Claudia lucrează de peste cinci ani într-o corporație. În ultimul an, conducerea s-a schimbat și în locul fostului ei șef, cu care avea o relație profesională benefică, a venit o persoană care stârnește conflicte printre colegi, încurajând atitudini care nu au nimic de-a face cu pregătirea sau rezultatele obținute la sfârșit de lună.
Din acest motiv, simte că nu se mai poate integra în colectiv, are insomnii, iar randamentul i-a scăzut foarte mult. În plus, nu îi mai place ceea ce face, este tot timpul nefericită și irascibilă acasă, unde mai are întotdeauna lucruri de terminat pentru muncă, iar relația cu iubitul ei este din ce în ce mai tensionată. Și-a dorit mereu să urmeze o carieră în PR, însă nu a avut niciodată curajul să pornească pe acel drum. Oare e momentul să schimbe ceva în viața ei?
În zilele noastre, suntem bombardați cu mesaje despre fericire. Ne comparăm constant unii cu ceilalți, cel mai mult prin intermediul rețelelor de socializare.
Niciodată nu a fost mai important să ne găsim împlinirea pe toate planurile, fie că vorbim despre cel sentimental, financiar sau profesional. Toate rolurile vieții noastre trebuie să fie într-o armonie perfectă, în caz contrar, cel mai probabil ne simțim insuficienți.
Așadar, devine evident că presiunea pe care o punem pe noi înșine este uriașă. Este important să ieșim din acest cerc vicios al comparațiilor, dar este la fel de important să ținem cont de nevoile noastre, iar dacă locul de muncă a devenit mai degrabă un calvar pe care suntem nevoiți să îl trăim zi de zi, este indicat să schimbăm strategia.
Din fericire, trăim vremuri în care schimbarea locului de muncă și reconversia profesională reprezintă practici obișnuite, așa că avem toate șansele să ne găsim un loc mai potrivit structurii și preferințelor noastre.
Cât de important este să îți placă ceea ce faci?
Ne petrecem cel puțin o treime din timpul unei zile muncind, așa că, dacă nu ne simțim bine la locul de muncă, echilibrul nostru personal poate fi afectat.
Dacă ceea ce faci nu îți (mai) place, este posibil să fii demotivat, să ai performanțe scăzute la locul de muncă și chiar să ajungi în depresie și/sau burnout. Un loc de muncă nesatisfăcător îți poate afecta și celelalte planuri ale vieții, cum ar fi relația cu familia, copiii sau partenerul de cuplu. Pe termen lung, un job în care nu te regăsești, indiferent de banii pe care îi câștigi, îți va afecta și stima de sine. Este util, dacă te regăsești în cele descrise mai sus, să te uiți mai atent la tine și să începisă analizezi situația în care te afli. Dacă te întrebi de unde să începi, iată în continuare câteva idei.
Împlinirea profesională. Cunoaște-ți nevoile
Nu este întotdeauna ușor să ne găsim echilibrul (adică acel loc în care ne simțim bine cu noi înșine) când vine vorba despre analizarea nevoilor pe care le avem de la un loc de muncă.
Care sunt, așadar, prioritățile tale? Veniturile pe care le obții, colegii, tipul de activitate desfășurată, programul de lucru, timpul liber de care te poți bucura? Alcătuiește-ți o listă, apoi pune-ți nevoile în ordine, în funcție de ceea ce simți că este cel mai important pentru tine. Acest demers îți va ordona un pic gândurile și îți va oferi indicii legate de ceea ce îți trebuie pentru a te simți împlinit din punct de vedere profesional.
Caută, explorează, dar nu te pierde pe parcurs
Presupunând că în urma analizei nevoilor tale ai descoperit că locul de muncă actual mai mult îți consumă energia psihică și te devitalizează decât să îți ofere satisfacția necesară pentru a te simți bine, este momentul să începi să te gândești dacă este potrivit pentru tine și să treci la acțiune. Primul pas este să te informezi. Ia legătura cu rețeaua ta de prieteni sau cunoștințe și începe să analizezi site-urile de joburi. Ai grijă însă să nu te suprasoliciți și mai ales să nu te demoralizezi. Este un proces care durează, dar dacă perseverezi, rezultatele vor apărea.
Împlinirea profesională. Mută-ți atenția către propria persoană
Inspirația se găsește peste tot, chiar și în cele mai neașteptate locuri. Este important să devii un vânător de indicii. Chiar dacă nu știi în momentul de față ce vrei să faci și te simți blocat, nu te panica. Poți apela la ajutorul unui consilier vocațional sau la psiholog. Sau, poți încerca să te detașezi, făcând cursuri de yoga sau dans. Acestea sunt doar câteva exemple de activități care te pot opri un pic din fuga și monotonia responsabilităților zilnice și prin care te poți reconecta cu tine însuți. Pe scurt, este un timp pe care ți-l oferi doar ție. Odată făcut acest pas, fii sigur că ideile nu vor întârzia să apară.
Este vocația esențială pentru împlinerea profesională?
Dacă te afli în impas deoarece ai impresia că toată lumea știe ce vrea de la viață, mai puțin tu, e momentul să afli că nu e așa. Deși societatea pune pe un piedestal găsirea vocației, ea nu este un factor decisiv de care să depindă împlinirea ta. Mai mult, dorințele și preferințele profesionale se pot schimba de-a lungul vieții, în funcție de curiozitatea, deschiderea noastră și punctul în care ne găsim în diferite momente. Păstrează o gândire flexibilă și optimistă.
Este posibil să nu îți găsești din prima pasiunea. Este la fel de posibilsă ai mai multe zone de interes, chiar dacă nu le poți pune eticheta „vocație”. Ca să înțelegi mai bine, să presupunem că vocația se aseamănă cu ideea de „suflet-pereche”. Dacă nu îți găsești sufletul-pereche, înseamnă oare că trebuie să treci pe lângă o mulțime de oameni minunați, cu care ai putea avea relații frumoase, constructive și fericite? Dacă ești printre cei care au nevoie de timp pentru a se descoperi, începe de undeva. Apucă-te de voluntariat sau participă la diverse cursuri. Găsește-ți hobby-uri noi. Nu ai de unde să știi pe unde se află preocuparea care te va face să vibrezi de încântare.
Împlinirea profesională. Fă din propria dezvoltare o prioritate zilnică
Educația te împlinește la nivel personal. Poate că vrei să-ți urmezi noul drum fie într-un cadru academic, fie sub forma unor cursuri la care tânjești de multă vreme. Nu mai aștepta! Chiar dacă noua abordare nu îți aduce un venit din prima clipă, se poate ca activitatea în care te implici să îți echilibreze și relația cu jobul tău actual.
Revizuiește-ți în permanență obiectivele
Nu fii pasiv. Acționează. Creșterea vine din stabilirea permanentă a unor scopuri, care vor fi înlocuite cu altele. Dacă mentalitatea și comportamentul tău se schimbă în acest sens și pe măsură ce această strategie devine modul tău de a fi, te vei simți din ce în ce mai bine și împlinit.
Ai răbdare și crede că meriți
Din fericire, astăzi avem multe oportunități pentru a ne găsi împlinirea profesională. Cu toate acestea, răbdarea este un factor esențial.
Nu te panica, căutarile de acest fel necesită timp. Mai mult, evită capcana de a crede că nu meriți ceva mai bun de la viață și că un job care să îți placă nu îți este destinat. Oricine merită și își poate găsi locul în care să se simtă bine și să exceleze profesional.