Cum să ai o gândire pozitivă într-o mare de incertitudini şi pesimism

Cum să gândeşti pozitiv când eşti înconjurat de incertitudini și pesimism

Chiar dacă ne-am mai relaxat, tot au rămas multe semne de întrebare legate de viitor. Printre ele, cu greu poţi menţine o gândire pozitivă. Cei mai mulți dintre noi se simt (cel) puțin obosiți mental după perioada intensă pe care încă o traversăm. Ce se mai întâmplă cu pandemia și, mai ales, cum o să ne descurcăm financiar?

Ultimii ani au fost caracterizați de multă incertitudine, iar cel de acum nu face excepție, chiar dacă motivele s-au mai schimbat. Cu toate astea, ce putem face astfel încât să nu cădem pradă unor îngrijorări excesive și neproductive și unei stări de spirit caracterizate de pesimism?

Mai mult, putem oare fructifica aceste momente pentru a ne dezvolta rezistența psihologică și a rămâne cu niște obiceiuri mentale bune, care să ne ajute să depășim și alte viitoare provocări pe care le vom întâmpina de-a lungul vieții?   

Nu uita că în orice criză există și oportunități

Cei mai mari oameni de afaceri sunt experți când vine vorba despre a vedea oportunitățile dintr-o criză. Antreprenorii inspirați au o gândire pozitivă şi vin cu idei noi care se pretează în contextul situațiilor imprevizibile generate de astfel de momente.
Chiar dacă nu vei deveni milionar în vremuri tulburi, nu înseamnă că nu ai ce învăța din felul de a gândi al acestora și aplica în propria viață. Important este să îți menții atenția îndreptată către informații care să îți vină în ajutor mai degrabă decât asupra celor negative, care îți secătuiesc resursele interioare și îți blochează creativitatea. 

Alege să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive

Optimismul este, în definitiv, o alegere. Optimiștii nu sunt persoane care au parte de vieți line și fără provocări. Ceea ce este diferit în cazul lor este că aleg să se concentreze asupra unor scenarii optimiste.
Dacă ești un pesimist cu experiență, probabil te gândești că e ceva irațional în această gândire pozitivă. Dar, cum nimeni nu poate ghici viitorul, se poate spune același lucru și despre tine. Diferența e că ei sunt mai limpezi când vine vorba de a acționa conform dorințelor lor și mai relaxați, în general. Iar dacă îți privești pesimismul ca o măsură de a „preveni” eventualele evenimente negative, încearcă să îți amintești de vreun moment când îngrijorările tale recurente au oprit ceva să se întâmple. (Nu întâmplător nu găsești niciun exemplu.)

Limitează-te la informațiile relevante

Dacă vrei o gândire pozitivă, învață să îți dozezi cantitatea de informații la care te expui. Alege-ți una sau două surse credibile și râmâi la curent cu ceea ce se întâmplă în lume doar de acolo. Ocupă-ți restul timpului cu activități din care chiar ai de câștigat. Este foarte ușor să cădem în capcana pesimismului dacă citim constant știri neplăcute legate de situații asupra cărora nu avem niciun control.

Concentrează-te asupra activităților care îți fac plăcere

Te relaxează să gătești? Îți place să evadezi într-o carte bună? Minunat! Fă mai mult din ceea ce îți face plăcere. Atunci când îți canalizezi energia asupra lucrurilor care se află în controlul tău, vei alimenta o gândire pozitivă și vei putea naviga mai ușor vremurile incerte.

Apelează la sursele tale de sănătate psihică

La fel cum ai grijă de nevoile corpului tău, nu uita să ai grijă și de cele ale psihicului: fie că îți place să practici mindfulness, yoga sau meditație ori să discuți cu psihoterapeutul tău (sau toate la un loc), iată numai câteva exemple de activități care îți vor fi, cu siguranță, benefice. 

Bucură-te de orice victorie, oricât de mică

Într-adevăr, poate prezentul nu este roz și încă ai multe provocări de depășit și schimbări de gestionat. Le vei traversa însă mult mai ușor dacă îți sărbătorești fiecare reușită și chiar și cei mai mici pași pe care îi faci înainte. De altfel, doar așa îți vei putea măsura adecvat progresul și nu fixându-te și legându-ți starea de bine de un punct îndepărtat din viitor, acolo unde se află ceea ce îți dorești. În plus, concentrându-te pe ceva ce are nevoie de mult timp pentru a se întâmpla este posibil să ratezi multe alte momente frumoase din prezent.

