastice rPET și PET sunt sigure pentru ambalarea produselor alimentare și a băuturilor.

Ce alte industrii folosesc rPET?

Principalele industrii care utilizează rPET includ cele care produc fibrele, foliile și filmele, alimentele și băuturile. În 2017, 47% din totalul rPET disponibil în Statele Unite a fost utilizat pentru produse din fibre (de exemplu, covor, haine și încălțăminte), potrivit Asociației reciclatorilor de plastic (APR) și „Raportul privind activitatea de reciclare a containerelor PET postconsumer în NAPCOR 2017. ” Produsele alimentare și băuturile au fost al doilea cel mai mare utilizator de rPET, cu 21%.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare