Supe reci – crude sau gătite – sunt prin definiție alimentele preferate ale verii, împreună cu salatele. O supă nu este altceva decât o combinație vegetală cu consistentă relativ lichidă – căreia i se pot adăuga o parte de carbohidrați (cereale, paste/ cartofi) și/sau o parte proteică (ouă, pește, ou, brânzeturi, carne, leguminoase). Cu aceste adaosuri pot deveni un fel unic, eventual precedate de un aperitiv.
Supe reci crude sau gătite – care sunt cele mai la îndemână opțiuni pe principiul efort minim și rezultat maxim? O supă poate fi un fel de mâncare, ne încălzim iarna sau ne răcorim vara; în cazul din urmă vorbim de supe reci, care pot fi făcute din ingrediente gătite sau chiar crude, în stare naturală, fără foc. Ele pot fi tăiate mai mari sau mai mici sau pot fi mixate cu un mixer vertical sub formă de cremă, mai mult sau mai puțin densă.
Condiția de reușită este ca ingredientele alese – unul principal sau o combinație de mai multe, alături de tot ce mai adăugăm pe lângă, să aibă un sens: gust, culoare, textură, consistența potrivită, echilibru, pe lângă proprietățile nutritive. Adică să fie apetisant dar și sănătos. Firește, să nu coste o avere și nici să ne ia prea mult timp când îl preparăm.
De principiu, legumele se pot combina și la întâmplare în supe de vară crude sau gătite, dar anumite combinații sunt mai reușite.
Iată mai jos 10 supe reci de vară în versiune modernă, gândite pentru 4 porții – rețete inovative de supe crude sau gătite reci, care ne ajută să trecem mai ușor peste caniculă.
Supe reci de vară, gătite
Supă rece de legume stil minestrone
Prima supă rece care poate veni oricui în minte este supa de legume. Cuvântul ”supă” se regăsește în variante asemănătoare între ele în mai toate limbile continentului european. Pare să fie de origine gotica. În italiană, însă, există o nuanță: zuppa înseamnă o mâncare cu mult lichid rezultată prin fierberea unor legume, în care se poate înmuia pâinea.
Există însă și minestra, care înseamnă tot supă dar care conține mai puțin lichid. La intersecția dintre ele este cunoscuta minestrone: un fel de megasupă, în alcătuirea căreia intră cât mai multe legume, zarzavaturi. Uneori, și carne sau cereale. Nu există o anume rețetă: este un fel de mâncare aparținând bucătăriei rurale tradiționale și se făcea din tot ce era disponibil la moment.
Ce nu lipsește niciodată dintr-un minestrone? Obligatorii pentru un rezultat reușit, adică o supă aromată, sunt: ceapă, morcovi, țelină, dovlecei, fasole verde, cartofi, roșii, eventual fasole fiartă anterior și adăugată spre final. Orice altă legumă a verii e absolut binevenită.
Ingrediente
- 1-2 cepe
- 1-2 morcovi
- țelină în cantitate aproximativ egală cu morcovul
- 3-4 cartofi
- 1-2 dovlecei
- o mână de fasole verde
- 200 g fasole pre fiartă
- pătrunjel
- sare, piper, ulei
- opțional, 100 g orez sau paste
- 1 l apă
Se taie mărunt toate legumele, ideal cuburi mici sau julienne. Se sotează cu câteva linguri de ulei direct într-o oală mare. După ce legumele au căpătat puțină culoare se adaugă peste ele circa 1 l de apă. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic circa 15 min. Dacă folosim oala sub presiune, timpul se înjumătățește.
Dacă adăugăm și orez, îl adăugăm de la început, pentru că fierbe în circa 15 minute. Dacă adăugăm paste, le adăugăm spre final – au nevoie de doar câteva minute, în funcție de dimensiuni. Sau, se poate servi cu crutoane sau cu fulgi de cereale, direct în farfurie.
La final reglăm de sare, adăugăm pătrunjel proaspăt tocat și lăsăm să se răcească. Se servește rece și se poate conserva 2-3 zile în frigider. Dacă o mâncăm din frigider, se lasă întâi câteva minute la temperatura camerei.
Supă Vichyssoise cu praz și cartofi
O rețetă de supă cremă rece numită astfel de inventatorul ei, în numele celui mai important oraș din zona sa de origine, Vichy. Această supă rece conține cartofi, praz, supă de pui și smântână dulce și este prin excelență un prim fel estival.
Ingrediente
- 400 g cartofi tăiați cuburi
- 400 g praz
- 100 g ceapă
- 50 g ulei
- 1l supă de pui
- 200 ml smântână dulce
- 250 ml lapte
- sare, piper, nucșoară
Se taie ceapa și prazul cât mai fin și se sotează în ulei direct într-o oală antiaderentă încăpătoare.
După câteva minute la foc mediu și amestecând, se adaugă și cartofii și se mai sotează împreună 2 minute.
Se adaugă supa de pui, se lasă focul mic și se fierbe totul sub capac circa 20 de minute.
Se reduce compoziția fiartă în cremă folosind un mixer vertical, apoi se adaugă laptele și smântâna, piper și nucșoară, sare.
Se lasă câteva ore la frigider înainte de a servi.
Se adaugă direct în farfurie pătrunjel sau chives. I se pot asocia și câteva crutoane de pâine. Sau, cu un adaos de cuburi din piept de pui sotate direct în farfurie poate deveni un fel unic.
O variantă mai dietetică: în loc de smântână se poate adăuga un dovlecel odată cu cartoful. Va spori cremozitatea fără un surplus de calorii. Se poate folosi eventual și smântână, dar mult mai puțină.
Supă cremă de morcov, mazăre și ton
O supă rece de vară în care ingredientele se fierb și apoi se mixează. O variantă de supă răcoritoare servită de la frigider, în care tenta de dulce din morcov este echilibrată de sucul de lămâie.
Ingrediente
- 500 g morcovi
- 250 g mazăre verde sau congelată sau din conservă
- 100 g ton
- 25 g parmezan ras
- suc de lămâie
- sare, piper
Se fierb morcovii tăiați mărunt și mazărea circa 10 minute, cu puțină apă cât să le acopere.
Se lasă puțin să se răcorească și se trec fie prin blender, fie se mixează cu mixerul vertical.
Se adaugă la ele sare, piper, suc de lămâie, eventual și coajă.
Se lasă câteva ore la frigider.
Se servește cu parmezan ras și ton din conservă, ca adaos nutritiv și de gust.
Supă cremă rece de fenicul
O altă supă de vară din categoria supelor reci: îmbină aroma cu tentă de mentol a feniculului cu cremozitatea dată de cartofi, deși în cantitate mică.
Ingrediente
- 2 bulbi de fenicul
- 1-2 cartofi
- 50 g iaurt
- 2 cepe verzi
- mărar
- sare, piper, ulei
Se sotează rapid cu puțin ulei feniculul tăiat felii subțiri. După 2-3 minute se adaugă și cartofii tăiați felii subțiri sau cuburi. La fel și ceapa verde.
Se acoperă cu apă și se lasă sub capac la foc mic circa 20 de minute.
Se mixează cu un mixer vertical sau într-un blender, după ce s-a răcit relativ (căldura excesivă distruge aparatele electrodomestice).
Se adaugă iaurtul, mărar tocat mărunt, sare și piper.
Se servește după ce stă la frigider.
Supă cremă rece de țelină
O supă rece de vară similară celei de mai sus, doar că diferă aroma.
Ingrediente
- țelină rădăcină 500 g
- 1 praz
- 50 g smântână fermentată
- frunze de salvie
- hrean
- ulei, sare
Se sotează țelina tăiată mărunt în ulei, apoi se adaugă peste ea și prazul feliat mărunt.
Se acoperă cu apă și se lasă la foc mic să fiarbă sub capac circa 20 de minute.
Se lasă să se răcorească și se mixează reducând ingredientele în cremă.
Se adaugă frunze de salvie întregi (se elimină înainte de masă), smântână, puțin hrean ras și sare.
Se lasă câteva ore la frigider înainte de a servi.
Supe reci de vară crude, fără foc
Supă crudă de legume – rețeta de Gazpacho
Rețeta gazpacho provine din Spania și este un fel de supă negătită, cu legumele mărunțite direct în blender. Există multe variante, cea mai renumită fiind cea andaluză. De multe ori, un gazpacho este servit în zilele toride de vară și ca aperitiv, în pahar. Alteori, dacă este propus cu un adaos de paste sau o felie de pâine și una de brânză feta sau un ou fiert, devine fel unic.
Ingrediente
- 1 kg roșii bine coapte
- 1 ardei
- 1 castravete
- 1 cățel de usturoi și/sau 1 ceapă verde
- pătrunjel verde
- busuioc verde
- ardei iute proaspăt
- 2-3 linguri ulei
- 1 lingură suc de lămâie
- sare, piper
Se taie inițial castraveții, se presară cu sare și se lasă câteva minute să se scurgă.
Se trec prin blender toate ingredientele tăiate mărunt. Roșiile pot fi curățate de coajă, dar în ea se găsește o mare cantitate de licopen și nu este neapărat de preferat această metodă.
Se ține la frigider și se servește cât mai rece, eventual cu cuburi de gheață alături.
Supă crudă de roșii – rețeta de Salmorejo
O altă supă rece spaniolă, de data asta de origini din Cordoba. Tot cu roșii ca ingredient principal, dar se deosebește de gazpacho prin faptul că nu mai conține și alte legume. În esență, roșiile se aromatizează cu usturoi, dar supa se servește cu un adaos proteic: jamon serrano ( sau prosciutto crudo) sau ou.
Ingrediente
- 1 kg roșii bine coapte
- 1 cățel de usturoi sau mai puțin dacă e mare
- ulei de măsline
- 2 felii de pâine uscată
- sare, piper
- 2 ouă
- 2-3 felii de prosciutto crudo/ jamon serrano/speck
Se prepară exact ca și gazpacho, cu un blender sau mixer vertical, însă: ținând circa o jumătate de oră roșiile tăiate împreună cu pâinea, ca ea să absoarbă lichidul și să le putem mixa ușor toate odată.
Se servește rece de la frigider, cu ou și jamon serrano sau alt tip de prosciutto deasupra.
Supă crudă de ardei și castraveți
O supă cremă rece de vară extrem de simplu și rapid de făcut. Este gata în 5 minute, folosind un mixer vertical, dar partea picantă o transformă într-o supă de vară gourmet, interesantă.
Ingrediente
- 2-3 ardei, preferabil de culori diferite
- 3-4 castraveți
- ulei de măsline
- 1 lingură suc de lămâie
- frunze de pătrunjel
- sare, piper, paprika iute
Se taie bucăți mici ardeii și castraveții curățați de coajă.
Se mixează rapid totul la un loc și se lasă la frigider înainte de a servi.
Supă crudă de castraveți cu iaurt și mentă
O supă rece negătită pe care o putem face la fel de rapid folosind un mixer vertical. Un prim fel de vară ideal.
Ingrediente
- 500 g castraveți curățați de coajă
- 100 g iaurt, după preferințe
- 500 g supă de legume sau apă
- 50 g ulei de măsline
- frunze de mentă
- suc de lămâie
- sare, piper
Se taie castraveții cuburi, se presară cu puțină sare și se lasă circa jumătate de oră să se scurgă.
Se mixează împreuna cu celelalte ingrediente folosind un blender sau un mixer vertical.
Se servește cât mai rece, cu o felie de pâine prăjită sau crackers.
Supă crudă de avocado cu roșii, ardei iuți și iaurt
O supă cremă inspirată din sosul guacamole dar mai puțin condimentată.
Ingrediente
- 1 avocado bine copt
- 500 g roșii bine coapte
- 200 g supă de legume sau apă rece
- 100 g iaurt
- suc de lămâie
- ardei iute verde proaspăt
- coriandru
- pătrunjel
Se extrage pulpa de avocado și se mixează totul la un loc ca mai sus, mai puțin pătrunjelul.
Se servește de la frigider, cu pătrunjel verde. Opțional, și cu puțin ardei verde picant, separat la servire sau direct în mixer.
O variantă la fel de interesantă este cea în care în loc de coriandru și pătrunjel adăugăm o lingură sau două de sos pesto de busuioc.