Ghid de reciclare: ce semnificație au simbolurile de pe ambalaje și unde să le arunci


Simbolurile de pe ambalaje oferă informații despre materialul din care sunt confecționate, cât de sigure sunt pentru contactul cu produse alimentare, cum ar trebui colectate și reciclate, dar și alte detalii pe care vrea să le comunice producătorul.
Cele mai recente statistici Eurostat arată nu doar o stagnare a procesului de reciclare în România, ba chiar o scădere în ultimii ani.
Țara noastră se situa în 2019 la coada clasamentului în ceea ce privește rata de deșeuri reciclate, cu 11,5%, pe același nivel cu Turcia. Pe ultimul loc se regăsește Malta, cu numai 8,9%. Media europeană este de 47,7%, iar țara cu cea mai mare rată de reciclare este Germania, cu 66,7%.
Preocuparea pentru sustenabilitate, economie circulară și pentru o natură mai curată crește, însă, în rândul companiilor din România. De exemplu, Napolact a dat startul campaniei „Reciclează și lasă în urma ta o natură curată“, prin care consumatorii sunt încurajați să recicleze.
În cadrul acestei campanii, Napolact a lansat un nou PET mai prietenos cu mediul pentru formatul „On the Go“, de 330 de grame. În plus, vechile etichete din PVC au fost înlocuite cu unele noi, mai ușor de desfăcut și, deci, mai ușor de reciclat. Noul PET este 100% reciclabil, iar eticheta și capacul sunt produse din materiale „prietenoase cu mediul“, toate putându-se colecta în același container galben.
Cum știi dacă un ambalaj este reciclabil sau nu
O colectare corectă a deșeurilor vine în ajutorul mediului, economiei și sănătății pe termen lung. Dar nu toate ambalajele se reciclează cu ușurință, mai ales că majoritatea sunt confecționate din plastic. Cele mai mari îngrijorări sunt, de altfel, legate de diferitele tipuri de plastic și de impactul lor asupra sănătății și asupra mediului. Iată ce e bine să știi despre cele mai folosite simboluri de pe ambalaje.

Cel mai popular dintre simbolurile folosite pe ambalaje înseamnă că ambalajul respectiv este reciclabil. Nu face nicio referire la cât de ușor se reciclează și dacă firmele de reciclare chiar îl pot folosi. Nu înseamnă că produsul respectiv este fabricat din materiale reciclate. Totuși, uneori, în mijloc apare un număr care semnifică procentul de material reciclat din compoziția ambalajului.

Contrar percepției generale, acest simbol nu înseamnă că produsul respectiv este reciclabil sau realizat din materiale reciclate. De fapt, are legătură cu implicarea producătorului în procesul de reciclare a ambalajelor respective, de regulă, printr-o contribuție financiară.

Omul care aruncă deșeuri la gunoi este, mai degrabă, o sugestie de a nu uita care este locul deșeurilor și de a evita aruncarea lor în natură. Nu oferă niciun indiciu privind tipul de material folosit sau modul în care poate fi reciclat ambalajul respectiv.

Unele simboluri de pe ambalaje pot fi interpretate greșit. Este cazul paharului de vin cu furculiță, care este confundat cu simbolul pentru recipiente care pot fi introduse în mașina de spălat vase. De fapt, acesta este simbolul ambalajelor sigure pentru produse alimentare. Mai precis, acest simbol certifică două lucruri: că respectivul ambalaj nu eliberează substanțe toxice în aliment în timpul procesării și ambalării; că pe toată durata folosirii lui, ambalajul nu se va degrada, devenind o sursă de substanțe toxice care să contamineze produsul alimentar. În Uniunea Europeană, limita maximă de substanțe care pot „migra“ din ambalaj într-un aliment este de 10 mg/dm pătrat de suprafață de contact. Totuși, cantitatea de substanță care „migrează“ depinde și de temperatura la care este depozitat produsul, și de pH-ul alimentului ambalat.
Ce simboluri se regăsesc pe ambalajele din sticlă

Acest simbol sugerează să colectăm sticla separat, în containerele speciale de culoare verde. Toate deșeurile și ambalajele din sticlă sunt reciclabile. În unele țări, sticla se colectează separat în funcție de culoare. De altfel, există simboluri diferite pentru fiecare culoare în parte. Un triunghi cu numărul 70 în mijloc semnifică sticla transparentă, cu numărul 71 – sticla verde, iar cu numărul 72 – sticla maro. La noi, cele mai multe centre de colectare și colectorii autorizați acceptă sticla fără a conta dacă este colorată sau nu. La noi, ea se separă după colectare, imediat înainte de a începe procesul de reciclare.
Simboluri pe ambalaje din metal reciclabil

Acest logo confirmă faptul că ambalajul este confecționat din aluminiu reciclabil. Și folia din aluminiu intră în această categorie. Aceeași semnificație o are un alt simbol: un triunghi care are în mijloc codul 41 si prescurtarea „alu“.
În multe cazuri, în România, ambalajele din metal se colectează împreună cu cele din plastic, în containerele de culoare galbenă.

Magnetul simbolizează oțelul reciclabil. O bună parte dintre conserve sunt fabricate din oțel. Oțelul este unul dintre cele mai reciclate materiale din lume, putând fi reciclat la infinit fără să-și piardă calitățile. Și simbolul reprezentat de un triunghi cu codul 40 și prescurtarea FE are aceeași semnificație.
Electrice și electronice

Electronicele care au acest simbol sunt reciclabile. Dar nu se colectează în containerele obișnuite, ci este nevoie să contactezi un centru special pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice. În cele mai multe cazuri, acestea sunt ridicate gratuit de la domiciliu.
Hârtie și carton

Simbolul cu codul 22 reprezintă hârtia simplă, care este cel mai ușor de reciclat. Aici intră: ziare, cărți, reviste, hârtie de împachetat, tapet, pungi de hârtie și paie de hârtie. Același simbol, cu codul 20 se regăsește pe cutiile de carton, iar cu codul 21 – pe cartonul mai subțire, cum este cel din care sunt confecționate cutiile de cereale. Hârtia și cartonul se colectează în România în containere de culoare albastră.

Acest simbol se folosește pentru ambalajele care folosesc lemn din păduri sustenabile. Acest lucru nu înseamnă neapărat că produsul respectiv este și ușor de reciclat, mai ales dacă este confecționat dintr-o combinație de materiale, cum este amestecul hârtie-plastic.
Cum interpretăm simbolurile de pe ambalajele din plastic: ce se reciclează ușor

Acesta este simbolul universal pentru tereftalatul de polietilenă (PET), cel mai folosit tip de plastic. Se utilizează pentru ambalaje de unică folosință, pentru îmbutelierea sucurilor și pentru fibrele de poliester din care se fac haine. Folosirea repetată ar putea conduce la deteriorarea PET-ului și la contaminarea produselor alimentare cu care intră în contact. Este reciclabil, dar este de preferat să nu fie reutilizat. Se colectează în containerele de culoare galbenă.

Polietilena de densitate mare este un tip de plastic folosit la scară largă atât în industria chimică, cât și farmaceutică, datorită rezistenței crescute la substanțe chimice agresive. Din el se confecționează mai ales recipiente din plastic pentru lapte, pentru pungile din plastic, capace din plastic. Se utilizează, de asemenea, în construcții sau pentru piese de mobilier, cutii de scule etc. Este și reciclabil, și reutilizabil.

Policlorura de vinil (PVC) este pe locul al treilea în topul celor mai produse tipuri de plastic. Este folosit în construcții, la profilele pentru geamurile termopan, dar și în confecționarea unor sticle, unele folii alimentare, carduri bancare etc. Are o reputație foarte proastă pentru că eliberează substanțe toxice pe toată durata utilizării. Nu ar trebui să intre în contact cu produse alimentare. În plus, în România, nu poate fi valorificat. Se colectează în puncte speciale de colectare.

Polietilena de densitate joasă (LDPE) este unul dintre tipurile comune de plastic. Se regăsește în pungi de plastic, tuburi din plastic, tocătoare din plastic, găleți. Se folosește și la împachetarea componentelor hardware, jucării. Aceste produse sunt reutilizabile, dar nu atât de ușor reciclabile. Se colectează, totuși, împreună cu celelalte tipuri de plastic, în containerele de culoare galbenă.

Polipropilena (PP) este folosită mai ales pentru fibre industriale, paie, ambalaje pentru lactate, pahare de unică folosință, vase ce pot fi introduse în cuptorul cu microunde, carcase de DVD-uri etc.
Simboluri de pe ambalaje mai puțin prietenoase cu mediul

Pe cât de răspândit este polistirenul, pe atât de nociv este pentru mediu. Se folosește la jucării, ambalaje, recipiente care mențin băuturile și alimentele reci, pahare de bere, vin și șampanie de unică folosință, ambalaje pentru mâncarea la pachet. În România, puțini colectori îl acceptă și ajunge de cele mai multe ori la groapa de gunoi.

Simbolul marchează ambalaje produse dintr-o combinție de hârtie și carton/plastic/aluminiu. Ambalajele Tetra Pak conțin acest material și se colectează în containerele de colectare separată dedicate plasticului.

Aceste ambalaje sunt confecționate dintr-o combinație de plastic și hârtie. Farfuriile de unică folosință, de exemplu, sunt realizate din acest material. Din păcate, se reciclează cu dificultate.