Visează constant pentru o gândire pozitivă

Din când în când, permite-ți să visezi. Mai exact, lasă-ți creierul să se gândească la dorințele și visele pe care le ai. Poate că acum nu trăiești viața pe care ți-ai dori-o, însă momentul prezent nu va dura la nesfârșit.
A trăi înseamnă a întâlni diverse oportunități. Unele dintre aceste șanse nu depind de noi, dar cele mai multe, da. Nu uita, viața este o călătorie, ceea ce înseamnă că în orice moment se poate ivi ceva bun.  

Menține-ți scopurile și proiectele

Este mult mai ușor să traversezi o perioadă plină de incertitudini dacă ai scopuri și proiecte, indiferent dacă acestea sunt personale sau profesionale. Ele te vor ajuta să privești undeva dincolo de problemele curente, atunci când prezentul este mai dificil.

Amintește-ți că negativismul atrage negativism

Cu cât te gândești mai des la lucruri negative, cu atât este mai mare riscul să îți faci un obicei din a gândi într-un mod pesimist, în situații neutre sau chiar favorabile din viața ta, fără ca măcar să realizezi acest lucru. În acest fel, poți pierde oportunități și șanse, pentru că ești prea temător sau preocupat de rodul imaginației tale îndreptate într-o zonă neprielnică.

Imaginează-ți cel mai rău scenariu posibil

Dacă incertitudinea te face să te învârți într-un cerc vicios al gândirii negative, fă un efort și du-ți temerile până la capăt. Gândește-te la cele mai mari frici ale tale și imaginează-ți că devin realitate. Fă acest exercițiu folosind cât mai multe detalii: conversații, imagini cu tine traversând perioada respectivă etc.
Apoi, compensează prin gândire pozitivă: imaginează-ți că depășești momentul și totul se termină cu bine. Este posibil ca acest exercițiu să te elibereze de frică (doar ai privit-o în ochi!) și să îți confere o stare de eliberare – exact ceea ce ai nevoie pentru a putea să îți canalizezi energia asupra realității din momentul prezent, unde chiar poți acționa în favoarea ta. 

Nu poți controla totul

Este firesc să ai nevoie de certitudini. Cu toate astea, dacă nu accepți faptul că nu poți controla și nu le știi chiar pe toate, cazi într-o extremă periculoasă, în care este posibil să rămâi blocat în diferite zone ale vieții. A exercita un anumit grad de control asupra mediului reprezintă un factor de progres (dacă nu planifici nimic și te lași în voia sorții nu ajungi nicăieri), însă a fi înfricoșat de evenimente care nu țin de tine nu este o strategie eficientă.
Cea mai bună strategie de a controla necunoscutul este să iei decizii și să ai grijă să le duci la îndeplinire. Reține, este mai bine să iei decizii mai puțin inspirate (tuturor ni se întâmplă asta) decât să nu acționezi și să rămâi paralizat din cauza scenariilor ipotetice.

Identifică ceea ce simți

Atunci când dăm un nume emoțiilor noastre, căpătăm automat control asupra lor. Încearcă să fii foarte clar atunci când faci asta: „Mă simt trist”, „Sunt speriat”, „Sunt furios”
Dacă îți este greu să îți identifici emoțiile, poți ține un jurnal. Cu timpul, vei deveni din ce în ce mai conștient de tine și de factorii care îți influențează anumite stări negative și astfel le vei putea evita.

Apropie-te de oameni

Dacă ai conștientizat că te îndrepți vertiginos către panta pesimismului, mai poți apela la o strategie: vorbește cu ceilalți despre ceea ce simți sau crezi legat de situația care te frământă. Vei afla și alte păreri, vei găsi susținerea de care ai nevoie și cel mai probabil îți vei da seama că nu ești singurul care are dificultăți și provocări.

Fii atent la lucrurile bune care există în lume

Poate că evenimentele negative îți acaparează cu succes atenția, însă cele bune există în aceeași măsură și este bine să ții cont și de ele. Doar așa vei putea fi sigur că ai o viziune echilibrată asupra lumii și a realității.  

Fă-ți planuri de rezervă

Un alt mod de a traversa cu succes situații sau momente încărcate de incertitudine este să ai mai multe opțiuni. Așadar, decât să îți lași mintea să alunece către scenarii negative sau fataliste, dă-i ceva mai util de făcut: construiește-ți strategii și planuri de rezervă la care să poți apela în caz de nevoie.

Totul trece

Dacă apelezi la experiența ta anterioară, cu siguranță îți vei aminti că orice perioadă incertă și dificilă trece. Evident, și aceste momente se vor termina, pentru a face loc altora mai bune. Important e să îți reamintești asta, când ai nevoie și te simți copleșit.

Felul în care traversăm situațiile ambigue sau incerte este o abilitate; așadar, se dezvoltă. Exersând, vei deveni din ce în ce mai priceput și mai pregătit pentru diversele provocări care vor apărea pe parcurs.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare