Ștefan Dobre, adolescentul care și-a descoperit drumul la 14 ani

Ștefan Dobre, adolescentul genial al arhitecturii

Ștefan Dobre are aproape 16 ani. Un adolescent aproape tipic la prima vedere: pasionat de muzică, de călătorii, merge la liceu și are prieteni. Ceva îl scoate totuși în afara tiparelor. O pasiune pe care o urmează cu perseverență de mai bine de doi ani și care l-a făcut să fie numit de arhitectul Alina Vîlcu, „copilul genial al arhitecturii”.

Ștefan se uita de mic la emisiunea ”Visuri la cheie” și cu timpul a devenit fascinat de tot ceea ce se întâmpla acolo. A început să urmărească arhitecții și designerii de interior pe conturile lor de socializare și în felul acesta a devenit și mai pasionat de tot ceea ce însemna amenajarea unei case. „La început, m-am jucat cu diverse programe, am descoperit că îmi place foarte mult și de vreo doi ani de zile numai asta fac”, ne-a mărturisit Ștefan.

Alina Vîlcu ne povestește cum l-a descoperit pe Ștefan: „Anul trecut am avut o filmare în zona în care locuiește el și mi-a scris pe Instagram că ar vrea să treacă să ne cunoaștem. Din păcate, nu am reușit atunci să ne coordonăm și să ne întâlnim, însă, între timp tatăl lui l-a înscris la curs.”

Cursant la o academie de design interior

Pasiunea lui Ștefan a fost atât de mare încât l-a convins pe tatăl lui să îl înscrie la un curs de design interior destinat adulților, la Inside Academy. Chiar și Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, cei doi traineri, au fost reticenți la început, pentru că nu au mai avut niciodată un cursant de 14 ani. Numai că Ștefan a fost atât de determinat și de convingător încât a fost acceptat și acum are chiar clienți pentru care lucrează.

Ștefan, la una dintre prezentările pe care le face la cursul de design interior

Drumul nu a fost simplu. A început singur să își instaleze programe speciale pentru design de interior, să citească cărți specialitate, să urmărească pe social media conturi ale unor designeri profesioniști de la noi și de afară. Între timp, Ștefan urmează și cursurile unui liceu din București, unde a ajuns nu neapărat pentru că își dorea, ci mai degrabă din cauza sistemului de repartizări.

Ștefan Dobre este în primul rând realmente pasionat de design și arhitectură. De la asta pleacă totul, și talentul lui, și motivația, și determinarea, și disciplina. Sincer, nu am mai întâlnit pe nimeni atât de tânăr (nici chiar înspre 20 de ani) care să aibă o așa maturitate în exprimare, un ochi atât de format în a se juca cu formele și a înțelege nuanțe pe care ajungi sa le înțelegi după ani și ani de experiență. Pare că face asta de foarte mult timp, deși are numai 16 ani. Ștefan mai are ceva – este foarte pozitiv, foarte deschis către oameni și asta îl va duce către a fi un leader de echipă foarte bun.

Alina Vîlcu, Inside Academy

Pasiunile care îl ajută să fie un designer mai bun

În timpul liber, Ștefan se relaxează cântând la pian sau călătorește. În timpul pandemiei a vizitat foarte mult România, dar speră ca în curând să poată merge și peste granițe.

„Vreau să vizitez Emiratele Arabe Unite, în special Dubai, Elveția și țările scandinave. Chiar dacă nu au legătură între ele, îmi plac. Sunt foarte atras de natură și în proiectele mele mă inspir foarte mult din ea și atunci Elveția mi se pare țara perfectă pentru că au niște peisaje superbe. În Dubai vreau să ajung pentru că sunt de părere că orice designer de interior trebuie să ajungă acolo pentru inspirație”, ne-a spus Ștefan.

Totuși, el este ”atras de stilul nordic pentru că mi se pare că acolo mă regăsesc cel mai mult, dar sunt comod cu toate stilurile de amenajare.”

Una dintre marile pasiuni ale lui Ștefan este natura pe care o folosește drept inspirație ori de câte ori poate

După doar un an are un portofoliu bogat

În 2020, tânărul a început să lucreze la proiecte de amenajare pentru clienți. „Am început pe gratis, apoi mi-am dat seama că este o muncă destul de grea și de foarte multe ore de efort. Mulți cred că ai luat o masă, un scaun, le-ai pus într-un spațiu și gata. Dar nu este așa și multă lume nu știe acest lucru. Apoi mi-am spus că nu în regulă să muncesc gratis mai ales că eu fac ceva bun pentru clienți, care arată bine și îi mulțumește. Tot ceea ce câștig investesc apoi tot în mine”, explică Ștefan.

Succesul lui Ștefan este un exemplu și pentru prietenii lui pe care i-a inspirat ei să se apuce de design de interior. Cei mai mulți sunt interesați de câștigurile care vin din această muncă și când află care sunt sumele se arată dornici să încerce. „Cei mai mulți renunță după o oră jumătate, pentru că își dau seama că nu este o muncă atât de ușoară pe cât li se părea. Dacă nu ești născut cu talentul acesta, degeaba încearci”, ne spune Ștefan.

Tânărul aspirant are acum un portofoliu destul de vast, iar mulți dintre clienți îl aleg tocmai pentru că este foarte tânăr și au nevoie de o viziune proaspătă. Totuși, nu este simplu, pentru că un designer de interior trebuie să fie și un bun psiholog pentru a înțelege ce vrea clientul și a transpune în amenajare nevoile lui.

„Oamenii în general vor schimbare, să își schimbe complet apartamentul, să îi dea un alt aer. Vor ceva cât mai comod, să aibă un sentiment de acasă, cât mai relaxat”, a observat Ștefan.  

”Aceasta amenajare este pentru un dormitor dintr-un apartament din Cluj. S-a dorit folosirea lemnului în design. Spațiul fiind destul de mic, am ales să renunț la dressing-ul din stânga și să fac o zona de citit. Clientul este foarte încântat de rezultatul final și proiectul este momentan în execuție.”

La 16 ani știe deja care este drumul lui în viață

Ștefan Dobre nu vrea să se oprească la cursurile pe care le-a făcut la Inside Academy, ci vrea să meargă să studieze la o facultate din străinătate, ca mai apoi să se întoarcă în România și să aplice aici ce va fi învățat. I-ar plăcea totuși ca în timp să aibă clienți și din străinătate.

Visul lui nu este imposibil. Alina Vîlcu spune că ”așa cum îl simt, cred ca nu se va opri din studiat niciodată. Va face facultatea de arhitectura (aici sau afară), master, specializări etc. Între timp sunt sigură ca va lucra în paralel, și cu siguranță, va atrage oameni frumoși în jurul lui cu care va construi o echipa. Mi-aș dori foarte mult ca viitorul lui să fie legat de România, pentru ca sunt convinsă ca multe clădiri îi vor purta semnătura”.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare