Stomatita aftoasă și cele mai bune tratamente pentru ea

Stomatita aftoasă și cele mai bune tratamente pentru ea

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Stomatita aftoasă recurentă este considerată cea mai frecventă leziune a mucoasei bucale. Ulcerele aftoase afectează până la 20% din populația generală.

Cum etiologia afecțiunii e necunoscută, nu există tratament care să vindece stomatita aftoasă recurentă, dar există soluții care o țin sub control.

Există trei manifestări clinice ale stomatitei aftoase: minoră, majoră și ulcerație herpetiformă, potrivit experților citați de Healthline.com.

Stomatita aftoasă minoră

Stomatita aftoasă minoră este cea mai întâlnită. Aproximativ 85% dintre pacienți au leziuni de acest tip, potrivit studiilor.

Aftele minore pot implica mucoasa labială și bucală, cerul gurii și suprafața ventrală sau laterală a limbii. Ulcerațiile sunt, de obicei, concentrate în partea anterioară a gurii. Leziunile sunt superficiale, de aproximativ 4-5 mm în diametru, iar numărul lor este între 1 și 5. Stomatita aftoasă minoră nu lasă cicatrici în ciuda anilor de ulcerații recurente și tinde să se vindece în decurs de 10-14 zile.

Stomatita aftoasă majoră

Acest tip de stomatită este mai puțin frecventă decât cea minoră (aproximativ 10-15% din toate RAS). Leziunile sunt similar cu cele din stomatita minoră doar că au un diametru mai mare de 10 mm, sunt mai adânci, lasă adesea cicatrici și pot dura săptămâni sau chiar luni. Stomatita aftoasă majoră este mai dureroasă și poate cauza dificultate la înghițire. Acest tip de afte se întâlnesc frecvent la pacienții infectați cu virusul imunodeficienței umane (HIV).

Ulceratie herpetiforma

Ulcerarea herpetiformă constituie doar 5-10% din toate cazurile de stomatită aftoasă recurentă. Există o asemănare între acest tip de stomatită și infecția cu virusul herpes simplex (HSV). Ulcerele herpetiforme sunt mici (1-2 mm) dar apar într-un număr mare (5-100) în același timp, provocând durere și făcând dificile mâncatul și vorbitul.

Un atac de ulcerație herpetiformă poate dura aproximativ 7-14 zile, iar perioada de remisie între atacuri este variabilă.

Tratamentul stomatitei aftoase

Etiologia stomatitei aftoase recurente este necunoscută, așa că nu există încă o terapie care să o vindece. Scopul tratamentului e să amelioreze simptomele, adică să reducă numărul și dimensiunea ulcerațiilor și să mărească perioadele de remisie.

Abordarea tratamentului trebuie să fie determinată de severitatea bolii (durere), istoricul medical al pacientului, frecvența aparițiilor și capacitatea pacientului de a tolera medicația.

Unii pacienți au episoade stomatită aftoasă care durează doar câteva zile, doar de câteva ori pe an, aceștia au nevoie de terapie paliativă pentru durere și de o igienă orală bună.

Terapia medicamentoasă este luată în considerare la pacienții care prezintă mai multe episoade de stomatită în fiecare lunp și/sau prezintă simptome de durere severă și dificultăți de alimentație.

Agenții topici, prima opțiune de tratament

Potrivit studiilor publicate în Jurnalul Internațional al Sănătății Orale, agenții topici, așa cum sunt cremele sau gelurile reprezintă prima opțiune de tratament pentru stomatita aftoasă recurentă.

Acestea pot fi utilizate pentru acoperirea suprafeței ulcerațiilor și pentru a forma o barieră de protecție împotriva infecției secundare și a iritației mecanice suplimentare.

Apele de gură

Sunt recomandat pentru leziunile minore multiple și pentru ulcerațiile mucoasei bucale, precum și pentru pacienții cu aparate ortodontice. Acoperă leziunile ulceroase ale mucoasei bucale cu o peliculă protectoare și determină ameliorarea rapidă a durerii.

Spray-urile de gură

Spray-ul este recomandat pentru tratamentul ulceraţiilor bucale sau a leziunilor bucale minore situate în zone greu accesibile, acoperind ulceraţiile cu o peliculă protectoare și ameliorează rapid durerea.

Suplimente de B12

În urma recomandării medicului și a analizelor, se pot recomanda și suplimente cu vitamin B12, deoarece această vitamină în cantități suficiente poate reduce numărul și/sau durata episoadelor de stomatită aftoasă recurentă.

Medicamente sistemice

Medicamentele sunt indicate, doar la sfatul medicului, pentru ulcerații severe și recurente în mod constant. Pot fi folosite prednisolon sau colchicină.

Factorii ce pot favoriza stomatita aftoasă

Modificări hormonale

Potrivit studiilor, femeile raportează debutul ulcerațiilor orale în timpul ciclului menstrual, al sarcinii.

Traume

Pacienții cu stomatită aftoasă raportează adesea ulcere aftoase în zona unor traume, în special din cauza periajului dentar sau la locul unei injecții anestezice locale și a tratamentului stomatolog.

Medicamente

Cercetătorii au raportat că există o asociere între utilizarea unor medicamente precum (hipoclorit de sodiu – piroxicam – fenobarbital – fenindion – acid niflumic – nicorandil – săruri de aur – captopril) și stomatita acută recurentă. În plus, utilizarea altor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene poate stimula formarea ulcerațiilor orale foarte asemănătoare cu stomatita aftoasă.

Hipersensibilitate alimentară

Unele alimente precum ciocolata, cafeaua, arahidele, cerealelele, migdalele, căpșunile, brânza, roșiile și făina de grâu (care conțin gluten) pot fi implicate la unii pacienți cu stomatită aftoasă.

Deficite nutriționale

S-a raportat că markerii nutriționali asociați cu anemiile (fier, feritină serică) sunt de două ori mai frecvente la pacienții cu stomatită aftoasă recurentă și până la 20% dintre pacienții cu stomatită aftoasă recurentă pot avea un deficit nutrițional.

Cercetătorii au constatat că 28,2% dintre pacienții cu stomatită aftoasă recurentă au avut deficite ale vitaminelor B1, B2 și sau B6.

Stres

Studiile au raportat că a existat un nivel mai ridicat de stres psihologic în rândul pacienților din grupul RAS în comparație cu grupul de control.

Tutun

Consumul de tutun este un factor de risc pentru cancerul oral, leziunile mucoasei orale și bolile parodontale. Incidența stomatitei aftoase s-a dovedit a fi mai mică la fumători decât la nefumători.

Predispoziție ereditară

Istoricul familial poate avea un rol în formarea stomatitei aftoase recurente, iar rapoartele cazurilor din cadrul aceleiași familii sunt prezente în 24-46% din cazuri, potrivit studiilor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare