10 soluții ca să îți faci copilul să nu mai plângă când are colici

10 soluții ca să îți faci copilul să nu mai plângă

Colicii îi fac să sufere atât pe bebeluși, cât și pe proaspeții părinții care caută soluții să liniștească plânsul neconsolat al celui mic. De la leacuri transmise din generație în generație, la soluții medicale de ultimă generație mama și tata sunt gata să încerce orice varianta care să aducă zâmbetul pe buze bebelușului.

Acest articol conține recomandare de produs.

Uneori, nu este nevoie să cauți prea mult pentru că salvarea este chiar lângă tine. De la banalul scutec în care să înfeși copilul la o plimbare mai lungă cu mașina poți încerca orice pare să funcționeze. Atunci când nu mai are efect, alege altă soluție din lista de 10 idei care să te ajute să îți faci copilul să nu mai plângă!

Înfașă-l

Poate ți se pare că înfășatul este un obicei de pe vremea bunicii, însă trebuie să știi că îți va fi de mare ajutor atunci când bebelușul plânge sau este mârâit. Înfășatul îl va face să se simtă iar ca în burta mamei. Nu trebuie să îl strângi foarte tare, ci suficient cât să nu își mai poată mișca mâinile și picioarele. Îl poți înfășa în primele 3-4 luni, până când învață să se răsucească singur de pe o parte pe alta.

Ioana Roşca, medic primar neonatolog, medic specialist pediatru, spune că, mai ales în prima lună de viaţă, e bine ca bebeluşul să fie înfăşat pentru că în acest fel îşi menţine temperatura corpului în limite normale, în special în timpul somnului şi doarme mai bine.

Un alt beneficiu al înfășatului vine din faptul că bebelușul nu își poate controla mișcările și se poate speria de propriile mânuțe în timpul somnului sau chiar și atunci când e treaz.

Un copil înfășat cu mânuțele pe lângă corp nu se va putea zgâria accidental.

Schimbă-i poziția

Mulți părinți au tendița să legene bebelușul care plânge ținându-l cu fața în sus, dar de cele mai multe ori nu pare să se liniștească. O soluție mai eficientă poate fi să îl pui pe mâna ta, cu fața în jos, astfel încât să îi susții capul cu palma. Presiunea pe care brațul tău o va pune pe burtica copilului îl va face să elimine gazele și în felul acesta să se liniștească.

Folosește sunetele albe

Sunetele albe de intensitate medie îl pot face pe bebeluș să se simtă din nou ca în pântecele mamei. Este suficient să pornești un ventilator, mașina de spălat vase, să dai drumul la aspirator, la apa de la dus. Important este ca zgomotul să fie constant ca intensitate și nu foarte puternic.

Folosește suzeta

Bebelușii se liniștesc atunci când sug, așa că o suzetă poate fi de ajutor atunci când plâng sau îi doare burtica din cauza colicilor. Mai mult, studiile arată că folosirea suzetei poate preveni moartea subită în cazul bebelușilor.

Liniște-l spunându-i ”Șșștt!”

Ține bebelușul în brațe și spune-i încet la ureche ”șșșșttt!”. Vocea ta și ritmul constant îl vor liniști și îi vor da o stare de bine și de siguranță.

Plimbă-l cu mașina

În burta mamei bebelușii au parte de foarte multă mișcare, așa că ai putea să te folosești de acest lucru ca să liniștești copilul care suferă din cauza colicilor. Pune-l în scaunul de mașină și dă câteva ture. Vei vedea că va adormi imediat. Important este să ai combustibil suficient până se trezește cel mic.

Masajul ajută copilul să nu mai plângă

Masajul poate să facă minuni atunci când un bebeluș are colici. Atingerea mâinilor tale poate calma durerile de burtică, mai ales că în primele luni de viață copiii adoră contactul piele-pe-piele. Studiile arată că masajul îi ajută pe cei mici să doarmă mai bine. Explicaţia este simplă: atunci când îi faci masaj micuţului tău, îi stimulezi sistemul nervos central care declanşează un lanţ de reacţii pozitive: creierul produce mai multă serotonină, un hormon care aduce o stare de bine şi scade producţia de cortizol, un hormon care este secretat ca răspuns la stres.

Masajul făcut bebelușului le ajută și pe mame. Studiul „Masajul şi interacţiunea mamă-copil în cazul femeilor deprimate”, realizat în Marea Britanie de un grup de cercetare specializat în stresul neonatal şi postnatal, a luat în considerare posibilitatea ca orele de masaj să ajute în cazul femeilor care suferă de depresia în perioada postpartum. E un lucru bine ştiut că femeile cu depresie postnatală au o relaţie dificilă cu bebeluşii lor, aşa că e bine că există o soluţie cu eficacitate dovedită. În cadrul studiului, un grup a participat la cinci lecţii de masaj, iar un alt grup a mers la terapie pentru familie. La sfârşitul perioadei de testare, grupul de la masaj era vizibil mai puţin deprimat şi era pe făgaşul cel bun în ceea ce priveşte relaţia cu bebeluşii faţă de grupul care fusese la terapie.

Plimbă bebelușul în sistem de purtare

Atunci când ții bebelușul într-un sistem de purtare el stă foarte aproape de pieptul tău și în felul acesta se liniștește. În cazul în care tu te deplasezi, mișcarea îl poate face să adoarmă mai repede.

Ajută-l să râgâie

Un bebeluș care plânge va înghiți destul de mult aer și din această cauză va avea un disconfort pronunțat în zona stomacului. Ține-l ridicat pe umărul tău și bate-l ușor pe spate ca să poată râgâi. Poți face acest lucru și atunci când tu stai pe scaun, iar bebelușul îl poziționezi pe genunchi având grijă să îi susții capul.

Ia o pauză

Atunci când bebelușul are colici și plânge în fiecare noapte părinții se pot simți fără speranță, copleșiți. Mulți simt că nu fac ceea ce trebuie, sunt frustrați pentru că au impresia că este vina lor că cel mic plânge. Ar fi bine, ca din când în când unul dintre părinți să se ocupe de bebeluș, iar celălalt să se odihnească și să se relaxeze câteva ore pentru a prinde putere. Oricum, trebuie să ai mereu în cap că toți bebelușii au colici și că este o perioadă care trece.

Mergi la doctor

Dacă ți se pare că bebelușul plânge prea mult și că ai încercat toate variantele și nimic nu l-a liniștit mergi la medicul pediatru să îl consulte pe cel mic. Așa vei vedea dacă este și altceva în afară de colici care îl supără, iar tu te vei liniști.

O altă soluție împotriva colicilor, complementară celor enumerate mai sus, este folosirea picăturilor orale create special pentru a reduce durerea provocată de colici. Un astfel de tratament este cel pe bază de simeticona. Este important de știut faptul că simeticona este o substanţă cu acţiune locală, doar la nivel intestinal, care nu este absorbită în organism. Picăturile acționează prin spargerea efectivă a bulelor acumulate și favorizarea eliminării lor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare