Vă prezentăm rețete pentru friptură de Crăciun în versiuni mai puțin cunoscute. Rețete de carne în care aromele adăugate în mod creativ fac diferența cu friptura clasică. Totodată, diferența o fac și tehnicile folosite, care fac în final carnea suculentă și fragedă.
Rețete pentru friptura de Crăciun, cu maxim de rezultat și minim de efort; cu condiția să nu experimentăm, ci să apelăm la câteva specialități practicate în mod tradițional în alte bucătării europene. O notă importantă: nu peste tot meniul de Crăciun se construiește în jurul cărnii de porc. Cu cât mergem mai spre zonele de mare, cu atât preponderent este peștele și crustaceele. În plus, și acolo unde carnea este protagonistă, ea poate fi de rață, gâscă, vânat, curcan, găini etc.
Acolo unde însă se practică rețetele din carne de porc, o notă comună sunt timpii lungi de gătire. Există însă și alternative, pentru cine vrea să propună o masă atrăgătoare dar e obligat să facă economie de timp și energie. Am ales o serie de idei în care se folosește carnea în stare naturală; am lăsat, așadar, la o parte posibile rețete de friptură în care carnea este în prealabil supusă altor procedee, de exemplu afumată. Am gândit fiecare rețetă pentru circa 6-8 porții, dat fiind că se mănâncă în grupuri mai mari.
Rețete pentru friptură de Crăciun. 1 – Porchetta italiană
La porchetta este o specialitate foarte cunoscută care își are originile milenare în zona din jurul capitalei. Există ipoteze istorice care atribuie acest preparat chiar culturii etrusce, preromane. În prezent, pentru a fi comercializată sub această denumire se prepară într-o manieră imposibil de reprodus acasă. Presupune de facto dezosarea unui animal care să nu depășească 100 kg, reunirea cărnii în stratul și forma originară de șorici și gătirea ei minim 6 ore în cuptor cu lemne. Însă ne putem inspira din rețeta tradițională și putem pregăti acasă pentru Crăciun o friptură în stil porchetta la cuptor, mult mai rapid. Caracteristicile ei principale: trebuie să fie foarte fragedă, cu aroma condimentelor ușor perceptibilă, cu șorici foarte moale la exterior.
Iată mai jos cum putem face o friptură stil porchetta de circa 1 kg, pe care să o putem consuma timp mai multe zile. Va rezulta circa 800 g de friptură. În principal, avem nevoie de carne mai grasă și mușchi, condimente, puțin vin și multă răbdare. Este important de urmat fidel pașii de mai jos, pentru un rezultat reușit, care să semene cu originalul.
Ingrediente
- 500 g piept de porc cu grăsime bucată întreagă, dreptunghiulară, groasă de 5 cm circa, cu șorici pe ea (dacă nu are se poate adăuga, dar este esențial)
- 500 g pulpă de porc fără grăsime
*cantitățile sunt orientative, esențial este să existe o parte optimală de grăsime; este important ca lungimea bucății de piept să fie egală cu cea a pulpei, ca atunci când le rulăm împreună să avem o structură și o consistență uniforme
- 20 g sare
- 5 g piper
- 5 g rozmarin, ideal proaspăt, eventual și puțină salvie
- 5 g usturoi
*acestea sunt cantitățile standard ale produsului comercializat, se pot modifica ușor după gustul personal
- câteva linguri de vin alb
- puțin ulei
Care sunt pașii pentru o friptură stil porchetta de succes
Începem prin a măcina bine piperul, sarea, rozmarinul, eventual salvia, și usturoiul. Acesta din urmă trebuie practic pisat în manieră tradițională, să rezulte ca o cremă. Se amestecă toate pentru că vom folosi direct mixul rezultat.
În acest moment pregătim și un mix aromatic lichid din puțin vin alb și puțin ulei pe care l-am aromatizat înaite astfel: îl încălzim puțin și ținem în el câteva minute un cățel de usturoi tăiat în jumătate, rozmarin, salvie. Cu amestecul de vin și ulei urmează să masăm carnea pentru a o frăgezi și totodată aromatiza.
Se întinde pieptul de porc pe masă cu partea exterioară dedesubt, adică cea cu șorici. Dacă nu am găsit o bucată de piept cu șorici, adăugăm o bucată separată, dedesubt, ca prim strat. Scopul este ca atunci când rulăm carnea el să rămână la exterior. De ce? Ca să conserve în interior aromele cărnii dar și grăsimile care dau cărnii frăgezime. Un fel de strat protector.
Se masează bine pe toate părție bucata de piept cu amestecul de ulei și vin: cu cât masăm mai bine cu atât va fi mai bună la final. Orice grăsime este un bun vehicul pentru arome.
Următoarea etapă: se distribuie pe toată suprafața pieptului opusă părții cu șorici (cea care va rămâne în interior) amestecul de condimente și sare. Distribuim cât mai uniform și masăm decis.
Acum se așează deasupra partea de pulpă fără grăsime, se masează și ea puțin cu mixul de condimente.
Se rulează foarte bine și foarte strâns astfel încât partea de pulpă să rămână compactă în interior. Se leagă cu sfoară alimentară cât mai strâns. Șoriciul trebuie să închidă perfect în interiorul lui toată carnea, care va rezulta de facto ca o ruladă.
Cum și cât se ține porchetta la cuptor
Se gătește la foc mic în cuptor. Temperatura nu trebuie să depășească 200°C, iar timpul necesar variază undeva în jurul de o oră. Se calculează că este nevoie de circa 1h pentru fiecare kg de carne. Carnea se așează pe un grătar, care la rândul lui trebuie plasat într-o tavă, unde să se scurgă excesul de grăsime.
Este recomandat ca inițial carnea să fie înfășurată în hârtie de cuptor, pentru a împiedica să se usuce prematur. Se dă la o parte apoi hârtia după circa jumătate de oră, reducând temperatura undeva la circa 170°C. Pe final, este recomandată să activăm modalitatea grill timp de câteva minute – cu atenție să nu se ardă și întorcând carnea pe toate părțile.
Cum facem proba că e gata? Carnea trebuie să fie extrem de fragedă și de suculentă. Șoriciul trebuie să fie crocant și friabil, să se desprindă foarte repede de carne.
Din momentul când am stins cuptorul trebuie așteptat minim 1 h pentru a putea servi. Porchetta poate fi chiar făcută cu o zi înainte.
Rețete pentru friptură de Crăciun. 2-Arrosto, altă rețetă tradițională
O alta din seria de rețete pentru friptură tradiționale în Italia este cea numită arrosto – nu neapărat de Crăciun, este în general o rețetă de sărbătoare sau de duminică. În versiunea clasică se face la cuptor, însă mai jos am ales o versiune în oala sub presiune. O alternativă la porchetta, pentru cine nu are un cuptor performant.
Este tot o friptură fragedă și suculentă gătită prin temperatură medie și timpi lungi de gătire. Însă în varianta oalei sub presiune avem nevoie de doar o jumătate de oră, rezultat garantat. Se poate chiar face cu o zi înainte și încălzi la moment.
Ingrediente
- 1 kg pulpă de porc cu puțină grăsime
- 1 ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 1 morcov
- 1 fir de țelină
- ulei, vin alb
- sare, piper, rozmarin, dafin
- 2 linguri de făină
- 500 g supă limpede de legume (apă)
Cum se face arrosto în oala sub presiune
Se masează carnea cu puțin ulei, sare și piper, apoi se presară cât mai uniform făină – trebuie să formeze un strat cât mai compact (are rolul șoriciului din rețeta pentru friptură de mai sus).
Se poate lega cu sfoară precum în rețeta de mai sus, dar nu e obligatoriu.
În oala sub presiune se toarnă puțin ulei, se aromatizează cu un vârf de rozmarin și se adaugă carnea.
La foc iute se întoarce rapid pe toate părțile, până capătă puțină culoare.
Se stinge cu câteva linguri de vin alb. Se ține flacăra mare până vinul se evaporă, apoi se lasă la minim.
Se adaugă în oală ceapa, usturoiul, morcovul și țelina tăiate cât mai mărunt, chiar date pe răzătoare. Se adaugă sare și piper boabe, o frunză de dafin. Se toarnă deasupra supa limpede și se închide capacul oalei sub presiune.
Se lasă la foc mic circa 30 de minute, chiar mai puțin. Se stinge flacăra și se așteaptă ca oala să piardă presiunea ca să o putem descoperi de capac.
Carnea e deja gata, dar pentru un rezultat optim e ideal să o dăm la și la cuptor preț de 2-3 minute de grill, pentru a se rumeni la exterior.
Așadar, se așează carnea într-o tavă unsă cu un strop de ulei. Lichidul care a rezultat în oală se toarnă peste ea și se dau împreună la cuptor. E gata când prinde culoare și s-a evaporat mare parte din lichid.
Se taie așteptând câteva minute și se servește.
Rețete pentru friptură de Crăciun. Versiuni rapide cu arome mai puțin obișnuite
Pentru cine are și mai puțin timp la dispoziție pentru masa de Crăciun, poate alege bucăți de mușchi file de porc, care sunt gata în câteva minute. Ca să nu iasă însă o friptură de toate zilele avem nevoie de un plus de aromă.
Iată mai jos două soluții rapide și cu siguranță inedite, când vine vorba de carnea de porc.
3. Medalioane file cu blu cheese
O soluție care nu dă greș niciodată este aroma de brânzeturi cu mucegai: fie gorgonzola maturată (piccante), fie roquefort, fie blu cheese din Danemarca sau alta similară. Important este să o gustăm să testăm gradul de intensitate al gustului și cât este de sărată.
Ingrediente
- 1 kg mușchi de porc proaspăt
- felii de bacon
- ulei, puțin unt
- sare, piper, salvie
- 100 g smântână dulce
- 100 g blu cheese
Se taie mușchiul file felii de circa 2 degete grosime.
Se rulează în jurul lor felii de bacon și se leagă fiecare cu sfoară de bucătărie subțire.
Se gătesc rapid în tigaie rumenindu-le în ulei amestecat cu puțin unt, la foc mediu, circa 1 minut pe fiecare parte.
Între timp pregătim și sosul din smântână și brânză. În aceeași tigaie unde am rumenit carnea adăugăm smântâna și brânza blu cheese lăsându-le să se dizolve rapid deasupra flăcării.
Se adaugă după gust câteva linguri de sos peste feliile de mușchi și se servește cât mai cald. Sosul care rămâne se servește la masă separat, într-o sosieră.
4. Turnedouri cu aromă de portocale, rețetă franțuzească
O rețetă tradițională din Franța, celebrele turnedouri pot fi gătite în mai multe variante de gust. Unul din cele mai potrivite este cea în care carnea de vită este asociată cu aroma de portocale. Un echilibru perfect și un fel de friptură rafinată dar rapidă. Similar în mare parte cu rețeta de mai sus, dar ținând feliile de mușchi la marinat o noapte.
Ingrediente
- 1 kg de mușchi de vită
- 50 ml smântână dulce
- 1 portocală netratată, sucul și coaja rasă
- 1 pahar de brandy
- 1 pahar de vin alb
- usturoi, dafin, pătrunjel verde
- sare, piper
Se țin feliile de mușchi la marinat o noapte în amestecul de vin, suc și coajă de portocale, un cățel de usturoi tăiat în două, dafin, pătrunjel. Feliile trebuie să fie groase de circa 2 degete.
Se rumenesc rapid în puțin ulei, circa 1 minut pe fiecare parte, după ce le-am scurs și uscat de lichid.
Se dau deoparte și în aceeași tigaie se adaugă paharul de brandy, smântâna, sare și piper. Se amalgamează rapid și sosul e gata, nu trebuie să bolborosească pe foc.
Se servesc imediat feliile de mușchi acompaniate de sos, servind ce e în plus într-o sosieră, direct la masă.
Rețete pentru friptură de Crăciun. 5 – Roll din carne tocată
Cine preferă eventuale amestecuri de carne de porc cu altele ceva mai dietetice poate apela la o rețetă de roll din carne tocată. Avantajul este că poate fi ușor personalizabilă – pe lângă carne putem adăuga orice alte arome și gusturi preferăm. Pot fi doar ierburi aromatice sau condimente, pot fi brânzeturi sau alimente vegetale cu gust decis și culoare atrăgătoare.
Un roll de carne tocată presupune să întindem amestecul imaginându-ni-l ca o foaie de aluat. Putem adăuga în interior câțiva morcovi fierți, de exemplu, sau bastonașe de mozzarella, sau ambele. Se poate găti la cuptor dar și pe flacără, respectând câteva indicații importante. Iar dacă la carne venim cu câteva adaosuri de aromă, rezultatul nu are nimic de invidiat la fripturile clasice.
Ingrediente
- 800 g carne tocată mix la alegere
- 2 ouă
- 3 linguri de parmezan ras
- 2 felii de bacon afumat tăiat foarte mărunt
- 2 felii de pâine înmuiate în lapte și stoarse bine
- 1 pahar de vin alb
- pătrunjel
- sare, piper, nucșoară
- pesmet
- bastonașe de mozzarella pentru umplut
- ulei și puțin vin alb pentru gătit
Cum facem compoziția și cum îi dăm formă
Într-un bol mare se amestecă, în ordine: carnea, ouăle, pâinea, parmezanul, feliile de bacon, un pahar cu vin, sare, piper, nucșoară, pătrunjel tocat fin.
Se amalgamează cât mai bine și se lasă câteva minute să se întrepătrundă aromele.
Se presară pe masă pesmet și se întinde carnea dându-i formă ca de dreptunghi.
Se așează în mijloc feliile de mozzarella și se rulează uniform, cu atenție. La nevoie, putem folosi hârtie de cuptor în care să închidem compoziția ca să nu se desfacă atunci când îi dăm formă. O altă posibilitate este de a folosi o formă precum cea de cozonac tapetată cu hârtie, așezând compoziția în ea.
Într-o tigaie aderentă cât mai mare, ca să încapă, rumenim preparatul din carne pe toate părțile, rapid. E important ca partea exterioară să fie toată acoperită cu pesmet, ca să rămână compactă la gătit.
Când a prins culoare, stingem cu puțin vin alb și facem să se evapore vinul, la foc iute.
Când nu mai e lichid în tigaie adăugăm puțină apă sau supă limpede de legume, micșorăm flacăra și acoperim.
Trebuie să fiarbă foarte încet circa jumătate de oră, până lichidul dispare. Dacă tinde să se usuce prea repede, completăm cu puțină apă caldă. Dacă e prea mult lichid, luăm capacul și ridicăm puțin flacăra, să se evapore.
În final trebuie să avem un rezultat bine rumenit, compact, ca o ruladă care în secțiune lasă să se vadă mozzarella dinăuntru. Se poate da și la cuptor, după ce s-a rumenit bine în tigaie.
Se servește cald așteptând câteva minute, dar și reîncălzit, a doua zi.